
Magdalena Cielecka to znana i ceniona polska aktorka. W ostatnim czasie można podziwiać jej grę aktorską w takich produkcjach jak „Chyłka” czy „Ciemno prawie noc”. Poza tym chętnie udziela się w innych projektach oraz w akcjach społecznych.
Sekret figury Magdaleny Cieleckiej
Aktorka od początku swojej kariery zachwyca szczupłą sylwetką. Tkwi za tym sekret, którym postanowiła się podzielić. Magdalena Cielecka od lat stosuje dietę śródziemnomorską. To ona pozwala jej zachować młody wygląd oraz świetną figurę. Dzięki temu ma również spory zapas energii, umożliwiający udział w wielu intensywnych projektach. Ewidentnie takie rozwiązanie zdecydowanie służy aktorce, która mimo 49 lat, wciąż wygląda jak nastolatka.
Posiłki w diecie Cieleckiej
Magdalena Cielecka każdy poranek rozpoczyna od naturalnego śniadania, które jest jej kluczowym posiłkiem w ciągu dnia. Na jej talerzu znajduje się żytnia pulpa z orzechami kardamonu, suszonymi owocami oraz mlekiem roślinnym. Aktorka stawia na zdrowe żywienie, sama robi zakupy na pobliskim bazarku, gdzie zaopatruje się w świeże owoce oraz warzywa. To z nich samodzielnie przygotowuje kolejne dania. Na co dzień w jadłospisie Cieleckiej goszczą również owoce morza, tofu, oliwki, sery czy czosnek. To właśnie na tych produktach opiera swoją dietę.
Dieta śródziemnomorska
Dieta śródziemnomorska to nie tylko sposób odżywiania, ale i styl życia. To właśnie ona zapewnia mieszkańcom basenu Morza Śródziemnego zdrowie na lata. Podstawą diety śródziemnomorskiej są warzywa i owoce, a także oliwa, produkty pełnoziarniste, ryby i owoce morza. Dieta śródziemnomorska uważana jest za jedną z najzdrowszych diet na świecie.
Zasady żywienia śródziemnomorskiego
Dieta śródziemnomorska nie ma ściśle określonego jadłospisu. Sposób żywienia opiera się zaledwie na kilku zasadach, które pozwalają na dobre zdrowie, a także szczupłą sylwetkę. Wśród nich wyróżnia się:
- spożywanie lokalnych produktów z wykluczeniem wysoko przetworzonej żywności
- ograniczenie czerwonego mięsa na rzecz ryb oraz owoców morza
- używanie ziół i naturalnych przypraw
- warzywa oraz owoce w każdym posiłku
- umiarkowane spożycie czerwonego wina
- celebracja posiłków.
Żywienie bazuje na pełnoziarnistych produktach zbożowych, roślinach strączkowych, warzywach, owocach, orzechach oraz zdrowych tłuszczach. Dodatkiem w postaci białka są ryby i owoce morza. Ogranicza się natomiast nabiał czy jajka.
Czytaj także:

Fani Agnieszki Dygant doskonale pamiętają aktorkę z serialu „Niania”, w którym fantastycznie wcieliła się w rolę zabawnej niani Frani. Dygant nie tylko zachwycała swoim talentem komediowym, ale i świetną figurą! W serialu zawsze występowała w strojach, które podkreślały jej szczupłą sylwetkę. Mimo upływu lat aktorka wciąż wygląda fenomenalnie. Pozostaje sobie zadać pytanie – jak ona to robi? Agnieszka Dygant uchyliła rąbka tajemnicy i zdradziła, jaki jest jej sposób na zgrabną figurę. Geny czy dieta? W rozmowie z portalem internetowym Agnieszka opowiedziała o swojej diecie i dbaniu o sylwetkę. Zapytana o swój sposób na szczupłą figurę odpowiedziała całkiem szczerze, że to głównie kwestia genów: Niespecjalnie coś robię, to tak po prostu jest, że im jestem starsza, tym bardziej jestem chuda. Takie geny. Jednak nie tylko genom Agnieszka zawdzięcza zgrabną sylwetkę! Przyznała się do tego, że zwraca baczną uwagę na jedzenie, które ląduje na jej talerzu. Zdecydowanie aktorka nie je byle czego! Dieta Agnieszki Dygant Przede wszystkim Dygant dba o to, by w jej diecie znalazły się produkty ekologiczne, które pochodzą ze sprawdzonego źródła. Moda na bycie eko jest bardzo powszechna wśród gwiazd! Nic dziwnego, ponieważ żywienie się w ten sposób przynosi same korzyści dla zdrowia. Produkty „bio” dostępne w sklepach są wolne od trujących pestycydów i konserwantów. Ekologiczne warzywa i owoce tak naprawdę niczym się nie różnią od tego, co można sobie samodzielnie wyhodować na działce. Choć Agnieszka nie przestrzega zasad diety wegetariańskiej, to patrząc na jej jadłospis nietrudno zauważyć, że mięso nie należy do jej ulubionych przysmaków i jeśli musi, to wybierze delikatne mięso drobiowe. Uwielbia za to owoce...

Jak mówi znane przysłowie „lepiej zapobiegać, niż leczyć”, dlatego zanim zjecie kolejną kanapkę z McDonalds przemyślcie to 10 razy. Bowiem, skutki spożywania fast-foodów, prędzej czy później, dopadną każdego z was. Zastanówcie się więc czy nie warto przejść na zdrową dietę, dzięki której wasze życie może wydłużyć się nawet o 10 lat. Jaka dieta jest najzdrowsza dla serca? Pamiętajcie, że dieta to nie to samo co głodówka. Pojęcie to oznacza po prostu sposób odżywiania się – dobry lub zły. Nawet jeśli codziennie jecie kebaba również jesteście na diecie, z tym że bardzo niezdrowej. Jeśli chcecie zadbać o swój organizm koniecznie pomyślcie o zmianie nawyków żywieniowych. Zdajemy sobie jednak sprawę, że znalezienie odpowiedniego sposobu żywienia może stanowić duże wyzwanie dla wszystkich, którzy dopiero raczkują w tym temacie. Sprawę z pewnością ułatwi wam nowy raport od U.S. News, uwzględniający najlepsze i najgorsze popularne diety. Wśród tych, które najlepiej wpływają na serce na pierwszym miejscu uplasowały się ex aequo – dieta DASH, dieta dr Ornisha i dieta śródziemnomorska. Dieta DASH - na czym polega? Ten sposób żywienia obejmuje przede wszystkim produkty o niskiej zawartości tłuszczu, tłuszczów nasyconych i cholesterolu. Osoby, które ją wybierają, jedzą dużo owoców, warzyw i produktów pełnoziarnistych – płatków owsianych, chleba razowego czy brązowego ryżu. Ważne są również pokarmy białkowe takie jak niskotłuszczowe mleko, ryby, drób i orzechy. Do mocno ograniczanych produktów zalicza się z kolei słodycze, kolorowe napoje oraz czerwone mięso. Dieta dr Ornisha To niskotłuszczowa dieta wegetariańska – oparta głównie na produktach...

Zgrabna sylwetka i zdrowy organizm to cel większości osób, które chcą zmienić swoje nawyki żywieniowe. To one zależą w głównej mierze od spożywanych produktów. W swoim składzie często zawierają różnego rodzaju dodatki konserwujące, ulepszacze czy inne barwniki niekorzystnie wpływające na ogół samopoczucia. Doskonale z definicji zdrowego odżywiania, zdaje sobie sprawę Tamara Arciuch, która od lat zachwyca zgrabną sylwetką. Ścieżka zawodowa Tamary Arciuch Tamara Arciuch ukończyła Państwową Wyższą Szkołę Teatralną w Krakowie w 1998 roku. Jednak na deskach teatru zadebiutowała już rok wcześniej wcielając się w postać Heleny w spektaklu „Pan Jowalski” Aleksandry Fredry, który był wystawiany w krakowskim Teatrze Ludowym. Poza tym występowała również w Teatrze Wybrzeże w Gdańsku oraz Teatrze Muzycznym w Gdyni. Na szklanym ekranie rozpoczęła karierę od zagrania w filmie sensacyjnym Jarosława Żamojdy „Młode wilki 1/2”. Aktorka jest w głównej mierze znana z takich produkcji jak: „Niania”, „Halo Hans!”, „Adam i Ewa”, „M jak miłość” czy „Wesele” w reżyserii Wojciecha Smarzowskiego. W międzyczasie brała udział w różnych projektach czy programach, przykładowo „Taniec z gwiazdami” bądź „Twoja twarz brzmi znajomo”. Sekret szczupłej sylwetki Arciuch Tamara Arciuch jest mamą trojga dzieci, a mimo to, wciąż może pochwalić się nienaganną sylwetką. Jest ona wynikiem odpowiednich nawyków żywieniowych, jakich trzyma się aktorka przez całe życie. Jak sama przyznała, nie lubi ściśle określonych diet, gdzie musi się im podporządkowywać. Zdecydowanie bardziej sprawdza się u niej zasada zdrowego odżywiania. Tamara Arciuch na rzecz mięsa, częściej wybiera ryby, a na jej...

Dieta śródziemnomorska jest od wielu lat badana przez naukowców. Uznaje się ją za najzdrowszą dietę świata. Razem ze swoją siostrą bliźniaczką, dietą DASH , zdobywa szczytowe miejsca we wszelkich rankingach pod względem wartości zdrowotnych i właściwości. Można praktycznie polecać ją w ciemno większości osób. To właśnie „dieta śródziemnomorska” jest najprostszą i najlepsza odpowiedzią na często zadawane dietetykom pytanie: „Jaka jest najlepsza dieta?” Dieta śródziemnomorska – co to jest? Oryginalnie dietą śródziemnomorską określono sposób odżywiania mieszkańców Krety w latach 70. Oczywiście od tego czasu sporo się zmieniło zarówno w zwyczajach żywieniowych Kreteńczyków, jak i dostępności żywności na całym świecie. Dieta śródziemnomorska - historia Po raz pierwszy określeniem „dieta śródziemnomorska” posłużył się oficjalnie Ancel Keys, naukowiec badający wpływ diety na zdrowie układu sercowego. W swoim bardzo słynnym badaniu Seven Countries Study odkrył on, że niektóre społeczności naprawdę rzadziej zapadają na choroby układu sercowego. Połączył on to z rodzajem pożywienia, którym odżywiają się dane społeczności na co dzień. Zasady diety śródziemnomorskiej Dieta śródziemnomorska to dość ogólne określenie. Najważniejsze tej diety to: Utrzymywanie niskiej kaloryczności jadłospisu (do 2000 kcal dla kobiet, 2500 kcal dla mężczyzn) Ograniczanie tłuszczów nasyconych: masła, smalcu, tłustych mięs, nabiału Bazowanie na oliwie z oliwek jako głównym źródle tłuszczu Jadaniu świeżych i duszonych warzyw i owoców w pokaźnych ilościach Dieta śródziemnomorska – jadłospis Bardzo charakterystyczną cechą diety...