Magdalena Cielecka to znana i ceniona polska aktorka. W ostatnim czasie można podziwiać jej grę aktorską w takich produkcjach jak „Chyłka” czy „Ciemno prawie noc”. Poza tym chętnie udziela się w innych projektach oraz w akcjach społecznych. 

Sekret figury Magdaleny Cieleckiej

Aktorka od początku swojej kariery zachwyca szczupłą sylwetką. Tkwi za tym sekret, którym postanowiła się podzielić. Magdalena Cielecka od lat stosuje dietę śródziemnomorską. To ona pozwala jej zachować młody wygląd oraz świetną figurę. Dzięki temu ma również spory zapas energii, umożliwiający udział w wielu intensywnych projektach. Ewidentnie takie rozwiązanie zdecydowanie służy aktorce, która mimo 49 lat, wciąż wygląda jak nastolatka.

Posiłki w diecie Cieleckiej

Magdalena Cielecka każdy poranek rozpoczyna od naturalnego śniadania, które jest jej kluczowym posiłkiem w ciągu dnia. Na jej talerzu znajduje się żytnia pulpa z orzechami kardamonu, suszonymi owocami oraz mlekiem roślinnym. Aktorka stawia na zdrowe żywienie, sama robi zakupy na pobliskim bazarku, gdzie zaopatruje się w świeże owoce oraz warzywa. To z nich samodzielnie przygotowuje kolejne dania. Na co dzień w jadłospisie Cieleckiej goszczą również owoce morza, tofu, oliwki, sery czy czosnek. To właśnie na tych produktach opiera swoją dietę. 

Dieta śródziemnomorska

Dieta śródziemnomorska to nie tylko sposób odżywiania, ale i styl życia. To właśnie ona zapewnia mieszkańcom basenu Morza Śródziemnego zdrowie na lata. Podstawą diety śródziemnomorskiej są warzywa i owoce, a także oliwa, produkty pełnoziarniste, ryby i owoce morza. Dieta śródziemnomorska uważana jest za jedną z najzdrowszych diet na świecie. 

Zobacz także:

Zasady żywienia śródziemnomorskiego

Dieta śródziemnomorska nie ma ściśle określonego jadłospisu. Sposób żywienia opiera się zaledwie na kilku zasadach, które pozwalają na dobre zdrowie, a także szczupłą sylwetkę. Wśród nich wyróżnia się:

  • spożywanie lokalnych produktów z wykluczeniem wysoko przetworzonej żywności
  • ograniczenie czerwonego mięsa na rzecz ryb oraz owoców morza
  • używanie ziół i naturalnych przypraw
  • warzywa oraz owoce w każdym posiłku
  • umiarkowane spożycie czerwonego wina
  • celebracja posiłków.

Żywienie bazuje na pełnoziarnistych produktach zbożowych, roślinach strączkowych, warzywach, owocach, orzechach oraz zdrowych tłuszczach. Dodatkiem w postaci białka są ryby i owoce morza. Ogranicza się natomiast nabiał czy jajka.

Czytaj także: