Justyna Steczkowska
ONS
Newsy

48-letnia Justyna Steczkowska zachwyca figurą od lat. Zdradziła, że nie może żyć bez jedzenia 1 smakołyku. Mamy przepis!

Można mieć piękną figurę i nie rezygnować od czasu do czasu z zajadania się ulubionym przysmakiem. Justyna Steczkowska udowadnia to w wyjątkowo przekonujący sposób.

Nie bez powodu piosenkarka została w 2008 została uznana jedną z najbardziej seksownych Polek w badaniu zleconym przez magazyn „Wprost” oraz była nominowana do tytułu „Viva! Najpiękniejsi”. Forma gwiazdy od lat budzi podziw nie tylko fanów.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Justyna Steczkowska w obiektywie

Wystąpiła w wielu sesjach zdjęciowych, które publikowane były na tytułowych okładkach bądź łamach czasopism, takich jak „Playboy”, „Viva!”, „Gala”, „Elle”„ Grazia” i „InStyle”. Ta mama trójki dzieci właściwie stale wygląda rewelacyjnie, a jej sylwetka jest powodem do wielu komplementów, których nie szczędzą jej media i fani.

Zobacz także
gotowanie makaronu

Makaron gotujecie w garnku? Robicie duży błąd. Marnujecie bez sensu wodę i swój cenny czas

Ubijanie kotletów

Zamoczcie w tym schabowe przed smażeniem. Mięso będzie kruche i soczyste

Jaką dietę stosuję gwiazda, by wyglądać jak modelka?

W jednym z wywiadów dla portalu internetowego piosenkarka przyznała, że nie umie trzymać żadnej diety. Jej konikiem jest jednak aktywność fizyczna, dzięki której może sobie pozwolić na ulubione, słodkie przekąski. Jak się okazuje, ogromną słabością Justyny Steczkowskiej jest babka drożdżowa.

Najstarszy syn piosenkarki, Leon, wie o odżywianiu znacznie więcej niż mama. Nastolatek świetnie gotuje i to on rządzi w kuchni. Jego popisy kulinarne można śledzić na kanale YouTube. Możecie zacząć od ulubionej przez rodzinę Steczkowskich babki drożdżowej.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki,

  • 5 żółtek jaj,

  • 15 dag margaryny,

  • 5 dag drożdży,

  • 15 dag cukru,

  • 12,5 dag masła,

  • 15 dag mąki do kruszonki,

  • 12 dag cukru do kruszonki,

  • 120 ml mleka.

Sposób przygotowania:

  1. Z mleka, drożdży i łyżki cukru przygotowujecie rozczyn drożdżowy i odstawiacie do wyrośnięcia. 

  2. Mąkę przesiewacie do miski, żółtka jaj ucieracie z cukrem. 

  3. Do mąki dodajecie masę żółtkową i rozczyn drożdżowy. Wyrabiacie ciasto, gdy zacznie odchodzić od rąk łączycie je z rozpuszczoną margaryną. 

  4. Po wyrobieniu, ciasto odstawiacie do wyrośnięcia. W miarę potrzeby możecie podczas wyrabiania dodać więcej mąki.

  5. Ponownie je wyrabiacie po wyrośnięciu i jeszcze raz odstawiacie, żeby wyrosło. 

  6. Gdy podwoi swoją objętość, przekładacie je do blaszki i ponownie odstawiacie do wyrośnięcia. 

  7. W międzyczasie, przygotowujecie kruszonkę łącząc ze sobą 15 dag mąki, 12 dag cukru i 12,5 dag masła roślinnego.

  8. Kruszonką posypujecie ciasto i pieczecie je przez ok. 50 minut w temperaturze 160 stopni.

Jak uważacie, piosenkarka wygląda na swój wiek?

Co zrobić, by ciasto drożdżowe było dłużej świeże? Wystarczy, że przed pieczeniem dodacie to do ciasta
AdobeStock
Newsy
Co zrobić, by ciasto drożdżowe było dłużej świeże? Wystarczy, że przed pieczeniem dodacie to...
Ciasto drożdżowe po upieczeniu szybko wam wysycha? Dowiedzcie się, jak temu zaradzić.

Ciasto drożdżowe to jeden z bezpieczniejszych wypieków. Wszystkim smakuje i mogą go jeść nawet osoby dbające o linię, jeśli użyjecie odpowiednio niewielką ilość kruszonki lub owoców. A co zrobić, by ciasto po upieczeniu na długo zachowało świeżość? Sprawdźcie! Jak przyrządzić ciasto drożdżowe, by długo było świeże? Sekretem pulchnego i miękkiego ciasta drożdżowego jest użycie odpowiedniej ilości tłuszczu. Jeżeli dodacie za mało masła lub oleju, to niestety ciasto wyjdzie suche i szybko zrobi się niesmaczne. Dlatego podczas przygotowywania ciasta drożdżowego upewnijcie się, że dodaliście odpowiednio dużo tłuszczu. Użyjcie go nieco więcej niż zwykle, a ciasto będzie świeże nawet przez 4 dni! Przepis na pulchne ciasto drożdżowe z kruszonką Do przygotowania pulchnego i miękkiego ciasta drożdżowego potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 75 dag mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 2 żółtka 1 jajko 125 g cukru 1 saszetka cukru waniliowego ¾ szklanki mleka Pół szklanki oleju Do kruszonki: 250 g mąki pszennej 80 g cukru 1 saszetka cukru waniliowego 75 g masła Przygotowanie: Rozkruszcie drożdże, wsypcie po jednej łyżce mąki i cukru oraz nieco ciepłego (nie gorącego!) mleka. Wymieszajcie do połączenia składników i odstawcie na około 20 minut do wyrośnięcia. Resztę mąki na ciasto przesiejcie do miski. Jedno jajko, dwa żółtka i cukier ubijcie mikserem. Gotowy rozczyn dodajcie do przesianej mąki wraz z masą z jajek z cukrem i ciepłym mlekiem. Wyróbcie całość za pomocą haka do ciasta drożdżowego lub ręcznie. Po chwili dodawajcie powoli do ciasta olej. Wyrabiajcie przez co najmniej 15 minut lub dłużej. Wyrobione ciasto przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce do...

Ciasto drożdżowe które zawsze wyrasta
Gotujmy.pl/pkhorzyk118
Newsy
Wspaniałe ciasto drożdżowe według przepisu siostry Anastazji. Ciasto pięknie wyrasta dzięki tym składnikom
Szukacie przepisu na uniwersalne, słodkie ciasto drożdżowe? Receptura od siostry Anastazji jest wprost idealna!

Siostra Anastazja Pustelnik to chodząca skarbnica wiedzy kulinarnej. Gotowanie i pieczenie ma w małym palcu. Wiele lat służby z klasztornej kuchni zaowocowało książkami kucharskimi, które sprzedały się w milionach egzemplarzy. A w tych książkach znaleźć można prawdziwe perły. Jak choćby ten unikalny przepis na ciasto drożdżowe. Aż tyle drożdży? Zwróćcie uwagę na ilość drożdży na liście składników. Wydaje się, że 10 dag drożdży to naprawdę słuszna porcja. Technicznie zwykle 100 dag waży cała kostka! Skąd tak wielka dawka drożdży? Wszystko to spowodowane jest naddatkiem w postaci innych składników. Przyjęło się, że „chude” ciasto drożdżowe na 1 kg mąki wymaga zaledwie 20 g świeżych drożdży. Dawka wzrasta wraz dodatkami. A tych w przepisie siostry Anastazji nie brakuje. Pół tuzina kurzych żółtek, naprawdę dużo cukru i niemało tłuszczu… Taki zestaw potrzebuje dużo „wspomagaczy” w postaci aktywnych drożdży, by móc spokojnie wyrosnąć. Przepis na ciasto drożdżowe według siostry Anastazji  Składniki: 1 kg mąki 10 dag drożdży Pół kostki masła lub margaryny Pół szklanki cukru 2 szklanki mleka 5-6 żółtek Pół łyżeczki soli Przygotowanie: Mąkę przesiejcie i wsypcie do naczynia. Do pół szklanki w miarę ciepłego mleka dodajcie 2 łyżki cukru, pokruszone drożdże i 3-4 łyżki mąki. Wymieszajcie zaczyn na jednolitą masę. Odstawcie rozczyn do wyrośnięcia. Żółtka utrzyjcie z resztą cukru. Roztopcie masło lub margarynę na ogniu. Do przesianej mąki dodajcie rozczyn, żółtka, sól i pozostałe mleko. Wyrabiajcie ciasto dość długo i dokładnie. Gdy ciasto zacznie odklejać się od ręki, dodajcie rozpuszczony...

ciasto drożdżowe
Adobe Stock
Newsy
Chcecie, aby ciasto drożdżowe miało piękny, żółty kolor? Oto sekretny trik naszych babć
Drożdżówka z kruszonką to dla wielu osób powrót do dzieciństwa, gdyż to babcie przygotowywały to ciasto ze sporą ilością kruszonki. Ciasto drożdżowe było miękkie, pachnące i żółte. Zawsze wychodziło idealnie, a to wszystko za sprawą jednego, babcinego patentu!

Ciasto drożdżowe to jedno z najpowszechniejszych i najczęściej przygotowywanych wypieków. Występuje ono w różnych formach oraz z różnymi dodatkami, jednak dla wielu osób przypomina czasy dzieciństwa. Takie ciasto było zazwyczaj przyrządzane przez babcie, które podawały jeszcze ciepłą drożdżówkę ze sporą ilością kruszonki oraz kubkiem letniego mleka. To jedno z najprzyjemniejszych wspomnień z tego okresu, kojarzące się z beztroską i pysznym babcinym ciastem. Co dodać do ciasta drożdżowego? Co region to inny przepis na to ciasto. Istnieje szereg różnych sposobów jego przygotowania oraz dodatków, które można dodać przed pieczeniem. Ciasto drożdżowe można przygotować w większej formie, keksówce bądź w postaci małych bułeczek. Można je nadziać wieloma farszami, z wierzchu ułożyć świeże owoce lub klasycznie posypać kruszonką. Ostatnia opcja jest chyba najpopularniejszą formą przygotowywania ciasta drożdżowego. Po upieczeniu można posmarować je odrobiną masła bądź podać z dżemem. Obowiązkowym dodatkiem jest kubek ciepłego mleka. To ciasto idealnie sprawdza się na wiele okazji, jak i na co dzień. Piękny, żółty kolor ciasta drożdżowego Kolor drożdżówki niekiedy się różni. Najlepiej wyglądają te o kolorze żółtym. Bez wątpienia wówczas kojarzą się z domowymi wypiekami, które przygotowywały babcie. Były pachnące, smaczne i ze sporą ilością kruszonki. Aby przyrządzić takie ciasto, wystarczy zastosować jeden prosty patent. Przed pieczeniem należy dodać do ciasta, żółtka utarte z odrobiną soli. Dzięki temu trikowi po wyjęciu z piekarnika drożdżówka będzie miała piękny kolor oraz zapach, który będzie się unosił po całym domu. Przepis na babcine ciasto drożdżowe z kruszonką Składniki:...

babka drożdżowa
Gotujmy.pl/anemon
Newsy
Ciasta na Wielkanoc. Drożdżowa babka zaparzana, która zachwyca smakiem
Babka wielkanocna to jeden z tradycyjnych wypieków, jakie muszą pojawić się na corocznym, świątecznym stole. Drożdżowe zaparzane ciasto to coś nowego, co z pewnością zachwyci waszych bliskich. Dzięki dodatkowi kandyzowanej skórki jest niezwykle aromatyczna. Koniecznie musicie wypróbować ten przepis!

Święta wielkanocne nie mogą się odbyć bez kilku kluczowych rzeczy. Wśród nich znajdują się takie jak święconka, mazurek, faszerowane jajka, żurek i oczywiście babka. Ta ostatnia to jeden z symboli Wielkanocy. Ciasto, które przygotowuje się raz w roku i czeka z utęsknieniem na kawałek pysznego wypieku. To doskonały deser po świątecznym śniadaniu. Drożdżowa babka zaparzana To ciasto dość pracochłonne, aczkolwiek jego smak wynagradza wszystko. Wypiek jest idealnie puszysty, aromatyczny i słodki. Swoją wyjątkowość zawdzięcza parzeniu mąki gorącym mlekiem. To nieco inny przepis na tradycyjną babkę, lecz zdecydowanie zachwyci waszych gości. Święta wielkanocne to doskonała okazja, by popisać się swoimi umiejętnościami kulinarnymi i zaprezentować nieco inną formę tego wypieku niż dotychczas. Przepis na drożdżową babkę zaparzaną Składniki: 500 g mąki tortowej 25 g świeżych drożdży 1 ½ szklanki mleka 80 g masła ½ szklanki śmietany kremówki 4 jajka 150 g cukru aromatyzowanego wanilią 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Przygotowanie: Drożdże pokruszcie do miseczki. Do nich dodajcie łyżeczkę cukru, 2 łyżki ciepłego mleka oraz odrobinę drożdży. Całość dokładnie wymieszajcie i odstawcie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Połowę mąki przesiejcie do miski. Pozostałe mleko zagotujcie. Gdy będzie wrzeć, to wlejcie je do miski z mąką. Starannie je wymieszajcie ręką bądź mikserem, aby nie było grudek. Po wymieszaniu odstawcie ją do ostygnięcia. Wyrośnięty rozczyn drożdżowy przelejcie do ostudzonej mąki z mlekiem. Całość dokładnie wymieszajcie. Później miskę z ciastem nakryjcie ściereczką i odłóżcie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut. Masło roztopcie i ostudźcie. Po upływie danego czasu, do ciasta dodajcie...