Kaki, hurma, persymona, szarona – jak zwał, tak zwał. Do niedawna jeszcze zupełnie nieznany pomarańczowy owoc szturmem podbija serca Polaków.

Teraz kaki jest dostępne w niemal każdym markecie czy na wielu bazarowych straganach. Znajdziecie je prawie zawsze przy pomarańczach i mandarynkach.

Jak smakuje kaki?

Dzięki coraz większej podaży kaki w sklepach, jego cena jest coraz niższa. Za kilogram tych owoców zapłacicie ok. 6 zł w okresie zimowym.

Jak smakuje kaki? Niektórzy mówią, że w smaku jest jak nieco słodsza marchewka. Konsystencją być może przypomina odrobinę mango.

Zobacz także:

Jeszcze bardziej niż w Polsce kaki popularne jest w krajach byłego Związku Sowieckiego. Ma to swoją przyczynę w lepszym dostępie Rosji do kaukaskich i środkowoazjatyckich sadów kaki.

Czy kaki jest zdrowe?

I Polacy, i Rosjanie, i Ukraińcy doceniają nie tylko smakowe, ale i zdrowotne walory tego egzotycznego owocu.

Czym charakteryzuje się kaki?

  • To rewelacyjne źródło witaminy A.
  • Zawiera witaminę C.
  • Zawiera liczne związki fitochemiczne, które z kolei są przeciwutleniaczami.
  • Ma w sobie więcej błonnika, niż jabłko.
  • Regularne spożywanie pomaga w zapobieżeniu chorobom serca.
  • Obniża ryzyko wystąpienia miażdżycy.

Wydawałoby się więc, że nie pozostaje nic innego jak po prostu jeść kaki dużo i często. Tymczasem ostatnio gruchnęła miażdżąca krew w żyłach wieść o tym, czym grozi przedawkowanie tego owocu.

Dlaczego kobieta omal nie umarła po zjedzeniu 1,5 kg owoców?

45-letnia mieszkanka Moskwy została przewieziona do szpitala z silnym bólem brzucha. Po tym jak kobieta trafiła na oddział, lekarze nie kryli zdumienia.

Okazało się, że moskwianka w jeden dzień zjadła 1,5 kilograma kaki. Lekarze szybko postawili diagnozę – ostre zapalenie jelit.

Nie było innego wyboru. Kobieta szybko trafiła na salę operacyjną. Lekarze w pocie czoła starali się zapobiec najgorszemu.

W trakcie operacji wyszło na jaw, że przesycona cukrem treść żołądkowa zaczęła kleić się do ścian organu kobiety.

Jakby tego było mało, lekarze odkryli jeszcze jedną rzecz. Średnica jelit kobiety poszerzyła się z 3-6 cm do aż 24 cm!

Przedstawiciele moskiewskiego szpitala, w którym kobieta była operowana, nie mają wątpliwości. Gdyby nie trafiła na stół operacyjny od razu, jej jelita rozerwałyby się na strzępy.

Pomyślnie przeprowadzona operacja uratowała życie 45-letniej Rosjanki. Obecnie nic nie zagraża już jej życiu.