Przepis na surówkę z białej kapusty zna chyba każda gospodyni! To idealny dodatek do obiadu, który wszystkim smakuje i zawsze się sprawdza. Przygotowanie surówki jest banalne – potrzebna jest jedynie biała kapusta, kilka marchewek, cebula lub czosnek i przyprawy. Surówka z kapusty z podanego poniżej przepisu będzie nadawała się do jedzenia już następnego dnia!
Właściwości białej kapusty
Surówka z białej kapusty jest nie tylko bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu, ale przede wszystkim niezwykle zdrowa. Biała kapusta zawiera duże ilości witaminy C oraz witaminy K, która odpowiada za krzepliwość krwi. Pomoże też obniżyć poziom cholesterolu i oczyścić organizm z toksyn.
[content:0_5347,0_5243]Przepis na surówkę z białej kapusty
Do przygotowania smacznej surówki z białej kapusty będziecie potrzebowali kilku wyparzonych słoików oraz składników z poniższej listy:
Składniki:
- 1,5 główki białej kapusty (o wadze około 3 kilogramów)
- 4 marchewki
- 4 ząbki czosnku lub 2 cebule
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka niegazowanej wody mineralnej
- Pół szklanki octu
- 1 łyżka soli
Przygotowanie
- Umyjcie wszystkie warzywa. Marchewkę i cebulę obierzcie, a z kapusty oderwijcie wierzchnie liście.
- Następnie poszatkujcie drobno marchewki, cebule i kapustę. Wymieszajcie wszystko w dużej misce.
- Do garnka wlejcie po szklance wody, oleju i cukru oraz pół szklanki octu. Wsypcie łyżkę soli i wymieszajcie.
- Przełóżcie wymieszane warzywa do słoików. Gdy zalewa już będzie się gotować, zalejcie nią surówkę w słoikach. Przykryjcie i odstawcie na dobę.
I gotowe! Tak przygotowana surówka z białej kapusty będzie doskonale pasować do kotletów schabowych i mielonych, a także do różnych jarskich dań, takich jak na przykład kotlety z gotowanych ziemniaków. Smacznego!
Zobacz także:
Jak długo można przechowywać surówkę z białej kapusty?
Surówkę z powyższego przepisu można bezpiecznie przechowywać w lodówce przez 30 dni. Niektórzy uważają, że właśnie po niecałym miesiącu smak tej surówki jest najlepszy!
Czytaj także: