30-dniowa surówka z białej kapusty. Pasuje do niemal każdego obiadu
AdobeStock
Newsy

30-dniowa surówka z białej kapusty. Pasuje do niemal każdego obiadu

Surówka z białej kapusty to absolutny klasyk polskiej kuchni. Z tego prostego przepisu przygotujecie pyszną surówkę z kapusty, która zachwyci wszystkich domowników.

Przepis na surówkę z białej kapusty zna chyba każda gospodyni! To idealny dodatek do obiadu, który wszystkim smakuje i zawsze się sprawdza. Przygotowanie surówki jest banalne – potrzebna jest jedynie biała kapusta, kilka marchewek, cebula lub czosnek i przyprawy. Surówka z kapusty z podanego poniżej przepisu będzie nadawała się do jedzenia już następnego dnia!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości białej kapusty

Surówka z białej kapusty jest nie tylko bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu, ale przede wszystkim niezwykle zdrowa. Biała kapusta zawiera duże ilości witaminy C oraz witaminy K, która odpowiada za krzepliwość krwi. Pomoże też obniżyć poziom cholesterolu i oczyścić organizm z toksyn.

Zobacz także
Kiszona kapusta wyszła gorzka? Zapamiętajcie ten trik a następnym razem wyjdzie

Kiszona kapusta wyszła gorzka? Zapamiętajcie ten trik a następnym razem wyjdzie idealna 

Jak łatwo zmiękczyć liście kapusty do gołąbków? Potrzebujecie 1 rzeczy

Jak łatwo zmiękczyć liście kapusty do gołąbków? Potrzebujecie 1 rzeczy

Przepis na surówkę z białej kapusty

Do przygotowania smacznej surówki z białej kapusty będziecie potrzebowali kilku wyparzonych słoików oraz składników z poniższej listy:

Składniki:

  • 1,5 główki białej kapusty (o wadze około 3 kilogramów)
  • 4 marchewki
  • 4 ząbki czosnku lub 2 cebule
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka niegazowanej wody mineralnej
  • Pół szklanki octu
  • 1 łyżka soli

Przygotowanie

  1. Umyjcie wszystkie warzywa. Marchewkę i cebulę obierzcie, a z kapusty oderwijcie wierzchnie liście.
  2. Następnie poszatkujcie drobno marchewki, cebule i kapustę. Wymieszajcie wszystko w dużej misce.
  3. Do garnka wlejcie po szklance wody, oleju i cukru oraz pół szklanki octu. Wsypcie łyżkę soli i wymieszajcie.
  4. Przełóżcie wymieszane warzywa do słoików. Gdy zalewa już będzie się gotować, zalejcie nią surówkę w słoikach. Przykryjcie i odstawcie na dobę.

I gotowe! Tak przygotowana surówka z białej kapusty będzie doskonale pasować do kotletów schabowych i mielonych, a także do różnych jarskich dań, takich jak na przykład kotlety z gotowanych ziemniaków. Smacznego!

Jak długo można przechowywać surówkę z białej kapusty?

Surówkę z powyższego przepisu można bezpiecznie przechowywać w lodówce przez 30 dni. Niektórzy uważają, że właśnie po niecałym miesiącu smak tej surówki jest najlepszy!

Czytaj także:

Kapusta czerwona do słoików. Przepis na smaczną surówkę do obiadu
gosia56/gotujmy.pl
Newsy
Kapusta czerwona do słoików. Przepis na smaczną surówkę do obiadu
Miłośnikom czerwonej kapusty spodoba się poniższy przepis na prostą surówkę z kapusty do słoików. Jest pyszna!

Domowa surówka z czerwonej kapusty to doskonały pomysł na zdrowy dodatek do obiadu. Można łatwo ją zrobić z dodatkiem jabłek i cebuli w zalewie. Taka pasteryzowana kapusta ze słoików będzie bardzo długo nadawała się do spożycia. Wypróbujcie smaczny przepis od jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl. Palce lizać! Przepis na czerwoną kapustę do słoika Do przygotowania surówki z czerwonej kapusty potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 2 kilogramy kapusty czerwonej 1 kilogram jabłek 2 lub 3 duże cebule 100 g cukru 1,5 łyżki soli Od ½ do ¾ szklanki octu 1 litr wody 5 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe 5 goździków Przygotowanie: Kapustę umyjcie, obierzcie z wierzchnich liści i wytnijcie głąb. Poszatkujcie kapustę bardzo drobno i włóżcie do garnka. Jabłka obierzcie ze skóry, usuńcie gniazda nasienne i zetrzyjcie jabłka na tarce. Obraną cebulę pokrójcie w kostkę. Do garnka z kapustą dodajcie starte jabłka, cebulę, 1,5 łyżki soli, 100 g cukru, od ½ do ¾ szklanki octu oraz przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe i goździki. Na koniec wlejcie litr wody, wymieszajcie i zagotujcie. Gotujcie całość do momentu, aż kapusta nieco zmięknie, ale nie za bardzo- nie może wyjść zbyt miękka. Odstawcie do ostudzenia. Gotową kapustę przełóżcie do słoików i zalejcie zalewą. Następnie pasteryzujcie ją od 10 do 15 minut. Smacznego! Właściwości zdrowotne czerwonej kapusty Warto włączyć do swojej diety kapustę czerwoną ze względu na szereg właściwości zdrowotnych. Znajduje się w niej dużo witaminy C i innych przeciwutleniaczy, o wiele więcej niż na przykład w kapuście zielonej. Do tego regularne jedzenie czerwonej kapusty wzmacnia kości i wspomaga pracę układu...

kapusta małosolna przepis
Adobe Stock
Newsy
Przepis na małosolną kapustę: lepsza od kiszonej
Jeśli jeszcze nie jedliście małosolnej kapusty, najwyższa pora to zmienić. Zróbcie ją z tego przepisu, a będziecie mogli się nią zajadać już po 2 dniach!

Warzywa małosolne są zdrowe, choć powinniście wystrzegać się spożywania ich w nadmiarze, jeśli cierpicie na nadciśnienie . Niewiele osób wie jednak, że nie tylko ogórki nadają się do przygotowania w wersji małosolnej. Możecie tak zrobić też kapustę! Gorąco polecamy, ponieważ to idealny sposób na przygotowanie pysznej wiosennej surówki do obiadu . Poza tym ci z was, którzy cierpią na wzdęcia i niestrawność po kapuście kiszonej, taką małosolną możecie jeść bez przeszkód. Zainteresowani? Spieszymy z przepisem! Przepis na małosolną kapustę Możecie przygotować ją właściwie z każdego rodzaju kapusty, nawet włoskiej i czerwonej. Jednak nam najbardziej smakuje małosolna młoda kapusta. Zróbcie ją wg tego przepisu: Składniki: mała główka młodej kapusty  2 marchewki 2 łyżki soli pęczek koperku opcjonalnie: ziele angielskie, czosnek, kminek i liść laurowy Przygotowanie kapusty małosolnej poszatkujcie kapustę i przełóżcie do miski dodajcie sól i ugniećcie widelcem marchewkę zetrzyjcie na tarce na grubych oczkach  posiekajcie koperek dodajcie marchewkę i koperek do miski z kapustą i solą, wymieszajcie, jeszcze trochę ugniećcie widelcem jeśli lubicie bardziej wyraziste, ostre smaki, dodajcie kminek, liście laurowe, ziele angielskie i dwa ząbki czosnku odstawcie na 3 godziny, aż kapusta puści sok po tym czasie przełóżcie do słoika wraz z sokiem, mocno ugniećcie i odstawcie słoik w ciepłe miejsca na 2-3 dni (możecie przykryć ściereczka kuchenną lub gazą, ale nie zakręcajcie słoika). Po 2-3 dniach kapusta małosolna jest gotowa. Przełóżcie ją do lodówki, by zatrzymać kiszenie i podawajcie jako pyszną surówkę do obiadu.  Pasuje świetnie do kotletów mielonych...

Surówka z kiszonej kapusty
Gotujmy.pl/muminka
Newsy
Prosta surówka z kiszonej kapusty z 1 nietypowym dodatkiem, który odmieni jej smak. Zrobicie ją w 10 min
Kiszona kapusta to jesienno-zimowy przysmak. W towarzystwie kilku tanich dodatków może zmienić się w pyszną sałatkę, którą podacie bliskim do smażonej ryby.

Drugie danie może się obyć bez dodatków. Tylko po co? Warto dopieszczać podniebienia i łączyć swoje ulubione smaki. Mamy dla was przepis na pyszną domową surówkę z kiszonej kapusty z jednym nietypowym dodatkiem, którym będzie odrobina słodkiego soku jabłkowego. Tak wzbogacona surówka będzie doskonałym dodatkiem do obiadu - szczególnie do piątkowej smażonej ryby. Właściwości zdrowotne kiszonej kapusty Kapusta słynie ze swoich zdrowotnych właściwości i niezasłużenie miewa opinię ciężkostrawnej. To przede wszystkim probiotyk, chroniący nasz organizm przed infekcjami. Jeśli boicie się przeziębienia i zostawania w łóżku na kilka dni, sięgnijcie po kiszoną kapustę. Powinna się znaleźć w waszej codziennej diecie. Głównie dzięki dużej zawartości witaminy C, która jest szalenie istotna dla waszego układu immunologicznego. Jest też bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe, białko i węglowodany. Zapewnia wszystko, czego potrzeba organizmowi. Na dodatek w 100 g kapusty kiszonej znajdziemy tylko 15 kalorii! Kapusta kiszona powstaje na skutek procesów fermentacji, dzięki czemu zawiera ogrom kwasu mlekowego i dobrych bakterii. Odpowiadają one za prawidłowe funkcjonowanie flory bakteryjnej, odpowiedzialnej z kolei za zapobieganie chorobom takim jak grypa jelitowa.   Przy tłustych potrawach surówka z kapusty wypada lekko i zdrowo. Zawarty w niej błonnik usprawni trawienie i wyreguluje metabolizm. Obiecujemy, że nie będziecie mieli problemów z zaparciami. Jak zrobić orzeźwiającą surówkę z kiszonej kapusty? Składniki: 500 g kapusty kiszonej 2 jabłka 2 marchewki 1 cebula 50 ml oleju około 150 ml soku jabłkowego pieprz czarny mielony 1 łyżka cukru Przygotowanie: Kapustę kiszoną musicie pokroić na...

jabłko dodatek do kapusty kiszonej
Flickr
Newsy
Dodajcie do surówki z kapusty kiszonej ten owoc. Bardzo podbije jej smak
Jak przyrządzacie swoją surówkę z kapusty kiszonej? Z tym jednym kluczowym dodatkiem będzie smakowała tak jak powinna.

Kotlety mielone, pulpety, wszelkiego rodzaju zawiesiste sosy, żeberka, tłuste golonki – nic tak dobrze nie podkreśli smaku tych potraw jak dodatek w postaci kapusty kiszonej. Oprócz tego, wszyscy dobrze wiedzą, że kęs orzeźwiającej surówki z kapusty kiszonej daje po prostu chwilę wytchnienia podczas jedzenia smacznego, ale jednowymiarowego w smaku kotleta. Mięso, baza obiadu w postaci węglowodanów i orzeźwiająca surówka. Tak od lat prezentuje się klasyczne, polskie obiadowe trio. To nie ulega wątpliwości. Trzeci element obiadu, czyli surówka, musi spełniać określone potrzeby. Wszystko po to, by stanowić przeciwwagę na talerzu dla tłustego mięsa i monotonnych w smaku ziemniaków czy kaszy. Po co dodawać do surówki z kapusty kiszonej jabłko? Kapusta kiszona pasuje do tej roli idealnie. By jednak jeszcze mocniej podkreślić jej smak, dodajcie do surówki z niej przyrządzonej jabłko. Starte na tarce jabłko, a także i marchewką dodadzą surówce nieco słodyczy i wyrównają kwaśny, zdecydowany smak kapusty. Także dodatek cukru i oleju nieco przytłumi zdecydowany smak kiszonki. Dzięki temu kapusta będzie łatwo przyswajalna przez wszystkich domowników. Przepis na surówkę z kiszonej kapusty Składniki: Ok. 50 dag kapusty kiszonej 1 marchewka 1 jabłko 2 łyżeczki cukru 1 łyżka oleju Pół cytryny Kolorowy pieprz Opcjonalnie: mała cebula Opcjonalnie: sól Przygotowanie: Kapustę kiszono posiekajcie na drobniejsze kawałki. Obierzcie marchewkę ze skórki i zetrzyjcie ją na tarce o średnich oczkach. Jabłko również obierzcie ze skórki i także zetrzyjcie je na podobnych oczkach tarki. Skropcie świeżo starte jabłko sokiem z cytryny, by nie straciło swojego koloru. Połączcie wszystkie...