30-dniowa surówka z białej kapusty. Pasuje do niemal każdego obiadu
AdobeStock
Newsy

30-dniowa surówka z białej kapusty. Pasuje do niemal każdego obiadu

Surówka z białej kapusty to absolutny klasyk polskiej kuchni. Z tego prostego przepisu przygotujecie pyszną surówkę z kapusty, która zachwyci wszystkich domowników.
Katarzyna Wyborska
kwiecień 12, 2021

Przepis na surówkę z białej kapusty zna chyba każda gospodyni! To idealny dodatek do obiadu, który wszystkim smakuje i zawsze się sprawdza. Przygotowanie surówki jest banalne – potrzebna jest jedynie biała kapusta, kilka marchewek, cebula lub czosnek i przyprawy. Surówka z kapusty z podanego poniżej przepisu będzie nadawała się do jedzenia już następnego dnia!

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Właściwości białej kapusty

Surówka z białej kapusty jest nie tylko bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu, ale przede wszystkim niezwykle zdrowa. Biała kapusta zawiera duże ilości witaminy C oraz witaminy K, która odpowiada za krzepliwość krwi. Pomoże też obniżyć poziom cholesterolu i oczyścić organizm z toksyn.

Zobacz także

Przepis na surówkę z białej kapusty

Do przygotowania smacznej surówki z białej kapusty będziecie potrzebowali kilku wyparzonych słoików oraz składników z poniższej listy:

Składniki:

  • 1,5 główki białej kapusty (o wadze około 3 kilogramów)
  • 4 marchewki
  • 4 ząbki czosnku lub 2 cebule
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka niegazowanej wody mineralnej
  • Pół szklanki octu
  • 1 łyżka soli

Przygotowanie

  1. Umyjcie wszystkie warzywa. Marchewkę i cebulę obierzcie, a z kapusty oderwijcie wierzchnie liście.
  2. Następnie poszatkujcie drobno marchewki, cebule i kapustę. Wymieszajcie wszystko w dużej misce.
  3. Do garnka wlejcie po szklance wody, oleju i cukru oraz pół szklanki octu. Wsypcie łyżkę soli i wymieszajcie.
  4. Przełóżcie wymieszane warzywa do słoików. Gdy zalewa już będzie się gotować, zalejcie nią surówkę w słoikach. Przykryjcie i odstawcie na dobę.

I gotowe! Tak przygotowana surówka z białej kapusty będzie doskonale pasować do kotletów schabowych i mielonych, a także do różnych jarskich dań, takich jak na przykład kotlety z gotowanych ziemniaków. Smacznego!

Jak długo można przechowywać surówkę z białej kapusty?

Surówkę z powyższego przepisu można bezpiecznie przechowywać w lodówce przez 30 dni. Niektórzy uważają, że właśnie po niecałym miesiącu smak tej surówki jest najlepszy!

Czytaj także:

Komentarze