Właściwa obróbka mięsa to podstawa udanego obiadu, szczególnie jeśli chodzi o gulasz. Umieszczona w nim wołowina powinna wprost rozpływać się w ustach, być smaczna i aromatyczna. Jeśli wam na tym zależy, koniecznie zastosujcie się do 3 bardzo ważnych i kluczowych zasad.

Jak kroić wołowinę do gulaszu, żeby nie była twarda?

Mimo że w sklepach można kupić już pokrojone mięso na gulasz, zachęcamy was, byście tego nie robili. Lepiej kupcie ładny kawałek wołowiny i sami zajmijcie się krojeniem. Bowiem sposób, w jaki to zrobicie, odgrywa tutaj bardzo istotną rolę. Do tej czynności powinniście użyć bardzo ostrego noża. Mięso krójcie wzdłuż włókien, pod lekkim skosem.

Jak zamarynować mięso do gulaszu wołowego?

Drugą bardzo ważną kwestią jest marynata. Właściwie dobrana może znacznie skrócić czas duszenia wołowiny. Polecamy więc umieścić mięso na całą noc w solance (na każde 40 gramów soli przypada 1 litr przegotowanej wody). Możecie do niej również dodać swoje ulubione przyprawy, bulion lub odrobinę mleka.

Kiedy powinno się przyprawiać gulasz?

Ostatnia zasada dotyczy przyprawiania potrawy. Zawsze róbcie to na sam koniec, kiedy gulasz jest już gotowy. Przyprawianie w trakcie gotowania sprawia, że mięso staje się łykowate i twarde.

Zobacz także:

Pamiętajcie również, że gulasz zawsze powinno się podlewać gorącą wodą lub bulionem, nigdy zimną. Stosując się do wszystkich reguł, możecie przygotować naprawdę przepyszny gulasz.

Przepis na tradycyjny gulasz wołowy

Składniki:

  • 700 gramów wołowiny (karkówka, goleń, pręga lub łopatka)
  • 300 ml bulionu
  • 1 puszka pomidorów
  • Warzywa: 2 czerwone papryki, 2 cebule, 4 ząbki czosnku
  • Olej do smażenia
  • Przyprawy: soli, pieprzu, kminku, ostrej i wędzonej papryki

Przygotowanie

  1. Mięso umyjcie, osuszcie, pokrójcie i zamarynujcie według wcześniej przytoczonych zasad.
  2. Na patelni rozgrzejcie olej, a następnie umieśćcie na niej mięso. Po kilku minutach przełóżcie wołowinę do dużego garnka.
  3. Cebulę i czosnek obierzcie, posiekajcie i zeszklijcie na patelni, na której wcześniej smażyło się mięso. Po kilku minutach warzywa przełóżcie do garnka. 
  4. Podgrzejcie bulion i zalejcie nim mięso. Całość duście ok. 1 godzinę na wolnym ogniu.
  5. Po upływie tego czasu w garnku umieśćcie pomidory z puszki i pokrojone w kostkę papryki. Całość zamieszajcie, poczekajcie, aż się zagotuje. Na koniec doprawcie solą, pieprzem, kminkiem, ostrą i wędzoną papryką.

Gotowe!