Mięso w gulaszu wołowym znów wyszło wam twarde jak podeszwa? Na bank zapomnieliście o tej rzeczy
Flickr
Newsy

Mięso w gulaszu wołowym znów wyszło wam twarde jak podeszwa? Na bank zapomnieliście o tej rzeczy

Wołowina, z której najczęściej przyrządzany jest gulasz, to niełatwy przeciwnik. Niewłaściwie potraktowane mięso może bowiem okazać się twarde i niedobre. Na szczęście wiemy, jak z nim postępować.

Właściwa obróbka mięsa to podstawa udanego obiadu, szczególnie jeśli chodzi o gulasz. Umieszczona w nim wołowina powinna wprost rozpływać się w ustach, być smaczna i aromatyczna. Jeśli wam na tym zależy, koniecznie zastosujcie się do 3 bardzo ważnych i kluczowych zasad.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak kroić wołowinę do gulaszu, żeby nie była twarda?

Mimo że w sklepach można kupić już pokrojone mięso na gulasz, zachęcamy was, byście tego nie robili. Lepiej kupcie ładny kawałek wołowiny i sami zajmijcie się krojeniem. Bowiem sposób, w jaki to zrobicie, odgrywa tutaj bardzo istotną rolę. Do tej czynności powinniście użyć bardzo ostrego noża. Mięso krójcie wzdłuż włókien, pod lekkim skosem.

Jak zamarynować mięso do gulaszu wołowego?

Drugą bardzo ważną kwestią jest marynata. Właściwie dobrana może znacznie skrócić czas duszenia wołowiny. Polecamy więc umieścić mięso na całą noc w solance (na każde 40 gramów soli przypada 1 litr przegotowanej wody). Możecie do niej również dodać swoje ulubione przyprawy, bulion lub odrobinę mleka.

Kiedy powinno się przyprawiać gulasz?

Ostatnia zasada dotyczy przyprawiania potrawy. Zawsze róbcie to na sam koniec, kiedy gulasz jest już gotowy. Przyprawianie w trakcie gotowania sprawia, że mięso staje się łykowate i twarde.

Pamiętajcie również, że gulasz zawsze powinno się podlewać gorącą wodą lub bulionem, nigdy zimną. Stosując się do wszystkich reguł, możecie przygotować naprawdę przepyszny gulasz.

Przepis na tradycyjny gulasz wołowy

Składniki:

  • 700 gramów wołowiny (karkówka, goleń, pręga lub łopatka)
  • 300 ml bulionu
  • 1 puszka pomidorów
  • Warzywa: 2 czerwone papryki, 2 cebule, 4 ząbki czosnku
  • Olej do smażenia
  • Przyprawy: soli, pieprzu, kminku, ostrej i wędzonej papryki
Zobacz także
Zupa gulaszowa

Tak pyszna, że brak nam słów. Bogata w smaku zupa gulaszowa. Nie zapomnijcie dodać do niej tych 2 sekretnych składników

Dodajcie to do mięsa na gulasz, a będzie rozpływać się w ustach. Nikt nie uwierzy, że to takie proste

Dodajcie to do mięsa na gulasz, a będzie rozpływać się w ustach. Nikt nie uwierzy, że to takie proste

Przygotowanie

  1. Mięso umyjcie, osuszcie, pokrójcie i zamarynujcie według wcześniej przytoczonych zasad.
  2. Na patelni rozgrzejcie olej, a następnie umieśćcie na niej mięso. Po kilku minutach przełóżcie wołowinę do dużego garnka.
  3. Cebulę i czosnek obierzcie, posiekajcie i zeszklijcie na patelni, na której wcześniej smażyło się mięso. Po kilku minutach warzywa przełóżcie do garnka. 
  4. Podgrzejcie bulion i zalejcie nim mięso. Całość duście ok. 1 godzinę na wolnym ogniu.
  5. Po upływie tego czasu w garnku umieśćcie pomidory z puszki i pokrojone w kostkę papryki. Całość zamieszajcie, poczekajcie, aż się zagotuje. Na koniec doprawcie solą, pieprzem, kminkiem, ostrą i wędzoną papryką.

Gotowe!

Rozpływający się w ustach pasztet świąteczny. Doprawcie go w ten sposób, a domownicy jękną z zachwytu
Adobe Stock
Newsy
Rozpływający się w ustach pasztet. Doprawcie go w ten sposób, a domownicy jękną z zachwytu
Pasztet od lat gości na stołach Polaków, nie tylko na co dzień, ale przede wszystkim w czasie Świąt Wielkanocnych czy Bożego Narodzenia. Jak sprawić, by wyszedł idealny? Wystarczy, że zastosujecie rady zawarte w tym przepisie!

Przyrządzenie domowego pasztetu spędza sen z powiek niejednej pani domu. Ważne wydarzenia, święta, czy inne specjalne okazje dodatkowo potęgują stres związany z tym wyrobem. Każda gospodyni zadaje sobie pytanie – czy na pewno wyjdzie idealnie mokry, aromatyczny i smaczny?  Przygotowany przez nas przepis sprawi, że w końcu odetchniecie z ulgą. Wystarczy, że zastosujecie zawarte w nim triki i rady. Każda z nich jest na wagę złota! Przepis na pasztet wieprzowy Składniki: 750 gramów łopatki wieprzowej, surowego boczku, wołowiny z kością oraz wątroby wieprzowej (każdego mięsa ma być po 750 gramów, to nie jest wartość łączna) 4 duże jajka 3 czerstwe kajzerki 6 suszonych grzybów Olej do smażenia Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, imbir, gałka muszkatołowa Przygotowanie: Grzyby dokładnie umyjcie i umieśćcie w misce z wodą. Odstawcie do namoczenia na całą noc. Wszystkie rodzaje mięsa umyjcie, a następnie pokrójcie na mniejsze części. Na patelni rozgrzejcie olej, a następnie dodajcie mięso. Smażcie przez kilka minut aż do zarumienienia. Po upływie tego czasu przełóżcie mięso do dużego, płaskiego garnka. Mięso zalej wrzącą wodą i dodaj namoczone wcześniej grzyby. Całość duś pod przykryciem przez ok. 1,5 h (2 trik). Po upływie tego czasu w garnku umieśćcie 3 czerstwe kajzerki i gotujcie jeszcze przez ok. 15 minut bez przykrycia, a następnie odstawcie całość do wystudzenia. Wystudzoną zawartość garnka zmielcie przy użyciu maszynki (3 trik). Jajka rozbijcie i oddzielcie białka od żółtek. Te pierwsze ubijcie na sztywną pianę wraz z szczyptą soli (4 trik). Z kolei do żółtek dodajcie majeranek, imbir i gałkę muszkatołową.  Przyprawione żółtka dodajcie do zmielonego wcześniej mięsa i dokładnie wyróbcie. Na sam koniec tej czynności dodajcie również ubite białka....

Placki ziemniaczane z gulaszem
Gotujmy.pl
Newsy
Najlepszy gulasz do placków po węgiersku. Bije na głowę ten od Magdy Gessler, a nawet Roberta Makłowicza 
Ziemniaczane placki po węgiersku najlepiej smakują z pysznym, rozgrzewającym, mięsnym gulaszem. Znamy na niego dokonały i niezawodny przepis!

Chrupiące placki po węgiersku z aromatycznym gulaszem to pyszny pomysł na obiad dla całej rodziny. Ten pyszny specjał niesamowicie syci i rozgrzewa. Jego smak oczaruje każdego, kto będzie go jadł.  A wszystko za sprawą genialnego połączenia placków z ziemniaków i pożywnego, lekko pikantnego paprykowo-mięsnego gulaszu.  To dzięki niemu placki po węgiersku smakują jeszcze lepiej. Z naszego przepisu pyszny gulasz zrobicie w godzinę. W czasie gdy będzie się dusić usmażycie placki. To do dzieła! Przepis na gulasz do placków po węgiersku Aby przygotować gulasz do placków po węgiersku, potrzebne będą:  700 g wieprzowiny, może być karkówka lub łopatka wieprzowa  300 g wołowiny, może być polędwica Mąka pszenna 250 g pieczarek Czerwona papryka Żółta papryka Cebula 2 ząbki czosnku 600 ml bulionu warzywnego lub wody 2 łyżki koncentratu pomidorowego Przyprawy: ziarna ziela angielskiego, łyżeczka mielonej słodkiej papryki, sól oraz pieprz Olej rzepakowy do smażenia 1 łyżka posiekanej pietruszki Sposób przygotowania: Czerwoną i żółtą paprykę umyjcie, pozbądźcie się z nich środka z nasionami i pokrójcie je w paseczki.  Pieczarki dokładnie oczyśćcie, pokrójcie w kostkę, a następnie usmażcie, aż woda odparuje z patelni. Mięso dokładnie umyjcie i pokrójcie w kostkę. Następnie obtoczcie kawałki mięsa w mące i obsmażcie z dwóch stron na patelni.  Usmażone kawałki mięsa przełóżcie do garnka. Cebulę obierzcie z łupin, opłuczcie pod wodą, a następnie pokrójcie na drobne kawałki.  Pokrojoną drobno cebulę podsmażcie na oleju i dodajcie do garnka z mięsem.  Do całości dorzućcie ziarna ziela angielskiego oraz czosnek...

grochówka Ewy Wachowicz przepis
Gotujmy.pl/bogusia82
Newsy
Perfekcyjny przepis na treściwą grochówkę Ewy Wachowicz. Doprawia ją tą 1 nietypową przyprawą
Znana dziennikarka i prezenterka telewizyjna od lat związana z programami o tematyce kulinarnej, Ewa Wachowicz, podzieliła się swoim przepisem na przepyszną i treściwą grochówkę. Jej smak zachwyci każdego.

Doświadczone gospodynie dobrze wiedzą, że podczas coraz zimniejszych dni nie ma nic cenniejszego od talerza gorącej zupy. Tego typu potrawy nie tylko zapełniają na dłużej nasze brzuchy, ale również sprawiają, że jest nam cieplej.  Do najbardziej rozgrzewających zup zalicza się nie tylko rosół, gulaszową czy krem z pieczonej papryki, ale również grochówkę. Ta z przepisu Ewy Wachowicz smakuje naprawdę wybornie. Koniecznie spróbujcie odwzorować tę prostą recepturę. Co jest sekretem smaku grochówki naszej byłej miss? Tę tajemnicę upatrujemy w wędzonej papryce. Polskie gospodynie wciąż ostrożnie podchodzą do tej przyprawy, która jednak potrafi wnieść naprawdę całą masę smaku do tego typu dań jak właśnie grochówka. Uważajcie jedynie, by nie pomylić w sklepie torebki z wędzoną papryką z tą ostrą czy słodką!  Spróbujcie sami, a nie pożałujecie! Przepis na grochówkę wg Ewy Wachowicz Będziecie potrzebować: 1 szklanka grochu łuskanego 300 gramów wędzonego boczku 300 gramów kiełbasy  Warzyw: 3 ziemniaków, 1 marchewki, 1 pietruszki, pół selera, 6 ząbków czosnku 1 łyżki mąki 1 łyżki smalcu Przypraw: pieprzu, soli, majeranku, wędzonej papryki Przygotowanie: Groch umieśćcie w sitku i przepłuczcie wodą, a następnie przełóżcie do średniej wielkości garnka, zalejcie zimną wodą i odstawcie do namoczenia na całą noc. Następnego dnia postawcie garnek na kuchence i zagotujcie jego zawartość. Następnie wymieńcie wodę na świeżą i ponownie doprowadźcie do wrzenia. Gotujcie groch aż do miękkości. Boczek pokrójcie w niewielką kosteczkę, umieśćcie w dużym, czystym garnku i podsmażcie. Po kilku minutach dodajcie do niego pokrojoną w talarki kiełbasę. Wszystkie warzywa obierzcie. Ziemniaki pokrójcie w kosteczkę. Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzyjcie na tarce o...

Ten gulasz po węgiersku zachwyci smakiem każdego. Te dwa składniki wspaniale wpłyną na jego smak
Adobe Stock
Newsy
Gulasz po węgiersku jak z podręcznika. Doprawcie go w ten sposób, a nawet Węgrzy cmokną z zachwytu
Gulasz po węgiersku zachwyci nie tylko smakiem, ale i również rozgrzewającymi właściwościami. Przepisy czasem różnią się od siebie, ale zawsze esencją smaku dania jest sos.

Gulasz po węgiersku to sycąca propozycja posiłku na gorąco. Polacy lubią jeść gulasz z kaszą gryczaną czy jęczmienną. Wielu gustuje w połączeniu tego gęstego, mięsnego sosu z samymi ziemniakami. Jeszcze inni chcą poczuć się jak za południowymi granicami Polski i jedzą takie właśnie gulasze z czeskimi knedliczkami czy ziemniaczanymi kluseczkami jak nad Dunajem. Jak zrobić dobry gulasz po węgiersku? Bazą sosu jest odpowiednie mięso, najczęściej jest to łopatka wieprzowa, a niekiedy wołowina. Gulasz wzbogacony o paprykę, ziemniaki czy pomidory , zachwyci niejedno podniebienie. Choć z pewnością każdy ma swój ulubiony oraz sprawdzony przepis na gulasz po węgiersku, warto spróbować go w nieco innej wersji. Przepis na gulasz po węgiersku Składniki:     700 g łopatki wieprzowej     2 cebule     2 ząbki czosnku     300 g ziemniaków     3 łyżki oleju     1 łyżka mielonej słodkiej papryki     ⅓ łyżeczki kminku      2 czerwone papryki     300 g pomidorów lub tyle samo przecieru pomidorowego (ew. koncentrat lub passata)     sól     pieprz Sposób wykonania: Przygotowanie gulaszu zacznijcie od pokrojenia mięsa w kostkę. Następnie obierzcie i drobno posiekajcie cebulę oraz czosnek. Ziemniaki również obrane, należy pokroić w większą kostkę. W garnku o grubszym dnie rozgrzejcie olej. Wrzućcie do niego cebulę i czosnek, a po chwili doprawcie mieloną słodką papryką oraz kminkiem. Kiedy składniki się dobrze wymieszają, do garnka przełóżcie pokrojoną łopatkę wieprzową. Smażcie ją do zarumienienia. Wówczas wlejcie do naczynia 600 ml wody, gotujcie całość pod przykryciem przez około 60 minut. Po tym czasie mięso powinno być idealnie miękkie. Obierzcie...