obieraczka
AdobeStock
Newsy

3 niezwykłe zastosowania obieraczki do warzyw. Będziecie w szoku, do czego może się wam przydać w kuchni

Obieraczka do warzyw ułatwia życie i gotowanie bardziej niż może to się wydawać! Pierwotnie przeznaczona do obierania warzyw bądź owoców, wykorzystana w innym celu również świetnie zdaje egzamin.

Aby usprawnić pracę w kuchni, warto zaopatrzyć się w różnego rodzaju akcesoria kuchenne. Jednym z niezbędników jest obieraczka. To prosty, a niezwykle użyteczny sprzęt, który zresztą nie kosztuje wiele. Niesie ze sobą również inne korzyści. 

Zobacz także
Dodajcie to do jajka i zanurzcie w tym schabowe. Wyjdą najlepsze z najlepszych

Dodajcie to do jajka i zanurzcie w tym kotlety. Tak dobrej panierki jeszcze nie próbowaliście

gotowanie makaronu

Makaron gotujecie w garnku? Robicie duży błąd. Marnujecie bez sensu wodę i swój cenny czas

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ponadczasowa uniwersalność 

Ma przede wszystkim uniwersalne zastosowanie. Warzywa mają różne kształty oraz różne stopnie twardości. Obieraczka radzi sobie z nimi wszystkimi. Przydaje się zarówno jak i do ogórków, tak i do ziemniaków czy marchewki.

Czas na wagę złota 

Kolejnym plusem jest oszczędność czasu. Obieranie warzyw przy pomocy noża zazwyczaj wymaga wprawy, a jednocześnie zajmuje więcej czasu. Obieraczka radzi sobie z różnymi skórkami znacznie szybciej. 

Więcej warzyw do zjedzenia!

Oprócz oszczędzania czasu, oszczędza się również wbrew pozorom jarzyny. Urządzenie pozwala na bardzo dokładne oddzielanie skórki od warzywa. Tym samym umożliwia bardzo cienkie obieranie, dzięki temu marnuje się znacznie mniej jedzenia (w przeciwieństwie do obierania nożem).

A może makaron?

Obieraczka do warzyw może mieć również inne zastosowanie niż obieranie warzyw. Świetnie się sprawdzi do zrobienia makaronu z warzyw. Idealnie w tej roli sprawdzi się marchewka bądź cukinia. Wystarczy zestrugać warzywa na paski, a następnie wrzucić je na 3-4 minuty do wrzątku. Sprawdzą się jako zamiennik tradycyjnego makaronu lub jako dodatek do dania.

Do dekoracji

Za pomocą obieraczki można również zrobić wiórki czekoladowe. Wystarczy odpowiednio wcześnie schłodzić tabliczkę czekolady w lodówce, a następnie zestrugać wiórki. Można je wykorzystać do ozdobienia ciasta, tortu oraz jako dodatek do kremu.

Masło na już! 

Obieraczka przyda się również podczas przygotowywania ciasta. W momencie, kiedy potrzebne jest miękkie masło, ale nie zostało wystarczająco wcześniej wyjęte z lodówki, przyda się obieraczka do warzyw. Wystarczy zestrugać wiórki maślane, które zmiękną zdecydowanie szybciej niż kostka masła. 
 

Zmywarka, gotowanie w zmywarce
Pixabay/Manfred Richter
Newsy
Warzywa gotowane w... zmywarce? Ten zaskakujący sposób jest hitem
W erze mediów społecznościowych nie trzeba być profesjonalnym kucharzem, żeby ludzie dowiedzieli się, jak gotujesz. Blogerzy kulinarni prześcigają się w przepisach i pomysłach. Ten was zaskoczy.

Blogi i kanały kulinarne zyskują każdego miesiąca coraz więcej sympatyków. Nie musimy sięgać do przestarzałych książek kulinarnych, żeby dowiedzieć się, jak gotować je z pomysłem. Każde dziecko doskonale wie, że warzywa zawierają bardzo dużo witamin i składników odżywczych, dlatego trzeba je jeść  jak najczęściej. Najlepiej spożywać 5 porcji dziennie, ale doskonale wiemy, że często jest to bardzo trudne. Często nie chce się nam przygotowywać warzyw, bo samo ich obieranie jest bardzo czasochłonne. Na dodatek warzywa mają różny czas gotowania. Marchew potrzebuje tego czasu najwięcej, podczas gdy świeży kalafior będzie miękki po kwadransie.  Zalety gotowanych warzyw Warzywa na gotowane parze mają same zalety. Dietetycy byliby zadowoleni takim, a nie innym wyborem spożywczym. Już same mają bardzo mało kalorii, a te gotowane są jeszcze zdrowsze i smaczniejsze! Jeżeli macie na uwadze sylwestra i talię osy, warto postawić na różne ich rodzaje w codziennym menu. Warzywa to bogactwo witamin i składników mineralnych , które są niezbędne do funkcjonowania naszego organizmu. Można je jeść bez najmniejszych wyrzutów sumienia. Są lekkostrawne. Zawierają dużo błonnika, który ułatwia trawienie. Jakby tego było mało, to warzywa poprawiają smak przyrządzanych dań. Patent na nietypowe gotowanie warzyw Shannon Doherty, popularna tiktokerka, znalazła sposób, jak maksymalnie ułatwić sobie  gotowania warzyw. Do jego wykonania potrzebujecie tylko jednej rzeczy. Zmywarki! Sposób na gotowanie warzyw w zmywarce na filmiku na filmiku, który opublikowana na popularnej platformie. Przed umieszczeniem warzyw w zmywarce należy najpierw włożyć każde z nich do słoika odpowiadającego mu wielkością . Do każdego ze słoików trzeba wlać odrobinę wody,...

Ogórki kiszone
Flickr/Mandy Johnson
Newsy
Picie wody po ogórkach kiszonych jest zbawienne dla organizmu. Wystarczy kilka łyków dziennie
Kiszone ogórki są nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe. Znacie nietypowe zastosowania wody po kiszonych ogórkach?

W Polsce kiszone ogórki to bardzo popularna przekąska. Większość z nas robi je samodzielnie w domu. Wodę z nich traktujemy jak zbędny odpad. Niesłusznie! Woda po kiszonych ogórkach ma wiele właściwości prozdrowotnych. Wpływa korzystnie m.in. na mikroflorę jelitową. Zdrowie w kiszonych ogórkach Ogórki kiszone to jedna ze zdrowszych przekąsek, na jakie można sobie pozwolić. Pasują do kanapek, surówek , sałatek, ale także w postaci przekąski solo. Są znane szczególnie jako dodatek do konsumpcji czystej wódki. Mało co smakuje tak, jak kieliszek alkoholu zagryziony kiszonym. To zielone warzywo znajduje zastosowanie w większości odchudzających diet . Ze względu na swoją niską kaloryczność ogórki można pałaszować bez najmniejszych wyrzutów sumienia. Smakują, nie obciążając równocześnie żołądka. Ogórki to także dobry wpływ na układ odpornościowy, a nawet nastrój! Właściwości wody po ogórkach kiszonych Może być to dla was zaskoczeniem, ale woda po ogórkach kiszonych jest bardzo cenna. Sok, który powstaje w procesie kiszenia, wykazuje wiele prozdrowotnych i leczniczych właściwości, które mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ma silne właściwości prozdrowotne: na kaca. Najbardziej znanym zastosowaniem wody po ogórkach jest leczenie kaca . Może być najlepszym lekarstwem gdy przesadziliśmy z alkoholem. Na kacu zazwyczaj sięgamy po tłuste potrawy , które jedynie dodatkowo obciążają nasz system trawienny. Woda po ogórkach przyda się również przed kacem, jako dodatek do orzeźwiającego drinka. Wystarczy dodać do niej schłodzoną wódkę i kilka kostek lodu.  po wysiłku fizycznym. Jeśli jesteście zmęczeni po intensywnym treningu, macie zakwasy, sięgnijcie po...

Zapiekanka z makronem
Gotujmy.pl/patunia87
Newsy
Doskonała zapiekanka z makaronem z resztek z lodówki. Ze smakiem naje się cała rodzina
Gotowanie z tego, co zostaje w lodówce ma sens. Szczególnie, że dzięki takiemu rozwiązaniu zachowujecie się w pełni ekologicznie, czyli odpowiedzialnie i pomysłowo.

Makaron to jeden z najbardziej uniwersalnych produktów spożywczych. Możecie wyczarować z niego prawdziwe kulinarne cuda! Długa historia makaronu Najstarszy znaleziono w Chinach, miał cztery tysiące lat i 20 cali długości. To najstarsze odkryte przez archeologów jedzenie. Według legendy do Europy miał go jakoby sprowadzić wenecki podróżnik, Marco Polo. Inne doniesienia głoszą, że mógł się pojawić na europejskim lądzie znacznie wcześniej. Jak produkuje się makaron? Produkcja makaronu to wieloetapowe działanie. Składa się na nią przygotowanie surowców, sporządzenie ciasta, formowanie i wykrawanie, suszenie, sortowanie oraz pakowanie produktu gotowego. Obecnie możecie dostać w sklepach rozmaite formy makaronu.  Podstawowym surowcem do jego produkcji jest semolina lub mąka makaronowa, która zawiera znacznie więcej glutenu niż jej zwykła wersja. Kolejnym ważnym surowcem jest woda. Jej dodatek jest o około 50% mniejszy niż w przypadku ciasta przeznaczonego do produkcji chleba. Najlepiej kiedy w toku produkcji makaronu dodaje się do niego jajka. Innymi składnikami dodawanymi do makaronów mogą być między innymi barwniki. Szpinak zabarwi makaron na zielono, buraki dodadzą mu różowego kolorytu, a dzięki grzybom będzie soczyście brązowy. Dodatki wpłyną też na jego smak. Makaron jako idealna baza do gotowania Makaron przed spożyciem należy odpowiednio przyrządzić. W zależności od formy, gotuje się go od kilku do kilkunastu minut. Dobrze ugotowany makaron powinien być al dente , czyli ani za miękki ani zbyt twardy.  Ugotowanie go w ten sposób zapobiegnie też pozbycia się przez przypadek jego ważnych właściwości. Dania z makaronu są często spożywane w polskiej kuchni Miłość Polski do Włoch jest nie tylko symboliczna. Dania z makaronem...

Boczek i bekon to dwie zupełnie inne rzeczy. Czym się różnią?
Pixabay
Newsy
Boczek i bekon to dwie zupełnie inne rzeczy. Czym się różnią?
Zarówno bekon, jak i boczek są w Polsce bardzo popularne, ale nie wszyscy wiedzą, że to dwie zupełnie inne części wieprzowego mięsa. Czym się one od siebie różnią?

Polacy uwielbiają bekon i boczek. Mimo wysokiej kaloryczności,  to jedne z najchętniej spożywanych mięs w naszym kraju. Nasze mamy i babcie nie wyobrażają sobie np. zupy fasolowej czy grochowej, bez dodania do niej wędzonego boczku lub przygotowują go w piekarniku z dodatkiem aromatycznych przypraw. Młodsze pokolenia wolą bekon od boczku i zwykle smażą go na rumiano w plastrach, po czym dodają do jajecznicy, burgerów czy tostów. Wielu Polaków używa określenia bekon i boczek zamiennie, tymczasem okazuje się, że to dwie różne części świni. Czym się one od siebie różnią? Czym różni się boczek od bekonu? Bekon to nic innego, jak odmiana mięsa wieprzowego, które zwykle pochodzi z górnej partii tuszy.  Boczek to mięso z dolnej części tuszy wieprzowej. Charakteryzuje się ono tym, że jest znaczniej bardziej tłuste. Czy wiecie, że jeden kawałek boczku w swoim składzie ma ponad 50% tłuszczu? To właśnie on daje mu przyjemną chrupkość po usmażeniu. Zarówno bekon, jak i boczek mają szerokie zastosowanie w kulinariach. Pokrojony w kostkę i podsmażony  na rumiano boczek, najczęściej wykorzystuje się  jako okrasę do pierogów, klusek czy kopytek. Z kolei bekon idealnie komponuje się jako dodatek do burgerów oraz porannej jajecznicy. Bekon doskonale się również sprawdzi jako: dodatek do zupy krem składnik pizzy dodatek do sałatki Cezar dodatek do omletu składnik makaronu Boczek można:  upiec w piekarniku zrobić z niego rolowaną wędlinę nafaszerować i podawać na gorąco Jak przechowywać surowy boczek? Zapakowany, pokrojony boczek można przechowywać w nieotwartym opakowaniu próżniowym w lodówce do tygodnia po upływie daty ważności. Po otwarciu trzymajcie go ciasno zawiniętego w folię lub...