3 najzdrowsze rodzaje mięsa wg. dietetyka. Oto co z nich zrobicie
Adobe Stock
Newsy

3 najzdrowsze rodzaje mięsa wg dietetyka. Sprawdźcie, czy znajdują się w waszym menu

Dietetyk wskazuje trzy mięsa najkorzystniejsze dla zdrowia, a my wybieramy dla was proste potrawy, które możecie z nich zrobić.

Mówiąc o zdrowych rodzajach mięsa nie sposób nie wspomnieć zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) podkreślającej, że mięso w diecie należy ograniczać do kilku porcji tygodniowo. To oznacza, że jadłospis polegający na jedzeniu na śniadanie i kolację po kilka kanapek z wędliną, a na obiad obowiązkowego kotleta lub gulaszu, jest uznany za niezdrowy. Jak więc jeść mięso bez szkody dla zdrowia? Podpowiadamy.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy mięso jest zdrowe?

Portal Dietetycy.org w artykule pod tytułem „Czy mięso jest zdrowe?” pisze:

- Badania dowodzą, że zamiana 1 porcji mięsa czerwonego lub jego przetworów na takie produkty jak ryby, chudy drób, orzechy, rośliny strączkowe, chudy nabiał i pełnoziarniste produkty zbożowe, zmniejsza ryzyko zgonu nawet o 19%.

Jednocześnie eksperci wskazują, które trzy rodzaje mięsa są uznawane za najzdrowsze i dlaczego właśnie te:

  • Szeroko pojęty drób. Ten rodzaj mięsa zawiera dużo magnezu, potasu, fosforu, cynku i żelaza. Warunkiem bezpieczeństwa jest jednak wybór mięsa ze sprawdzonych, dobrych hodowli:

- Z drobiu szczególnie polecam indyka z chowu naturalnego. Mięso będzie mniej nafaszerowane antybiotykami – radzi na łamach WP ABC Zdrwoie dietetyczka Joanna Choińska

  • Gęsina. Co prawda akurat to drobiowe mięso nie jest najchudsze, ale za to jest skarbnicą witamin A, E i witamin z grupy B i niacynę. Zawiera dużo cynku, fosforu i żelaza
  • Cielęcina. To mięso z cieląt w wieku od dwóch tygodni do sześciu miesięcy. Jest niskokaloryczne i ma niewielka ilość niezdrowych nasyconych kwasów tłuszczowych. Jest w niej za to dużo witaminy B2 i B12, a także cynku i żelaza
Zobacz także
Pulpety ugotowane na parze.

Jak zrobić miękkie i puszyste pulpety z indyka? Zdradzamy 1 prosty i przydatny trik

gęś faszerowana przepis

Tradycyjna polska gęś, że palce lizać! Ten farsz oczaruje cię swoim smakiem!

Jakie dania można przygotować z najzdrowszych mięs?

Aby dania z najzdrowszych mięs także były zdrowe, znowu trzeba pamiętać o zaleceniach dietetyków. Nawet jeśli najbardziej ze wszystkich potraw mięsnych najbardziej lubicie smażone kotlety, pamiętajcie, że to najgorszy sposób przyrządzania mięsa. Dzieje się tak dlatego, że podczas smażenia zachodzi proces utleniania tłuszczu, a jego efektem jest powstanie szkodliwych, a nawet toksycznych substancji.

W tym czasie niszczone są także witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, np. witamina A. Powstające w wyniku smażenia związki, np. akroleina, mogą działać rakotwórczo czy zwiększać ryzyko zmian miażdżycowych.

Zapomnijcie więc o smażeniu mięs, i zamiast tego przyrządzajcie je w postaci gotowanej, duszonej, bez uprzedniego podsmażania, i w formie pieczonej:

  • Dania z drobiu. Proponujemy drób w formie ugotowanej, podany w delikatnym sosie śmietanowo-koperkowym z plastrami marchewki. Taką potrawkę z kurczaka możecie podać z ryżem. Innym doskonałym daniem z gotowanego drobiu jest sałatka z kawałkami indyka. Mięso do sałatki obgotujcie w bulionie
  • Dania z gęsiny. Ten rodzaj mięsa nie jest w naszym kraju bardzo często wybierany, a dania z niego przyrządzane najczęściej są pieczone. Dobrym pomysłem jest podawanie mięsa razem z dodatkiem owoców, np. jabłek, gruszek czy mandarynek. Ze względu na to, że mięso jest tłuste nie żałujcie przypraw, które ułatwiają trawienie. Chodzi tu o takie dodatki jak czosnek, estragon czy gorczyca
  • Dania z cielęciny. Z cielęciny możecie przyrządzić delikatne pulpeciki obgotowane w bulionie i podane z kaszą. Doskonały także będzie cielęcy gulasz paprykowy podany z purée ziemniaczanym

Źródło: o2.pl, dietetycy.org, mojdietetyk.pl

Mielone wieprzowe czy z indyka? Sprawdźcie które są tańsze, szybsze w przygotowaniu i zdrowsze
Adobe Stock
Newsy
Mielone wieprzowe czy z indyka? Sprawdźcie które są tańsze, szybsze w przygotowaniu i zdrowsze
Porównując dwa rodzaje kotletów, możemy zestawić ze sobą konkretne liczby jak: cena za kilogram czy ilość białka w mięsie. Inne cechy, jak wrażenia smakowe, pozostawiamy do oceny już wam.

Polska kotletami stoi. Dwa dania obiadowe, które cieszą się u nas niesłabnącym uwielbieniem to właśnie kotlety. Schabowe i mielone. O ile schabowe przygotowujemy z płata mięsa, to do mielonych potrzebujemy mięsa mielonego. Niektórzy sądzą, że kotlety z takiego mięsa są mniej wartościowe, można do nich użyć gorszej jakości mięsa, a samo danie jest mniej wystawne. Jednak smakosze mielonych dobrze wiedzą, że warto sięgnąć po dobre składniki. A to, że mięso jest zmielone działa jedynie na korzyść kotletów: można do nich dodać cebulkę, jajko, natkę, przyprawy i wyrobić na jednolitą, mięsistą i smaczną masę. Które kotlety mielone wybrać: wieprzowe czy drobiowe? Cena mięsa Najlepsze mięso na wieprzowe kotlety mielone to łopatka wieprzowa, w przypadku indyka – filet z piersi indyka. Oczywiście w zależności od sklepu i regionu kraju ceny mogą się różnić. My sprawdziliśmy bieżące ceny obu rodzajów mięsa w tym samym, popularnym hipermarkecie, mającym swoje sklepy w całej Polsce. W obu przypadkach do kalkulacji użyliśmy mięs w kawałku, do samodzielnego zmielenia w domu. 500 g łopatki wieprzowej kosztuje od 14,99 zł do 16,99 zł 500 g filetu z piersi indyka – około 18 zł Sprawdzamy czas przygotowywania mięsa wieprzowego i indyczego Jeśli w obu przypadkach kupimy płaty mięsa i będziemy je mielić samodzielnie w domu, to czas pracy przeznaczony na przygotowanie mięsa będzie taki sam. Musicie zaplanować czas na: Zmielenie mięsa Namoczenie bułki Pokrojenie i podsmażenie cebuli Wyrobienie masy Uformowanie kotletów Sprawdzamy wartości mięsa wieprzowego i indyczego Mięso wieprzowe zawiera więcej tłuszczu, ma nieco mniej białka i minerałów od mięsa z indyka. Oba rodzaje mięsa mają dużo minerałów, w tym wapnia, żelaza, magnezu,...

jak wybierać filet z kurczaka
Adobe Stock
Newsy
Jak wybrać dobry filet z kurczaka? Uważajcie. Taki może was tylko zatruć
Statystyczny Polak zjada rocznie aż 27 kilogramów mięsa z kurczaka. Nic dziwnego, ponieważ drób jest najtańszym i łatwo dostępnym na rynku mięsem, a z racji, że jego smak jest bardzo delikatny, idealnie nadaje się do niemal każdej potrawy. Okazuje się jednak, że kurczak należy również do najszybciej psujących się gatunków mięs.

Wiele osób obawia się, że spożywanie mięsa drobiowego może negatywnie wpłynąć na ich zdrowie. Bowiem od kilku lat nie milkną głosy mówiące, że kurczaki są faszerowane antybiotykami i hormonami. Okazuje się jednak, że te z polskich hodowli są naprawdę zdrowe. W końcu nie bez powodu nasz kraj znajduje się na 1. miejscu, jeśli chodzi o eksport drobiu na Europę. Cenne wartości odżywcze mięsa drobiowego Mięso drobiowe powinno znaleźć się w diecie każdego człowieka - eksperci nie mają co do tego wątpliwości. Bowiem kurczaki nie tylko zawierają mnóstwo łatwo przyswajalnego białka, ale również są bogate w witaminy z grupy B, które uczestniczą w syntezie białek, przemianie węglowodanów i tłuszczów, produkcji hormonów, enzymów, a także hemoglobiny. W mięsie z kurczaka nie brakuje też cynku, magnezu, fosforu czy selenu. Drób to najszybciej psujący się rodzaj mięsa Spożycie drobiu w Polsce jest bardzo duże – 1 osoba zjada go aż 27 kilogramów rocznie. Mimo to niewiele osób ma świadomość, że mięso z kurczaka jest jednym z najszybciej psujących się mięs. Na szczęście bardzo łatwo rozpoznać moment, w którym produkt nie nadaje się już do jedzenia. To uchroni was i wasze rodziny przed groźnym zatruciem pokarmowym. Zapach zepsutego mięsa Przede wszystkim psujące się mięso drobiowe wydziela bardzo charakterystyczną, lekko kwaskowatą woń. Kiedy je powąchacie, nie będziecie mieli wątpliwości, że nadaje się do kosza - dosłownie zwali was z nóg. Przy jego pomocy można by wskrzesić zmarłych, uwierzcie na słowo. Wątpliwa konsystencja Kolejną ważną cechą jest konsystencja. Świeża pierś z kurczaka powinna być sprężysta i jędrna. Powstałe po dotknięciu palcem wgłębienia powinny zniknąć dosłownie po chwili. Zupełnie odwrotnie będzie w...

mięso z indyka solanka
Adobe Stock
Newsy
Prosty trik, żeby mięso z indyka było soczyste. Wymoczcie je w tym płynie, a będzie doskonałe
Mimo, iż mięso z indyka jest bardzo podobne do kurczaka, to jednak w przygotowaniu jest bardziej wymagające. Jeśli po obróbce termicznej jest suche i niesmaczne to koniecznie przetestujcie ten patent. Dzięki niemu indyk będzie wręcz rozpływał się w ustach!

Mięso drobiowe jest jednym ze zdrowszych tego rodzaju produktów na rynku. Jednym z nich jest indyk. Dzięki wysokiej zawartości białka, a niskiej tłuszczu jest często wybierane przez Polaków podczas zakupów. Jednak jego samodzielne przyrządzenie może nieraz sprawić trudność. By za każdym razem wyszło idealnie soczyste, należy je przed obróbką zamoczyć w pewnej miksturze. Właściwości zdrowotne mięsa z indyka Indyk to rodzaj drobiu, który jest jednym z popularniejszych mięs dostępnych na rynku w sprzedaży. Oprócz niewysokiej ceny ma również wiele cennych składników i wartości, dzięki którym jest zalecane przez dietetyków. Jest świetnym źródłem, takich witamin jak selen, cynk czy witamin z grupy B. Dzięki tym czynnikom, pozytywnie wpływa na funkcjonowanie organizmu. Wśród właściwości mięsa z indyka należy wyróżnić: jest niskokaloryczne, zawiera bardzo niską zawartość tłuszczu, idealne źródło białka dla osób na diecie, wysoka wartość odżywcza, a także jest łatwo dostępny i stosunkowo tani. Jeśli chodzi o składniki odżywcze, jest zdecydowanie lepszym wyborem niż kurczak, który zawiera tych wartości znacznie mniej. Jak przyrządzić soczystego indyka? Mięso tego rodzaju mimo, iż jest podobne do kurczaka to jednak po obróbce termicznej, ma tendencję do stwardnienia. Wówczas mięso jest niesmaczne i dość gumowate. By uniknąć takiej wpadki, wystarczy przed pieczeniem bądź smażeniem zastosować jeden prosty trik, a mianowicie zamoczyć indyka w solance. Daną miksturę należy przygotować z półtorej łyżki soli oraz jednego litra wody. Przyprawa powinna być dokładnie rozpuszczona w cieczy. Mięso należy przełożyć do większego naczynia i zalać przygotowaną solanką. Indyk powinien spędzić w...

Kiszone buraczki to prawdziwa bomba dla zdrowia. Lepszego przepisu po prostu nie ma
bogusia82/Gotujmy.pl
Newsy
Kiszone buraczki to prawdziwa bomba dla zdrowia. Lepszego przepisu po prostu nie ma
Zarówno buraki, jak i same kiszonki, mają cudotwórcze działanie dla organizmu. Służą za naturalne lekarstwo na wiele schorzeń, a także błyskawicznie zwalczają niechciane kilogramy!

Kiszonki to źródło bardzo wielu cennych składników odżywczych. Są one nieocenione zwłaszcza przy dietach odchudzających – ich właściwości nie tylko niwelują łaknienie, ale także spalają tłuszcz, pobudzają trawienie i usuwają toksyny z organizmu. Proces kiszenia warzyw znacząco obniża także zawartość cukru. Kiszonki i buraki – korzyści zdrowotne Kiszonki to doskonały sposób na ochronę i oczyszczenie organizmu. To najbardziej skuteczny naturalny probiotyk, który reguluje pracę jelit i wzmacnia ich florę bakteryjną, a także zmniejsza poziom cholesterolu. Kiszonki wspomagają także wchłanianie witamin. Ponadto, regulują metabolizm, pozytywnie wpływają na zdrowie i wygląd cery oraz włosów, a także zawierają ogromne ilości witamin A, B, C, E i K. Buraki same w sobie to także bogate źródło składników odżywczych.  Znajdziemy w nich dużo wapnia, żelaza, fosforu, potasu czy cynku, a także witaminy C, A, E i K.  Warzywa te w formie surowej i kiszonej zawierają dużo błonnika, co przyspiesza metabolizm, wspomaga trawienie i pomaga w walce z nadprogramowymi kilogramami. Buraczki kiszone delikatnie niwelują także chęć na podjadanie pomiędzy posiłkami, a także wspomagają zbijanie cholesterolu czy zwalczanie częstej zgagi.  Przepis na buraczki kiszone z dressingiem  Składniki: 5 kiszonych buraczków 3 łyżki oliwy 0,5 łyżeczki soku z cytryny 1 ząbek czosnku Sól, pieprz Kilka gałązek natki pietruszki Przygotowanie: Buraczki kiszone kroimy w cienkie paski lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Natkę pietruszki drobno siekamy. Do miseczki wlewamy oliwę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.  Dodajemy do buraczków i dokładnie mieszamy, wstawiamy na...