Mówiąc o zdrowych rodzajach mięsa nie sposób nie wspomnieć zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) podkreślającej, że mięso w diecie należy ograniczać do kilku porcji tygodniowo. To oznacza, że jadłospis polegający na jedzeniu na śniadanie i kolację po kilka kanapek z wędliną, a na obiad obowiązkowego kotleta lub gulaszu, jest uznany za niezdrowy. Jak więc jeść mięso bez szkody dla zdrowia? Podpowiadamy.

Czy mięso jest zdrowe?

Portal Dietetycy.org w artykule pod tytułem „Czy mięso jest zdrowe?” pisze:

- Badania dowodzą, że zamiana 1 porcji mięsa czerwonego lub jego przetworów na takie produkty jak ryby, chudy drób, orzechy, rośliny strączkowe, chudy nabiał i pełnoziarniste produkty zbożowe, zmniejsza ryzyko zgonu nawet o 19%.

Jednocześnie eksperci wskazują, które trzy rodzaje mięsa są uznawane za najzdrowsze i dlaczego właśnie te:

  • Szeroko pojęty drób. Ten rodzaj mięsa zawiera dużo magnezu, potasu, fosforu, cynku i żelaza. Warunkiem bezpieczeństwa jest jednak wybór mięsa ze sprawdzonych, dobrych hodowli:

- Z drobiu szczególnie polecam indyka z chowu naturalnego. Mięso będzie mniej nafaszerowane antybiotykami – radzi na łamach WP ABC Zdrwoie dietetyczka Joanna Choińska

  • Gęsina. Co prawda akurat to drobiowe mięso nie jest najchudsze, ale za to jest skarbnicą witamin A, E i witamin z grupy B i niacynę. Zawiera dużo cynku, fosforu i żelaza
  • Cielęcina. To mięso z cieląt w wieku od dwóch tygodni do sześciu miesięcy. Jest niskokaloryczne i ma niewielka ilość niezdrowych nasyconych kwasów tłuszczowych. Jest w niej za to dużo witaminy B2 i B12, a także cynku i żelaza

Jakie dania można przygotować z najzdrowszych mięs?

Aby dania z najzdrowszych mięs także były zdrowe, znowu trzeba pamiętać o zaleceniach dietetyków. Nawet jeśli najbardziej ze wszystkich potraw mięsnych najbardziej lubicie smażone kotlety, pamiętajcie, że to najgorszy sposób przyrządzania mięsa. Dzieje się tak dlatego, że podczas smażenia zachodzi proces utleniania tłuszczu, a jego efektem jest powstanie szkodliwych, a nawet toksycznych substancji.

Zobacz także:

W tym czasie niszczone są także witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, np. witamina A. Powstające w wyniku smażenia związki, np. akroleina, mogą działać rakotwórczo czy zwiększać ryzyko zmian miażdżycowych.

Zapomnijcie więc o smażeniu mięs, i zamiast tego przyrządzajcie je w postaci gotowanej, duszonej, bez uprzedniego podsmażania, i w formie pieczonej:

  • Dania z drobiu. Proponujemy drób w formie ugotowanej, podany w delikatnym sosie śmietanowo-koperkowym z plastrami marchewki. Taką potrawkę z kurczaka możecie podać z ryżem. Innym doskonałym daniem z gotowanego drobiu jest sałatka z kawałkami indyka. Mięso do sałatki obgotujcie w bulionie
  • Dania z gęsiny. Ten rodzaj mięsa nie jest w naszym kraju bardzo często wybierany, a dania z niego przyrządzane najczęściej są pieczone. Dobrym pomysłem jest podawanie mięsa razem z dodatkiem owoców, np. jabłek, gruszek czy mandarynek. Ze względu na to, że mięso jest tłuste nie żałujcie przypraw, które ułatwiają trawienie. Chodzi tu o takie dodatki jak czosnek, estragon czy gorczyca
  • Dania z cielęciny. Z cielęciny możecie przyrządzić delikatne pulpeciki obgotowane w bulionie i podane z kaszą. Doskonały także będzie cielęcy gulasz paprykowy podany z purée ziemniaczanym

Źródło: o2.pl, dietetycy.org, mojdietetyk.pl