sposoby na odgrzanie pierogów
Adobe Stock
Newsy

3 najlepsze sposoby na odgrzanie pierogów. Będą smakować jak świeżo zrobione

Odgrzewanie pierogów, wbrew pozorom, nie należy do łatwych. Włożone do wody mogą się rozlecieć, wyjęte z mikrofalówki mogą okazać się zimne w środku, z kolei smażone mogą być za twarde i przypalone. Na szczęście znamy kilka trików, które sprawią, że danie będzie idealne!
Weronika Kępa
grudzień 15, 2020

Polacy kochają pierogi! Szczególnie te przygotowane na święta Bożego Narodzenia! Z farszem kapuściano-grzybowym smakują wyjątkowo. Nikt nie jest w stanie im się oprzeć i każdy prosi o dokładkę. Można więc powiedzieć, że obok barszczu i śledzi to właśnie pierogi stanowią jedną z najważniejszych potraw tego wieczoru.

Przygotowanie pierogów zazwyczaj odbywa się z wyprzedzeniem, na kilka dni przed Wigilią. Po ulepieniu wiele pań domu je gotuje, a następnie umieszcza w lodówce. Tam czekają na przybycie ukochanych gości. Zanim jednak pojawią się na stole, należy je przecież odgrzać. Jak zrobić to najlepiej i najszybciej? Oto kilka sposobów!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Pierogi z patelni

W waszej rodzinie z pewnością nie brakuje osób, które uwielbiają pierogi właśnie w tej wersji. Ich przyrządzenie nie zajmuje zbyt wiele czasu, jednak jest najbardziej absorbujące. 

Najlepszym sposobem na to, by odgrzewane na patelni pierogi stały się nie tylko chrupiące, ale również miękkie jest podsmażenie ich z obu stron na tłuszczu, a następnie dolanie niewielkiej ilości wody i przykrycie pokrywką. Możecie być pewni, że wyjdą genialne! Nie zapomnijcie posypać ich chrupiącymi skwarkami lub zeszkloną cebulką!

Pierogi z wody

To, że już wcześniej gotowaliście je w wodzie, nie oznacza, że nie możecie ich odgrzać w ten sposób. To bardzo prosta i szybka metoda, która sprawi, że pierogi będą smakować jak świeżo ulepione. 

Wystarczy, że umieścicie je we wrzącej wodzie na 2 – 3 minuty. Po wyjęciu będą sprężyste i pyszne. Pamiętajcie jednak, żeby nie gotować ich dłużej. Inaczej ciasto się rozpadnie, farsz wypłynie, a goście będą zawiedzeni.

Pierogi z mikrofali

O ile odgrzewane w ten sposób pierogi nie są dobrym pomysłem na Wigilię, o tyle po świętach śmiało możesz wykorzystać tę metodę, gdy chcecie zjeść szybki obiad. Istnieje bowiem ryzyko, że tak przygotowane staną się suche i twarde. Aby temu zapobiec, przed włożeniem do mikrofali posmaruj je odrobiną masła. 

Komentarze
Pierogi
Pixabay/Hans Braxmeier
Newsy Jak przechowywać ugotowane pierogi, żeby smakowały jak świeżo zrobione?
Czas i sposób przechowywania różnych potraw różni się w zależności od tego, z czym akurat mamy do czynienia. Mamy dla was kilka rad dotyczących sposobu przechowywania żywności. Mogą się przydać na święta.
Aleksandra Jaworska
grudzień 17, 2020

Bardzo często zdarza się, że zostaje nam jedzenie. Mówimy o tym nadmiarowym, którego szkoda wyrzucać. Jest kilka zasad, które sprawią, że będziecie wiedzieć, jak je przechować bez szkody dla żywności. Nie powinno się wstawiać do lodówki ciepłych garnków To jedna z głównych zasad, które pomogą wam ocalić daną potrawę. Niektóre nawet lekko ciepłe składniki, stanowią idealną pożywkę dla bakterii. Dania zawierające dużą ilość skrobi, białko czy mleko, mogą być narażane na rozwój niechcianych procesów najbardziej.  Niektóre nie powinny też być wielokrotnie ogrzewane. Wystarczy zatem z lodówki wyjąc tylko taką porcję, jaka nas interesuje, przełożyć do osobnego garnka i odgrzać. Najlepsza wartość temperatury do podgrzewania potraw, wynosi minimum 70 stopni. Właśnie taka zabije większość bakterii. Naleśniki bez farszu i pieczarki Przechowywanie naleśników bez farszu nie powinno przekraczać czasu dwóch dni. Dodatkowo możecie je zabezpieczyć folią. Jeśli macie zamiar je zamrozić, możecie to robić na przestrzeni aż 4 miesięcy. Temperatura mrożenia powinna jednak wynosić -18 stopni.  Pieczarki składają się głównie z wody. To przyspiesza proces ich psucia. Potrawy z pieczarek powinny być spożyte najlepiej w dniu przygotowania potrawy lub dzień później. Ich nadmiar można przechowywać wyłącznie w lodówce schłodzonej do temperatury -4 stopnie, nie dłużej jak jeden dzień. Jak  przechowywać surowe pierogi? Ugotowane pierogi, jeśli nie macie na nie ochoty od razu, należy od razu zamrozić. Będzie im służyć temperatura powyżej -18 stopni. Okres ich trwałości w zamrażarce wynosi do 30 dni.  Pierogi uprzednio ugotowane wystarczy wyłożyć na talerz, wysmarować oliwą, przykryć folią i włożyć...

Przeczytaj
Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami
Danusia19671/gotujmy.pl
Newsy Przepyszne pierogi na Wigilię. Łatwy i tani przepis. Najlepiej smakują z czerwonym barszczykiem
Wigilia to nie tylko uszka. Wielu z nas do świątecznego barszczyku wybierze... pierogi!
Hubert Rój
grudzień 14, 2020

Pierogi wigilijne to nieodłączna część świąt w wielu polskich domach. Jak już wspomnieliśmy, są takie miejsca, w których to właśnie pierogi jada się do barszczu. O tym, że 12 potraw wigilijnych nie stanowi stałej, zamkniętej listy dla wszystkich Polaków, może świadczyć jeszcze jeden przykład. Są rodziny, które zamiast barszczu czerwonego wybierają na wigilijną kolację zupę grzybową! Jeżeli nie wierzycie, sprawdźcie ten przepis: KLIK! My tymczasem skupmy się na obiecanych pierogach. Rzadko przygotowujemy w ciągu roku nadzienie z kapusty i grzybów. A szkoda. Ich smak jest doskonały zarówno w wersji wyłącznie gotowanej, jak i w tej odsmażanej. Po prostu niebo w gębie. Oczywiście kluczem będzie dobre, klasyczne, mięciutkie ciasto na pierogi. Użyjmy więc bardzo ciepłej wody, nie wyrabiajmy ciasta zbyt długo – działajmy dokładnie tak jak w przypadku robienia ciasta na klasyczne pierogi ruskie. Oprócz tego kluczem będą smakowite suszone grzyby i odpowiednio przygotowana kapusta kiszona. Jeżeli nie lubimy zbyt dużej kwasowości, poświęćmy chwilkę na delikatne przepłukanie wodą nazbyt kwaśnej kapusty. Przepis na pierogi wigilijne z kapustą i grzybami Składniki 50 dag mąki pszennej Ciepła woda Sól i pieprz 60 dag kapusty kiszonej 5 dag suszonych grzybów 1 cebula Olej do smażenia Przygotowanie Zacznijmy od przygotowania farszu. Grzyby moczymy w wodzie, następnie obgotowujemy, a potem kroimy na drobne kawałki. Kapustę w razie konieczności płuczemy, kroimy drobno i gotujemy w wodzie do miękkości. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na patelni do miękkości. Wkładamy na patelnię grzyby, obsmażamy, następnie dodajemy kapustę. Doprawiamy pieprzem i solą i przesmażamy razem przez ok. 5-10 min. Przystępujemy do wyrabiania ciasta na...

Przeczytaj
dania które można przygotować przed wigilią
Adobe Stock
Newsy Te dania możecie przygotować kilka dni przed świętami. Dzięki temu zyskają więcej smaku
Jeszcze się taki nie urodził, co by zdążył przyrządzić całą wigilijną kolację jednego dnia. 12 potraw to przecież nie lada wyzwanie. Na szczęście większość z nich, między innymi śledzie i bigos, możecie przygotować z wyprzedzeniem. Kilka dni w lodówce podkręci ich smak!
Weronika Kępa
grudzień 16, 2020

Jeśli do przygotowania wigilijnej kolacji zatrudniacie całą rodzinę, to macie szczęście. W końcu córka z zięciem może zrobić sałatkę, ciocia z wujkiem ciasto, babcia z dziadkiem pierogi, a mama z tatą barszcz.  Gorzej, jeśli z całym tym galimatiasem zostajecie w pojedynkę. Wtedy musicie dobrze kombinować, aby zdążyć na czas. Idealnym rozwiązaniem tego problemu jest przygotowanie większości potraw na kilka dni przed Wigilią. Oto kilka naszych propozycji. Śledzie Przygotowanie śledzi możecie rozpocząć na 3 dni przed świąteczną kolacją. Bez względu na to, czy podajecie je w oleju, śmietanie i jabłkach, czy w grzybach, ryba powinna mieć czas, aby dobrze przesiąknąć składnikami i nabrać odpowiedniego smaku. Wstawione do lodówki zachowają swoją świeżość. Zakwas na barszcz czerwony Tej zupy nie warto przygotowywać na ostatnią chwilę z butelki zakupionej w sklepie. Bowiem najlepiej będzie smakować na zakwasie przygotowanym przez was samodzielnie. Za tę czynność należy się zabrać najpóźniej na 4 dni przed Wigilią. Wtedy buraczana mikstura będzie idealna! Pierogi z kapustą i grzybami Przygotowywanie ciasta i lepienie pierogów to nie lada wyzwanie. Na tej czynności naprawdę można spędzić cały dzień w kuchni. Właśnie dlatego nie zostawiajcie jej na ostatnią chwilę. Pierogi możecie przyrządzić nawet 2 tygodnie wcześniej i zamrozić! Odgrzane na patelni lub w wodzie będą smakować wybornie! Bigos Bigos również możecie zamrozić. Pichcenie przysmaku należy rozpocząć najwcześniej 5 dni przed Wigilią. W tym czasie idealnie się przegryzie. Postawiony na stole w mig zniknie z półmiska! Ciasta Pamiętajcie, że ciasta takie jak keks i piernik także możecie przygotować z dużym wyprzedzeniem. Tym pierwszym zajmijcie się na 2 dni przed świętami, z kolei drugim nawet 3 tygodnie przed...

Przeczytaj
Mrożone uszka
Flickr/Cowgirl Jules
Newsy Pierogi i uszka mrozicie surowe czy ugotowane? To zadecyduje czy będą się rozklejać 
Mrożenie jedzenia to doskonały pomysł na świąteczne potrawy, których nie zdołamy zjeść podczas Wigilii.
Aleksandra Jaworska
grudzień 19, 2020

Gdyby nie zamrażarka, moglibyśmy tylko pomarzyć o obiadach na zapas. Właśnie dzięki zamrażarce możemy niezjedzone podczas świąt potrawy, przechować i zjeść znacznie później. Polacy lubią pierogi Jedną z potraw, która należy do ulubionych dań Polaków są pierogi. Ta prosta i tania potrawa ma wiele wariantów. Jak żadna inna smakuje również na święta. Pierogi z kapustą i grzybami to prawdziwa klasyka wigilijnego biesiadowania z bliskimi.  Pierogi to także bardzo pożywne danie. W różnych regionach Polski spotkamy się z ciekawymi ich odmianami. Wystarczy też spojrzeć na kuchnie innych krajów. Pierogów nie brakuje i u innych! Dostaniemy je we włoskiej restauracji, ale i pierogami poczęstują nas Japończycy. Lepienie domowych  pierogów. Najczęściej robimy ich więcej Nic nie smakuje lepiej niż domowe potrawy. Ciasto wypieczone na rumiany kolor, własnoręcznie zwinięte naleśniki i pieczone wędliny, smakują wprost bosko! Dodatkowo macie gwarancję składu tego co przygotujecie w domu, bez konieczności czytania etykiet i spożywania substancji nieznanego pochodzenia. Jako że gotowanie w domu wymaga czasu i nakładu energii, często zdarza się robienie potraw w nadmiarze. Pozostałą, niezjedzoną część można wówczas zamrozić i wyjąć z zamrażarki w dogodnym dla nas momencie. Mrożenie produktów ma jednak kilka zasad, których przestrzeganie ochroni wasze zdrowie. Jak mrozić nadmiar pierogów czy uszek? Pierogów i uszek z pewnością zostanie nam pod dostatkiem. Warto poznać kilka sposobów na ten nadmiar. Wszystko po to by nie wyrzucać niepotrzebnie jedzenia i mieć ten problem z głowy. Posypcie tackę lub deskę mąką. Surowe pierogi układacie następnie obok siebie zostawiając kilka centymetrów przerwy. W ten sposób...

Przeczytaj