sposoby na odgrzanie pierogów
Adobe Stock
Newsy

3 najlepsze sposoby na odgrzanie pierogów. Będą smakować jak świeżo zrobione

Odgrzewanie pierogów, wbrew pozorom, nie należy do łatwych. Włożone do wody mogą się rozlecieć, wyjęte z mikrofalówki mogą okazać się zimne w środku, z kolei smażone mogą być za twarde i przypalone. Na szczęście znamy kilka trików, które sprawią, że danie będzie idealne!
Weronika Kępa
grudzień 15, 2020

Polacy kochają pierogi! Szczególnie te przygotowane na święta Bożego Narodzenia! Z farszem kapuściano-grzybowym smakują wyjątkowo. Nikt nie jest w stanie im się oprzeć i każdy prosi o dokładkę. Można więc powiedzieć, że obok barszczu i śledzi to właśnie pierogi stanowią jedną z najważniejszych potraw tego wieczoru.

Przygotowanie pierogów zazwyczaj odbywa się z wyprzedzeniem, na kilka dni przed Wigilią. Po ulepieniu wiele pań domu je gotuje, a następnie umieszcza w lodówce. Tam czekają na przybycie ukochanych gości. Zanim jednak pojawią się na stole, należy je przecież odgrzać. Jak zrobić to najlepiej i najszybciej? Oto kilka sposobów!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Pierogi z patelni

W waszej rodzinie z pewnością nie brakuje osób, które uwielbiają pierogi właśnie w tej wersji. Ich przyrządzenie nie zajmuje zbyt wiele czasu, jednak jest najbardziej absorbujące. 

Najlepszym sposobem na to, by odgrzewane na patelni pierogi stały się nie tylko chrupiące, ale również miękkie jest podsmażenie ich z obu stron na tłuszczu, a następnie dolanie niewielkiej ilości wody i przykrycie pokrywką. Możecie być pewni, że wyjdą genialne! Nie zapomnijcie posypać ich chrupiącymi skwarkami lub zeszkloną cebulką!

Pierogi z wody

To, że już wcześniej gotowaliście je w wodzie, nie oznacza, że nie możecie ich odgrzać w ten sposób. To bardzo prosta i szybka metoda, która sprawi, że pierogi będą smakować jak świeżo ulepione. 

Wystarczy, że umieścicie je we wrzącej wodzie na 2 – 3 minuty. Po wyjęciu będą sprężyste i pyszne. Pamiętajcie jednak, żeby nie gotować ich dłużej. Inaczej ciasto się rozpadnie, farsz wypłynie, a goście będą zawiedzeni.

Pierogi z mikrofali

O ile odgrzewane w ten sposób pierogi nie są dobrym pomysłem na Wigilię, o tyle po świętach śmiało możesz wykorzystać tę metodę, gdy chcecie zjeść szybki obiad. Istnieje bowiem ryzyko, że tak przygotowane staną się suche i twarde. Aby temu zapobiec, przed włożeniem do mikrofali posmaruj je odrobiną masła. 

Komentarze
Lepienie pierogów, pierogi
Pixabay/Karolina Grabowska
Newsy Jak szybko lepić pierogi? To banalnie proste, ale na bank na to nie wpadliście
Można śmiało powiedzieć, że bez pierogów Wigilia zwyczajnie nie ma prawa się odbyć. Tym razem podpowiadamy, jak czas lepienia pierogów zmniejszyć do minimum.
Aleksandra Jaworska
grudzień 15, 2020

Wigilijne pierogi znikają ze stołu jako pierwsze. Może dlatego, że to jedno z ulubionych dań Polaków. Pierogi jako potrawa staropolskiej kuchni Pierogi to kawałek ciasta makaronowego lub drożdżowego z farszem. Nadzienie może być słodkie lub wytrawne. Pierogi możecie gotować, smażyć lub piec. Każda z wersji smakuje nieco inaczej, jednak każda wersja ma swoich miłośników i przeciwników. Mogą być małe - wielkości uszek, ale i podawane jako duży, pojedynczy pieróg. Nadają się na obiad, kolację i jako danie na przyjęciu. Polacy przepadają za pierogami ruskimi, z farszem mięsnym i wigilijnymi. Nadzienie tych ostatnich to kapusta i grzyby, zastępowane niekiedy pieczarkami. Pierogi to regionalna przysmaka Potrawa doczekała się ciekawych odmian, często związanych z danym regionem. Inne pierogi zjemy na Śląsku, a inne na Kaszubach. Można je spotkać w wielu kuchniach na świecie, m.in. rosyjskiej, indyjskiej czy włoskiej. W każdym kraju są nieco inne, wykonane z różnych składników i podawana w różny sposób. Prawdopodobnie dotarły do Polski z Chin pod koniec XIII wieku. Można tworzyć z nich rozmaite kształty i napełniać dowolnym farszem. Jedynym ograniczeniem jest tutaj wasza wyobraźnia. Jak lepić pierogi? Jakkolwiek znane i rodzime wydają nam się pierogi, nie wszyscy mają wystarczająco dużo czasu, by je przygotować. Ich zrobienie wymaga sporo czasu i niemałych umiejętności. Znajomość niektórych trików powinna w znaczny sposób ułatwić ich zrobienie. Nawet jeżeli zabieracie się za ich lepienie po raz pierwszy. Najczęstszą metodą jest wykrawanie w rozwałkowanym cieście okręgów, na które kolejno nakłada się farsz. Przy dużej ilości pierogów takie rozwiązanie może być co najmniej męczące. Znamy coś lepszego. To coś,...

Przeczytaj