cholesterol dieta
AdobeStock
Newsy

3 najgorsze produkty, które zapchają tętnice i podwyższą poziom cholesterolu. Wyrzućcie je do kosza

Jeżeli wasi bliscy mają podwyższony poziom cholesterolu, to absolutnie nie powinni jeść tych produktów! Przekażcie im te informacje jak najprędzej.

Kto dba o swoje zdrowie, ten koniecznie powinien przyjrzeć się własnej diecie. Wiele pozornie nieszkodliwych i zwyczajnych produktów może wyrządzić wiele złego – zwłaszcza jeśli cierpicie na podwyższony poziom cholesterolu. Sprawdźcie, czego powinniście unikać!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego podwyższony cholesterol jest tak groźny?

Od lat dużo się mówi o problemie podwyższonego cholesterolu. Nie bez powodu! Jeżeli poziom cholesterolu we krwi jest zbyt wysoki, może to prowadzić do bardzo poważnych chorób. Zaczyna się on odkładać w ścianach tętnic. Zmniejszona drożność żył prowadzi do miażdżycy i choroby wieńcowej. Szczególnie narażone są osoby cierpiące na nadwagę, otyłość, a także cukrzycę. W grupie ryzyka są ludzie, którzy skończyli 50. rok życia.

Zobacz także
Te grzyby obniżą wam cholesterol i nie pozwolą przytyć. Nie szukajcie ich w lesie

Te grzyby obniżą wam cholesterol i nie pozwolą przytyć. Nie szukajcie ich w lesie

Jecie codziennie orzechy włoskie? Sprawdźcie, jak wpływa to na poziom złego cholesterolu LDL

Jecie codziennie orzechy włoskie? Sprawdźcie, jak wpływa to na poziom złego cholesterolu LDL

Dieta na cholesterol

Chcąc uniknąć problemów związanych z podwyższonym poziomem złego cholesterolu LDL, należy przestrzegać diety, która im zapobiegnie. Koniecznie unikajcie poniższych produktów, które z takich, a nie innych powodów znalazły się na tej krótkiej, czarnej liście:

  • Margaryna. Zawarte w margarynie tłuszcze trans są bardzo szkodliwe dla zdrowia. Są to utwardzone tłuszcze roślinne, które mają najmniej wartości odżywczych ze wszystkich kwasów tłuszczowych. Mogą powodować choroby krążenia oraz cukrzycę typu 2.
  • Parówki z marketów. Jeśli nie potraficie odmówić sobie parówek, to przynajmniej kupujcie je ze sprawdzonych źródeł, np. w dobrym sklepie mięsnym. Te sprzedawane w supermarketach są produkowane z MOM, czyli mięsa oddzielonego mechanicznie – w skrócie odpadków. Można znaleźć tam chrząstki, błony czy ścięgna. Częste jedzenie takich parówek spowoduje wzrost stężenia cholesterolu i zapychanie tętnic.
  • Tłusty nabiał. Jeżeli znajdujecie się w grupie ryzyka i grozi wam podwyższony cholesterol, to odstawcie tłuste produkty mleczne. Dotyczy to tłustego mleka, śmietany, twarogów i serów. Wybierajcie półtłuste lub chude wersje tych produktów, a najlepiej zacznijcie używać mleka roślinnego.
3 rzeczy, których nie powinniście jeść na śniadanie. Są fatalne dla waszego zdrowia
AdobeStock
Newsy
Tych 3 rzeczy nie powinniście jeść na śniadanie. Są wprost fatalne dla waszego zdrowia
Zwracacie uwagę na to, co jecie na śniadanie? Sprawdźcie, których produktów powinno się unikać.

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia – to hasło towarzyszy wszystkim od dzieciństwa, choć zwyczaj celebrowania śniadań jest stosunkowo nowym wynalazkiem. Dawniej ludzie nie jedli nic po przebudzeniu, ale za to wcześnie jedli obiad. Dziś jednak spora część specjalistów przekonuje, że śniadanie koniecznie powinno się zjeść. Jeśli nie zaraz po obudzeniu , to przynajmniej dwie godziny później tak, by organizm miał siłę do działania. Dlatego bardzo ważne jest to, co rano zjecie. Jeśli postawicie na produkty niskiej jakości, tłuste i pełne szkodliwych tłuszczów trans, to negatywnie odbije się to na waszym zdrowiu! Sprawdźcie, czego lepiej rano nie jeść (a przynajmniej co warto maksymalnie ograniczyć w swojej diecie, jeśli nie możecie bez tych produktów żyć)! Tanie parówki na śniadanie Zasadniczo w parówkach nie ma nic złego. To po prostu cienkie kiełbaski zrobione z mielonego mięsa i innych, bardzo drobno zmielonych surowców. Dzięki temu struktura mięsa jest w parówkach w ogóle niewyczuwalna. Są łatwe w przyrządzaniu i bardzo tanie, dlatego wielu ludzi chętnie po nie sięga. Sprawdzają się zarówno na śniadanie, jak i w formie dodatku do różnych wytrawnych dań – można zrobić zapiekankę warzywną z parówkami albo parówki w cieście francuskim. Jednak parówka parówce nierówna! Droższe wędliny będą naturalnie lepszej jakości, a ich spożycie jest bezpieczne. Gorzej w przypadku tanich parówek, w których składzie można znaleźć MOM, czyli mięso oddzielone mechanicznie od kości. Istnieje ryzyko, że w zmielonym mięsie użytym do waszych parówek znajdą się chrząstki ! Ponadto w parówkach znajduje się sporo tłuszczu , który podnosi poziom cholesterolu. Jeżeli bardzo lubicie parówki, kupujcie je w...

cholesterol
Adobe Stock
Newsy
Macie za wysoki cholesterol i jesteście już po 50-tce? Tych napojów zdecydowanie unikajcie
Wysoki cholesterol może przyczyniać się do poważnych schorzeń. Pewne produkty mogą mieć wpływ znaczny na jego wzrost. Sprawdźcie, co należy unikać by zadbać o swoje zdrowie!

Wysoki cholesterol to choroba cywilizacyjna. Z biegiem czasu coraz więcej osób choruje na tą przypadłość. To wszystko ze względu na posiłki bogate w niekorzystne tłuszcze. Będąc w tej grupie ryzyka należy jak największą uwagę zwracać na spożywane produkty. Czym jest cholesterol? Dla uproszczenia każdy ma cholesterol, jednak może być on dobry lub zły. Wszystko zależy od pewnych czynników. Przede wszystkim jest niezbędny do funkcjonowania organizmu człowieka. Część tego związku organicznego jest produkowana przez wątrobę, a niewielka jego ilość jest dostarczana do organizmu wraz z pożywieniem. Funkcje w organizmie Wbrew pozorom i krążącym mitom, cholesterol bierze czynny oraz ważny udział w różnych działaniach zachodzących w organizmie. Wśród najważniejszych należy wyróżnić: budulec błon komórkowych, udział w produkcji części hormonów, jest konieczny do wytwarzania jak i przetwarzania witaminy D, ułatwia proces trawienia tłuszczów. Nie należy go traktować jak wroga, ale zwracać uwagę na jego odpowiedni poziom, gdyż znaczna nadwyżka może być niebezpieczna dla zdrowia, jak i życia. Przyczyny  Głównym powodem wzrostu złego cholesterolu jest nieodpowiednia dieta. Zazwyczaj jest bogata w tłuszcze nasycone oraz trans, które znajdują się w tłustym mięsie, wysoko przetworzonym jedzeniu, słodyczach, konserwach czy produktach z udziałem oleju palmowego. Skutki Wysoki poziom cholesterolu nie boli, ale z czasem daje znać organizmowi, kiedy w znacznym stopniu odłoży się w ściankach tętnic. Taka sytuacja może doprowadzić do miażdżycy wiążącą się z problemami z koncentracją, zapamiętywaniem czy odkładaniu się złogów cholesterolu w skórze w postaci zgrubień i guzków. Zbyt długie zwlekanie z badaniami, konsultacją u...

Macie wysoki cholesterol? Jedzcie te produkty, żeby go obniżyć
Pixabay
Newsy
Macie wysoki cholesterol? Jedzcie te produkty, żeby go obniżyć
Podwyższony poziom cholesterolu doskwiera wielu Polakom. Nie należy go ignorować! Co możecie zrobić?

Cholesterol dzieli się na dwie odmiany: HDL to tzw. „dobry” cholesterol, a LDL – ten niekorzystny dla naszego zdrowia. LDL może przyczyniać się do powstawania wielu chorób takich jak miażdżyca, choroba wieńcowa, a także udar mózgu. Normy cholesterolu są różne w zależności od wieku, płci i uwarunkowań zdrowotnych. Pierwszym narzędziem w walce z cholesterolem jest zdrowa, zrównoważona dieta, odpowiednia dawka ruchu oraz włączenie do jadłospisu produktów zwalczających dolegliwości związane z wysokim cholesterolem, a także wspomagające trawienie i rozkład niezdrowych tłuszczy.  Jakie produkty zwalczają cholesterol? Karczochy – zawierają bardzo dużo witamin, błonnika i antyoksydantów. Zwalczają odkładanie się „złego” cholesterolu. Czosnek – posiada on bardzo wiele prozdrowotnych właściwości, działa antybakteryjnie, przeciwgrzybiczo i przeciwzapalnie, a ponadto może zwiększać poziom „dobrego cholesterolu”. Siemię lniane – bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe i błonnik, wspomaga walkę z zaparciami oraz biegunkami, reguluje trawienie. Babka płesznik – nasiona babki to niezwykłe źródło błonnika, który wspomaga trawienie i zapobiega odkładaniu się tłuszczu, a także złego cholesterolu. Awokado – to prawdziwie cudotwórczy owoc bogaty w niezwykle korzystne dla zdrowia i piękna kwasy omega-3, omega-6 i omega-9. Płatki owsiane – skarbnica minerałów, błonnika i innych składników pozytywnie działających na układ krwionośny oraz trawienny. Świetne także dla wszystkich, którzy chcą zgubić kilogramy. Ryby – nie od dziś wiadomo, że wszystkie osoby zmagające się z chorobami sercowo-naczyniowymi, wysokim cholesterolem czy nadciśnieniem powinny włączyć do swojego jadłospisu ryby. Są...

AdobeStock
Newsy
Zapychają tętnice i podnoszą poziom cholesterolu. Polacy jedzą je na śniadanie myśląc, że są zdrowe
Lubicie jeść na śniadanie parówki i serdelki? Dobrze się zastanówcie, zanim włożycie je następnym razem do ust...

Śniadanie jest często nazywane najważniejszym posiłkiem dnia i nie bez powodu. Śniadanie nie tylko uzupełnia zapas glukozy, zwiększając nasz poziom energii i czujność, ale także dostarcza nam wielu składników odżywczych niezbędnych dla utrzymania dobrego samopoczucia i zdrowia. Gdy przygotowujecie rano śniadanie pamiętajcie, żeby było ono nie tylko smaczne, ale też zdrowe i odpowiednio zbilansowane. I dlatego lepiej nie sięgajcie po parówki. Dlaczego lepiej wykluczyć je ze swojej diety? Dlaczego lepiej nie jeść parówek? Parówki to jedna z najgorszych rzeczy, jakie możecie włożyć do swoich ust. Niskiej jakości parówki zawierają MOM, czyli mięso oddzielone mechanicznie. Co to dokładnie jest? Są to tak naprawdę wszystkie odpady z rozbioru kurcząt czy świń. W parówkach znajdziemy rozdrobione kości, ścięgna, chrząstki, tłuszcz i błony. Szczególnie niebezpieczny jest znajdujący się w nich tłuszcz, który przyczynia się do podniesienia poziomu cholesterolu, co z kolei prowadzi do powolnego zapychania tętnic. Ale to nie wszystko. W parówkach znajdziemy też mnóstwo szkodliwych związków, takich jak wzmacniacze smaku, polepszacze, spulchniacze i wiele innych zbędnych dodatków. Przyjrzyjcie się opakowaniom parówek w sklepie - im dłuższa lista składników, tym można mieć pewność, iż do najzdrowszych one nie należą. Jakiś czas temu naukowcy odkryli kolejną niepokojącą rzecz na temat parówek. Dotyczy ona dzieci i kobiet w ciąży. Co udało im się ustalić? Z badań wynika, że: dzieci kobiet, które w ciąży jadły smażone parówki przynajmniej raz w tygodniu, statystycznie częściej chorowały na nowotwory mózgu u maluchów, którym podawano parówki raz i więcej razy w tygodniu, ryzyko zachorowania na...