cholesterol dieta
AdobeStock
Newsy

3 najgorsze produkty, które zapchają tętnice i podwyższą poziom cholesterolu. Wyrzućcie je do kosza

Jeżeli wasi bliscy mają podwyższony poziom cholesterolu, to absolutnie nie powinni jeść tych produktów! Przekażcie im te informacje jak najprędzej.

Kto dba o swoje zdrowie, ten koniecznie powinien przyjrzeć się własnej diecie. Wiele pozornie nieszkodliwych i zwyczajnych produktów może wyrządzić wiele złego – zwłaszcza jeśli cierpicie na podwyższony poziom cholesterolu. Sprawdźcie, czego powinniście unikać!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego podwyższony cholesterol jest tak groźny?

Od lat dużo się mówi o problemie podwyższonego cholesterolu. Nie bez powodu! Jeżeli poziom cholesterolu we krwi jest zbyt wysoki, może to prowadzić do bardzo poważnych chorób. Zaczyna się on odkładać w ścianach tętnic. Zmniejszona drożność żył prowadzi do miażdżycy i choroby wieńcowej. Szczególnie narażone są osoby cierpiące na nadwagę, otyłość, a także cukrzycę. W grupie ryzyka są ludzie, którzy skończyli 50. rok życia.

Dieta na cholesterol

Chcąc uniknąć problemów związanych z podwyższonym poziomem złego cholesterolu LDL, należy przestrzegać diety, która im zapobiegnie. Koniecznie unikajcie poniższych produktów, które z takich, a nie innych powodów znalazły się na tej krótkiej, czarnej liście:

  • Margaryna. Zawarte w margarynie tłuszcze trans są bardzo szkodliwe dla zdrowia. Są to utwardzone tłuszcze roślinne, które mają najmniej wartości odżywczych ze wszystkich kwasów tłuszczowych. Mogą powodować choroby krążenia oraz cukrzycę typu 2.
  • Parówki z marketów. Jeśli nie potraficie odmówić sobie parówek, to przynajmniej kupujcie je ze sprawdzonych źródeł, np. w dobrym sklepie mięsnym. Te sprzedawane w supermarketach są produkowane z MOM, czyli mięsa oddzielonego mechanicznie – w skrócie odpadków. Można znaleźć tam chrząstki, błony czy ścięgna. Częste jedzenie takich parówek spowoduje wzrost stężenia cholesterolu i zapychanie tętnic.
  • Tłusty nabiał. Jeżeli znajdujecie się w grupie ryzyka i grozi wam podwyższony cholesterol, to odstawcie tłuste produkty mleczne. Dotyczy to tłustego mleka, śmietany, twarogów i serów. Wybierajcie półtłuste lub chude wersje tych produktów, a najlepiej zacznijcie używać mleka roślinnego.
zdrowe jedzenie
AdobeStock
Zdrowie
Superfoods, które powinna jeść każda kobieta! Pierwsze efekty widoczne są już po kilku dniach!
Marzysz o szczupłej sylwetce i dbasz o swoje zdrowie? Przeczytaj ten artykuł, w którym opisujemy superfoods, czyli produkty pełne witamin!

Dobre zdrowie, promienna cera i smukła sylwetka – przynajmniej jednej z tych rzeczy chce każda kobieta. Czy wiecie, że znajdziecie to wszystko w… jedzeniu? Mamy dla was listę produktów, które pełne są witamin i składników odżywczych, dzięki którym na dłużej zachowacie młodość i wzmocnicie odporność! Orzechy włoskie Nie tylko świetnie smakują i nadają się rewelacyjnie jako składnik do ciast, ale też są bardzo zdrowe! Orzechy włoskie bogate są w kwasy omega 3, które obniżają poziom cholesterolu we krwi. Są pełne antyoksydantów, które oczyszczają organizm z toksyn i hamują procesy starzeniowe. Jagody Jagody są doskonałe dla twojego zdrowia! I nie mówimy tu tylko o granatowych jagódkach, które rosną w lesie, a o wszystkich drobnych owocach rosnących na krzewach. Maliny, jeżyny i borówki amerykańskie są prawdziwą bombą witaminową. Poleca się je osobom cierpiącym na choroby autoimmunologiczne, ponieważ wzmacniają organizm i łagodzą objawy choroby. Do tego udowodniono, że spożywanie dużych ilości borówek poprawia wzrok! Brokuły Dużo ludzi nie przepada za brokułami, a już szczególnie nie cierpią ich dzieci. Brokuły mają charakterystyczny smak i zapach, ale warto się do niego przekonać. Te warzywa są bogatym źródłem żelaza – warto je jeść, gdy cierpimy na anemię. Ponadto regulują poziom cukru we krwi i tak jak orzechy włoskie obniżają cholesterol. Ryby Ryby trzeba jeść koniecznie, i to nie byle jakie! Najlepsze dla naszego zdrowia są ryby tłuste, takie jak makrela i łosoś. Zawierają ogromne ilości zdrowych tłuszczów i kwasów omega 3, a także witaminę D. Uzupełnianie poziomu witaminy D jest bardzo ważne szczególnie w naszym kraju – większość Polaków jesienią i zimą cierpi na jej niedobór....

Gruba kobieta
Krakenimages.com/Adobe Stock
Zdrowie
W MIG spali tłuszcz i zbędne kilogramy! Wystarczą 3 proste składniki!
Wszyscy chcemy być szczupli i zdrowi. Jak tego dokonać? Z pomocą przychodzi woda imbirowa. Podpowiadamy, jak ją przygotować? Wystarczą 3 proste składniki!

Imbir ma wiele zalet prozdrowotnych. Jego korzeń posiada właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, które są korzystne w leczeniu niektórych dolegliwości i chorób. Woda imbirowa może nam pomóc spalić niechciany tłuszcz i obniżyć poziom tzw. złego cholesterolu. Jak ją przygotować? Czym jest imbir? Imbir to jedna z najzdrowszych przypraw świata. Pochodzi z korzenia rośliny o nazwie Zingiber officinale. Imbir można stosować w postaci świeżej, suszonej, sproszkowanej a nawet jako sok. W krajach azjatyckich to podstawowy dodatek do potraw i skuteczne lekarstwo na infekcje wirusowe. Właściwości zdrowotne imbiru Głównym winowajcą wielu chorób, takich jak choroby serca, cukrzyca, zapalenie stawów i nowotwory jest przewlekłe zapalenie. Korzeń imbiru kryje w sobie potężne właściwości przeciwutleniające, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, które mogą pomóc w zwalczaniu tych dolegliwości. Imbir jest również bogaty w fitochemikalia, które wspomagają trawienie i uspokajają żołądek. Jego właściwości trawienne pomagają stymulować naturalny proces oczyszczania i odtruwania organizmu poprzez eliminację toksyn i odpadów. Właściwości te mogą również rozrzedzać krew, poprawiać krążenie i zapobiegać krzepnięciu krwi. Oto 5 korzyści zdrowotnych imbiru! Korzyści zdrowotne imbiru znane są od wieków. Oto tylko niektóre z nich! Leczy nudności. Korzeń imbiru jest bardzo skuteczny w zwalczaniu nudności, zarówno tych związanych z chorobą morską, chorobą lokomocyjną, jak i ciążą (tzw. poranne mdłości). Zwalcza infekcje. Gingerol (6-gingerol) to kluczowy związek znajdujący się w imbirze, który ma silne właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Związek ten może pomóc obniżyć ryzyko infekcji i pomóc w...

tendencje do tycia
AdobeStock
Zdrowie
6 oznak, że jesteś podatna na przyrost masy ciała. Dietetycy wykładają karty na stół!
Czy któryś z poniższych czynników brzmi znajomo? Uważaj! Możesz być w grupie osób z wyższą skłonnością do tycia!

Masz problemy z utrzymaniem wagi? Całkiem możliwe, że problem nie tkwi tylko w podjadaniu! Naukowcy wyróżnili aż 6 czynników, które mogą się przyczyniać do twoich problemów z nadwagą! Oczywiście jeżeli któryś z nich cię dotyczy nie oznacza to, że teraz możesz spocząć na laurach i zwalać całą winę za nadprogramowe kilogramy na niezależne od ciebie czynniki. Wypisane poniżej powody mogą ci pomóc zidentyfikować swój problem z powracającymi kilogramami i dowiedzieć się co zrobić, by utrzymać wagę! #1: Często jesteś w trasie Zbadano, że osoby dojeżdżające długo do pracy oraz te, których zawód polega na ciągłym przemieszczaniu się dużo częściej tyją. Podróże są bardzo męczące dla organizmu, a gdy jesteśmy zmęczeni, to zaczynamy dużo jeść. Senność wzbudza w nas chęć na słodycze i tłuste potrawy, a te mają najwięcej kalorii! #2: Pijesz za mało wody Odczuwasz nieposkromiony apetyt na tłuste sałatki i słodkie owoce? Twój organizm najpewniej nie jest głodny, tylko odwodniony! Jeśli nagle masz wielką ochotę na zjedzenie dwóch ogromnych pomarańczy, to spróbuj sobie przypomnieć kiedy ostatnio piłaś wodę. #3: Twoja rodzina jest „duża” Niestety, jeśli twoi najbliżsi mają nadwagę, to jesteś w grupie ryzyka. I nie dlatego, że masz „tendencję do tycia”. Dzieci, które mają otyłych rodziców same prawdopodobnie w przyszłości będą mieć nadwagę i wpojone złe nawyki żywieniowe. Gdy dorosną, będzie im o wiele trudniej przekonać się do zdrowego jedzenia i ograniczać porcje. #4: Nie dojadasz Jesteś jedną z tych osób, które rano nie jedzą śniadania, w pracy zjedzą kanapkę i batonika, a po pracy pochłaniają wielką kolację i deser? Już wiesz dlaczego masz nadwagę. Gdy jesteśmy głodni, to zaczynamy...

przyprawy
Pixabay
Newsy
7 najzdrowszych przypraw świata. Sprawdź czy masz je w kuchni
Lubisz przyprawiać swoje dania przyprawami? To świetnie! Liczne badania naukowe potwierdziły, że przyprawy nie tylko wzmacniają smak naszych potraw, ale też mogą mieć niebywałe korzyści zdrowotne dla naszego organizmu.

Zioła i przyprawy, takie jak imbir, czosnek i szałwia, nie tylko dodają naszym ulubionym potrawom smaku, ale też mogą mieć zaskakujące właściwości prozdrowotne.  Istnieje wiele ziół i przypraw, które zawierają silne związki, które mogą leczyć, łagodzić ból, zapobiegać różnym chorobom, a nawet zwalczać raka, choroby serca i inne powszechne przypadłości. Oto 7 najzdrowszych przypraw świata Kurkuma Kurkuma jest uznawana za jedną z najzdrowszych i najbardziej wyrazistych przypraw świata. Już od tysięcy lat jest używana w leczeniu różnych schorzeń, takich jak zapalenie stawów, cukrzyca, problemy trawienne i rak. Kurkuma zawiera aktywny składnik zwany kurkuminą, który może powstrzymać rozprzestrzenianie się nowotworu, a także może pomóc w zapobieganiu cukrzycy typu 2. Kurkumina jest również silnym przeciwutleniaczem, co oznacza, że zapewnia podwójną ochronę przed chorobami. Badania pokazują, że jest 5-10 razy silniejsza niż witamina C i E, jeśli chodzi o pochłanianie wolnych rodników. Pieprz Cayenne Pieprz Cayenne to idealna przyprawa dla tych, którzy lubią pikantne dania. Pochodzi z małej czerwonej i zielonej papryczki. Zawarty w pieprzu Cayenne związek o nazwie kapsaicyna ma działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające i jest aktywnym składnikiem wielu kremów na receptę i dostępnych bez recepty maści i plastrów na zapalenie stawów i ból mięśni. Związek ten jest również wykorzystywany w leczeniu bólu półpaśca i bólu nerwów związanego z cukrzycą. Nigdy nie próbowałaś pieprzu Cayenne? Najwyższa pora to zrobić. Posyp pieprzem Cayenne pieczonego kurczaka lub dodaj odrobinę do swojej ulubionej zupy, aby cieszyć się jego wspaniałym, pikantnym smakiem. Czy wiesz, że pieprz Cayenne to...