
Dosyć krótki czas w roku na jedzenie młodych ziemniaków trwa w najlepsze. W końcu, czy istnieje coś smaczniejszego od drobnych ziemniaczków z masełkiem? Do tego jeszcze koperek, maślanka i pyszny, prosty obiad gotowy.
Ten banalny przepis można nieco modyfikować, by ziemniaki wyszły jeszcze smaczniejsze. Tomasz Strzelczyk na przykład w ogóle nie korzysta z garnka - zamiast tego, młode ziemniaczki z masłem przyrządza od początku do końca na jednej patelni. Sprawdźcie, jak to zrobić.
Przepis Tomasza Strzelczyka na młode ziemniaki z patelni
Składniki:
-
1 kg młodych ziemniaków
-
2 ząbki czosnku
-
pęczek koperku
-
ok. 70 g masła
-
słodka papryka mielona
-
sól
-
pieprz
Przygotowanie:
-
Zacznijcie od oczyszczenia ziemniaków. Można je obrać, wyszorować starannie szczotką albo delikatnie „zeskrobać” z nich skórkę ostrym nożykiem.
-
Tak przygotowane ziemniaki wrzućcie na głęboką patelnię. Wlejcie następnie około 2 szklanki wody - tyle, by ziemniaki były w niej lekko zanurzone, ale nie powinny też w niej pływać.
-
Doprawcie solą, dodajcie cały koperek wraz z łodygą i przykryjcie patelnię. Gotujcie, aż ziemniaki zmiękną - Tomek poleca sprawdzić to za pomocą wykałaczki.
-
Następnie odcedźcie ziemniaki. Zdejmijcie pokrywkę i podgrzewajcie ziemniaki na małym ogniu, by odparować z nich resztę wody. Ziemniaki można podgotować wstępnie także tradycyjnie, w garnku.
-
W międzyczasie obierzcie i pokrójcie drobno dwa ząbki czosnku oraz koperek.
-
Gdy ziemniaki już odparują, dodajcie do nich połowę masła podanego w przepisie oraz sól i pieprz. Smażcie 3 minuty, aż ziemniaki się ozłocą.
-
Kiedy już się zrumienią, dodajcie czosnek (jeżeli zrobicie to wcześniej, czosnek się przypali i będzie niesmaczny). Doprawcie jeszcze słodką papryką i resztą masła.
-
Smażcie jeszcze chwilę mieszając, by masło równomiernie pokryło ziemniaki.
-
Na koniec posypcie ziemniaczki koperkiem, wymieszajcie i przełóżcie na talerz. Smacznego!
Czy młode ziemniaki trzeba obierać?
W swoim filmie Tomasz wspomniał o tym, że ziemniaki powinny być obrane. Jak już napisaliśmy wyżej, można to robić, ale w przypadku młodych ziemniaków nie jest to konieczne. Wystarczy dobrze je wyszorować, a jeżeli chcecie je obrać, wystarczy zrobić to za pomocą nożyka.
Inaczej jest w przypadku starych ziemniaków - tutaj obieranie jest konieczne, by pozbyć się znajdującej się tuż pod skórką solaniny.