Tomek Strzelczyk przed ugotowaniem ziemniaków robi z nimi 1 rzecz na patelni. Tak pysznych jeszcze nie jedliście
Getty Images
Newsy

3 minuty na patelni i gotowe. Tomek Strzelczyk pokazał jak robi młode ziemniaki

Co powiecie na przepis na błyskawiczne młode ziemniaki? Nie ma w tym określeniu grama przesady, ponieważ robi się je naprawdę szybko. Zobaczcie, jak Tomek Strzelczyk przyrządza młode ziemniaczki - i to na jednej patelni.

Dosyć krótki czas w roku na jedzenie młodych ziemniaków trwa w najlepsze. W końcu, czy istnieje coś smaczniejszego od drobnych ziemniaczków z masełkiem? Do tego jeszcze koperek, maślanka i pyszny, prosty obiad gotowy.

Ten banalny przepis można nieco modyfikować, by ziemniaki wyszły jeszcze smaczniejsze. Tomasz Strzelczyk na przykład w ogóle nie korzysta z garnka - zamiast tego, młode ziemniaczki z masłem przyrządza od początku do końca na jednej patelni. Sprawdźcie, jak to zrobić. 

Przepis Tomasza Strzelczyka na młode ziemniaki z patelni

Składniki:

  • 1 kg młodych ziemniaków

  • 2 ząbki czosnku

  • pęczek koperku

  • ok. 70 g masła

  • słodka papryka mielona

  • sól

  • pieprz

Zobacz także
Kotlety rybne z przepisu Tomka Strzelczyka. Wyraziste w smaku, zwarte i lepsze o mielonych

Kotlety rybne z przepisu Tomka Strzelczyka. Wyraziste w smaku, zwarte i lepsze o mielonych

"Najlepsze kartacze w Polsce". Tomasz Strzelczyk przywiózł ten przepis z Podlasia. Smak nie do podrobienia

„Najlepsze kartacze w Polsce". Tomek Strzelczyk przywiózł ten przepis z Podlasia. Smak nie do podrobienia

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od oczyszczenia ziemniaków. Można je obrać, wyszorować starannie szczotką albo delikatnie „zeskrobać” z nich skórkę ostrym nożykiem.

  2. Tak przygotowane ziemniaki wrzućcie na głęboką patelnię. Wlejcie następnie około 2 szklanki wody - tyle, by ziemniaki były w niej lekko zanurzone, ale nie powinny też w niej pływać. 

  3. Doprawcie solą, dodajcie cały koperek wraz z łodygą i przykryjcie patelnię. Gotujcie, aż ziemniaki zmiękną - Tomek poleca sprawdzić to za pomocą wykałaczki.

  4. Następnie odcedźcie ziemniaki. Zdejmijcie pokrywkę i podgrzewajcie ziemniaki na małym ogniu, by odparować z nich resztę wody. Ziemniaki można podgotować wstępnie także tradycyjnie, w garnku.

  5. W międzyczasie obierzcie i pokrójcie drobno dwa ząbki czosnku oraz koperek. 

  6. Gdy ziemniaki już odparują, dodajcie do nich połowę masła podanego w przepisie oraz sól i pieprz. Smażcie 3 minuty, aż ziemniaki się ozłocą.

  7. Kiedy już się zrumienią, dodajcie czosnek (jeżeli zrobicie to wcześniej, czosnek się przypali i będzie niesmaczny). Doprawcie jeszcze słodką papryką i resztą masła. 

  8. Smażcie jeszcze chwilę mieszając, by masło równomiernie pokryło ziemniaki.

  9. Na koniec posypcie ziemniaczki koperkiem, wymieszajcie i przełóżcie na talerz. Smacznego!

Czy młode ziemniaki trzeba obierać? 

W swoim filmie Tomasz wspomniał o tym, że ziemniaki powinny być obrane. Jak już napisaliśmy wyżej, można to robić, ale w przypadku młodych ziemniaków nie jest to konieczne. Wystarczy dobrze je wyszorować, a jeżeli chcecie je obrać, wystarczy zrobić to za pomocą nożyka.

Inaczej jest w przypadku starych ziemniaków - tutaj obieranie jest konieczne, by pozbyć się znajdującej się tuż pod skórką solaniny.