Choć żurek kojarzy się ze świętami wielkanocnymi, to nic nie stoi na przeszkodzie, by ugotować go nawet teraz! To niezwykle sycąca zupa o bardzo wyrazistym smaku, która często gości na polskich stołach. I nic dziwnego – żurek jest po prostu pyszny!

Jeżeli chcecie się dowiedzieć co zrobić, by wasz żurek był jeszcze lepszy, to koniecznie przeczytajcie ten artykuł! A może już stosujecie te wskazówki? Jeśli tak, to wasi domownicy są prawdziwymi szczęściarzami!

Żurek z zakwasem czy bez zakwasu?

Najlepszy żurek to oczywiście ten robiony na domowym zakwasie. Odpowiednio kwaśny i gęsty jest absolutnym przebojem każdych świąt. Co jednak, jeśli nie mamy domowego zakwasu? Zawsze można go kupić w sklepie.

Prawdą jest, że trudno jest znaleźć dobry zakwas w supermarkecie i czasami trzeba to robić metodą prób i błędów. Warto sprawdzić ofertę sklepów ze zdrową żywnością – sprzedawany tam zakwas do żurku będzie droższy, ale za to będziemy mieć pewność, że został wyprodukowany bez dodatku chemii i innych szkodliwych składników.

Zobacz także:

Możemy też poratować się… octem winnym! Jedyne co musicie zrobić, to dodać do zupy jedną lub dwie łyżki octu, by nadać jej kwaśnego smaku. Pamiętajcie, że dobry żurek musi być kwaśny!

Co zrobić, żeby kiełbaski nie pękały?

Co to za żurek bez białej kiełbasy domowej roboty? To właśnie jej zupa zawdzięcza wyjątkowy smak i zapach. Żurek gotujemy na bazie surowej, białej kiełbasy. Jednak zwykle podczas gotowania kiełbasa pod wpływem temperatury pęka i danie nie wygląda już tak spektakularnie. Jak temu zaradzić? To bardzo proste! Wystarczy przed gotowaniem za pomocą wykałaczki lub widelca ponakłuwać kiełbasy. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że nie pękną w trakcie gotowania i zachowają swój kształt.

Jakie przyprawy do żurku?

Na czym polega tajemnica aromatycznej zupy? Naturalnie w przyprawach! Dobry żurek pachnący tak, że aż nam ślinka cieknie musi koniecznie zawierać chrzan i czosnek. Wystarczy dodać jedną łyżkę chrzanu, by nadać zupie ostrości i wyraźniejszego smaku. Czosnku natomiast lepiej nie przeciskać przez praskę – żurek będzie smakował o wiele lepiej, jeśli po prostu drobno posiekamy ząbki czosnku.

Źródło: Gotujmy.pl