ciasto 3 bit przepis
Gotujmy.pl
Newsy

3 Bit to bardzo popularne i smaczne ciasto. A z tego przepisu udaje się za każdym razem

Szukasz inspiracji na ciasto? Mamy coś dla ciebie! Jest smaczne, puszyste, a do tego nie trzeba go piec w piekarniku!
Katarzyna Wyborska
grudzień 02, 2020

Lubicie ciasta bez pieczenia? My uwielbiamy! Są przepyszne, słodkie i kremowe, a najważniejsze, że nie trzeba mieć piekarnika żeby je zrobić! Jeśli chcecie oczarować świątecznych gości, na pewno zrobicie ogromne wrażenie takim wyjątkowym ciastem, które stanowi miłą odmianę dla tradycyjnych serników i makowców.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ciasta bez pieczenia

Przepisy na słodkie ciasta, które wychodzą bez użycia piekarnika są coraz popularniejsze. Takie ciasta robi się zdecydowanie szybciej i są po prostu smaczne! Przepisów jest mnóstwo – można zrobić sernik na zimno, śmietanowca z galaretkami albo stworzyć ciasto o smaku waszych ulubionych batoników! Przekładane kremową, czekoladową masą i orzechami są może ciężkie i tłuste, ale za to jakie pyszne! Z łatwością można wyczarować ciasto bez pieczenia, smakujące jak popularne czekoladki i słodycze.

Przepis na ciasto 3 Bit bez pieczenia

Jednym z naszych ulubionych ciast o smaku batoników jest zdecydowanie 3 Bit! Jego przyrządzenie zajmuje zaledwie pół godziny, a jedyny sprzęt AGD jakiego wymaga do przygotowania to lodówka. Dlatego jeśli nie masz piekarnika, to spokojnie możesz zrobić to ciasto w domu!

Przygotuj te składniki:

  • 0,5 l mleka
  • 300 ml śmietany 30%
  • 2 opakowania budyniu (waniliowy lub śmietankowy)
  • 1 saszetka cukru wanilinowego
  • Kostka masła
  • Cukier puder
  • 1 fix śmietanowy
  • Pół łyżki żelatyny
  • Pół tabliczki czekolady
  • 40-50 herbatników (zależnie od wielkości blachy)
  • 1 puszka masy krówkowej

Przygotowanie

  1. Ugotuj 250 ml mleka z cukrem wanilinowym, a drugie 250 ml wymieszaj z 2 opakowaniami budyniu i dodaj do gotującego się mleka. Dokładnie wymieszaj i gotuj przez 2 minuty. Odstaw, by się ostudziło.
  2. W miseczce utrzyj masło z dwoma łyżkami cukru pudru na gładką masę i dodaj ostudzony, zimny budyń.
  3. Na blasze powykładaj herbatniki tak, by zakryły całe dno. Posmaruj masą krówkową, ułóż kolejną warstwę herbatników i wylej masę budyniową. Wyrównaj szpatułką i połóż następne piętro z herbatników.
  4. Następnie w gorącej wodzie rozpuść żelatynę, ostudź i odstaw na bok. Zimną śmietankę 30% ubij na sztywno z cukrem pudrem i fixem śmietanowym, a później zmiksuj z żelatyną.
  5. Gotową śmietanę wyłóż na herbatnikach i wyrównaj.
  6. Na koniec zetrzyj na tarce czekoladę i posyp nią wierzch ciasta. Wstaw blachę z ciastem do lodówki na 3 godziny. I gotowe!
Komentarze