Lubicie ciasta bez pieczenia? My uwielbiamy! Są przepyszne, słodkie i kremowe, a najważniejsze, że nie trzeba mieć piekarnika żeby je zrobić! Jeśli chcecie oczarować świątecznych gości, na pewno zrobicie ogromne wrażenie takim wyjątkowym ciastem, które stanowi miłą odmianę dla tradycyjnych serników i makowców.
Ciasta bez pieczenia
Przepisy na słodkie ciasta, które wychodzą bez użycia piekarnika są coraz popularniejsze. Takie ciasta robi się zdecydowanie szybciej i są po prostu smaczne! Przepisów jest mnóstwo – można zrobić sernik na zimno, śmietanowca z galaretkami albo stworzyć ciasto o smaku waszych ulubionych batoników! Przekładane kremową, czekoladową masą i orzechami są może ciężkie i tłuste, ale za to jakie pyszne! Z łatwością można wyczarować ciasto bez pieczenia, smakujące jak popularne czekoladki i słodycze.
Przepis na ciasto 3 Bit bez pieczenia
Jednym z naszych ulubionych ciast o smaku batoników jest zdecydowanie 3 Bit! Jego przyrządzenie zajmuje zaledwie pół godziny, a jedyny sprzęt AGD jakiego wymaga do przygotowania to lodówka. Dlatego jeśli nie masz piekarnika, to spokojnie możesz zrobić to ciasto w domu!
Przygotuj te składniki:
Zobacz także:
- 0,5 l mleka
- 300 ml śmietany 30%
- 2 opakowania budyniu (waniliowy lub śmietankowy)
- 1 saszetka cukru wanilinowego
- Kostka masła
- Cukier puder
- 1 fix śmietanowy
- Pół łyżki żelatyny
- Pół tabliczki czekolady
- 40-50 herbatników (zależnie od wielkości blachy)
- 1 puszka masy krówkowej
Przygotowanie
- Ugotuj 250 ml mleka z cukrem wanilinowym, a drugie 250 ml wymieszaj z 2 opakowaniami budyniu i dodaj do gotującego się mleka. Dokładnie wymieszaj i gotuj przez 2 minuty. Odstaw, by się ostudziło.
- W miseczce utrzyj masło z dwoma łyżkami cukru pudru na gładką masę i dodaj ostudzony, zimny budyń.
- Na blasze powykładaj herbatniki tak, by zakryły całe dno. Posmaruj masą krówkową, ułóż kolejną warstwę herbatników i wylej masę budyniową. Wyrównaj szpatułką i połóż następne piętro z herbatników.
- Następnie w gorącej wodzie rozpuść żelatynę, ostudź i odstaw na bok. Zimną śmietankę 30% ubij na sztywno z cukrem pudrem i fixem śmietanowym, a później zmiksuj z żelatyną.
- Gotową śmietanę wyłóż na herbatnikach i wyrównaj.
- Na koniec zetrzyj na tarce czekoladę i posyp nią wierzch ciasta. Wstaw blachę z ciastem do lodówki na 3 godziny. I gotowe!