21-latka zmarła po zażyciu tabletek odchudzających: „Ugotowała się od środka”. Handlarz skazany
Adobe Stock
Newsy

21-latka zmarła po zażyciu tabletek odchudzających: „Ugotowała się od środka”. Handlarz skazany

Finał sprawy, która wstrząsnęła Wielką Brytanią. Internetowy sprzedawca „suplementów na odchudzanie”, które doprowadziły do zgonu 21-letnią Eloise Parry, został skazany na 7 lat więzienia.

Cała tragedia wydarzyła się w angielskim Shrewsbury jeszcze w 2015 roku. Parry cierpiała na bulimię i zaburzenia odżywiania. Dążenie do jak najniższej wagi skłoniło ją do nabycia przez internet tabletek na odchudzanie nieznanego pochodzenia.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czym jest dinitrofenol – DNP?

Okazało się, że dziewczyna kupiła, a potem przyjęła jednorazowo 5 tabletek zawierających toksyczny „spalacz tłuszczu”, czyli DNP. Substancja zwana także dinitrofenolem służy ludziom jako silny pestycyd. Wcześniej DNP było wykorzystywane także jako składnik do produkcji bomb. W ten sposób wykorzystywano tę substancję już w czasie I wojny światowej.

Trefną substancję 21-latka kupiła u nieznanego internetowego handlarza, Bernarda Rebelo. 33-latek zamawiał z kolei groźną substancję prosto z fabryki w Chinach, po czym rozprowadzał ją na angielskim rynku jako środek na odchudzanie.

Przekroczenie już nawet niewielkiej dawki 3,5 mg/kg dinitrofenolu może spowodować silne zatrucie, obrzęk płuc i wysoką gorączkę. W przypadku chorobliwe uzależnionej od środków odchudzających Eloise Parry doszło do zdecydowanego przedawkowania.

Koniecznie trzeba podkreślić, że ten nielegalny, silnie trujący środek wciąż znajduje się w sprzedaży, także niestety i w Polsce. Rozprowadzany jest pokątnie za pośrednictwem internetowych sklepów i innych kanałów dystrybucji, które pozostają nieuchwytne dla służb.

Jak działają trujące tabletki odchudzające DNP na organizm?

Jak tak naprawdę działa dinitrofenol? Najprościej jego działanie można opisać jako zmuszenie organizmu do znacznie szybszej pracy komórek organizmu. Większe zapotrzebowanie na energię powoduje z kolei przyspieszenie metabolizmu, a w konsekwencji do chudnięcia nawet bez aktywności fizycznej.

Skutki uboczne przyjmowania DNP przekraczają jednak znacznie zaletę w postaci szybkiego zbijania wagi. Oto tylko kilka z nich:

  • Przegrzewanie organizmu
  • Niszczenie mięśnia sercowego
  • Blokowanie procesu oddychania komórkowego
  • Ostre uszkodzenia nerek i wątroby
  • Tachykardia
  • Kombinacja kilku skutków ubocznych bądź przedawkowanie DNP prowadzi z kolei do ustania akcji serca i zgonu

Źródła: BBC, medonet.pl

Czytaj także:

czipsy
Pixabay
Zdrowie
8 najbardziej szkodliwych nawyków żywieniowych kobiet! Numer trzy może poważnie odbić się na twoim zdrowiu!
Zbyt agresywny detoks, unikanie wszelkich rodzajów tłuszczów i węglowodanów, pomijanie posiłków w ciągu dnia czy zbyt obsesyjne liczenie kalorii – to tylko niektóre z najczęstszych błędów żywieniowych popełnianych przez kobiety. Przyjrzyjmy się najważniejszym z nich z bliska.

Najbardziej szkodliwe błędy żywieniowe kobiet Amerykańscy dietetycy wymienili kilka najbardziej szkodliwych nawyków żywieniowych kobiet. 1. Jedzenie na stojąco Dietetyczka Lauren Harris-Pincus twierdzi, że kobiety, a zwłaszcza matki małych dzieci, bardzo często jedzą na stojąco. Jej zdaniem jest to bardzo szkodliwe, gdyż aby mózg mógł w pełni zrozumieć proces przyjmowania pokarmu, człowiek powinien usiąść i dokładnie przeżuwać pokarm kęs za kęsem. 2. Spożywanie niezdrowych przekąsek Harris-Pincus radzi również, aby zaprzestać spożywania niezdrowych przekąsek, takich jak czipsy i czekolada, ponieważ są one bogate w puste kalorie i tłuszcze trans. Zaleca też spożywanie zdrowych produktów, takich jak warzywa, owoce, orzechy, tłuste ryby i grecki jogurt. 3. Całkowita eliminacja całych grup żywności Każda grupa żywności jest istotna dla naszego zdrowia. Wszystkie z nich zawierają bowiem składniki odżywcze, których potrzebuje nasz organizm. Przykładowo mięso, drób i ryby zawierają białko, żelazo i cynk, a owoce i warzywa zawierają składniki odżywcze, błonnik oraz witaminy A i C. Z kolei nabiał jest niezbędny do uzyskania wapnia. Całkowite wyeliminowanie określonej grupy pokarmów prowadzi do tego, że organizm nie otrzymuje niektórych niezbędnych składników odżywczych. Nic dziwnego, że jakakolwiek dieta, która eliminuje całą grupę pokarmów, nie jest najzdrowszą opcją i może poważnie odbić się na naszym zdrowiu. 4. Pomijanie posiłków Pomijanie posiłków często prowadzi do późniejszego przejadania się. Powiedzmy, że pomijasz śniadanie, a potem jesz tylko mały obiad. Do kolacji prawdopodobnie będziesz bardzo głodna, co spowoduje, że będziesz bardziej skłonna do dokonywania niezdrowych wyborów żywieniowych, takich jak jedzenie...

Gruba kobieta
Krakenimages.com/Adobe Stock
Zdrowie
W MIG spali tłuszcz i zbędne kilogramy! Wystarczą 3 proste składniki!
Wszyscy chcemy być szczupli i zdrowi. Jak tego dokonać? Z pomocą przychodzi woda imbirowa. Podpowiadamy, jak ją przygotować? Wystarczą 3 proste składniki!

Imbir ma wiele zalet prozdrowotnych. Jego korzeń posiada właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, które są korzystne w leczeniu niektórych dolegliwości i chorób. Woda imbirowa może nam pomóc spalić niechciany tłuszcz i obniżyć poziom tzw. złego cholesterolu. Jak ją przygotować? Czym jest imbir? Imbir to jedna z najzdrowszych przypraw świata. Pochodzi z korzenia rośliny o nazwie Zingiber officinale. Imbir można stosować w postaci świeżej, suszonej, sproszkowanej a nawet jako sok. W krajach azjatyckich to podstawowy dodatek do potraw i skuteczne lekarstwo na infekcje wirusowe. Właściwości zdrowotne imbiru Głównym winowajcą wielu chorób, takich jak choroby serca, cukrzyca, zapalenie stawów i nowotwory jest przewlekłe zapalenie. Korzeń imbiru kryje w sobie potężne właściwości przeciwutleniające, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, które mogą pomóc w zwalczaniu tych dolegliwości. Imbir jest również bogaty w fitochemikalia, które wspomagają trawienie i uspokajają żołądek. Jego właściwości trawienne pomagają stymulować naturalny proces oczyszczania i odtruwania organizmu poprzez eliminację toksyn i odpadów. Właściwości te mogą również rozrzedzać krew, poprawiać krążenie i zapobiegać krzepnięciu krwi. Oto 5 korzyści zdrowotnych imbiru! Korzyści zdrowotne imbiru znane są od wieków. Oto tylko niektóre z nich! Leczy nudności. Korzeń imbiru jest bardzo skuteczny w zwalczaniu nudności, zarówno tych związanych z chorobą morską, chorobą lokomocyjną, jak i ciążą (tzw. poranne mdłości). Zwalcza infekcje. Gingerol (6-gingerol) to kluczowy związek znajdujący się w imbirze, który ma silne właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Związek ten może pomóc obniżyć ryzyko infekcji i pomóc w...

Picie wody z cytryną
fizkes/Adobe Stock
Zdrowie
Odchudza, poprawia trawienie, wzmacnia odporność. Pijcie na czczo, szybko zobaczycie efekty
Wielu z nas wciąż szuka metod na poprawę stanu swojego zdrowia. Ta będzie prosta, tania i całkiem smaczna. Wystarczy kilka kropel soku z tego owocu i szklanka wody.

Poranna rutyna wielu osób ogranicza się do kawy na „szybszy rozruch”. Warto poprzedzić picie czarnego napoju czymś nieco zdrowszym. Proponujemy więc szklankę wody z dodatkiem soku cytryny. Picie takiej mieszanki przekroczy wasze najśmielsze oczekiwania. Wystarczy zaopatrzyć się w zapas cytrusów i codziennie rano przygotowywać sobie małą dawkę mikstury. Pijmy wodę z cytryną codziennie Co daje codzienne picie wody z sokiem cytrynowym? Plusów takiego nawyku jest niezwykle dużo. Zacznijmy od tego, że sok z cytryny zawiera w swoim składzie przeciwutleniacze. Te z kolei chronią komórki naszego DNA przed uszkodzeniem przez wolne rodniki. Po drugie, regularne picie soku z cytryny z wodą pozwala na skuteczną walkę z kamieniami nerkowymi . Kwas cytrynowy utrudnia wiązanie się związków wapnia i w ten sposób zapobiega powstawaniu nowych kamieni nerkowych i pomaga w rozpuszczaniu tych już istniejących. Picie wody z cytryną to także dobry sposób na nawadnianie organizmu . Dotyczy to zwłaszcza osób starszych, które często zapominają o regularnym dostarczeniu organizmowi odpowiedniej ilości płynów. Picie lemoniady będzie znacznie przyjemniejsze dla wielu, niż spożywanie czystej wody. Kolejną zaletą soku z cytryny rozcieńczonego w wodzie, są jego ogromne plusy w walce z otyłością. Picie takiej mieszanki zapewnia w pewnym stopniu uczucie sytości i chroni nas przed niepotrzebnym sięganiem do lodówki w momencie, kiedy wcale nie jesteśmy głodni. Nie oszczędzajmy! Woda z cytryną pozwala także na oczyszczanie organizmu z toksyn i na lepszą pracę układu trawiennego. Pite w dużych ilościach płyny pomagają w posuwaniu naprzód treści jelitowej. Ponadto, kwas cytrynowy wspomaga trawienie tłuszczów. Co tu dużo mówić – pijmy codziennie rano szklankę wody...

siemię lniane
AdobeStock
Newsy
Działa antynowotworowo, a kosztuje grosze. Warto jeść go codziennie
Profilaktyka przeciwnowotworowa jest bardzo ważna. Należy się regularnie badać oraz wdrożyć do swojej diety produkty, które obniżą ryzyko rozwoju raka. Jeden z nich pewnie masz w swojej kuchni - powinniście codziennie go spożywać!

Coraz popularniejsze są produkty z tzw. grupy „superfoods”. To jedzenie, które jest najczęściej bardzo tanie i ma szereg prozdrowotnych właściwości. Zalicza się do nich jarmuż, żurawinę, miód, dynię, a także… siemię lniane! Sprawdźcie, do czego można je wykorzystać i w jaki sposób wpływa ono na wasz organizm. Właściwości siemienia lnianego Siemię lniane ma postać małych, płaskich nasion lnu. Zalane wodą pęcznieją i tworzą charakterystyczny śluz, dlatego można się spotkać z określeniem „glutek” lub „kisiel z siemienia”. Co czyni siemię tak wyjątkowym? Okazuje się, że nasiona zawierają ogromne ilości błonnika – jedna łyżka zawiera go aż 3 gramy, co odpowiada 1/10 dziennego zapotrzebowania dorosłego człowieka. Z tego powodu siemię lniane jest bardzo polecane osobom mającym problemy z zaparciami, ponieważ regularne spożywanie nasion świetnie reguluje pracę układu pokarmowego. Pomaga zmniejszyć cholesterol Przeprowadzono badanie, w którym wybrana grupa osób przez pewien czas spożywała napój z dodatkiem siemienia lnianego. Okazało się, że poziom cholesterolu u tych osób znacznie się obniżył, a ich organizm wydalał więcej tłuszczu niż normalnie. W innym badaniu nasiona lnu zmniejszyły ciśnienie krwi u badanych. Obniża ryzyko rozwoju nowotworów Siemię lniane zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia nowotworów hormonozależnych, takich jak: Rak jajnika Rak piersi Rak jelita grubego Rak prostaty Wszystko dzięki zawartemu w nasionach kwasowi tłuszowemu ALA. Ogranicza on rozwój guzów nowotworowych i komórek rakowych. Choć najczęściej nowotwory hormonozależne występują u kobiet, to mężczyźni również powinni włączyć do swojej diety siemię lniane, ponieważ są oni zagrożeni rakiem prostaty....