Ciasto na pierogi nie chce się lepić? Zastosujcie ten stary trik babci i dodajcie to do ciasta
Adobe Stock
Newsy

Ciasto na pierogi nie chce się lepić? Zastosujcie ten stary trik babci i dodajcie to do ciasta

Pierogi kochają i duzi i mali. Gorzej z ich lepieniem, zwłaszcza gdy ciasto wyjdzie wam nieznośnie suche i mało lepkie…

Przygotowywanie pierogów nie musi być udręką i kilkugodzinną katorgą. Dobrym pomysłem przy lepieniu większych ilości będzie zaangażowanie całej rodziny. Wspólna praca przy stolnicy z zawijaniem farszu w ciasto i przygotowywaniem pięknych pierożków może być piękną, wspólną zabawą.

Na taki krok będziecie mogli się zdecydować jedynie w wypadku, gdy ciasto na pierogi jest odpowiednio elastyczne i lepkie. W przeciwnym wypadku nie tylko wasze dzieci nie dadzą rady skleić pierogów, ale i wy sami!

Podstawą do wyrobienia elastycznego, dobrego ciasta na pierogi jest oczywiście gorąca woda, z którą wymieszacie swoją mąkę, tworząc ciasto.

Szybkie działanie liczy się przy wyrabianiu ciasta na pierogi. To przecież nie ciasto drożdżowe, które lubi długie ugniatanie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co zrobić, by ciasto na pierogi się lepiło?

Jeśli jednak któryś kolejny już raz wasze ciasto na pierogi jest trudne do lepienia, warto zdecydować się na wykorzystaniu pewnego triku. Pierwszym z nich jest delikatne moczenie palców przy sklejaniu ciasta. W razie potrzeby nadmiar wilgoci można zneutralizować także dodatkiem mąki przy sklejaniu pieroga.

Jeśli ten sposób nie działa, warto rozważyć dodanie nieco masła do ciasta na pierogi. Tradycjonaliści i zwolennicy pierogowej ortodoksji powiedzieliby, że ciasto na pierogi to tylko mąka, sól i woda, ale cóż. Czasem trzeba umieć sobie pomóc. Mały dodatek masła – dosłownie łyżka roztopionego tłuszczu – dodany do ciasta spowoduje, że zyska ono nieco na kleistości i elastyczności.

Przepis na ciasto na pierogi

Składniki:

  • Ok. 1 kg mąki pszennej
  • Ok. 1 szklanka gorącej wody
  • Ok. pół łyżeczki soli
  • Opcjonalnie – łyżka masła
Zobacz także
Ciasto na pierogi kurczy się i ucieka spod wałka? Wszystko przez 1 błąd

Ciasto na pierogi łatwo kurczy się i ucieka spod wałka? Wszystko przez 1 błąd

Gotowanie pierogów

Pierogi rozklejają się wam podczas gotowania? Ten babciny trik zapobiegnie katastrofie

Przygotowanie:

  1. Na stolnicę wysypcie większa część mąki.
  2. Dodajcie do mąki sól.
  3. Do mąki dodawajcie powoli gorącą wodę i wyrabiajcie zręcznymi ruchami elastyczne ciasto.
  4. W razie potrzeby do ciasta dodajcie roztopione masło.
  5. Wyrabiania ciasta na pierogi nie można przedłużać w nieskończoność.
    W przeciwnym wypadku ciasto stanie się zbyt twarde.
  6. Gotowe ciasto rozwałkowujcie na cienkie placki i od razu lepcie z nich pierogi.
  7. W razie potrzeby przykrywajcie ciasto ściereczką.
Jak zrobić elastyczne ciasto na pierogi? Zastosujcie ten babciny trik i dodajcie 1 składnik
Flickr
Newsy
Jak zrobić elastyczne ciasto na pierogi? Zastosujcie ten babciny trik i dodajcie 1 składnik
Elastyczne, nieprzywierające do stolnicy ciasto na pierogi zrobicie z niewielkim dodatkiem masła. Tak samo jak robiły kiedyś nasze babcie, dzisiaj postępują szefowie kuchni na czele z Magdą Gessler i Robertem Makłowiczem.

Czy to pierogi ruskie, czy to pierogi z serem , czy pierogi na słodko – niezależnie od ich rodzaju, ciasto na pierogi powinno być elastyczne i sprężyste. Tylko te cechy zapewnią później idealny końcowy efekt, czyli smak i perfekcyjny wygląd na talerzu. Takie właściwości ciasta na pierogi są zasługą zaparzania maki pszennej za pomocą niemalże wrzątku. Stąd nasza uwaga do początkujących – uważajcie, by przy wyrabiania ciasta się nie poparzyć! Dodawajcie gorącą wodę do mąki powoli, nie przedłużając jednak ugniatania w nieskończoność. Jednak nasze babcie nie ograniczały się jedynie do samej wody i mąki z dodatkiem szczypty soli. By ciasto idealnie odklejało się od stolnicy i nie rozgotowywało podczas gotowania, warto rozpuścić w gorącej wodzie nieco masła lub np. oleju. Ten dodatek poprawi także elastyczność wyrabianego ciasta. Nic, tylko nadziewać je przepysznymi farszami! Przepis na ciasto do pierogów Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 250 ml gorącej wody 1 łyżka masła Szczypta soli Przygotowanie ciasta na pierogi: Do szklanki nalejcie gorącej wody i rozpuśćcie w niej łyżkę masła. Mąkę można przesiać przez sitko na stolnicę. Dodajcie do mąki sól. Pośrodku kopczyka mąki zróbcie dziurkę i wlewajcie do niej po odrobinie wody z masłem, energicznie wyrabiając ciasto. Uważajcie, by się nie poparzyć! Ciasto parzone nie powinno być długo ugniatane, jak to jest w przypadku choćby ciasta drożdżowego. Wyrobione elastyczne i sprężyste ciasto na pierogi przykrywajcie ściereczką – mimo dodatku masła dalej dość szybko wysycha. Gotowe ciasto dzielcie na kawałki, wałkujcie na cienkie placki i nadziewajcie dowolnym farszem. Smacznego! Jeśli chcecie przygotować pierogi bez użycia mąki pszennej, sprawdźcie  przepis na pierogi bezglutenowe ze...

Pierogi rozpadają się podczas gotowania? Dodajcie do ciasta tej maki
Pixabay
Newsy
Pierogi rozpadają się podczas gotowania? Dodajcie do ciasta tej mąki
Jak zapobiec rozklejaniu się pierogów? Do ciasta trzeba dodać trochę mąki ziemniaczanej. To znany trik, dzięki któremu pierogi się nie rozpadną i będą pyszne.

Rozpadające się pierogi to zmora każdej gospodyni domowej. Jeśli ciasto nie jest odpowiednio wylepione, pierogi będą się rozpadać i nie udadzą się. Sposobem na rozpadające się pierogi może być dodanie do nich mąki ziemniaczanej. Zastosujcie ten trik, a następnym razem pierogi na pewno wam wyjdą i nie rozkleją się podczas gotowania. Co zrobić, żeby pierogi nie rozklejały się przy gotowaniu? Znacie ten problem? Poświęciliście dużo czasu na ulepienie pierogów, przygotowanie ciasta i farszu, a przy pierwszej partii pierogów odkrywacie, że wypływa z nich farsz . Niestety w tym momencie nie da się już za wiele zrobić. Możecie gotować je w specjalny sposób , ale lepiej zapobiegać takiej sytuacji. Następnym razem wykorzystajcie ten trik, który jest znany doświadczonym gospodyniom domowym. Ciasto pozostanie elastyczne i łatwe w wyrabianiu, ale pierogi się nie rozkleją! Dodajcie do ciasta na pierogi łyżkę mąki ziemniaczanej. Powoduje ona, że ciasto na pierogi jest bardziej zwarte i klejące dzięki dużej zawartości skrobi. Stosowanie dodatku mąki ziemniaczanej do ciasta na pierogi to swego rodzaju tajemnica kulinarna, którą stosują wprawione gospodynie. Jak zrobić dobre pierogi? Robienie pierogów to nic trudnego. Trzeba tylko trzymać się kilku zasad, a wyjdą naprawdę pyszne. Niezależnie od tego, czy robicie pierogi ruskie , pierogi z mięsem czy pierogi na słodko, zasady dotyczące przygotowania ciasta są takie same. Musicie zrobić ciasto z dobrego przepisu i ulepić je tak, by nie wypływał z nich farsz. By ciasto było bardziej elastyczne , możecie dodać do niego odrobinę masła. Wykorzystajcie na przykład te proporcje: 500 g mąki pszennej Łyżka mąki ziemniaczanej 250 ml wody Łyżka roztopionego masła Łyżeczka soli By wyrobić ciasto na pierogi trzeba trochę siły i...

Dopiero z tym dodatkiem pierogi z kapustą i grzybami nabiorą prawdziwego smaku. To sekret Magdy Gessler
AdobeStock, ONS.pl
Newsy
Z tym dodatkiem pierogi z kapustą i grzybami nabiorą wspaniałego smaku. To sekret Magdy Gessler
Smakowite pierogi z kapustą i grzybami będą jeszcze lepsze, gdy dodacie do farszu ten 1 składnik. Poznajcie wskazówki Magdy Gessler na pyszne pierogi na Wigilię.

Święta absolutnie nie mogą się obyć bez tradycyjnych postnych pierogów z kapustą i grzybami. Jak zaznacza sama Magda Gessler, to danie to „wyzwolenie wigilijne”: – Wszyscy się modlą: niech karpi się skończy, a zaczną się pierogi - żartowała Magda Gessler na temat sytuacji przy każdym polskim wigilijnym stole. Żeby pierogi były udane, ważne jest nie tylko miękkie i cienkie ciasto, ale oczywiście również farsz. Poza suszonymi grzybami i kapustą, wzbogaćcie je jeszcze jednym składnikiem.  Trik na pierogi z kapustą i grzybami Magda podkreśla, że wigilijne pierogi z kapustą i grzybami nie mogą być jałowe i „byle jakie” - a takie często są, jeżeli kapusta nie jest dostatecznie kwaśna. Do tego koniecznie przyprawy w postaci pieprzu i kminku, najlepiej zmielonego w moździerzu. Ponadto, dodajcie do farszu jedną łyżkę miodu albo cukru - ciekawie przełamie kwasowość kapusty i jeszcze mocniej podkręci smak.  Przepis na pierogi z kapustą i grzybami Magdy Gessler Składniki: 500 g kapusty kiszonej sok z kapusty 1 cebula pół szklanki grzybów suszonych 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 3 goździki kminek olej lniany 1 łyżka miodu lipowego sól pieprz  Na ciasto: 300 g mąki 200 ml wody 30 g masła sól Przygotowanie: Zalejcie grzyby wodą i odstawcie na kilka godzin.  Cebulę obierzcie, pokrójcie w drobną kostkę i zeszklijcie na patelni na oleju lnianym. Zagotujcie grzyby. Dodajcie liście laurowe, ziele angielskie, podsmażoną cebulę oraz sól i pieprz. Gotujcie do miękkości i dodajcie szczyptę kminku. W osobnym garnku podgrzejcie kapustę wraz...

Tak pierogi robi się 2 razy szybciej. Żadnego wałkowania ani wycinania
Flickr
Newsy
W ten sposób pierogi robi się 2 razy szybciej. Żadnego wałkowania ani wycinania
Macie dość mozolnego przygotowywania pierogów? Wypróbujcie tę metodę, a zobaczycie, jak wiele czasu można dzięki niej zaoszczędzić.

Gdy trzeba zrobić dużo pierogów, na przykład na święta, przydałby się sposób na przygotowanie tego przysmaku szybciej, bez męczącego wałkowania i wycinania ciasta szklanką. Czy to możliwe? Jak najbardziej! Poznajcie prosty sposób na pierogi, które robi się o wiele szybciej, niż tradycyjną metodą.  Jak można szybko zrobić pierogi? Przyzwyczailiśmy się do tego, że ciasto na pierogi, po wyrobieniu, należy rozwałkować na stolnicy, a następnie wyciąć szklanką lub specjalną foremką w kształt pierogów. Dopiero później, na tak powstałe placuszki z ciasta, nakłada się farsz i zlepia pierogi. Proponujemy wam całkowite pominięcie wałkowania i wycinania - jakby się nad tym głębiej zastanowić, to jest to duża strata czasu. Wystarczy przecież odrywać kawałki ciasta i uformować je w dłoni, a następnie nałożyć farsz. Taka metoda jest o wiele szybsza, choć pierogi zrobione w ten sposób mogą mieć nieco nieregularne kształty. Jeżeli jednak bardziej zależy wam na czasie, niż wyglądzie pierogów, polecamy wam zrobić je właśnie w ten sposób.  Przepis na pierogi z kapustą i z grzybami Przed następnym lepieniem pierogów polecamy wam skorzystać z przepisu jednej z naszych czytelniczek na tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami. Autorka receptury używa klasycznej metody wykrajania pierogów, ale nic nie stoi na przeszkodzie, byście wypróbowali sposób z rwaniem ciasta - doskonale się sprawdzi w tym przypadku.  Składniki: 250 g mąki 1 łyżka oleju letnia woda 200g grzybów leśnych 1 mała cebula 200g kwaszonej kapusty sól pieprz Przygotowanie: Kapustę płuczemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Po ugotowaniu studzimy ją i odciskamy z nadmiaru wody. Grzyby kroimy na mniejsze części i gotujemy do miękkości...