Pierogi lepienie
Gotujmy.pl/zewa
Newsy

2 genialne i proste triki na to, żeby pierogi lepiły się bez problemu. Do ciasta dodajcie…

Pierogi kochają i duzi i mali. Gorzej z ich lepieniem, zwłaszcza gdy ciasto wyjdzie wam nieznośnie suche i mało lepkie…
Hubert Rój
styczeń 29, 2021

Przygotowywanie pierogów nie musi być udręką i kilkugodzinną katorgą. Dobrym pomysłem przy lepieniu większych ilości będzie zaangażowanie całej rodziny.

Wspólna praca przy stolnicy z zawijaniem farszu w ciasto i przygotowywaniem pięknych pierożków może być piękną, wspólną zabawą.

Na taki krok będziecie mogli się zdecydować jedynie w wypadku, gdy ciasto na pierogi jest odpowiednio elastyczne i lepkie.

Zobacz także

W przeciwnym wypadku nie tylko wasze dzieci nie dadzą rady skleić pierogów, ale i wy sami!

Podstawą do wyrobienia elastycznego, dobrego ciasta na pierogi jest oczywiście gorąca woda, z którą wymieszacie swoją mąkę, tworząc ciasto.

Szybkie działanie liczy się przy wyrabianiu ciasta na pierogi. To przecież nie ciasto drożdżowe, które lubi długie ugniatanie.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Triki na oporne ciasto

Jeśli jednak któryś kolejny już raz wasze ciasto na pierogi jest trudne do lepienia, warto zdecydować się na wykorzystaniu pewnego triku.

Pierwszym z nich jest delikatne moczenie palców przy sklejaniu ciasta. W razie potrzeby nadmiar wilgoci można zneutralizować także dodatkiem mąki przy sklejaniu pieroga.

Jeśli ten sposób nie działa, warto rozważyć dodanie nieco masła do ciasta na pierogi. Tradycjonaliści i zwolennicy pierogowej ortodoksji powiedzieliby, że ciasto na pierogi to tylko mąka, sól i woda, ale cóż.

Czasem trzeba umieć sobie pomóc. Mały dodatek masła – dosłownie łyżka roztopionego tłuszczu – dodany do ciasta spowoduje, że zyska ono nieco na kleistości i elastyczności.

Przepis na ciasto na pierogi

Składniki:

  • Ok. 1 kg mąki pszennej
  • Ok. 1 szklanka gorącej wody
  • Ok. pół łyżeczki soli
  • Opcjonalnie – łyżka masła

Przygotowanie:

  1. Na stolnicę wysypcie większa część mąki.
  2. Dodajcie do mąki sól.
  3. Do mąki dodawajcie powoli gorącą wodę i wyrabiajcie zręcznymi ruchami elastyczne ciasto.
  4. W razie potrzeby do ciasta dodajcie roztopione masło.
  5. Wyrabiania ciasta na pierogi nie można przedłużać w nieskończoność.
    W przeciwnym wypadku ciasto stanie się zbyt twarde.
  6. Gotowe ciasto rozwałkowujcie na cienkie placki i od razu lepcie z nich pierogi.
  7. W razie potrzeby przykrywajcie ciasto ściereczką.
Komentarze