
Przygotowywanie pierogów nie musi być udręką i kilkugodzinną katorgą. Dobrym pomysłem przy lepieniu większych ilości będzie zaangażowanie całej rodziny. Wspólna praca przy stolnicy z zawijaniem farszu w ciasto i przygotowywaniem pięknych pierożków może być piękną, wspólną zabawą.
Na taki krok będziecie mogli się zdecydować jedynie w wypadku, gdy ciasto na pierogi jest odpowiednio elastyczne i lepkie. W przeciwnym wypadku nie tylko wasze dzieci nie dadzą rady skleić pierogów, ale i wy sami!
Podstawą do wyrobienia elastycznego, dobrego ciasta na pierogi jest oczywiście gorąca woda, z którą wymieszacie swoją mąkę, tworząc ciasto.
Szybkie działanie liczy się przy wyrabianiu ciasta na pierogi. To przecież nie ciasto drożdżowe, które lubi długie ugniatanie.
Co zrobić, by ciasto na pierogi się lepiło?
Jeśli jednak któryś kolejny już raz wasze ciasto na pierogi jest trudne do lepienia, warto zdecydować się na wykorzystaniu pewnego triku. Pierwszym z nich jest delikatne moczenie palców przy sklejaniu ciasta. W razie potrzeby nadmiar wilgoci można zneutralizować także dodatkiem mąki przy sklejaniu pieroga.
Jeśli ten sposób nie działa, warto rozważyć dodanie nieco masła do ciasta na pierogi. Tradycjonaliści i zwolennicy pierogowej ortodoksji powiedzieliby, że ciasto na pierogi to tylko mąka, sól i woda, ale cóż. Czasem trzeba umieć sobie pomóc. Mały dodatek masła – dosłownie łyżka roztopionego tłuszczu – dodany do ciasta spowoduje, że zyska ono nieco na kleistości i elastyczności.
Przepis na ciasto na pierogi
Składniki:
- Ok. 1 kg mąki pszennej
- Ok. 1 szklanka gorącej wody
- Ok. pół łyżeczki soli
- Opcjonalnie – łyżka masła
Przygotowanie:
- Na stolnicę wysypcie większa część mąki.
- Dodajcie do mąki sól.
- Do mąki dodawajcie powoli gorącą wodę i wyrabiajcie zręcznymi ruchami elastyczne ciasto.
- W razie potrzeby do ciasta dodajcie roztopione masło.
- Wyrabiania ciasta na pierogi nie można przedłużać w nieskończoność.
W przeciwnym wypadku ciasto stanie się zbyt twarde. - Gotowe ciasto rozwałkowujcie na cienkie placki i od razu lepcie z nich pierogi.
- W razie potrzeby przykrywajcie ciasto ściereczką.