Przygotowywanie pierogów nie musi być udręką i kilkugodzinną katorgą. Dobrym pomysłem przy lepieniu większych ilości będzie zaangażowanie całej rodziny. Wspólna praca przy stolnicy z zawijaniem farszu w ciasto i przygotowywaniem pięknych pierożków może być piękną, wspólną zabawą.
Na taki krok będziecie mogli się zdecydować jedynie w wypadku, gdy ciasto na pierogi jest odpowiednio elastyczne i lepkie. W przeciwnym wypadku nie tylko wasze dzieci nie dadzą rady skleić pierogów, ale i wy sami!
Podstawą do wyrobienia elastycznego, dobrego ciasta na pierogi jest oczywiście gorąca woda, z którą wymieszacie swoją mąkę, tworząc ciasto.
Szybkie działanie liczy się przy wyrabianiu ciasta na pierogi. To przecież nie ciasto drożdżowe, które lubi długie ugniatanie.
Zobacz także:
Co zrobić, by ciasto na pierogi się lepiło?
Jeśli jednak któryś kolejny już raz wasze ciasto na pierogi jest trudne do lepienia, warto zdecydować się na wykorzystaniu pewnego triku. Pierwszym z nich jest delikatne moczenie palców przy sklejaniu ciasta. W razie potrzeby nadmiar wilgoci można zneutralizować także dodatkiem mąki przy sklejaniu pieroga.
Jeśli ten sposób nie działa, warto rozważyć dodanie nieco masła do ciasta na pierogi. Tradycjonaliści i zwolennicy pierogowej ortodoksji powiedzieliby, że ciasto na pierogi to tylko mąka, sól i woda, ale cóż. Czasem trzeba umieć sobie pomóc. Mały dodatek masła – dosłownie łyżka roztopionego tłuszczu – dodany do ciasta spowoduje, że zyska ono nieco na kleistości i elastyczności.
Przepis na ciasto na pierogi
Składniki:
- Ok. 1 kg mąki pszennej
- Ok. 1 szklanka gorącej wody
- Ok. pół łyżeczki soli
- Opcjonalnie – łyżka masła
Przygotowanie:
- Na stolnicę wysypcie większa część mąki.
- Dodajcie do mąki sól.
- Do mąki dodawajcie powoli gorącą wodę i wyrabiajcie zręcznymi ruchami elastyczne ciasto.
- W razie potrzeby do ciasta dodajcie roztopione masło.
- Wyrabiania ciasta na pierogi nie można przedłużać w nieskończoność.
W przeciwnym wypadku ciasto stanie się zbyt twarde. - Gotowe ciasto rozwałkowujcie na cienkie placki i od razu lepcie z nich pierogi.
- W razie potrzeby przykrywajcie ciasto ściereczką.