Przygotowywanie pierogów nie musi być udręką i kilkugodzinną katorgą. Dobrym pomysłem przy lepieniu większych ilości będzie zaangażowanie całej rodziny. Wspólna praca przy stolnicy z zawijaniem farszu w ciasto i przygotowywaniem pięknych pierożków może być piękną, wspólną zabawą.

Na taki krok będziecie mogli się zdecydować jedynie w wypadku, gdy ciasto na pierogi jest odpowiednio elastyczne i lepkie. W przeciwnym wypadku nie tylko wasze dzieci nie dadzą rady skleić pierogów, ale i wy sami!

Podstawą do wyrobienia elastycznego, dobrego ciasta na pierogi jest oczywiście gorąca woda, z którą wymieszacie swoją mąkę, tworząc ciasto.

Szybkie działanie liczy się przy wyrabianiu ciasta na pierogi. To przecież nie ciasto drożdżowe, które lubi długie ugniatanie.

Zobacz także:

Co zrobić, by ciasto na pierogi się lepiło?

Jeśli jednak któryś kolejny już raz wasze ciasto na pierogi jest trudne do lepienia, warto zdecydować się na wykorzystaniu pewnego triku. Pierwszym z nich jest delikatne moczenie palców przy sklejaniu ciasta. W razie potrzeby nadmiar wilgoci można zneutralizować także dodatkiem mąki przy sklejaniu pieroga.

Jeśli ten sposób nie działa, warto rozważyć dodanie nieco masła do ciasta na pierogi. Tradycjonaliści i zwolennicy pierogowej ortodoksji powiedzieliby, że ciasto na pierogi to tylko mąka, sól i woda, ale cóż. Czasem trzeba umieć sobie pomóc. Mały dodatek masła – dosłownie łyżka roztopionego tłuszczu – dodany do ciasta spowoduje, że zyska ono nieco na kleistości i elastyczności.

Przepis na ciasto na pierogi

Składniki:

  • Ok. 1 kg mąki pszennej
  • Ok. 1 szklanka gorącej wody
  • Ok. pół łyżeczki soli
  • Opcjonalnie – łyżka masła

Przygotowanie:

  1. Na stolnicę wysypcie większa część mąki.
  2. Dodajcie do mąki sól.
  3. Do mąki dodawajcie powoli gorącą wodę i wyrabiajcie zręcznymi ruchami elastyczne ciasto.
  4. W razie potrzeby do ciasta dodajcie roztopione masło.
  5. Wyrabiania ciasta na pierogi nie można przedłużać w nieskończoność.
    W przeciwnym wypadku ciasto stanie się zbyt twarde.
  6. Gotowe ciasto rozwałkowujcie na cienkie placki i od razu lepcie z nich pierogi.
  7. W razie potrzeby przykrywajcie ciasto ściereczką.