Mieć takiego wnuka to skarb – tak śmiało mogłaby rzec pani Irena, babcia zwycięzcy 11. edycji telewizyjnego show „MasterChef Polska”, Kuby Tomaszczyka i autorka przepisu na ten wyśmienity chlebek, który znajdziecie poniżej.
Skąd te powody do dumy? Tegoroczny laureat programu emitowanego w telewizji TVN to prawdziwy ewenement. Wcześniej triumfował w dziecięcej edycji programu: „MasterChef Junior”. W dorosłej odsłonie show wygrał mając zaledwie 19 lat!
Zwycięstwo w „MasterChefie” otwiera mu drogę do kontynuacji kulinarnej pasji. Kuba spełnia się obecnie także spisując swoje pierwsze przepisy w formie książki kucharskiej. Młodziutki Tomaszczyk przybliżył w niej przepisy z rodzinnego domu, swoje ulubione dania, a także potrawy kuchni toskańskiej.
Kuba Tomaszczyk z „MasterChefa” dzieli się przepisem babci
Na uwagę zasługują zwłaszcza te pierwsze, domowe przepisy. W książce pt. „Po prostu gotuj” nie brakuje znajomych smaków dla wszystkich Polaków. Jednak przepis babci Irenki, który Kuba „pożyczył” na cele książki i opisał w niej szczegółowo jest po prostu wyjątkowy!
Zobacz także:
Pani Irenka nie boi się chlebowych kombinacji. Co prawda za podstawę wypieku służy oczywiście klasyczna mąka żytnia i pszenna, zaskoczyć mogą was dodatki. O co chodzi? Rzućcie okiem zamieszczony przez nas przepis.
Przepis babci Irenki (składniki na trzy bochenki)
Składniki:
- 1 kg + 350 g mąki tortowej typ 450 (pszennej)
- 1½ szklanki mąki żytniej
- 21 g drożdży suchych
- 2 łyżki soli
- 1½ łyżki cukru
- ziarna słonecznika
- pestki dyni
- pomidory suszone
- 1,45 l letniej wody
Przygotowanie:
- Wszystkie suche składniki wsypcie do miski i wymieszajcie
- Wlejcie wodę i ponownie wymieszajcie wszystko dokładnie, po czym pozostawcie na 30 minut do wyrośnięcia przykryte ściereczką.
- Przełóżcie do 3 foremek nasmarowanych olejem i odstawcie na następne 30 minut. Włóżcie do piekarnika rozgrzanego do 180°C w opcji góra–dół na 50 minut.
- Wyjmijcie z foremek i zostawcie w piekarniku na 10 minut do wysuszenia.
- Smacznego!
Źródło: Kuba Tomaszczyk „Po prostu Gotuj”