19-letni Masterchef zdradza przepis na chleb babci Irenki. Z tych składników wyjdą 3 bochenki
Artur Rogalski
Newsy

19-letni MasterChef zdradza przepis na chleb babci Irenki. Z tych składników wyjdą 3 bochenki

Kuba Tomaszczyk, zwycięzca ostatniej edycji „MasterChef Polska” podzielił się ciekawym przepisem swojej babci Irenki na jej chleb pszenno-żytni. Sprawdźcie, co takiego pani Irena dodaje do swojego pieczywa, by stało się jeszcze lepsze.

Mieć takiego wnuka to skarb – tak śmiało mogłaby rzec pani Irena, babcia zwycięzcy 11. edycji telewizyjnego show „MasterChef Polska”, Kuby Tomaszczyka i autorka przepisu na ten wyśmienity chlebek, który znajdziecie poniżej.

Skąd te powody do dumy? Tegoroczny laureat programu emitowanego w telewizji TVN to prawdziwy ewenement. Wcześniej triumfował w dziecięcej edycji programu: „MasterChef Junior”. W dorosłej odsłonie show wygrał mając zaledwie 19 lat!

Zwycięstwo w „MasterChefie” otwiera mu drogę do kontynuacji kulinarnej pasji. Kuba spełnia się obecnie także spisując swoje pierwsze przepisy w formie książki kucharskiej. Młodziutki Tomaszczyk przybliżył w niej przepisy z rodzinnego domu, swoje ulubione dania, a także potrawy kuchni toskańskiej.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kuba Tomaszczyk z „MasterChefa” dzieli się przepisem babci

Na uwagę zasługują zwłaszcza te pierwsze, domowe przepisy. W książce pt. „Po prostu gotuj” nie brakuje znajomych smaków dla wszystkich Polaków. Jednak przepis babci Irenki, który Kuba „pożyczył” na cele książki i opisał w niej szczegółowo jest po prostu wyjątkowy!

Pani Irenka nie boi się chlebowych kombinacji. Co prawda za podstawę wypieku służy oczywiście klasyczna mąka żytnia i  pszenna, zaskoczyć mogą was dodatki. O co chodzi? Rzućcie okiem zamieszczony przez nas przepis.

Zobacz także
Michel Moran z "Masterchef" wytknął błąd Polaków przy gotowaniu makaronu. Wielu z nas tak robi

Michel Moran z „Masterchef" wytknął błąd Polaków przy gotowaniu makaronu. Wielu z nas tak robi

Anna Mucha ocenia kunszt kulinarny uczestników "MasterChef". "Danie jest brzydkie i nieapetyczne"

Anna Mucha surowo ocenia kunszt kulinarny uczestników „MasterChefa". „Brzydkie i nieapetyczne"

Przepis babci Irenki (składniki na trzy bochenki)

Składniki:  

  • 1 kg + 350 g mąki tortowej typ 450 (pszennej)
  • 1½ szklanki mąki żytniej
  • 21 g drożdży suchych
  • 2 łyżki soli
  • 1½ łyżki cukru
  • ziarna słonecznika
  • pestki dyni
  • pomidory suszone
  • 1,45 l letniej wody

Przygotowanie:

  1. Wszystkie suche składniki wsypcie do miski i wymieszajcie
  2. Wlejcie wodę i ponownie wymieszajcie wszystko dokładnie, po czym pozostawcie na 30 minut do wyrośnięcia przykryte ściereczką.
  3. Przełóżcie do 3 foremek nasmarowanych olejem i odstawcie na następne 30 minut. Włóżcie do piekarnika rozgrzanego do 180°C w opcji góra–dół na 50 minut.
  4. Wyjmijcie z foremek i zostawcie w piekarniku na 10 minut do wysuszenia.
  5. Smacznego!

Wydawnictwo Słowne

Źródło: Kuba Tomaszczyk „Po prostu Gotuj”

Tomasz Strzelczyk podał przepis na chrupiący chleb. Koniecznie zróbcie na końcu 1 rzecz
Instagram/TomaszStrzelczyk/AdobeStock
Newsy
Tomasz Strzelczyk podał przepis na chrupiący chleb. Koniecznie zróbcie na końcu 1 rzecz
Nic nie przebije smaku chrupiącego, domowego chleba. Sprawdźcie, jak przygotowuje go Tomasz Strzelczyk.

Ceny chleba przyprawiają was o zawrót głowy? Upieczcie go sami w domu. To wcale nie jest trudne, o czym przekonuje nas autor bloga oddaszfartucha.pl – Tomasz Strzelczyk. Sprawdźcie jak przygotowuje on swój chleb. Kim jest Tomasz Strzelczyk? Tomasz Strzelczyk zyskał ogromną popularność w sieci. Wszystko zaczęło się od jego udziału w IV edycji programu „Masterchef Polska", w którym dotarł on do finałowej piątki. Mimo iż Strzelczyk nie wygrał show, słuch o nim nie zaginął. Wręcz przeciwnie – jego przepisy robią prawdziwą furorę w internecie. Jakiś czas temu Tomek podzielił się przepisem na smaczny, chrupiący domowy chleb: - Prosty do wykonania chlebek na drożdżach, zapach unosi się po całym domu, a smak jest niepowtarzalny - zachwala swój przepis Strzelczyk. Przepis na chrupiący chleb Tomasza Strzelczyka Oto, czego będziecie potrzebować, żeby go upiec: Składniki: 1 kg mąki uniwersalnej 800 ml letniej wody 15 g świeżych drożdży 20 g soli Przygotowanie: Na początku wkruszcie do wody drożdże i wymieszajcie. Wsypcie sól, po czym wlejcie rozczyn do mąki i zacznijcie dokładne, ręczne wyrabianie ciasta. Gdy ciasto odkleja się od rąk, odłóżcie je na bok, przykryte folią na 20 minut. Po 20 minutach ponownie wyróbcie ciasto, naciągając je od dołu do góry. Czynność powtórzcie 4 razy co 20 minut. Po zakończeniu ostatniej serii, odstawcie ciasto do wyrośnięcia na 8-10 godzin. Gdy ciasto pięknie urośnie, wyjmijcie je z miski (warto podsypać boki mąką), obsypcie deskę mąką i uformujcie ciasto. Przedzielcie ciasto na 2 części (z kg mąki wyjdą wam 2 bochenki), przykryjcie chleby folią i odstawcie na godzinę. Wstawcie do piekarnika naczynie i...

Letnia zapiekanka z kurczakiem i warzywami Tomasza Strzelczyka. Dziś jest lekko, zdrowo i kolorowo
Tomasz Strzelczyk Oddaszfartucha Facebook
Newsy
Letnia zapiekanka z kurczakiem i warzywami Tomasza Strzelczyka. Lekka, zdrowa i kolorowa 
Tomasz Strzelczyk zapowiada to swoje autorskie danie jako bardzo lekkie, zdrowe i kolorowe. Kurczak, brokuł, kalafior i młode ziemniaki połączone w pysznej i prostej zapiekance to doskonały letni obiad dla całej rodziny.

Wakacyjne temperatury nie dają wytchnienia niemal na moment. W taki czas przychodzi zwykle ochota na coś prostego w przygotowaniu, lekkiego, a jednocześnie pożywnego. Taki jest właśnie ten obiad. Jest w nim wszystko, czego potrzeba w konkretnym, treściwym posiłku: ziemniaki, porcja warzyw i mięso.   Letni obiad w wydaniu Tomasza Strzelczyka  Proste, zdrowe i kolorowe. Takie ostatnio są właśnie przepisy Tomasza Strzelczyka. Uczestnik 4. edycji programu MasterChef zna się na rzeczy i świetnie dostosowuje swoje dania do potrzeb jego fanów. W jego kuchni jest zawsze tanio, prosto, smacznie i dla całej rodziny. W związku z wysokimi temperaturami ostatnio również nieco lżej. Dużo warzyw, kolorów i wartościowe mięso kurczaka. Zobaczcie jego najnowszy przepis.  Przepis na zapiekankę z kurczaka z warzywami  Składniki:  6 pałek z kurczaka  2 marchewki  kilka młodych ziemniaków średniej wielkości  brokuł (kilka różyczek)  kalafior (kilka różyczek)  1 pomidor  czosnek  2 cebule  olej  sól  pieprz  świeży tymianek  szczypta roztartej kolendry (dla podkręcenia smaku)  szczypta ziół prowansalskich  2 łyżeczki słodkiej papryki  szczypta płatków chili  Sposób przygotowania:  Kurczaka przyprawcie solą, pieprzem, kolendrą, ziołami prowansalskimi, słodką papryką i szczyptą płatków chili. Pokrójcie w pióra dwie cebule i zalejcie odrobiną oleju. Rozmasujcie wszystko razem. Niech składniki dobrze się połączą. Odstawcie na czas przygotowywania warzyw.  Do naczynia żaroodpornego wrzućcie pokrojone w plasterki marchewki....

10-latka z MasterChefa z ciętą ripostą do Ani Starmach. Wytknęła jej brak umiejętności
ONS.pl
Newsy
10-latka z MasterChefa z ciętą ripostą do Ani Starmach. Wytknęła jej brak umiejętności
Silne emocje udzieliły się jednej z uczestniczek MasterChefa Junior, która zdecydowanym tonem odpowiedziała Ani Starmach. 10-latka wytknęła jurorce brak odpowiednich kompetencji.

MasterChef Junior to kulinarny program telewizyjny dla młodszych kucharzy. Jego formuła jest oparta na brytyjskim show o tej samej nazwie. Z grona uczestników podczas castingów wybiera się finałową czternastkę, która bierze udział w nagraniach programu. Nad pracą czuwają specjaliści najlepsi w swojej dziedzinie: Anna Starmach, Michel Moran oraz Magda Gessler. W Polsce program jest emitowany od 2016 roku. W ostatnim programie 10-letnia Lena zaskoczyła widzów i jurorów emocjonalną wypowiedzią. Odważyła się skrytykować Anię Starmach! Słodkie wyzwanie  W ostatnim odcinku uczestnicy mieli za zadanie odtworzyć trudny słodko-kwaśny monodeser z sezamkiem, wcześniej wykonany przez gościa programu, mistrza cukiernictwa Krzysztofa Kopcińskiego. Każdy z zawodników otrzymał recepturę przyrządzenia danej słodkości, ale i tak stanowiło ono prawdziwe wyzwanie. Zwycięzcy poprzedniej konkurencji  podczas przygotowań mogli liczyć na wsparcie ze strony Ani Starmach. Cięta riposta 10-letniej uczestniczki  Każde zadanie kończy się degustacją przygotowanych dań. Podczas testowania jurorzy sprawdzają jakość zaserwowanej potrawy, a także wymieniają się uwagami. Podczas próbowania deseru 10-letniej uczestniczki, Ania Starmach przyznała: „Tak się zastanawiam, bo nie wiem tego, czy gdybym ja dostała przepis szefa po raz pierwszy, to czy umiałabym go idealnie odtworzyć. Prawdopodobnie nie”. Lena Góra zdecydowanie odpowiedziała jurorce: „No wie pani, pani jest jedyna, ale pani właśnie jak pomagała pani Stasiowi i Oliwce, to pani szefa cały czas wołała, no bo pani nawet tego nie wie, a jest pani kucharką”. Na tak ciętą ripostę ze strony młodej zawodniczki, wszyscy zareagowali śmiechem. Trzeba przyznać, że 10-latka ma charakter. Zadania w programie  MasterChef Junior ma za...

Tomasz Strzelczyk pichci obiad na każdą kieszeń. Tani I smaczny makaron duszony z mięsem
Tomasz Strzelczyk Oddaszfartucha Instagram/Facebook
Newsy
Tomasz Strzelczyk pichci obiad na każdą kieszeń. Tani i smaczny makaron duszony z mięsem
Niedrogo, prosto i smacznie - tak rekomenduje swoje nowe danie znany kucharz i youtuber. Łapcie przepis na duszony makaron z mięsem i wykorzystajcie go w swoich kuchniach.

Na Tomasza Strzelczyka zawsze można liczyć. Gdy inflacja nie odpuszcza, internetowy kucharz serwuje przepis, który pomoże przygotować syty posiłek za niewielkie pieniądze. Makaron duszony z mięsem i warzywami pachnie dobrym, domowym obiadem. A naje się nim cała rodzina! Jak smakuje kuchnia Tomasza Strzelczyka?  Tomasza Strzelczyk to uczestnik 4. edycji programu MasterChef. Co prawda nie dotarł do finału, jednak zapadł w pamięć widzów i dziś z powodzeniem prowadzi na YouTube swój kanał ODDASZFARTUCHA. Preferuje kuchnię tradycyjną, a zarazem pełną smaku. Jego przepisy są nieskomplikowane i za każdym razem przypadają do gustu fanom. Jeżeli jeszcze nie próbowaliście z nim gotować, to teraz jest właściwy na to czas.  Przepis na makaron duszony z mięsem Tomasza Strzelczyka Składniki:  spory kawałek karkówki (lub innego wieprzowego mięsa)  makaron penne (ilość w zależności od upodobań i apetytu)  3 cebule  1 większa marchewka  bulion warzywny  sól  świeżo roztarty czarny pieprz  słodka papryka  świeży rozmaryn  kilka liści laurowych  Sposób przygotowania:  Karkówkę pokrójcie na małe kawałki. Przyprawcie solą, pieprzem i papryką. Podsmażcie na dużej, głębokiej patelni (aż mięso się zrumieni).  Cebulę pokrójcie w piórka i dodajcie do podsmażonej karkówki. Smażcie razem, aż cebula się ładnie zeszkli.  Marchewkę pokrójcie w drobną kostkę. Dodajcie do podsmażonego mięsa z cebulą. Wrzućcie gałązkę rozmarynu, kilka liści laurowych, cztery ziarna ziela angielskiego i dodajcie pieprz. Zamieszajcie.  Dodajcie suchy makaron i zalejcie bulionem (tak by...