Skąd nazwa „funtowe”? Wszystko wzięło się od używanej w Wielkiej Brytanii jednostki masy, czyli funta (ok. 45 dag). Początkowo angielskie gospodynie piekły swoje ciasta, dodając do siebie po 1 funcie jajek, mąki, tłuszczu i cukru.

Czy można upiec ciasto tylko z 4 składników?

Z czasem obniżano nie tylko ilość składników (która rodzina zjadłaby tak dużo ciasta!), ale także dodawano różne inne składniki. Na przykład proszek do pieczenia lub sodę, która sprawiały, że ciasto w proporcji 1:1:1:1 nabierało nieco więcej lekkości. Często do przepisu dodaje się także odrobinę mleka lub śmietany, by ciasto stało się nieco bardziej wilgotne.

Na bazie tego prostego przepisu na babkę piaskową wyrosło całe mnóstwo innych receptur. Od babek cytrynowych, przez kakaowe, aż po różnego rodzaju biszkopty. Jeśli jednak nie macie wielkiego doświadczenia w pieczeniu ciast, warto zacząć od absolutnych podstaw. Czyli od takich właśnie ciast jak nasza najprostsza babka piaskowa.

Przepis na najprostszą babkę piaskową

Składniki:

  • 3-4 jajka (ich liczba może różnić się w zależności od ich wielkości – razem powinny ważyć ok. 15 dag)
  • 15 dag mąki pszennej
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 15 dag cukru (ilość cukru można nieznacznie zmniejszyć, jeżeli wolicie mniej słodkie ciasta)
  • Szczypta soli
  • Opcjonalnie cukier waniliowy lub pokruszona laska wanilii
  • Łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
  • Cukier puder do obsypania

Przygotowanie:

  1. Zawczasu wyciągnijcie z lodówki masło, by zmiękło.
  2. Ubijcie za pomocą trzepaczki jajka z cukrem. 
  3. Potem dodajcie do środka masło i ucierajcie nadal na gładką masę.
  4. Dodajcie do miski lub innego naczynia, w którym przygotowujecie ciasto przesianą mąkę pszenną i proszek do pieczenia lub sodę.
  5. Dosypcie szczyptę soli i zmiksujcie na gładką masę lub wymieszajcie całość drewnianą łyżką.
  6. Wlejcie ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy chlebowej (podłużnej) i rozgrzejcie piekarnik do temp. ok. 180 st. C.
  7. Zważywszy na to, że moc waszych piekarników może się różnić, kontrolujcie wasze ciasto podczas pieczenia. Powinno ono trwać ok. 30-40 min.
  8. Sprawdźcie ciasto po upieczeniu drewnianą wykałaczką.
  9. Po upieczeniu zostawcie ciasto w piekarniku na ok. 5 min przy uchylonych drzwiczkach, by uniknąć powstania zakalca.
  10. Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika ponownie pozwólcie mu „odpocząć” na ok. 5 min, po czym delikatnie wyciągnijcie go z foremki.
  11. Odstawcie ciasto do ostygnięcia i krójcie po kilkunastu minutach na kawałki.
  12. Gotowe ciasto można obsypać cukrem pudrem.
  13. Smacznego!

Czytaj także:

Zobacz także: