1:1:1:1. Słyszeliście o takiej proporcji na babkę piaskową? Zawsze się udaje
Adobe Stock
Newsy

1:1:1:1. Słyszeliście o takiej proporcji na babkę piaskową? Zawsze się udaje

Babkę piaskową z tego przepisu w Anglii nazywa się nie bez powodu „matką wszystkich ciast”. Co prawda przepis na „ciasto funtowe” ewoluuje nieustannie od wielu lat, to jego baza wciąż jest taka sama.

Skąd nazwa „funtowe”? Wszystko wzięło się od używanej w Wielkiej Brytanii jednostki masy, czyli funta (ok. 45 dag). Początkowo angielskie gospodynie piekły swoje ciasta, dodając do siebie po 1 funcie jajek, mąki, tłuszczu i cukru.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy można upiec ciasto tylko z 4 składników?

Z czasem obniżano nie tylko ilość składników (która rodzina zjadłaby tak dużo ciasta!), ale także dodawano różne inne składniki. Na przykład proszek do pieczenia lub sodę, która sprawiały, że ciasto w proporcji 1:1:1:1 nabierało nieco więcej lekkości. Często do przepisu dodaje się także odrobinę mleka lub śmietany, by ciasto stało się nieco bardziej wilgotne.

Na bazie tego prostego przepisu na babkę piaskową wyrosło całe mnóstwo innych receptur. Od babek cytrynowych, przez kakaowe, aż po różnego rodzaju biszkopty. Jeśli jednak nie macie wielkiego doświadczenia w pieczeniu ciast, warto zacząć od absolutnych podstaw. Czyli od takich właśnie ciast jak nasza najprostsza babka piaskowa.

Zobacz także
Wielkanocny przepis na babkę rumową. Pokochacie ten jej delikatny posmak

Wielkanocny przepis na babkę rumową. Pokochacie ten jej delikatny posmak

Proste w przygotowaniu ciasto góra lodowa. Nigdy nie jedliście lepszego

Proste w przygotowaniu ciasto góra lodowa. Nigdy nie jedliście lepszego

Przepis na najprostszą babkę piaskową

Składniki:

  • 3-4 jajka (ich liczba może różnić się w zależności od ich wielkości – razem powinny ważyć ok. 15 dag)
  • 15 dag mąki pszennej
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 15 dag cukru (ilość cukru można nieznacznie zmniejszyć, jeżeli wolicie mniej słodkie ciasta)
  • Szczypta soli
  • Opcjonalnie cukier waniliowy lub pokruszona laska wanilii
  • Łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
  • Cukier puder do obsypania

Przygotowanie:

  1. Zawczasu wyciągnijcie z lodówki masło, by zmiękło.
  2. Ubijcie za pomocą trzepaczki jajka z cukrem. 
  3. Potem dodajcie do środka masło i ucierajcie nadal na gładką masę.
  4. Dodajcie do miski lub innego naczynia, w którym przygotowujecie ciasto przesianą mąkę pszenną i proszek do pieczenia lub sodę.
  5. Dosypcie szczyptę soli i zmiksujcie na gładką masę lub wymieszajcie całość drewnianą łyżką.
  6. Wlejcie ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy chlebowej (podłużnej) i rozgrzejcie piekarnik do temp. ok. 180 st. C.
  7. Zważywszy na to, że moc waszych piekarników może się różnić, kontrolujcie wasze ciasto podczas pieczenia. Powinno ono trwać ok. 30-40 min.
  8. Sprawdźcie ciasto po upieczeniu drewnianą wykałaczką.
  9. Po upieczeniu zostawcie ciasto w piekarniku na ok. 5 min przy uchylonych drzwiczkach, by uniknąć powstania zakalca.
  10. Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika ponownie pozwólcie mu „odpocząć” na ok. 5 min, po czym delikatnie wyciągnijcie go z foremki.
  11. Odstawcie ciasto do ostygnięcia i krójcie po kilkunastu minutach na kawałki.
  12. Gotowe ciasto można obsypać cukrem pudrem.
  13. Smacznego!

Czytaj także:

 Przepis na szarlotkę z agrestem. Nietypowy i smaczny wariant tradycyjnego ciasta
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na szarlotkę z agrestem. Nietypowy i smaczny wariant tradycyjnego ciasta
Szarlotka z agrestem to coś w sam raz na późną wiosnę i wczesne lato. Wykorzystajcie sezon na agrest i przygotujcie ciasto drożdżowe z nadzieniem w postaci tego kwaśnego owocu.

Kiedyś agrest był niezwykle popularnym owocem na wsiach. Dzisiaj niektórzy ledwie o nim pamiętają. Jeżeli macie dostęp do tegorocznego, świeżego agrestu, koniecznie wypróbujcie ten przepis na świeży, wiosenny wypiek. Słodki, kwaskowaty smak to idealna podstawa do takiego ciasta jak coś w rodzaju szarlotki . Co prawda tradycyjnie tego typu ciasta piecze się oczywiście z jabłkami, ale nic nie stoi przecież na przeszkodzie, by nieco „złamać” ten klasyczny przepis. Przed wami drożdżowa szarlotka z agrestem! Przepis na drożdżową szarlotkę z agrestem Składniki: 50 dag mąki pszennej 10 dag masła 10 dag kostki margaryny (można zastąpić ją w całości masłem) Pół szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 żółtka jaj 3 łyżki śmietany 18% 20 g drożdży (ok. 1/5 paczki świeżych drożdży) 1 kg agrestu 1 opakowanie kisielu jabłkowego lub cytrynowego 2 opakowania cukru waniliowego Przygotowanie: Przed przystąpieniem do wyrabiania ciasta wyciągnijcie z lodówki masło i margarynę, żeby zmiękły. Przesiejcie mąkę przez sitko i połączcie ją z tłuszczem. Dodajcie do mąki cukier, proszek do pieczenia, pokruszone drożdże, żółtka i śmietanę i wyrabiajcie ciasto. Zagniecione ciasto podzielcie na dwie części. Jedną kulę zawińcie w folię spożywczą i schowajcie na ok. 40 min do zamrażalnika. Drugą porcję ciasta rozwałkujcie i wyłóżcie na dnie blachy o wymiarach 23x35 cm. Agrest obierzcie i opłuczcie. Wyłóżcie owoce na wyścieloną ciastem blachę i posypcie je kisielem i cukrem waniliowym. Zetrzyjcie na wierzch schłodzone ciasto za pomocą tarki o grubych oczkach. Rozgrzejcie piekarnik do temp. 180 st. C i pieczcie ciasto przez ok. 45-50 min. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Czytaj także:...

 Przepis na sernik, który nigdy nie opada. A do tego jest obłędny w smaku
Adobe Stock
Newsy
Przepis na sernik, który nigdy nie opada. A do tego jest obłędny w smaku
Sernik bez spodu, czyli sernik wiedeński to przepyszne ciasto. Jednak jego przygotowanie może przynieść trochę trudności – często zdarza się, że tego typu serniki często opadają po upieczeniu. Mamy na to pewne sposoby.

Nieopadający sernik wiedeński to marzenie niejednego ze smakoszy. Jak poradzić sobie z tą zagwozdką? Dzisiaj proponujemy wam dodanie do ciasta odrobiny proszku do pieczenia. Z kolei mąkę pszenną zastąpcie dodatkiem odrobiny kaszy manny. Ponadto niezwykle ważne podczas pieczenia puszystego sernika jest także odpowiednie pieczenie. Nie przesadzajcie z temperaturą pieczenia. Lepiej cierpliwie poczekać 15-20 min dłużej i potrzymać sernik w niższej temperaturze, niż „spiec” i wysuszyć ciasto w zbyt mocno rozgrzanym piecu. Przepis na sernik bez spodu, który zawsze wychodzi Składniki: 1 kg twarogu tłustego 10 dag Szklanka cukru 4 jajka 10 dag kaszy manny Skórka z cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru waniliowego Cukier puder Przygotowanie: Masło roztopcie na wolnym ogniu i ostudźcie. Ostudzone masło zmiksujcie z jajami i z cukrem. Do masy tłuszczowo-jajecznej dodajcie kaszę mannę, odrobinę skórki z cytryny, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i wymieszajcie na gładką masę. Twaróg zmielcie przynajmniej dwukrotnie. Trzykrotnie zmielony twaróg pozwoli na upieczenie aksamitnego i gładkiego w swojej teksturze sernika. Wymieszajcie twaróg z przygotowaną masą do jednorodnej postaci. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóżcie papierem do pieczenia lub wysmarujcie ją tłuszczem. Wylejcie przygotowaną masę do tortownicy. Pieczcie w piekarniku rozgrzanym do temp. 160-170 st. C przez ok. godzinę. Do piekarnika można włożyć ceramiczne naczynie z wodą, która sprawi, że sernik się nie wysuszy. By sernik nie opadł po upieczeniu, otwórzcie drzwiczki piekarnika i pozwólcie sernikowi odpocząć przez ok. 5-10 min. Gotowy sernik oprószcie cukrem pudrem. Smacznego! Czytaj także: Sernik z...

jak upiec babkę cytrynową na wielkanoc
Gotujmy.pl
Newsy
Babka cytrynowa to absolutna podstawa na wielkanocnym stole. Wiemy, co zrobić, żeby była pyszna i wspaniale wilgotna
Babki piaskowe, babki drożdżowe i wreszcie babki cytrynowe. Tych naszych efektowych wypieków, nie może zabraknąć podczas świąt wielkanocnych. Jak upiec tę ostatnią? To nic trudnego!

Babki i mazurki stanowią słodką esencję Wielkiej Nocy. No, może jeszcze do tego duetu należy dodać słodkiego baranka z cukru ze święconki. W kwestii pole manewru jest naprawdę szerokie, jeśli chodzi o masy, ozdoby i polewy. Wśród babek panuje nieco mniejsza dowolność. Wykazać można się dopiero w kontekście przygotowania ozdoby, np. z wykorzystaniem lubianych przez dzieci kolorowych posypek. Ile soku z cytryny można dodać do babki? Zanim jednak przystąpicie do ozdabiania swojej baby, przyłóżcie się do jej wypieku. W przypadku babki cytrynowej, ostrożność należy zachować z dodawaniem soku z cytryny. Na porcję złożoną z dwóch szklanek mąki, sok z jednej cytryny to zdecydowanie odpowiednia dawka. Większa ilość może poskutkować niechcianym zakalcem. Dlatego też, nasza rada w sprawie soku z cytryny jest krótka – lepiej nie przedobrzyć. W końcu lepsze jest wrogiem dobrego, a jedna cytryna wraz ze startą skórką, w zupełności nada wspaniały smak waszemu wypiekowi i zapewni mu odpowiednią wilgotność. Przepis na babkę cytrynową Składniki: 1 kostka margaryny lub masła 1 łyżeczka margaryny lub masła do wysmarowania foremki 2 szklanki cukru pudru 6 jajek Starta skórka z jednej cytryny Wyciśnięty sok z jednej cytryny 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Opcjonalnie – ok. 50 g kandyzowanej skórki z pomarańczy Kasza manna Tabliczka białej czekolady (10 dag) Opcjonalnie – ozdobna posypka do ciast Przygotowanie: Masło lub margarynę utrzyjcie mikserem z cukrem na gładką masę. Dodawajcie do masła z cukrem powoli po jednym jajku i stopniowo ucierajcie masę nadal. Dodajcie do masy jajeczno-tłuszczowo-cukrowej sok z cytryny i skórkę z cytryny i dobrze wymieszajcie. Przesiejcie mąkę, dodajcie do...

przepis na babkę wielkanocną z lukrem
Gotujmy.pl
Newsy
Najsmaczniejsza drożdżowa babka wielkanocna. Pięknie wygląda i bosko smakuje polana lukrem
Święta wielkanocne nie mogą się odbyć bez klasycznych wypieków. Mazurek, sernik, no i oczywiście babki drożdżowe. Z obowiązkowym lukrem.

Pamiętacie jak wasze mamy i babcie piekły babki na Wielkanoc? Zazwyczaj zapewne robiły to już w okolicy Wielkiego Czwartku. Potem, w Wielki Piątek, babki cierpliwie leżały pod przykryciem, tak by żaden domownik nie podkradł się do nich choćby po jeden kęs. W Wielką Sobotę gospodynie odkrajały maleńki kawałek babki, który potem trafiał do koszyczka wielkanocnego ze święconką. Jak przedłużyć świeżość babki wielkanocnej? Ostateczna degustacja odbywała się dopiero po niedzielnym śniadaniu wielkanocnym. Jak sprawić, by babki zachowały świeżość przez tak długi czas? Dobrym pomysłem będzie wzbogacenie ich składu o jeden nietypowy składnik. A jest nim ugotowany ziemniak. Taki dodatek zmieni nieco strukturę ciasta i poprawi przedłużyć jego świeżość po upieczeniu. Pomysł ten brzmi nietypowo, ale naprawdę zda egzamin!  Przepis na wielkanocną babkę drożdżową z lukrem Składniki na ciasto drożdżowe: 20 dag masła 50 dag mąki pszennej 15 dag cukru 5 jajek 1 ugotowany ziemniak 1 szklanka mleka 1 opakowanie suszonych drożdży 1 laska wanilii lub cukier waniliowy 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 5 dag rodzynek Bułka tarta Składniki na lukier: Ćwierć szklanki cukru pudru Sok pomarańczowy Przygotowanie: Roztopcie masło na delikatnym ogniu i ostudźcie. Drożdże wymieszajcie z łyżką cukru i łyżką mąki. Dodajcie do drożdży odrobinę mleka, wymieszajcie i odstawcie. Utrzyjcie żółtka jaj z cukrem, dodajcie do nich w trakcie ucierania wanilię lub cukier waniliowy. Do żółtek z cukrem dodajcie mąkę i przeciśniętego przez praskę ziemniaka. Wlejcie do ciasta zrobiony rozczyn z drożdży. Dolewajcie do ciasta pozostałe mleko i wyrabiajcie je ręką. Pod koniec wyrabiania ciasta dodajcie do środka...