Marynowana cukinia w 10 minut od Jaśka Kuronia. 2 składniki robią tu robotę
Getty Images/Instagram/Jasiek Kuroń
Newsy

100x lepsza niż zwykłe korniszony. Marynowaną cukinię Jakuba Kuronia zrobicie w 10 min

Macie dużo cukinii i już brakuje wam pomysłów na to, co z nią zrobić? Rozwiązanie jest proste - należy zamarynować ją w słoikach. Przetwory z cukinii to świetna alternatywa dla klasycznych ogórków konserwowych czy kiszonej kapusty. Zróbcie błyskawiczną i pyszną cukinię do słoików z przepisu Jakuba Kuronia.

Nadszedł sezon na cukinię - obrodziło nią w ogródkach, a jej ceny w warzywniakach znów są bardzo przystępne.

Skorzystajcie więc z okazji i nie żałujcie sobie cukinii. Zrobicie z niej pyszne leczo, placki ziemniaczane, a nawet ciasto. Cukinię można też marynować w słoikach - zróbcie ją teraz, a całą zimę będziecie się nią zajadali. Polecamy wykorzystać poniższy przepis szefa kuchni Jakuba Kuronia. Taką cukinię robi się szybko, a efekt zwala z nóg. 

Cukinia w słoikach z przepisu Jakuba Kuronia

Składniki:

  • 0,7 l wody

  • 3 małe cukinie

  • 1 marchewka

  • 1 papryka czerwona

  • 1 szklanka octu

  • ¾ szklanki cukru

  • 2 liście laurowe

  • 1 płaska łyżka soli

  • 1 łyżka pieprzu ziarnistego

  • 5-6 ziaren ziela angielskiego

  • 1 łyżeczka gorczycy

Zobacz także
Takimi ogórkami zajadaliśmy się 30 lat temu. Zróbcie je tak, a przypomną się dawne czasy

Takimi ogórkami zajadaliśmy się 30 lat temu. Zróbcie je tak, a przypomną się dawne czasy

Zapomnijcie o nudnych korniszonach. Wystarczy szczypta do zalewy, a będzie rewelka

Zapomnijcie o nudnych korniszonach. Wystarczy szczypta do zalewy do ogórków, a będzie rewelka

Przygotowanie:

  1. Najpierw umyjcie cukinie, obierzcie je i jeszcze raz umyjcie. Ten zabieg pomoże pozbyć się z niej charakterystycznej goryczki.

  2. Przekrójcie cukinie na pół i wydrążcie z nich miąższ. Przetnijcie je jeszcze raz na pół i pokrójcie wzdłuż, w słupki.

  3. Umytą paprykę obierzcie z nasion i pokrójcie ją w cienkie paski. 

  4. Z kolei marchew obierzcie i pokrójcie w plasterki.

  5. Wlejcie do garnka wodę i wrzućcie plastry marchewki wraz z przyprawami - pieprzem, solą, zielem angielskim, liśćmi laurowymi i gorczycą. Doprowadźcie do wrzenia i gotujcie na małym ogniu przez 5-7 minut - do momentu, aż marchew będzie już nieco miękka.

  6. Następnie wlejcie ocet, dodajcie cukier i wymieszajcie. Gotujcie jeszcze 2-3 minuty. 

  7. W wyparzonych słoikach ułóżcie ciasno słupki cukinii i paprykę. Zalejcie wszystko zalewą i zakręćcie mocno.

  8. Odwróćcie słoiki do góry dnem i odstawcie je na blat, aż ostygną.

  9. Po tym czasie możecie przenieść słoiki w chłodne miejsce, na przykład do piwnicy czy spiżarni. 

Co można zrobić z cukinii?

Cukinia, zwana też niekiedy kabaczkiem, to bardzo wdzięczne warzywo, które można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Ma łagodny smak, dzięki czemu można je dodać prawie do wszystkiego - efekt końcowy zależy głównie od użytych przypraw i reszty składników. Jeżeli szukacie więcej inspiracji na dania z cukinii, skorzystajcie z przepisów, którymi podzielili się użytkownicy Gotujmy.pl: