
Nadszedł sezon na cukinię - obrodziło nią w ogródkach, a jej ceny w warzywniakach znów są bardzo przystępne.
Skorzystajcie więc z okazji i nie żałujcie sobie cukinii. Zrobicie z niej pyszne leczo, placki ziemniaczane, a nawet ciasto. Cukinię można też marynować w słoikach - zróbcie ją teraz, a całą zimę będziecie się nią zajadali. Polecamy wykorzystać poniższy przepis szefa kuchni Jakuba Kuronia. Taką cukinię robi się szybko, a efekt zwala z nóg.
Cukinia w słoikach z przepisu Jakuba Kuronia
Składniki:
-
0,7 l wody
-
3 małe cukinie
-
1 marchewka
-
1 papryka czerwona
-
1 szklanka octu
-
¾ szklanki cukru
-
2 liście laurowe
-
1 płaska łyżka soli
-
1 łyżka pieprzu ziarnistego
-
5-6 ziaren ziela angielskiego
-
1 łyżeczka gorczycy
Przygotowanie:
-
Najpierw umyjcie cukinie, obierzcie je i jeszcze raz umyjcie. Ten zabieg pomoże pozbyć się z niej charakterystycznej goryczki.
-
Przekrójcie cukinie na pół i wydrążcie z nich miąższ. Przetnijcie je jeszcze raz na pół i pokrójcie wzdłuż, w słupki.
-
Umytą paprykę obierzcie z nasion i pokrójcie ją w cienkie paski.
-
Z kolei marchew obierzcie i pokrójcie w plasterki.
-
Wlejcie do garnka wodę i wrzućcie plastry marchewki wraz z przyprawami - pieprzem, solą, zielem angielskim, liśćmi laurowymi i gorczycą. Doprowadźcie do wrzenia i gotujcie na małym ogniu przez 5-7 minut - do momentu, aż marchew będzie już nieco miękka.
-
Następnie wlejcie ocet, dodajcie cukier i wymieszajcie. Gotujcie jeszcze 2-3 minuty.
-
W wyparzonych słoikach ułóżcie ciasno słupki cukinii i paprykę. Zalejcie wszystko zalewą i zakręćcie mocno.
-
Odwróćcie słoiki do góry dnem i odstawcie je na blat, aż ostygną.
-
Po tym czasie możecie przenieść słoiki w chłodne miejsce, na przykład do piwnicy czy spiżarni.
Co można zrobić z cukinii?
Cukinia, zwana też niekiedy kabaczkiem, to bardzo wdzięczne warzywo, które można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Ma łagodny smak, dzięki czemu można je dodać prawie do wszystkiego - efekt końcowy zależy głównie od użytych przypraw i reszty składników. Jeżeli szukacie więcej inspiracji na dania z cukinii, skorzystajcie z przepisów, którymi podzielili się użytkownicy Gotujmy.pl: