Przepis na wielkanocny gotowany schab
Adobe Stock
Newsy

10-minutowy schab. Doskonały pomysł na pyszną wędlinę bez chemii

Jeśli wciąż zastanawiacie się, co zdrowego zaserwować swojej rodzinie podczas śniadania, podpowiadamy. Ten przepyszny schab gotowany w domowej zalewie sprawdzi się idealnie.

Choć w dzisiejszych czasach wędlinę można kupić w dosłownie każdym markecie, jej jakość zazwyczaj pozostawia wiele do życzenia. Nafaszerowana chemią, sztucznymi barwnikami i ulepszaczami wędlina ze sklepu bardzo szkodzi waszemu zdrowiu. Jeśli chcecie mieć pewność, że zaserwowane przekąski nie otrują waszych bliskich, najlepiej przygotujcie je samodzielnie, od podstaw.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na domowy gotowany schab

Przyrządzenie tego schabu zajmie wam zaledwie 10 minut. Musicie jednak pamiętać, by zabrać się za to co najmniej jeden dzień przed konsumpcją. Ugotowane mięso musi poleżakować w zalewie co najmniej przez 12 godzin. W ten sposób stanie się niezwykle aromatyczne, soczyste i, co tu dużo mówić, po prostu przepyszne.

Zobacz także
Jak odświeżyć wędlinę? Najprostszy sposób

Jak odświeżyć wędlinę? Najprostsze sposoby

Marynata do karkówki na grilla. Przepis na soczysty karczek z grilla

Przepis na boczek pieczony na cebuli. Idealny na obiad i jako wędlina na kanapki

Będziecie potrzebować:

  • 1 kilograma schabu w kawałku
  • 2 litrów zimnej wody
  • 6 przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku
  • 2 łyżek domowego majonezu (może być też sklepowy)
  • 2 łyżek musztardy francuskiej
  • Przypraw: 4 łyżek soli, 1 łyżeczki czarnego pieprzu, 1 łyżeczki ziołowego pieprzu, 3 ziaren jałowca, 2 liści laurowych, 6 ziaren ziela angielskiego, 2 łyżek suszonego majeranku

Przygotowanie:

  1. Mięso opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego i oczyśćcie z wszelkich błon oraz przerostów tłuszczu.
  2. W dużym garnku umieśćcie wodę, majonez, musztardę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz przyprawy – sól, pieprz, jałowiec, liście laurowe, ziela angielskie, majeranek. Całość dokładnie wymieszajcie przy pomocy rózgi kuchennej.
  3. W tak przygotowanej zalewie umieśćcie mięso. Garnek postawcie na kuchence i zagotujcie jego zawartość. Od momentu, w którym potrawa zacznie wrzeć, trzymajcie ją na ogniu jeszcze przez 5 minut, a następnie odstawcie do wystudzenia na całą noc.
  4. Następnego dnia powtórzcie cały proces gotowania mięsa, a następnie odstawcie je do całkowitego wystudzenia, wyjmijcie z zalewy i gotowe. 
  5. Serwujcie w towarzystwie pieczywa, masełka chrzanu i ćwikły.

Smacznego!

rakotwórcze wędliny
Adobe Stock
Newsy
Oto wyjątkowo rakotwórczy produkt. Zróbcie jego zdrową i pyszną wersję sami w domu
Sklepowe wędliny to jeden z produktów, na który zarówno eksperci, jak i sami konsumenci narzekają najczęściej. Bowiem w ich składzie przeważają substancje konserwujące, a nie mięso. Ponadto okazuje się, że regularne spożywanie takiej wędliny może prowadzić do groźnych chorób, w tym nowotworów.

Sklepowe wędliny mogą zagrażać waszemu życiu Na sklepowych półkach wręcz roi się od przeróżnych rodzajów wędlin. Okazuje się jednak, że skład większości z nich jest bardzo niepokojący. Etykiety nie pozostawiają wątpliwości – w produktach przeważają substancje konserwujące, a mięso to jedynie dodatek. Dzieje się tak ponieważ większość tego typu produktów jest wytwarzanych na skalę masową. Stąd w celu redukcji kosztów zmniejszana jest zawartość składnika wyjściowego, czyli mięsa na rzecz wypełniaczy. Oczywiście w marketach można też dostać produkty z dobrym składem, jednak ze względu na wysoką cenę niewiele osób się na nie decyduje. „Spożywanie dużej ilości wędlin zawierających substancje dodatkowe, do których zaliczamy m.in. azotany i azotyny, może być rakotwórcze” – stwierdziła w rozmowie z WP abcZdrowie Milena Głaz, technolog żywności. Okazuje się, że wchłonięcie 1 grama azotynu potasu może przyczynić się do zatrucia organizmu. Z kolei 4 gramy to dawka śmiertelna. Dlatego nie ryzykujcie i zacznijcie przyrządzać wędliny samodzielnie! To dziecinnie proste. Przepis na domową wędlinę ze schabu Będziecie potrzebować 2 kilogramów schabu 2 litrów wody 1 główkę czosnku Przypraw: 200 gramów soli, 30 ziaren pieprzu, 20 ziaren ziela angielskiego, 15 goździków, 15 listków laurowych, 2 łyżki ziaren kolendry, 1 łyżka owoców jałowca Przygotowanie W dużym garnku umieśćcie wodę, pieprz, ziele angielskie, goździki, liście laurowe, ziarna kolendry i owoce jałowca. Całość zagotujcie i odstawcie do wystygnięcia. Do tak przygotowanej zalewy dodajcie sól oraz obrane i posiekane ząbki czosnku, a następnie umieśćcie w niej opłukane pod bieżącą wodą mięso. Schab w zalewie...

schab moczony w mleku i cebuli przepis
Adobe Stock
Newsy
Zanurzcie w tym surowego schabowego i zostawcie na noc. Po usmażeniu oczaruje was swoim smakiem
Znany kucharz i autor bloga kulinarnego, Jakub Kuroń, postanowił zdradzić swój sekretny przepis na perfekcyjnego kotleta schabowego. Okazuje się, że mięso, zanim zostanie wrzucone na tłuszcz, powinno długo moczyć się w miksturze przyrządzonej na bazie mleka. To sprawi, że schab stanie się niesamowicie delikatny i zdecydowanie bardziej aromatyczny.

Z kotletem schabowym jest trochę jak z rosołem – każdy wie jak go robić, ale jednym wychodzi to lepiej, a innym gorzej. Diabeł, jak zwykle, tkwi w szczegółach. Okazuje się bowiem, że mięso , zanim zostanie poddane obróbce termicznej, powinno przez całą noc leżakować w marynacie z mleka, cebuli, czosnku i przypraw. Spróbujcie je przyrządzić według przepisu Jakuba Kuronia . Przepis na idealnego schabowego Składniki: 500 gramów schabu w plastrach lub w kawałku (najlepiej z kością) 500 ml mleka 250 gramów mąki pszennej 150 gramów bułki tartej 1 cebula 2 ząbki czosnku Olej do smażenia Przyprawy: 1,5 łyżeczki soli, ½ łyżeczki pieprzu, 3 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego Przygotowanie idealnego schabowego Jeśli zdecydowaliście się na schab w kawałku, opłuczcie mięso pod bieżącą wodą, a następnie podzielcie je na 4 równe kotlety, przykryjcie kawałkiem folii spożywczej i rozbijcie przy pomocy specjalnego tłuczka. Grubość zależy od was samych, ale im cieńsze, tym smaczniejsze. Jeśli kupiliście schab w plastrach, pomińcie ten krok. Cebulę obierzcie, pokrójcie w pióra i przełóżcie do dowolnej, średniej wielkości miski. Czosnek obierzcie, rozgniećcie przy pomocy noża (nie krójcie, ani nie przeciskajcie przez praskę) i dodajcie do cebuli. W misce umieśćcie również mleko oraz przyprawy – sól, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. W tak przygotowanej miksturze zanurzcie wasze kotlety schabowe i odstawcie do lodówki na całą noc. Następnego dnia wyjmijcie kotlety z mlecznej marynaty i osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego. Przygotujcie sobie trzy głębsze talerze. W jednym umieśćcie mąkę, w drugim rozkłócone jajko, a w trzecim bułkę tartą. W takiej też kolejności panierujcie wasze kotlety. Na patelni rozgrzejcie olej, a następnie umieśćcie na...

udka z piekarnika przepis
Gotujmy.pl/kodziro
Newsy
Przepis na udka z piekarnika w pysznej marynacie. Nie da się doprawić ich lepiej
Do przyrządzenia tych przepysznych udek z kurczaka potrzebujecie tylko czosnku, oliwy i kilku przypraw. Wszystkie produkty na pewno macie w swojej kuchni, więc śmiało – bierzcie się za gotowanie!

Proste, tanie i szybkie obiady mają wielu zwolenników. Szczególnie miłują się w nich zapracowane panie domu, które oprócz wielu obowiązków służbowych, na co dzień wychowują gromadkę dzieci. Wtedy nieocenionym przyjacielem okazuje się piekarnik. Na szczęście, mięso w nim przyrządzone kochają dosłownie wszyscy – i mali i duzi.  Przepis na udka z piekarnika Składniki: 1 kilogram udek z kurczaka 6 ząbków czosnku 8 łyżek oliwy 3 łyżeczki papryki słodkiej 2 łyżeczki papryki ostrej, curry, soli i pieprzu 7 ziarenek ziela angielskiego 4 liście laurowe Woda Przygotowanie: Udka z kurczaka dokładnie wypuczcie pod bieżącą wodą i umieśćcie w dużym, niewysokim, żaroodpornym naczyniu. W małej miseczce umieśćcie oliwę, wszystkie przyprawy (paprykę słodką i ostrą, sól, pieprz, curry, ziele angielskie, liście laurowe) i kilka łyżek wody. Całość dokładnie wymieszajcie. Ząbki czosnku obierzcie i przeciśnijcie przez praskę wprost do miski z marynatą, a następnie ponownie wymieszajcie. Tak przygotowaną marynatą nasmarujcie udka z kurczaka. Mięso wraz z przyprawami odstawcie do lodówki na całą noc (lub na ok. 2h, jeśli nie macie tyle czasu). Następnego dnia rozgrzejcie piekarnik do 180 st. C i pieczcie mięso pod folią aluminiową przez ok. 40 minut, a następnie bez folii przez kolejne 40 minut. Gotowe!

kurczak w zalewie miodowej przepis
Gotujmy.pl/smak i uczucie
Newsy
Nieziemsko pyszne podudzia z kurczaka. Dzięki marynacie chrupiące mięsko samo będzie odchodzić od kości
Kurczak w takim wydaniu to nie lada gratka dla wszystkich smakoszy. Marynata przyrządzona na bazie sosu sojowego i miodu, czyni to danie naprawdę wyjątkowym.

Kurczak, w całości lub w częściach, często gości na stołach Polaków. Udka, skrzydełka, nóżki oraz podudzia – zajadamy się nimi bez opamiętania. Nic dziwnego, bowiem ten rodzaj mięsa charakteryzuje się niesamowitą delikatnością, która czyni z niego niezwykle uniwersalny produkt. Z powodzeniem możecie go więc piec, smażyć, gotować, a nawet grillować. Gwarantujemy, że w każdym wydaniu będzie smakował wybornie. Z dodatkiem ziemniaków, kaszy, ryżu lub makaronu, zapełni wasze brzuchy na niemal cały dzień. Jeśli jesteście oddanymi fanami kurczaka i testujecie każdy przepis z jego udziałem, koniecznie spróbujcie przyrządzić go w zalewie miodowej. Wasze kubki smakowe oszaleją z radości. Przepis na podudzia z kurczaka w zalewie miodowej Będziecie potrzebować: 1 kilograma podudzi z kurczaka 3 łyżek miodu 1 łyżki sosu sojowego 2 ząbków czosnku 1 łyżki oleju 1 szklanki bulionu lub wody Przypraw: 1 łyżeczki soli, 1 łyżeczki pieprzu, ½ łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczka słodkiej papryki   Przygotowanie: Mięso dokładnie opłuczcie pod bieżącą wodą i osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego. W niewielkiej miseczce umieśćcie miód, sos sojowy, sól, pieprz, papryki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dokładnie wymieszajcie, aż do powstania jednolitej marynaty.  Tak przygotowaną miksturą natrzyjcie mięso, umieśćcie je w dowolnym pojemniku lub naczyniu i wstawcie do lodówki na ok. 3 godziny. W tym czasie idealnie przejdzie smakami i aromatami. Po upływie tego czasu, wyjmijcie mięso z lodówki. Na patelni rozgrzejcie olej i umieśćcie na nim udka. Smażcie z każdej strony, aż do przyrumienienia. Do podsmażonych udek dolejcie ½ szklanki bulionu lub wody, przykryjcie danie pokrywką i duście...