Choć w dzisiejszych czasach wędlinę można kupić w dosłownie każdym markecie, jej jakość zazwyczaj pozostawia wiele do życzenia. Nafaszerowana chemią, sztucznymi barwnikami i ulepszaczami wędlina ze sklepu bardzo szkodzi waszemu zdrowiu. Jeśli chcecie mieć pewność, że zaserwowane przekąski nie otrują waszych bliskich, najlepiej przygotujcie je samodzielnie, od podstaw.

Przepis na domowy gotowany schab

Przyrządzenie tego schabu zajmie wam zaledwie 10 minut. Musicie jednak pamiętać, by zabrać się za to co najmniej jeden dzień przed konsumpcją. Ugotowane mięso musi poleżakować w zalewie co najmniej przez 12 godzin. W ten sposób stanie się niezwykle aromatyczne, soczyste i, co tu dużo mówić, po prostu przepyszne.

Będziecie potrzebować:

  • 1 kilograma schabu w kawałku
  • 2 litrów zimnej wody
  • 6 przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku
  • 2 łyżek domowego majonezu (może być też sklepowy)
  • 2 łyżek musztardy francuskiej
  • Przypraw: 4 łyżek soli, 1 łyżeczki czarnego pieprzu, 1 łyżeczki ziołowego pieprzu, 3 ziaren jałowca, 2 liści laurowych, 6 ziaren ziela angielskiego, 2 łyżek suszonego majeranku

Przygotowanie:

  1. Mięso opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego i oczyśćcie z wszelkich błon oraz przerostów tłuszczu.
  2. W dużym garnku umieśćcie wodę, majonez, musztardę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz przyprawy – sól, pieprz, jałowiec, liście laurowe, ziela angielskie, majeranek. Całość dokładnie wymieszajcie przy pomocy rózgi kuchennej.
  3. W tak przygotowanej zalewie umieśćcie mięso. Garnek postawcie na kuchence i zagotujcie jego zawartość. Od momentu, w którym potrawa zacznie wrzeć, trzymajcie ją na ogniu jeszcze przez 5 minut, a następnie odstawcie do wystudzenia na całą noc.
  4. Następnego dnia powtórzcie cały proces gotowania mięsa, a następnie odstawcie je do całkowitego wystudzenia, wyjmijcie z zalewy i gotowe. 
  5. Serwujcie w towarzystwie pieczywa, masełka chrzanu i ćwikły.

Smacznego!