10-minutowa szynka do chleba. Łatwa, szybka i jaka pyszna
Gotujmy.pl
Newsy

10-minutowa szynka do chleba. Łatwa, szybka i jaka pyszna

Marzy się wam szybka, łatwa i smaczna szynka domowej roboty w 10 minut? To możliwe! Wystarczy, że zastosujecie się do naszych rad.

Podstawą szybkiego sukcesu jest sposób jej przyrządzenia. Chodzi oczywiście o gotowanie szynki w zalewie.

Co ważne, tak przygotowana szynka będzie znacznie zdrowsza od szynek nie tylko wędzonych, ale także pieczonych.

By nadać waszej szynce odpowiedni smak i aromat, nie zapomnijcie o obowiązkowym, bogatym zestawie przypraw.

To dzięki nim zalewa stanie się wyrazista i konkretna, przez co mocząca się całą dobę w płynie szynka nabierze fantastycznego smaku.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na szynkę gotowaną 10 minut

Składniki:

  • 1,5-kilogramowy kawałek szynki wieprzowej
  • 5 łyżek soli
  • 1 łyżka cukru
  • Pół łyżeczki pieprzu ziołowego
  • Pieprz ziarnisty czarny
  • 6 ząbków czosnku
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • Kolendra w kulkach
  • Jałowiec
  • Gałązki rozmarynu
  • Kilka łyżek majonezu
Zobacz także
Kupiliście mięso i wypływa z niego czerwony płyn? To wcale nie musi być krew. Lepiej usiądźcie

Kupiliście mięso i wypływa z niego czerwony płyn? To wcale nie musi być krew. Lepiej usiądźcie

Wielkanocny schab faszerowany mięsem mielonym i białą kiełbasą. Tak smacznego połączenia jeszcze nie jedliście

Wielkanocny schab faszerowany mięsem mielonym i białą kiełbasą. Tak smacznego połączenia jeszcze nie jedliście 

Przygotowanie:

  1. Do sporych rozmiarów garnka wlejcie 2,5 litra wody.
  2. Wrzućcie do garnka wszystkie przyprawy, a także majonez i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Zagotujcie zalewę, a następnie odstawcie do schłodzenia.
  4. Do zimnej już zalewy włóżcie szynkę, tak by była w całości pokryta wodą.
  5. Gotujcie szynkę przez ok. 10 minut na średnim ogniu od momentu aż zalewa zacznie wrzeć. Jeżeli wasz kawałek mięsa jest mniejszy, proporcjonalnie skróćcie czas gotowania.
  6. Po 10 minutach gotowanie zdejmijcie garnek z ognia, przykryjcie pokrywką i odstawcie na całą noc z mięsem cały czas będącym w zalewie.
  7. Następnego dnia ponownie wstawcie garnek z szynką na ogień i gotujcie na średnim gazie znowu przez 10 minut.
  8. Odstawcie do wystygnięcia.
  9. Wyciągnijcie szynkę z garnka. Kiedy obeschnie, będzie gotowa do krojenia na plasterki.
  10. Podawajcie z pieczywem.
  11. Smacznego!

Czytaj także:

Jak ugotować szynkę by nie była sucha i „nie wchodziła w zęby”? Ten przepis jest hitem
zbysiowa/gotujmy.pl
Newsy
Jak ugotować szynkę by nie była sucha i „nie wchodziła w zęby”? Ten przepis jest hitem
Lubicie domowe wędliny? Spróbujcie zrobić soczystą szynkę gotowaną z tego przepisu. Wychodzi przepyszna!

Nic nie smakuje lepiej niż własna wędlina domowej roboty! Jeśli nie przepadacie za suchą szynką, to koniecznie wypróbujcie poniższy przepis na miękką i wilgotną „kulkę wieprzową”, czyli gotowaną szynkę. Jej przygotowanie jest bardzo proste i smakuje obłędnie! Będziecie potrzebowali tylko 1 porcji szynki wieprzowej i przypraw. Jeśli zaopatrujecie się w mięso u dobrego rzeźnika, poproście o kulkę wieprzową – dobrze będzie wiedział o co chodzi! Przepis na „kulkę wieprzową”, czyli gotowaną szynkę Do przygotowania domowej szynki gotowanej potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 szynka wieprzowa surowa 1/3 szklanki soli 8 ząbków czosnku 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka chili w proszku 5 liści laurowych 6 ziaren jałowca Przygotowanie: Do garnka wlejcie dwa litry wody i zagotujcie. Następnie dodajcie do niej cukier, sól, chili, majeranek, liście laurowe, ziarna jałowca oraz 6 ząbków czosnku. Całość zagotujcie, przykryjcie, zdejmijcie z gazu i odstawcie na bok. Kulkę wieprzową natrzyjcie 2 ząbkami czosnku i włóżcie do szczelnego pojemnika (ewentualnie możecie ciasno owinąć ją folią). Włóżcie do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie wyjmijcie szynkę z lodówki i włóżcie do garnka z zimną zalewą. Doprowadźcie do wrzenia i gotujcie przez maksymalnie 15 minut. Odstawcie do ostudzenia. I gotowe! Tak przygotowana szynka od razu nadaje się do jedzenia. Będzie smakować doskonale z sosem chrzanowym i innymi wielkanocnymi pysznościami. Uwagi do przepisu Podany wyżej przepis możecie nieco zmodyfikować, jeśli nie odpowiadają wam wszystkie składniki: Zamiast chili w proszku możecie użyć płatków chili. Jeżeli nie odpowiada wam taka ilość soli, możecie użyć...

Domowa szynka gotowana
Pixabay/Andreas Lischka
Przepisy
Bez sztucznych dodatków i ulepszaczy. Zrób wędlinę w domowym zaciszu. Jest o wiele smaczniejsza niż sklepowa
 
Chleb domowego wyrobu, własne dżemy, konfitury, słoiki. Palce lizać! Czy domowa szynka smakuje równie dobrze?

  Nie ma to jak jedzenie, które powstaje pod naszym własnym dachem. Mając pewność produktów, które trafią do domowych wyrobów, robimy coś zarówno dla domowników, jak i własnego zdrowia.  Długoterminowa inwestycja w zdrową żywność opłaca się zawsze. Zdrowa żywność to pewny skład, ale i wszystko, co możemy zrobić sami ze sprawdzonych produktów. Szynka domowego przepisu Choć zrobienie domowej szynki wydaje się na pierwszy rzut oka niemożliwe, obalamy ten mit. Wystarczy w umiejętny sposób połączyć kilka podstawowych składników i mamy to! Czego potrzebujemy do wyrobu domowej szynki? łyżka majeranku 100 g soli 4,5 sztuk ziela angielskiego 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego 5 sztuk owocu jałowca 3 ząbki czosnku 3 sztuki liści laurowych 1 kg szynki wieprzowej Początek gotowania wyznacza dokładne umycie i osuszenie mięsa. Kawałki zbędnego tłuszczu będą nam niepotrzebne, można je bez wyrzutów odkroić. Pokrojone kawałki powinny wylądować w siatce wędliniarskiej lub zostać obwiązane bawełnianym sznurkiem do szynek. Mięso bez tłuszczu wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Szynka ma być cała zanurzona w wodzie. Następnie dodajemy przyprawy. Całość gotujemy i od momentu wrzenia przedłużamy proces o dodatkowe 5 minut.  Garnek zdejmujemy z palnika i studzimy. Szynka może zostać w środku. Kolejnego dnia ponawiamy gotowanie do momentu wrzenia i dorzucamy po raz drugi 5 minut. Ostudzić powinna się w zalewie.  Ostatnim etapem jest przełożenie ostudzonej szynki do lodówki, gdzie nabierze odpowiedniej temperatury i konsystencji. Jeszcze tego samego dnia możemy kroić domową szynkę i delektować się jej naturalnym smakiem!  ...

Od poniedziałku tania kiełbasa, szynka i jaja w Lidlu. Tak tanio jeszcze nigdy nie było
AdobeStock
Newsy
Od poniedziałku tania kiełbasa, szynka i jaja w Lidlu. Tak tanio jeszcze nigdy nie było
Jeżeli jeszcze nie kupiliście potrzebnych produktów na Wielkanoc, odwiedźcie jutro Lidl. Od poniedziałku 29.03 rozpoczynają się atrakcyjne promocje!

Jak idą wam przygotowania do Wielkanocy? Warto zaopatrzyć się w najpotrzebniejsze produkty w Lidlu, który przygotował świetnie promocje na święta! Sprawdźcie sami. Promocje w Lidlu Od poniedziałku 29 marca poniższe produkty kupicie w Lidlu o wiele taniej: Rzeźnik, Szynka wieprzowa XXL: 8,95 zł (taniej o 55%) Pikok, kiełbasa biała premium z szynki 500g: 5,95 zł Złota Nioska, Polskie jaja M 10 szt.: 2,99 zł Kania, Majonez klasyczny z żółtkiem od kur z wolnego wybiegu 400 ml: 1,99 zł Pilos, Polski twaróg sernikowy 6% 1 kg: 4,99 zł Przepis na wielkanocną szynkę pieczoną Kupioną na promocji szynkę warto wykorzystać do zrobienia pysznej szynki pieczonej na wielkanocny stół! Do jej przygotowania potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: Do szynki: 1,2-1,3 kg szynki wieprzowej 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka sosu sojowego 2 łyżeczki majeranku Pół łyżeczki tymianku 3 ząbki czosnku Na marynatę: 2 litry wody 4 ząbki czosnku 5 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 4 ziarna czarnego pieprzu 4 łyżki soli do peklowania Oraz rękaw do pieczenia i niecałe pół szklanki wody. Przygotowanie: Zagotujcie wodę w garnku, wsypcie 4 łyżki soli do peklowania, wymieszajcie i ostudźcie. Gdy woda będzie już chłodna, dodajcie do niej ziele angielskie, liście laurowe, ziarna pieprzu oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszajcie. Szynkę umyjcie, osuszcie papierowymi ręcznikami, ponacinajcie ostrym nożem w kratkę. Włóżcie do przygotowanej marynaty i odstawcie do lodówki na 2 dni. Po tym czasie wyjmijcie szynkę z marynaty i osuszcie. Obierzcie czosnek, przeciśnijcie przez praskę i natrzyjcie nim szynkę. Dodajcie resztę przypraw....

Ta pieczona domowa szynka smakuje wszystkim. Idealna na wielkanocny stół. Lepszej nie kupicie w żadnym sklepie
mysza75/gotujmy.pl
Newsy
Ta pieczona domowa szynka smakuje wszystkim. Idealna na wielkanocny stół. Lepszej nie kupicie w żadnym sklepie
Szukacie sprawdzonego przepisu na domową wędlinę? Sprawdźcie recepturę na domową pieczoną szynkę!

Już niedługo Wielkanoc, dlatego to ostatni dzwonek na przygotowanie peklowanej, pieczonej szynki! Taka wędlina domowej roboty będzie prawdziwym hitem w trakcie świąt wielkanocnych – żadna szynka ze sklepu nie może się z nią równać! Zwróćcie uwagę na to, by kupić mięso dobrej jakości. Najlepiej poszukajcie go w dobrym sklepie mięsnym zamiast kupować je w supermarkecie! To da wam gwarancję, że szynka wyjdzie idealnie smaczna. Przepis na wielkanocną szynkę pieczoną w rękawie Do przygotowania smacznej, pieczonej szynki idealnej na Wielkanoc potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1,5 kg mięsa wieprzowego z szynki 1,5 litra wody 5 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren jałowca 2 liście laurowe 5 ząbków czosnku 60 g soli peklowej Pół łyżeczki cukru 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej 1 łyżeczka majeranku Przygotowanie: Umyjcie szynkę pod zimną, bieżącą wodą i osuszcie papierowymi ręcznikami. Do garnka wlejcie 1,5 litra wody, wsypcie 5 ziaren ziela angielskiego i tyle samo ziaren jałowca, 2 liście laurowe, pół łyżeczki cukru oraz dwa ząbki czosnku. Zagotujcie. Kiedy woda z przyprawami się zagotuje, dodajcie jeszcze 60 g soli peklowej. Mieszajcie, aż sól się rozpuści i ostudźcie. Kiedy zalewa będzie już całkiem zimna, włóżcie do niej mięso, przykryjcie pokrywką i odstawcie do lodówki na kilka dni. Każdego dnia przekładajcie mięso, by peklowało się równomiernie. Po tym czasie przełóżcie szynkę do naczynia żaroodpornego i osuszcie. Natrzyjcie ją dwiema łyżeczkami słodkiej papryki mielonej oraz jedną łyżeczką majeranku. Za pomocą sznurka zwiążcie szynkę w poprzek i dookoła. Włóżcie ją do rękawa do pieczenia i przełóżcie do brytfanny. Brytfannę z mięsem bez pokrywki...