10-minutowa szynka do chleba. Łatwa, szybka i jaka pyszna
Gotujmy.pl
Newsy

10-minutowa szynka do chleba. Łatwa, szybka i jaka pyszna

Marzy się wam szybka, łatwa i smaczna szynka domowej roboty w 10 minut? To możliwe! Wystarczy, że zastosujecie się do naszych rad.

Podstawą szybkiego sukcesu jest sposób jej przyrządzenia. Chodzi oczywiście o gotowanie szynki w zalewie.

Co ważne, tak przygotowana szynka będzie znacznie zdrowsza od szynek nie tylko wędzonych, ale także pieczonych.

By nadać waszej szynce odpowiedni smak i aromat, nie zapomnijcie o obowiązkowym, bogatym zestawie przypraw.

To dzięki nim zalewa stanie się wyrazista i konkretna, przez co mocząca się całą dobę w płynie szynka nabierze fantastycznego smaku.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na szynkę gotowaną 10 minut

Składniki:

  • 1,5-kilogramowy kawałek szynki wieprzowej
  • 5 łyżek soli
  • 1 łyżka cukru
  • Pół łyżeczki pieprzu ziołowego
  • Pieprz ziarnisty czarny
  • 6 ząbków czosnku
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • Kolendra w kulkach
  • Jałowiec
  • Gałązki rozmarynu
  • Kilka łyżek majonezu
Zobacz także
Kupiliście mięso i wypływa z niego czerwony płyn? To wcale nie musi być krew. Lepiej usiądźcie

Kupiliście mięso i wypływa z niego czerwony płyn? To wcale nie musi być krew. Lepiej usiądźcie

Wielkanocny schab faszerowany mięsem mielonym i białą kiełbasą. Tak smacznego połączenia jeszcze nie jedliście

Wielkanocny schab faszerowany mięsem mielonym i białą kiełbasą. Tak smacznego połączenia jeszcze nie jedliście 

Przygotowanie:

  1. Do sporych rozmiarów garnka wlejcie 2,5 litra wody.
  2. Wrzućcie do garnka wszystkie przyprawy, a także majonez i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Zagotujcie zalewę, a następnie odstawcie do schłodzenia.
  4. Do zimnej już zalewy włóżcie szynkę, tak by była w całości pokryta wodą.
  5. Gotujcie szynkę przez ok. 10 minut na średnim ogniu od momentu aż zalewa zacznie wrzeć. Jeżeli wasz kawałek mięsa jest mniejszy, proporcjonalnie skróćcie czas gotowania.
  6. Po 10 minutach gotowanie zdejmijcie garnek z ognia, przykryjcie pokrywką i odstawcie na całą noc z mięsem cały czas będącym w zalewie.
  7. Następnego dnia ponownie wstawcie garnek z szynką na ogień i gotujcie na średnim gazie znowu przez 10 minut.
  8. Odstawcie do wystygnięcia.
  9. Wyciągnijcie szynkę z garnka. Kiedy obeschnie, będzie gotowa do krojenia na plasterki.
  10. Podawajcie z pieczywem.
  11. Smacznego!

Czytaj także:

Domowa szynka gotowana
Pixabay/Andreas Lischka
Przepisy
Bez sztucznych dodatków i ulepszaczy. Zrób wędlinę w domowym zaciszu. Jest o wiele smaczniejsza niż sklepowa
 
Chleb domowego wyrobu, własne dżemy, konfitury, słoiki. Palce lizać! Czy domowa szynka smakuje równie dobrze?

  Nie ma to jak jedzenie, które powstaje pod naszym własnym dachem. Mając pewność produktów, które trafią do domowych wyrobów, robimy coś zarówno dla domowników, jak i własnego zdrowia.  Długoterminowa inwestycja w zdrową żywność opłaca się zawsze. Zdrowa żywność to pewny skład, ale i wszystko, co możemy zrobić sami ze sprawdzonych produktów. Szynka domowego przepisu Choć zrobienie domowej szynki wydaje się na pierwszy rzut oka niemożliwe, obalamy ten mit. Wystarczy w umiejętny sposób połączyć kilka podstawowych składników i mamy to! Czego potrzebujemy do wyrobu domowej szynki? łyżka majeranku 100 g soli 4,5 sztuk ziela angielskiego 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego 5 sztuk owocu jałowca 3 ząbki czosnku 3 sztuki liści laurowych 1 kg szynki wieprzowej Początek gotowania wyznacza dokładne umycie i osuszenie mięsa. Kawałki zbędnego tłuszczu będą nam niepotrzebne, można je bez wyrzutów odkroić. Pokrojone kawałki powinny wylądować w siatce wędliniarskiej lub zostać obwiązane bawełnianym sznurkiem do szynek. Mięso bez tłuszczu wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Szynka ma być cała zanurzona w wodzie. Następnie dodajemy przyprawy. Całość gotujemy i od momentu wrzenia przedłużamy proces o dodatkowe 5 minut.  Garnek zdejmujemy z palnika i studzimy. Szynka może zostać w środku. Kolejnego dnia ponawiamy gotowanie do momentu wrzenia i dorzucamy po raz drugi 5 minut. Ostudzić powinna się w zalewie.  Ostatnim etapem jest przełożenie ostudzonej szynki do lodówki, gdzie nabierze odpowiedniej temperatury i konsystencji. Jeszcze tego samego dnia możemy kroić domową szynkę i delektować się jej naturalnym smakiem!  ...

Przepis na domową szynkę
Unsplash
Przepisy
Nie kupicie takiej w sklepie. Super przepis na szynkę domową. Jej smak powali na kolana
Na sklepowych półkach coraz trudniej znaleźć dobrej jakości produkty. Kupienie szynki pozbawionej konserwantów praktycznie graniczy z cudem. Najlepszym, choć czasochłonnym, rozwiązaniem tego problemu okazuje się więc przyrządzenie jej samodzielnie, w domu.

Nic nie smakuje tak dobrze, jak domowa szynka ! Mimo że jej przygotowanie zajmuje wiele godzin, dla tego efektu warto się poświęcić. Dzięki niej wasze kanapki będą zdrowe i smaczne! Przepis na domową szynkę Składniki: Ok. 1 kg mięsa z szynki wieprzowej Nić do związania mięsa 2 l wody 2 łyżki majonezu 1 mała cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki cukru Przyprawy: 120 g soli, 1 łyżka pieprzu, 5 ziarenek ziela angielskiego, 3 liście laurowe, 1 łyżeczka ostrej i słodkiej papryki Zioła: majeranek, bazylia, oregano Przygotowanie: Mięso z szynki wieprzowej dokładnie umyjcie i osuszcie ręcznikiem papierowym. Następnie obwiążcie je sznurkiem wzdłuż i wszerz. Cebulę oraz czosnek obierzcie i posiekajcie (może być w pióra). W dużym garnku (takim, który pomieści szynkę w całości) umieśćcie wodę, majonez, posiekaną cebulę i czosnek, a także przyprawy – sól, pieprz, cukier, ziele angielskie i liście laurowe. Całość wymieszajcie. Garnek postawcie na dużym palniku i zagotujcie jego zawartość, następnie odstawcie do wystudzenia. Kiedy mikstura osiągnie temperaturę pokojową włóżcie do niej obwiązaną sznurkiem szynkę i ponownie zagotujcie. Kiedy marynata zacznie już bulgotać zmniejszcie moc palnika i gotujcie szynkę przez kolejne 13 minut. Po upływie tego czasu zdejmijcie garnek z palnika. Całość przykryjcie pokrywką i pozostawcie na 12 godzin. W tym czasie do mięsa przenikną wszystkie przyprawy i stanie się aromatyczne. Po 12 godzinach ponownie postaw garnek na kuchence i zagotujcie mięso w ten sam sposób – 13 minut licząc od momentu pojawienia się bąbelków, na małym ogniu, pod przykryciem. Po upływie tego czasu ponownie odstawcie całość na 12 godzin. Po 12 godzinach wyjmijcie mięso z marynaty i zdejmijcie z niego sznurek....

Szynka w sosie chrzanowym
gotujmy.pl/kloruś
Newsy
Uroczysty obiad świąteczny. Rozpływająca się w ustach pieczona szynka z sosem chrzanowym
Święta to nie tylko Wigilia. Zaraz po niej czas na Boże Narodzenie i spotkania z bliskimi. Jeśli planujecie wydać obiad, mamy propozycję nie do odrzucenia.

To ostatni moment, aby pomyśleć co byście chcieli podać gościom na świąteczny obiad. Kapusta, barszcz i grzyby na pewno się wam objedzą. Ale bez obaw! Oto nasza mięsna, bezbłędna propozycja obiadowa.  Pyszna glazurowana szynka pieczona z sosem chrzanowym Zależy wam na efektownym daniu na uroczysty świąteczny obiad? Z pewnością zaciekawi was to pieczone mięso. Zróbcie pieczeń Wellington. To szynka upieczona w rękawie albo zamykanym naczyniu żaroodpornym. Jesteśmy przekonani, że zaskoczycie jej smakiem całą rodzinę! Tak przygotowana szynka jest aromatyczna i niewysuszona Jeśli zdecydujecie się na domowe pieczenie mięsa, wiecie, że największy problem stanowi wysychanie pieczeni. Może się również zdarzyć, że szynka wyjdzie nijaka, bez smaku. Sukces w dużej mierze zależy od jakości mięsa, jakie zdecydujecie się kupić. Pamiętajcie, że należy zacząć się przygotowywać do pieczenia szynki chwilę wcześniej. Kluczem jest wspomniane już, dobre jakościowo mięso. Lepiej wydać więcej pieniędzy i kupić świeże ze sprawdzonego źródła, niż ryzykować promocyjny zakup w markecie. Jak przygotować szynkę, żeby nie była zbyt sucha? Jeśli zauważycie, że szynka zbyt szybko przypieka się z wierzchu, zmniejszcie temperaturę lub przykryjcie jej najbardziej spieczoną część folią aluminiową. Możecie też postawić na rękaw do pieczenia. Dzięki temu rozwiązaniu szynka mocniej przeniknie smakiem i aromatem przypraw.  Składniki:  Solanka 3 l wody 3 opakowania soli peklowej 3 kg szynki wieprzowej 8 sztuk liści laurowych 1 łyżka majeranku 10 sztuk goździków 10 ząbków czosnku 1 łyżka pieprzu czarnego 8 sztuk ziela angielskiego Glazura 3 łyżeczki miodu...

przypalony garnek sposoby
AdobeStock
Newsy
Przypaliłaś garnek? Nic straconego, z łatwością go odratujesz, jeśli zastosujesz...
Spalony garnek to już żaden problem! Z łatwością sobie z nim poradzisz, jeśli wykorzystasz jeden z tych sposobów. Wszystkie potrzebne składniki znajdziesz w domu!

Gotowanie to nie jest taka prosta sprawa! Wystarczy chwila nieuwagi i zamiast przyjemnego zapachu pieczonego mięsa, od którego ślinka cieknie, mamy okropny swąd spalenizny i przypalone garnki. Zwykle po takiej porażce kulinarnej mamy ochotę wyrzucić do śmieci garnek razem z jego spaloną zawartością. Jednak można go jeszcze uratować! Dowiedz się, jak wyczyścić przypalone garnki, a następne wypadki w kuchni nie będą już tak dołujące! Czyszczenie garnka solą Najstarszym i jednym z najskuteczniejszych sposobów jest wsypanie do garnka soli i zalanie go wodą. Roztwór należy odstawić na kilkanaście godzin, a później gotować przez dziesięć minut. Następnie dodajemy trochę płynu do mycia naczyń i bierzemy się za szorowanie! Pamiętajcie – jeśli garnek jest pokryty warstwą teflonu, to absolutnie nie wolno usuwać kawałków przypalonego jedzenia za pomocą noża i innych ostrych przedmiotów! Takie działanie zniszczy ochronną warstwę garnka i w efekcie wszystko, co w nim przygotowujecie będzie jeszcze bardziej przywierało. Soda i ocet Gdy skala zniszczeń jest naprawdę duża, z pomocą przychodzi niezastąpiony ocet i soda! Do przypalonego garnka wsyp sodę oczyszczoną, zalej octem spirytusowym i wlej wrzątek. Ocet i soda w kontakcie z gorącą wodą wytworzą pianę. Należy odstawić naczynie z roztworem na kilka minut i wylać. Później wystarczy wyszorować garnek i gotowe! Uwaga – sody i octu nie można stosować w przypadku garnków emaliowanych. Kwasek cytrynowy na spalone garnki Choć można go używać tylko do garnków ze stali nierdzewnej, to warto wypróbować ten sposób! Jeśli będziecie ostrożne, to można wykorzystać kwasek do czyszczenia garnków teflonowych, ceramicznych i emaliowanych. Kwasek cytrynowy nie tylko świetnie radzi sobie ze śladami po spaleniźnie, ale też fantastycznie...