Podstawą szybkiego sukcesu jest sposób jej przyrządzenia. Chodzi oczywiście o gotowanie szynki w zalewie. Co ważne, tak przygotowana szynka będzie znacznie zdrowsza od szynek nie tylko wędzonych, ale także pieczonych.
Co zrobić, żeby szynka gotowana wyszła smaczna i aromatyczna?
By nadać waszej szynce odpowiedni smak i aromat, nie zapomnijcie o obowiązkowym, bogatym zestawie przypraw. To dzięki nim zalewa stanie się wyrazista i konkretna, przez co mocząca się całą dobę w płynie szynka nabierze fantastycznego smaku.
Przyprawy nie posłużą jednak do nacierania surowego mięsa. Zamiast tego wszystkie powinny powędrować do specjalnej zalewy, w której szynka będzie się gotowała. W ten sposób uda się wam nadać jej odpowiedni aromat także w procesie gotowania - w przypadku pieczenia nacieranie byłoby konieczne.
Przepis na 10-minutową szynkę gotowaną
Składniki:
- 1,5-kilogramowy kawałek szynki wieprzowej
- 5 łyżek soli
- 1 łyżka cukru
- Pół łyżeczki pieprzu ziołowego
- Pieprz ziarnisty czarny
- 6 ząbków czosnku
- Liść laurowy
- Ziele angielskie
- Kolendra w kulkach
- Jałowiec
- Gałązki rozmarynu
- Kilka łyżek majonezu
Przygotowanie:
- Do sporych rozmiarów garnka wlejcie 2,5 litra wody.
- Wrzućcie do garnka wszystkie przyprawy, a także majonez i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Zagotujcie zalewę, a następnie odstawcie do wystygnięcia.
- Do zimnej już zalewy włóżcie szynkę, tak by była w całości pokryta wodą.
- Gotujcie szynkę przez ok. 10 minut na średnim ogniu od momentu aż zalewa zacznie wrzeć. Jeżeli wasz kawałek mięsa jest mniejszy, proporcjonalnie skróćcie czas gotowania.
- Po 10 minutach gotowanie zdejmijcie garnek z ognia, przykryjcie pokrywką i odstawcie na całą noc z mięsem cały czas będącym w zalewie.
- Następnego dnia ponownie wstawcie garnek z szynką na ogień i gotujcie na średnim gazie znowu przez 10 minut.
- Odstawcie do wystygnięcia.
- Wyciągnijcie szynkę z garnka. Kiedy obeschnie, będzie gotowa do krojenia na plasterki.
- Podawajcie z pieczywem.
- Smacznego!