Podstawą szybkiego sukcesu jest sposób jej przyrządzenia. Chodzi oczywiście o gotowanie szynki w zalewie. Co ważne, tak przygotowana szynka będzie znacznie zdrowsza od szynek nie tylko wędzonych, ale także pieczonych.

Co zrobić, żeby szynka gotowana wyszła smaczna i aromatyczna?

By nadać waszej szynce odpowiedni smak i aromat, nie zapomnijcie o obowiązkowym, bogatym zestawie przypraw. To dzięki nim zalewa stanie się wyrazista i konkretna, przez co mocząca się całą dobę w płynie szynka nabierze fantastycznego smaku.

Przyprawy nie posłużą jednak do nacierania surowego mięsa. Zamiast tego wszystkie powinny powędrować do specjalnej zalewy, w której szynka będzie się gotowała. W ten sposób uda się wam nadać jej odpowiedni aromat także w procesie gotowania - w przypadku pieczenia nacieranie byłoby konieczne.

Przepis na 10-minutową szynkę gotowaną

Składniki:

  • 1,5-kilogramowy kawałek szynki wieprzowej
  • 5 łyżek soli
  • 1 łyżka cukru
  • Pół łyżeczki pieprzu ziołowego
  • Pieprz ziarnisty czarny
  • 6 ząbków czosnku
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • Kolendra w kulkach
  • Jałowiec
  • Gałązki rozmarynu
  • Kilka łyżek majonezu

Przygotowanie:

  1. Do sporych rozmiarów garnka wlejcie 2,5 litra wody.
  2. Wrzućcie do garnka wszystkie przyprawy, a także majonez i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Zagotujcie zalewę, a następnie odstawcie do wystygnięcia.
  4. Do zimnej już zalewy włóżcie szynkę, tak by była w całości pokryta wodą.
  5. Gotujcie szynkę przez ok. 10 minut na średnim ogniu od momentu aż zalewa zacznie wrzeć. Jeżeli wasz kawałek mięsa jest mniejszy, proporcjonalnie skróćcie czas gotowania.
  6. Po 10 minutach gotowanie zdejmijcie garnek z ognia, przykryjcie pokrywką i odstawcie na całą noc z mięsem cały czas będącym w zalewie.
  7. Następnego dnia ponownie wstawcie garnek z szynką na ogień i gotujcie na średnim gazie znowu przez 10 minut.
  8. Odstawcie do wystygnięcia.
  9. Wyciągnijcie szynkę z garnka. Kiedy obeschnie, będzie gotowa do krojenia na plasterki.
  10. Podawajcie z pieczywem.
  11. Smacznego!