ciasto czekoladowe bez pieczenia
AdobeStock
Newsy

10 minut, 3 składniki i zachwyt rodziny przez wiele tygodni. Lepszego deseru nigdy nie jedliście

Macie ochotę na coś bardzo słodkiego i czekoladowego? Wypróbujcie ten przepis na szybki deser, który można zrobić w kilka minut - i to bez użycia piekarnika!

Szukacie inspiracji na ciekawy deser? Świąteczne ciasta prędko nam się przejedzą, dlatego warto poszukać przepisów na inne słodkości – na przykład na ten ekspresowy deser! Jest nieprawdopodobnie słodki, smaczny i do tego nie trzeba go w ogóle piec w piekarniku! Wystarczy lodówka i trochę czasu.

 

W święta jak co roku najemy się ciast, pierników i innych świątecznych wypieków. Są pyszne, jednak po kilku dniach przejedzą się każdemu. W końcu jak długo można jeść makowca na przemian z sernikiem? Część z was pewnie chętnie przygotowałaby na święta coś innego niż tradycyjne wypieki, jednak taka decyzja mogłaby spotkać się z dużym niezadowoleniem ze strony członków rodziny – zwłaszcza tych starszych! Lepiej więc odłożyć przyrządzanie różnych deserów na czas po świętach.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na deser czekoladowy bez pieczenia

Każdy łasuch uwielbia czekoladę! A co powiecie na deser, który składa się praktycznie z samej czekolady? Palce lizać! Właśnie taki wyjdzie z poniższego przepisu, który zawiera tylko trzy składniki. Będzie pysznym dodatkiem do kawy po obiedzie. Tylko nie jedzcie go za dużo na raz – jest bardzo słodki i można łatwo przesadzić!

Do przygotowania będziecie potrzebowali poniższych składników:

  • 0,5 litra mleka kokosowego
  • 200 g cukru
  • 3 tabliczki gorzkiej czekolady

Przygotowanie

  1. Do garnka wlej mleko, wsyp 200 g cukru i gotuj na małym ogniu cały czas mieszając.
  2. Następnie, gdy cukier już się rozpuści w mleku, włóż do garnka połamaną na kawałki gorzką czekoladę. Delikatnie mieszaj i podgrzewaj na małym ogniu, by się rozpuściła. Pamiętaj, by nie doprowadzić do wrzenia!
  3. Kiedy składniki już się połączą, przelej je od razu do formy do pieczenia i odstaw, by masa ostygła.
  4. Gdy osiągnie temperaturę pokojową, wstaw formę z masą do lodówki i trzymaj tam ciasto 2 godziny.  

 

I gotowe! Deser stanowi świetną przekąskę po obiedzie lub zawsze wtedy, gdy macie ochotę na coś słodkiego.

Mus czekoladowo-truskawkowy. Przyrządźcie go, a dzieciaki oszaleją ze szczęścia
Gotujmy.pl
Newsy
Mus czekoladowo-truskawkowy. Przyrządźcie go, a dzieciaki oszaleją ze szczęścia
Zbliża się sezon na pyszne, polskie truskawki – zanotujcie więc ten sprytny przepis w swoich notatnikach i kajecikach, a potem przyrządźcie go dla swoich najbliższych. Sukces i zadowolenie domowników – gwarantowane.

Nasi użytkownicy nie przestają zadziwiać nas przesłanych przez siebie przepisami. Kiedy tylko zobaczyliśmy przepis na mus czekoladowo-truskawkowy wysłany przez użytkowniczkę iskierka.ag, od razu nabraliśmy ochoty na taki właśnie słodki i efektowny deser. Przepis na mus czekoladowo-truskawkowy Składniki: 2 tabliczki mlecznej czekolady Ok. pół litra śmietany kremówki 20 dag świeżych truskawek 1 łyżka żelatyny 3/4 szklanki cukru pudru 3 białka Przygotowanie: Za pomocą miksera ubijcie śmietanę kremówkę wraz z cukrem. Czekoladę pokruszcie, włóżcie do małego garnka i rozpuśćcie w kąpieli wodnej lub ostrożnie w mikrofalówce. Rozpuśćcie żelatynę w małej ilości ciepłej wody. W innym garnku lub misce ubijcie białka jaj. Dodajcie białka do śmietany, potem w ostrożny sposób do garnka wlejcie też rozpuszczoną czekoladę i żelatynę. Truskawki zmiksujcie lub rozmiażdżcie widelcem i wymieszajcie razem z całą masą. Kilka owoców zostawcie do dekoracji. Wymieszaną dokładnie masę przełóżcie do pucharków lub miseczek do stężenia. Odstawcie deser w chłodne miejsce. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Skoro jesteśmy już przy kremie, nie sposób nie wspomnieć o papieskich kremówkach. Tutaj znajdziecie przepis na ulubione ciasto św. Jana Pawła II. W innym artykule staraliśmy się z kolei wyjaśnić różnicę między napoleonką a kremówką. Jeżeli szukacie innych ciekawych pomysłów na smaczny i szybki deser, koniecznie wypróbujcie nasz przepis na „awaryjny” szybki biszkopt z jabłkami.  Upieczecie go, zanim goście zdążą wygodnie rozsiąść się na waszej kanapie! Czytaj także: Przepis na ryż zapiekany na słodko z jabłkami. Podajcie go ze śmietaną. Co...

Co zrobić, by domowe lody wyszły miękkie? Nie potrzebujecie do tego maszynki do lodów
Flickr
Newsy
Co zrobić, by domowe lody wyszły miękkie? Nie potrzebujecie do tego maszynki do lodów
Zrobiliście domowe lody i wyszły twarde? Sprawdźcie, co można zrobić, by temu zaradzić.

Przyrządzanie domowych lodów staje się coraz popularniejsze. W końcu tak naprawdę przepis na domowe lody jest banalnie prosty i każdy może je przygotować. Najprostsze są oczywiście klasyczne lody śmietankowe, do których potrzebna jest jedynie śmietanka, cukier i mleko. Jeżeli macie ochotę na lody o ulubionym smaku, na przykład czekoladowe lub truskawkowe, to wystarczy dodać do nich owoce albo rozpuszczoną czekoladę. Miękkie domowe lody bez maszynki Do lodów zwykle wykorzystuje się specjalną maszynkę do robienia lodów, choć tak naprawdę do przygotowania domowych lodów potrzebny wam będzie tylko blender ręczny, który większość z was ma w domu. Zrobienie miękkich lodów bez maszynki jest możliwe, tylko nieco czasochłonne. Należy po prostu po przełożeniu masy do pojemnika odstawić ją do zamrażarki na 30 minut, wyciągnąć, zblendować, włożyć z powrotem do zamrażarki i tak kilka razy przez 3 lub 4 godziny – łącznie lody należy zblendować około 6 razy. Dzięki temu będą puszyste i miękkie! Przepis na domowe lody śmietankowe Do przygotowania domowych lodów będziecie potrzebowali poniższych składników: Składniki: 400 ml śmietanki 30% 200 ml mleka 2% tłuszczu 80  cukru Przygotowanie: Najpierw zadbajcie o to, by mleko i śmietanka miały odpowiednio niską temperaturę – oba składniki powinny być przechowywane w lodówce. Do małego garnka wlejcie 200 ml śmietanki i dodajcie 80 g cukru. Podgrzewajcie na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż cały cukier się rozpuści. Gotową masę przelejcie do pojemnika na lody. Teraz do masy wlejcie resztę śmietanki oraz mleko i wymieszajcie. Wstawcie pojemnik do zamrażarki na pół godziny. Po tym czasie wyjmijcie pudełko i zmiksujcie zawartość za pomocą blendera. Wstawcie znów do...

Delikatny sernik z owocami bez pieczenia. Przepis idealny na ciepłe dni
Gotujmy.pl/monikaT83
Newsy
Delikatny sernik z owocami bez pieczenia. Przepis idealny na ciepłe dni
Doskonały lekki sernik na bazie sera i bitej śmietany z owocami. Świetnie smakuje podany do kawy albo na deser po niedzielnym obiedzie.

Ciasta bez pieczenia robi się szybko, są łatwe i wychodzą nawet osobom bez większego doświadczenia w kuchni. Ciastem, które zawsze robi furorę, jest delikatna napoleonka , polecamy również kolorowy i słodki galaretkowiec oraz ciasto Kinder Country . Posmakują wszystkim łasuchom! Sernik bez pieczenia z przepisu monikiT83, użytkowniczki gotujmy.pl, jest przepyszny! Przepis na sernik z owocami bez pieczenia Składniki na spód 165g ciastek zbożowych, kakaowych lub maślanych herbatników 85g gorzkiej czekolady Składniki na masę serową i wierzch 250g sera białego 200g śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki wody do żelatyny 4 nektarynki 1 szklanka borówek 2 łyżeczki dżemu Przygotowanie Ciastka zmielcie w blenderze, połamcie i rozdrobnijcie palcami albo wałkiem – muszą mieć konsystencję piasku. W międzyczasie rozpuście czekoladę w kąpieli wodnej. Dokładnie wymieszajcie rozdrobnione ciastka z czekoladą i wylejcie do formy o średnicy 16cm wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie wyrównajcie dno i wstawcie formę do lodówki, aby całość stężała. Ser zmielcie w maszynce do mielenia mięsa; jeśli używacie sera z wiaderka, nie musicie tego robić. Przez maszynkę przepuśćcie również nektarynkę i połączcie ją z serem. Jeśli nie macie maszynki, możecie użyć blendera. Żelatynę namoczcie w gorącej, ale nie wrzącej wodzie. Dobrze wymieszajcie, żeby nie było grudek. Namoczoną żelatynę dodajcie do masy serowej i wymieszajcie. Śmietankę ubijcie na sztywno, pod koniec ubijania dodajcie cukier puder. Do masy serowej dodajcie pokrojone w drobną kostkę 2 nektarynki i większość borówek. 1 nektarynkę i garść borówek zostawcie do dekoracji. Masę serowo-owocową wymieszajcie...

babeczki na święta przepis
AdobeStock
Newsy
Jak zrobić choinkowe muffiny? Dzięki nim dzieciaki wprost pokochają Boże Narodzenie
W święta warto spędzić więcej czasu ze swoimi dziećmi - chociażby przygotowując bożonarodzeniowe wypieki! Wypróbujcie przepis na smaczne babeczki udekorowane choinkami.

Choć Boże Narodzenie makowcem i sernikiem stoi, to warto przygotować różne inne świąteczne wypieki! Dzieci raczej nie przepadają za tradycyjnymi ciastami, dlatego dobrym pomysłem jest upieczenie czegoś słodkiego specjalnie z myślą o małych milusińskich. W dodatku wspólne przygotowywanie ciast i ciasteczek to świetna okazja na spędzenie razem czasu, a dzieci na pewno będą w przyszłości cudownie wspominały ten czas – tak, jak wy z rozrzewnieniem wracacie myślami do świąt u babci. Przepis na choinkowe muffinki Pysznym pomysłem na wypieki dla dzieci są proste babeczki ze świąteczną dekoracją! Zielony krem z dodatkiem kolorowych płatków będzie wyglądał jak choinka – i do tego jest pyszny! Waszym dzieciom na pewno będą bardzo smakowały. Do przygotowania tych babeczek będziecie potrzebowali poniższych składników: 25 dag mąki pszennej 150 g masła 1 tabliczka gorzkiej czekolady Pół łyżeczki sody 1 łyżka proszku do pieczenia 150 ml mleka 100 g cukru 3 jaja 1 łyżka ekstraktu z wanilii 2 łyżki kakako A na krem „choinkowy”: 200 g serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru Zielony barwnik Kolorowa posypka Przygotowanie Włóżcie masło do rondelka i powoli rozpuszczajcie je na małym ogniu. Do miski wsypcie przesianą mąkę, dodajcie sodę, kakao, cukier i proszek do pieczenia. Wymieszajcie. W drugiej miseczce za pomocą miksera zmieszajcie jajka, ekstrakt z wanilii i mleko. Następnie wszystkie składniki oraz pokrojoną drobno czekoladę przełóżcie do dużej miski i mieszajcie tak długo, aż się połączą tworząc gładką masę. Ciasto przelejcie do papilotek lub specjalnej formy do babeczek. Wstawcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczcie przez około 25 minut. W tym czasie do...