ciasto czekoladowe bez pieczenia
AdobeStock
Newsy

10 minut, 3 składniki i zachwyt rodziny przez wiele tygodni. Lepszego deseru nigdy nie jedliście

Macie ochotę na coś bardzo słodkiego i czekoladowego? Wypróbujcie ten przepis na szybki deser, który można zrobić w kilka minut - i to bez użycia piekarnika!
Katarzyna Wyborska
grudzień 15, 2020

Szukacie inspiracji na ciekawy deser? Świąteczne ciasta prędko nam się przejedzą, dlatego warto poszukać przepisów na inne słodkości – na przykład na ten ekspresowy deser! Jest nieprawdopodobnie słodki, smaczny i do tego nie trzeba go w ogóle piec w piekarniku! Wystarczy lodówka i trochę czasu.

 

W święta jak co roku najemy się ciast, pierników i innych świątecznych wypieków. Są pyszne, jednak po kilku dniach przejedzą się każdemu. W końcu jak długo można jeść makowca na przemian z sernikiem? Część z was pewnie chętnie przygotowałaby na święta coś innego niż tradycyjne wypieki, jednak taka decyzja mogłaby spotkać się z dużym niezadowoleniem ze strony członków rodziny – zwłaszcza tych starszych! Lepiej więc odłożyć przyrządzanie różnych deserów na czas po świętach.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Przepis na deser czekoladowy bez pieczenia

Każdy łasuch uwielbia czekoladę! A co powiecie na deser, który składa się praktycznie z samej czekolady? Palce lizać! Właśnie taki wyjdzie z poniższego przepisu, który zawiera tylko trzy składniki. Będzie pysznym dodatkiem do kawy po obiedzie. Tylko nie jedzcie go za dużo na raz – jest bardzo słodki i można łatwo przesadzić!

Do przygotowania będziecie potrzebowali poniższych składników:

  • 0,5 litra mleka kokosowego
  • 200 g cukru
  • 3 tabliczki gorzkiej czekolady

Przygotowanie

  1. Do garnka wlej mleko, wsyp 200 g cukru i gotuj na małym ogniu cały czas mieszając.
  2. Następnie, gdy cukier już się rozpuści w mleku, włóż do garnka połamaną na kawałki gorzką czekoladę. Delikatnie mieszaj i podgrzewaj na małym ogniu, by się rozpuściła. Pamiętaj, by nie doprowadzić do wrzenia!
  3. Kiedy składniki już się połączą, przelej je od razu do formy do pieczenia i odstaw, by masa ostygła.
  4. Gdy osiągnie temperaturę pokojową, wstaw formę z masą do lodówki i trzymaj tam ciasto 2 godziny.  

 

I gotowe! Deser stanowi świetną przekąskę po obiedzie lub zawsze wtedy, gdy macie ochotę na coś słodkiego.

Komentarze
Rafaello na herbatnikach
Gotujmy.pl/Babeczka35
Newsy Oszalejesz na punkcie tego ciasta bez pieczenia - Rafello tak delikatne, że rozpływa się w ustach
Ciastko z kokosem kojarzy nam się głównie z kulką produkowaną przez Ferrero. Co powiecie na domowe Rafaello?
Aleksandra Jaworska
grudzień 14, 2020

Suszony i starty miąższ kokosa to popularny przysmak i dodatek do deserów. Wiórki kokosowe są bardzo smaczne, ale przede wszystkim zdrowe! Wiórki kokosowe suszone na słońcu Wykorzystuje się je jako dodatek do lodów, ciast, ciasteczek, a także dań kuchni azjatyckiej. Wiórki produkuje się z miąższu kokosa. Początkowo kokos zostaje poddany suszeniu, a następnie ściera się go i rozdrabnia. Do wiórek kokosowych mają słabość nawet najmłodsi! Główne obszary produkcji wiórków na dużą skalę to Indonezja, Filipiny, Indie, Sri Lanka, a także Meksyk. Mówi się o nich, że są zdrowe i pożywne. Ile w tym prawdy? Dowiedzmy się. Właściwości wiórek kokosowych Częste spożywane suszonego kokosa wpływa na naszą odporność i zdrowy wygląd skóry. W wiórkach znajdziemy witamy C, E i te z grupy B, które uważa się ze najcenniejsze. Przyczyniają się do regulowania układu nerwowego. Kokos i jego miąższ to także doskonałe źródło potasu i magnezu. Wiórki są bogate także w minerały takie jak wapń, cynk, fosfor i sód. Jeśli stwierdzono u was niedobory tych pierwiastków, bez zastanowienia sięgnijcie po wiórki. Dzięki ich cennemu działaniu na organizm, wzmocnicie również kości i zęby. Wyraża więcej niż tysiąc słów Rafaello to jeden z ulubionych produktów Polaków, pochodzący z firmy Ferrero. Od lat trzyma wizualne standardy i nie zmienia się pod kątem smaku. To kulka obtoczona we wiórkach kokosowych, której wnętrze wypełnia chrupiący migdał.  Jeśli przepadacie za tego typu słodyczami, ale wolicie domowe sposoby na desery, podpowiadamy łatwy przepis, który nie wymaga pieczenia. Banalnie prosty wykonanie. A jak smakuje! Ciasto Rafaello bez pieczenia Składniki na krem...

Przeczytaj
napoleonka kokosowa przepis
Gotujmy.pl/bogusia82
Newsy Pyszne ciasto bez pieczenia? Ta niebiańska napoleonka robi się szybko i zachwyca wszystkich
W tej propozycji zakochają się nie tylko wszyscy fani słodkości, ale również ci, którzy nie mają w swojej kuchni piekarnika. Kokosowa napoleonka zachwyca bowiem nie tylko swoim smakiem.
Weronika Kępa
grudzień 03, 2020

Ciasta bez pieczenia to coś, co kocha każda pani domu. Te proste, szybkie i pyszne desery rozpieszczają bowiem podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy. Nie inaczej jest w przypadku napoleonki kokosowej. Przepis na kokosową napoleonkę bez pieczenia Składniki 1 litr mleka 200 gramów masła do wypieków 30 gramów mąki pszennej 30 gramów mąki ziemniaczanej 120 gramów drobnego cukru do wypieków 200 gramów wiórków kokosowych 300 gramów maślanych herbatników Polewa kakaowa w saszetce (możesz przyrządzić ją również sama, jeśli wolisz) Przygotowanie W małej miseczce umieść 250 ml mleka, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszaj, tak aby nie pojawiły się żadne grudki. Pozostałe 750 ml mleka umieść w rondelku i zacznij podgrzewać. Dodaj cukier, masło, 150 gramów wiórków kokosowych i zagotuj. Do wrzącego mleka dodaj zrobioną wcześniej miksturę (mleko z mąką) i gotuj aż do powstania gładkiej, budyniowej masy. Formę o wymiarach 23x23 (może być też większa, wtedy ciasto będzie nieco niższe) wyłóż maślanymi herbatnikami. Gotową masę budyniową wylej na ułożone w formie herbatniki, a następnie rozprowadź równomiernie i odstaw do wystudzenia na ok. 30 minut (możesz wstawić do lodówki). Na wystudzonej masie ułóż kolejną warstwę herbatników. Polewę kakaową z saszetki przygotuj według zaleceń producenta (najczęściej wystarczy ją tylko rozpuścić w kąpieli wodnej). Gotową miksturą polej ciasto. Na koniec posyp pozostałymi wiórkami kokosowymi. Gotowe!

Przeczytaj