
Szukacie inspiracji na ciekawy deser? Świąteczne ciasta prędko nam się przejedzą, dlatego warto poszukać przepisów na inne słodkości – na przykład na ten ekspresowy deser! Jest nieprawdopodobnie słodki, smaczny i do tego nie trzeba go w ogóle piec w piekarniku! Wystarczy lodówka i trochę czasu.
W święta jak co roku najemy się ciast, pierników i innych świątecznych wypieków. Są pyszne, jednak po kilku dniach przejedzą się każdemu. W końcu jak długo można jeść makowca na przemian z sernikiem? Część z was pewnie chętnie przygotowałaby na święta coś innego niż tradycyjne wypieki, jednak taka decyzja mogłaby spotkać się z dużym niezadowoleniem ze strony członków rodziny – zwłaszcza tych starszych! Lepiej więc odłożyć przyrządzanie różnych deserów na czas po świętach.
Przepis na deser czekoladowy bez pieczenia
Każdy łasuch uwielbia czekoladę! A co powiecie na deser, który składa się praktycznie z samej czekolady? Palce lizać! Właśnie taki wyjdzie z poniższego przepisu, który zawiera tylko trzy składniki. Będzie pysznym dodatkiem do kawy po obiedzie. Tylko nie jedzcie go za dużo na raz – jest bardzo słodki i można łatwo przesadzić!
Do przygotowania będziecie potrzebowali poniższych składników:
- 0,5 litra mleka kokosowego
- 200 g cukru
- 3 tabliczki gorzkiej czekolady
Przygotowanie
- Do garnka wlej mleko, wsyp 200 g cukru i gotuj na małym ogniu cały czas mieszając.
- Następnie, gdy cukier już się rozpuści w mleku, włóż do garnka połamaną na kawałki gorzką czekoladę. Delikatnie mieszaj i podgrzewaj na małym ogniu, by się rozpuściła. Pamiętaj, by nie doprowadzić do wrzenia!
- Kiedy składniki już się połączą, przelej je od razu do formy do pieczenia i odstaw, by masa ostygła.
- Gdy osiągnie temperaturę pokojową, wstaw formę z masą do lodówki i trzymaj tam ciasto 2 godziny.
I gotowe! Deser stanowi świetną przekąskę po obiedzie lub zawsze wtedy, gdy macie ochotę na coś słodkiego.