10 min w garnku i do słoików. Usmażcie dziś, a będziecie sie cieszyc smakiem rabarbaru aż do jesieni
Getty Images
Newsy

10 min w garnku i do słoików. Usmażcie dziś, a będziecie się cieszyć smakiem rabarbaru aż do jesieni

Rabarbar ze słoików to prawdziwa gratka dla tego wiosennego smaku. Dzięki temu przepisowi będziecie mogli się cieszyć jego smakiem przez długi czas. Ta receptura na dżem rabarbarowy nie ma sobie równych.

Z czym kojarzy się wam końcówka kwietnia i maj? Dla wielu to przede wszystkim wspaniały okres wczesnej wiosny związany z kwitnieniem wielu drzew i krzewów. Dla smakoszy i fanów słodkich sezonowych smaków to też czas rabarbaru!

Do czego można użyć dżemu z rabarbaru?

Któż z nas bowiem nie lubi wypieków z dodatkiem tego owocu. Ciasto kruszone z rabarbarem, ciasto drożdżowe z rabarbarem, wszelkiego rodzaju tarty, babeczki i inne wypieki oraz naleśniki to tylko część z możliwości, które kryją się właśnie za nim.

Jeżeli jesteście fanami smaku rabarbaru i chcielibyście przedłużyć sobie czas smakowania ciast z nim właśnie w roli głównej, to mamy dla was dobrą wiadomość. Ten przepis na dżem z rabarbaru pozwoli wam na cieszenie się jego smakiem przez cały okrągły rok, aż do sezonu… na jabłka.

Rabarbar do słoików robi się bardzo łatwo i przede wszystkim bardzo szybko. Jeżeli zatem dysponujecie własnymi krzewami rabarbaru, nazrywajcie trochę jego łodyg i zaraz zabierajcie się z nami do pracy.

Gotowy, zawekowany produkt ze słoiczków świetnie sprawdzi się do wszystkich tych wypieków, o których pisaliśmy przed chwilą. Spróbujcie sami, a na pewno się nie zawiedziecie.

Zobacz także
Przepis Ani Starmach na ciasto ucierane z rabarbarem. Lekko wilgotne, pulchne i zawsze udane

Przepis Ani Starmach na ciasto ucierane z rabarbarem. Lekko wilgotne, pulchne i zawsze udane

Trik mamy na ciasto z rabarbarem. Zróbcie je w ten sposób, a nigdy nie będzie zakalca

Trik mamy na ciasto z rabarbarem. Zróbcie je w ten sposób, a nigdy nie będzie zakalca

Przepis na rabarbar do słoików (dżem z rabarbaru)

Składniki:

  • 1 kg rabarbaru (łodygi)
  • 250 g cukru (ćwierć opakowania)
  • Opcjonalnie – szczypta cynamonu

Przygotowanie:

  1. Umyjcie i obierzcie rabarbar. Pokrójcie go na 2-centymetrowe kawałki.
  2. Przełóżcie rabarbar do garnka i dolejcie do środka 3 łyżki wody, dodajcie cukier i szczyptę cynamonu wedle waszych preferencji smakowych.
  3. Duście cynamon przez ok. 10 minut.
  4. Przygotujcie czyste i sterylne słoiczki.
  5. Przełóżcie gotowy dżem z rabarbaru i dobrze zakręćcie słoiki.
  6. Słoiczki obróćcie do góry dnem i odstawcie.
  7. Rabarbar w słoikach można także zawekować, by wykluczyć możliwość szybkiego ich zepsucia. W tym celu należy gotować słoiki w szerokim garnku przez 15 minut. Na dno garnka warto włożyć ściereczkę, by zapobiec popękaniu słoików.
  8. Ostudzone słoiki przechowujcie w suchym i chłodnym miejscu.