
Z czym kojarzy się wam końcówka kwietnia i maj? Dla wielu to przede wszystkim wspaniały okres wczesnej wiosny związany z kwitnieniem wielu drzew i krzewów. Dla smakoszy i fanów słodkich sezonowych smaków to też czas rabarbaru!
Do czego można użyć dżemu z rabarbaru?
Któż z nas bowiem nie lubi wypieków z dodatkiem tego owocu. Ciasto kruszone z rabarbarem, ciasto drożdżowe z rabarbarem, wszelkiego rodzaju tarty, babeczki i inne wypieki oraz naleśniki to tylko część z możliwości, które kryją się właśnie za nim.
Jeżeli jesteście fanami smaku rabarbaru i chcielibyście przedłużyć sobie czas smakowania ciast z nim właśnie w roli głównej, to mamy dla was dobrą wiadomość. Ten przepis na dżem z rabarbaru pozwoli wam na cieszenie się jego smakiem przez cały okrągły rok, aż do sezonu… na jabłka.
Rabarbar do słoików robi się bardzo łatwo i przede wszystkim bardzo szybko. Jeżeli zatem dysponujecie własnymi krzewami rabarbaru, nazrywajcie trochę jego łodyg i zaraz zabierajcie się z nami do pracy.
Gotowy, zawekowany produkt ze słoiczków świetnie sprawdzi się do wszystkich tych wypieków, o których pisaliśmy przed chwilą. Spróbujcie sami, a na pewno się nie zawiedziecie.
Przepis na rabarbar do słoików (dżem z rabarbaru)
Składniki:
- 1 kg rabarbaru (łodygi)
- 250 g cukru (ćwierć opakowania)
- Opcjonalnie – szczypta cynamonu
Przygotowanie:
- Umyjcie i obierzcie rabarbar. Pokrójcie go na 2-centymetrowe kawałki.
- Przełóżcie rabarbar do garnka i dolejcie do środka 3 łyżki wody, dodajcie cukier i szczyptę cynamonu wedle waszych preferencji smakowych.
- Duście cynamon przez ok. 10 minut.
- Przygotujcie czyste i sterylne słoiczki.
- Przełóżcie gotowy dżem z rabarbaru i dobrze zakręćcie słoiki.
- Słoiczki obróćcie do góry dnem i odstawcie.
- Rabarbar w słoikach można także zawekować, by wykluczyć możliwość szybkiego ich zepsucia. W tym celu należy gotować słoiki w szerokim garnku przez 15 minut. Na dno garnka warto włożyć ściereczkę, by zapobiec popękaniu słoików.
- Ostudzone słoiki przechowujcie w suchym i chłodnym miejscu.