idealny schabowy
gotujmy.pl/netka
Newsy

Moczycie  kotlety schabowe w mleku i cebuli? Dodajcie jeszcze ten 1 składnik, a wyjdą dobre jak nigdy

Kawałek dobrego schabu, złocista panierka, tłuczone ziemniaki i surówka – nasz ulubiony kotlet może być jeszcze lepszy dzięki zamarynowaniu mięsa w nietypowych składnikach.

Kotlet schabowy to niedaleki kuzyn wykwintnego sznycla wiedeńskiego. Nasz rodzimy „schaboszczak” różni się od swojego pierwowzoru. Jak? Po pierwsze, jak sama  nazwa wskazuje, schabowe przygotowuje się z wieprzowego schabu. Z kolei sznycle to kotlety z cienko rozbitej cielęciny.

Po drugie, schabowe smażymy zwykle na oleju lub tradycyjnie na smalcu. Za to sznycle nie obejdą się bez masła. Najlepiej klarowanego.

To prawda. Schabowe są oczywiście bardziej skromnym i tańszym daniem niż sznycle wiedeńskie. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by nadać im wykwintnego sznytu za pomocą jednej sztuczki.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Niezwykła marynata do schabowych

A jest nią nietypowa marynata złożona z trzech pozornie niepasujących do siebie składników. O czym mowa? O połączeniu mleka, czosnku i cebuli.

Mięso zanurzone w takim osobliwym zestawie, stanie się bardziej kruche, a przy tym zachowa swoją soczystość.

Spróbujcie. Wystarczy, że zanurzycie rozbite cienko kotlety w mieszance z mleka, czosnku i cebuli na kilka godzin. A najlepiej będzie, gdy nasze kotlety „odpoczną” w takiej marynacie przez całą noc.

Przepis na kotlety schabowe marynowane w mleku, cebuli i czosnku

Składniki:

  • 25 dag schabu
  • Pół szklanki mleka
  • Mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 roztrzepane jajko
  • Łyżka mąki pszennej
  • Łyżka bułki tartej
  • Sól i pieprz
  • Smalec lub olej do smażenia
Zobacz także
Ubijanie kotletów

Jak rozbić kotlety schabowe bez „pryskania”?  Łatwiej się już nie da

Na czym smażyć schabowe? Od tego

Na czym smażyć schabowe? Od tego zależy, czy kotlety się udadzą

Przygotowanie:

  1. Schab kroimy na plastry
  2. Plastry mięsa rozbijamy na cienkie plastry.
  3. Cebulę i czosnek kroimy i obkładamy nimi kotlety.
  4. Zalewamy całość szklanką mleka i odkładamy na przynajmniej kilka godzin w zimne miejsce.
  5. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  6. Przed smażeniem osuszamy kotlety i panierujemy.
  7. Smażymy na rozgrzanej patelni na tłuszczu. Kotlety powinny mieć złocisty kolor z obu stron.
  8. Podajemy z ziemniakami i mizerią.
Schabowe Gessler
Adobe Stock, ons.pl
Newsy
Przepis Magdy Gessler na idealny kotlety schabowe. Nie zgadniesz, co do nich dodaje
Schabowe to prawdziwa podstawa dla każdej pani domu. Dobre mięso, złocista panierka, ach! Aż cieknie ślinka! Magda Gessler radzi, by użyć jednego nietypowego składnika. Wtedy wyjdą jeszcze lepsze!

Kotlety schabowe wszyscy znamy i kochamy. Mało mówi się jednak o ich pochodzeniu. Wejście popularnych "schaboszczaków" w poczet klasyki polskiej kuchni odbyło się całkiem niedawno, czyli po II wojnie światowej. Kotlety schabowe sięgają swoimi korzeniami do wykwintnego austriackiego specjału, czyli sznycla wiedeńskiego. To delikatne w smaku danie składa się z cieniutko zbitego plastra cielęcego mięsa smażonego w panierce na smalcu. W lepszych restauracjach można było dostać sznycle usmażone na maśle. Dzisiaj wybieramy do naszych kotletów niemal wyłącznie mięso wieprzowe. I wcale nie oznacza to, że nasza potrawa musi być mniej smaczna. Zwłaszcza kiedy zastosujemy jeden trik, który zdradziła uczestnikom „Kuchennych rewolucji” Magda Gessler. Żeby kotlety schabowe udały się i smakowały tak jak kiedyś, trzeba stosować kilka powszechnie znanych zasad, takich jak cienkie ubicie mięsa, doprawienie solą i pieprzem i smażenia w wysokiej temperaturze. To jednak nie wszystko. Jak twierdzi gwiazda TVN, miękkość wewnątrz, a chrupkość na zewnątrz zapewnimy kotletom poprzez moczenie mięsa w marynacie z mleka i cebuli. Najlepiej zostawić je w chłodnym miejscu na całą noc. Przepis na kotlety schabowe według Magdy Gessler Składniki: 50 dag schabu 1 szklanka mleka 1 cebula 2 duże, roztrzepane jaja mąka pszenna – kilka łyżek bułka tarta sól pieprz smalec lub olej do smażenia Przygotowanie: Schab kroimy na dość grube plastry Plastry mięsa rozbijamy tłuczkiem na cienkie kotlety. Cebulę kroimy w piórka i obkładamy nią nasze rozbite mięso. Zalewamy mięso z cebulą szklanką mleka i odkładamy do lodówki na noc. Nazajutrz „wyławiamy” kotlety schabowe z zalewy i dokładnie je osuszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem....

schabowe przepis
AdobeStock
Newsy
Schabowe wyszły paskudne? Popełniliście podstawowy błąd. Musicie to zrobić na samym początku
Nie udały się wam kotlety schabowe? Dowiedzcie się, jakich błędów unikać.

W czym tkwi sekret idealnych kotletów? Ważny jest nie sposób smażenia ani nawet przyprawy, lecz obchodzenie się z mięsem jeszcze przed smażeniem. Sprawdźcie, co należy zrobić, by schabowe wyszły idealne! Jak zrobić miękkie schabowe? Schabowe są zbyt twarde i niesmaczne? Najczęściej to wina dwóch, często popełnianych błędów. Pierwszy to solenie mięsa i odstawianie go na chwilę. Sól wyciągnie wodę z kotletów, przez co będą suche i twarde po usmażeniu! Drugi to pomijanie marynaty. Jeśli chcecie, by wasze kotlety wyszły naprawdę miękkie i soczyste, to zawsze zanurzcie je wcześniej w marynacie! Nawet najprostsza marynata z mleka i cebuli sprawi, że schabowe wyjdą pyszne. Przepis na miękkie kotlety schabowe Składniki: 400 g schabu bez kości Dwie szklanki mleka 1 cebula 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki bułki tartej 1 jajko 1 łyżeczka ostrej musztardy 1 łyżka wody Olej do smażenia Sól Pieprz Przygotowanie: Schab umyjcie i osuszcie za pomocą ręczników papierowych. Następnie pokrójcie schab w równe plastry o grubości około 2 cm. Natnijcie ostrym nożem błonkę w kotletach. Dzięki temu nie będą się zwijały podczas smażenia! Przykryjcie kotlety folią spożywczą i rozbijcie tłuczkiem. Następnie przełóżcie kotlety do pojemnika i zalejcie dwiema szklankami mleka. Dodajcie pokrojoną w piórka cebulę i odstawcie do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie doprawcie kotlety solą i pieprzem z obu stron. Przygotujcie sobie 3 miseczki. Do jednej wsypcie mąkę, do drugiej bułkę tartą, a do trzeciej wbijcie jedno jajko, rozkłóćcie widelcem i dodajcie łyżeczkę musztardy oraz łyżkę wody. Rozgrzejcie na patelni olej. Każdy kotlet oprószcie mąką, zamoczcie w jajku i...

Staropolski kotlet schabowy wg Tomasza Strzelczyka. Sekret smaku tkwi w 3 prostych składnikach
Facebook/Adobe Stock
Newsy
Staropolski kotlet schabowy wg Tomasza Strzelczyka. Sekret smaku tkwi w 3 prostych składnikach
Ten schabowy zachwyca polskich biesiadników od wieków. Jak dowodzi autor wideobloga "Oddasz Fartucha" bardzo różni się od dzisiejszych wersji. Tomasz Strzelczyk pokazuje i wyjaśnia jak go zrobić.

W dawnej Polsce kotletów nie jadało się codziennie. Dostęp do świeżego mięsa był ograniczony. Można było je jeść przy szczególnych okazjach, jak Boże Narodzenie, wesela czy chrzciny. To na te uroczystości organizowano ubój świń i tylko w pierwszych dniach, z tak uzyskanego schabu, można było zjeść tak zwaną karbonadę, czyli świeże mięso. W pozostałym okresie przyrządzano dania z mięsa solonego czy wędzonego. Korzystając z tego, że dziś w sklepach dostęp do świeżego schabu mamy na co dzień, proponujemy przepis na staropolskiego schabowego, według Tomasza Strzelczyka z "Oddasz Fartucha". Jaki wybrać schab na staropolskie kotlety? Tomasz Strzelczyk własny przepis na staropolskie kotlety, powołał się między innymi na dawną recepturę Andrzeja Grzyba, znalezioną w książce „Kociewska książka kucharska" Schab opłukać, odsączyć z wody. Kotlety pokroić w plastry tak, by przy każdym została kostka żebrowa, na brzegach, w kilku miejscach naciąć mięso. Następnie kotlety potłuc tłuczkiem, a nożem uformować w owalny kształt, zwężający się przy kostce. Kucharz zwraca też uwagę, że rozbite już kotlety powinny być grube na przynajmniej 1 cm. Przepis na staropolskie kotlety schabowe Składniki: Schab z kością na kotlety 2 jajka Szklanka mąki Szklanka bułki tartej Sól i pieprz do smaku 3 łyżki smalcu Składniki na marynatę: 1 szklanka mleka 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku Pół łyżeczki suszonego rozmarynu Duża szczypta soli Szczypta pieprzu Ważnym składnikiem dania jest własnej roboty bułka tarta, którą Tomasz Strzelczyk przygotowuje z mieszanki czerstwego, białego pieczywa i trze ją na grubej tarce. Czasem do przygotowania bułki używa torebki foliowej  i wałka do...

Oto sekret idealnego schabowego. Musicie schować go do lodówki we właściwym momencie
Adobe Stock
Newsy
Oto sekret idealnego kotleta schabowego. Koniecznie zróbcie to z nim przed usmażeniem
Mówi się, że klasyka to klasyka i nie ma sensu z nią eksperymentować. Czy da się ulepszyć coś doskonałego, czyli kotlet schabowy? Z nami przekonacie się, że tak!

Kotlety schabowe znamy i kochamy. Wszyscy na własne oczy widzieliśmy, jak przygotowywały je nasze mamy i babcie. Wydaje się, że jedyną drogą, by powtórzyć ich kulinarny sukces, jest zwykłe naśladowanie bardziej doświadczonych od siebie. Kuchnia kocha jednak eksperymentowanie, sprawdzanie, zmienianie. W ten sposób powstają przecież nowe przepisy. Jak więc można „pobawić się” ze schabowym? Sposobów na kombinacje mamy kilka. Pierwszy jest już raczej dobrze znany – jest nim marynata z mleka i cebuli. Nocne moczenie mięsa w takim zestawie sprawi, że kotlety będą po usmażeniu bardziej chrupkie z zewnątrz, a jeszcze bardziej delikatne w środku. Jest jeszcze jeden etap przygotowania schabowych, o którym być może nie  słyszeliście. O co chodzi? Moczenie mięsa w jajku przed smażeniem. Nie, nie chodzi tu nam o klasyczny składnik panierki. Zostawcie kotlety w jajku na ok. pół godziny, odstawcie je do lodówki i dopiero po tym czasie dokończcie panierowanie. Efekty będą nieoczekiwane. Kotlet stanie się bardziej soczysty, a warstwa jajeczna panierki bardziej wyczuwalna i wyeksponowana. Kotlety schabowe – przepis Składniki Ok. 60 dag schabu wieprzowego 2 jajka 1 cebula Szklanka mleka Mąka pszenna do panierowania Bułka tarta do panierowania Pieprz i sól Olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Schab pokrójcie na plastry i rozbijcie tłuczkiem. Użyjcie folii spożywczej lub siateczki podczas rozbijania – w ten sposób zadbacie o higienę w kuchni. Rozbite mięso włóżcie do naczynia, obłóżcie cebulą pokrojoną w piórka i zalejcie mlekiem. Odstawcie kotlety na noc do lodówki. Nazajutrz doprawcie kotlety pieprzem i solą, obtoczcie w mące, a następnie roztrzepcie jajka w talerzu. Włóżcie kotlety do jajka i...