idealny schabowy
gotujmy.pl/netka
Newsy

1 zaskakująca sztuczka na poprawienie smaku kotletów schabowych. Wyjdą soczyste jak nigdy

Kawałek dobrego schabu, złocista panierka, tłuczone ziemniaki i surówka – nasz ulubiony kotlet może być jeszcze lepszy dzięki zamarynowaniu mięsa w nietypowych składnikach.
Hubert Rój
styczeń 04, 2021

Kotlet schabowy to niedaleki kuzyn wykwintnego sznycla wiedeńskiego. Nasz rodzimy „schaboszczak” różni się od swojego pierwowzoru. Jak?

Po pierwsze, jak sama  nazwa wskazuje, schabowe przygotowuje się z wieprzowego schabu. Z kolei sznycle to kotlety z cienko rozbitej cielęciny.

Po drugie, schabowe smażymy zwykle na oleju lub tradycyjnie na smalcu. Za to sznycle nie obejdą się bez masła. Najlepiej klarowanego.

To prawda. Schabowe są oczywiście bardziej skromnym i tańszym daniem niż sznycle wiedeńskie. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by nadać im wykwintnego sznytu za pomocą jednej sztuczki.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Niezwykła marynata do schabowych

A jest nią nietypowa marynata złożona z trzech pozornie niepasujących do siebie składników. O czym mowa? O połączeniu mleka, czosnku i cebuli.

Mięso zanurzone w takim osobliwym zestawie, stanie się bardziej kruche, a przy tym zachowa swoją soczystość.

Spróbujcie. Wystarczy, że zanurzycie rozbite cienko kotlety w mieszance z mleka, czosnku i cebuli na kilka godzin. A najlepiej będzie, gdy nasze kotlety „odpoczną” w takiej marynacie przez całą noc.

Składniki:

  • 25 dag schabu
  • Pół szklanki mleka
  • Mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 roztrzepane jajko
  • Łyżka mąki pszennej
  • Łyżka bułki tartej
  • Sól i pieprz
  • Smalec lub olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Schab kroimy na plastry
  2. Plastry mięsa rozbijamy na cienkie plastry.
  3. Cebulę i czosnek kroimy i obkładamy nimi kotlety.
  4. Zalewamy całość szklanką mleka i odkładamy na przynajmniej kilka godzin w zimne miejsce.
  5. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  6. Przed smażeniem osuszamy kotlety i panierujemy.
  7. Smażymy na rozgrzanej patelni na tłuszczu. Kotlety powinny mieć złocisty kolor z obu stron.
  8. Podajemy z ziemniakami i mizerią.
Komentarze
Sklep schabowy
Gotujmy.pl/zewa
Newsy Jak zrobić podwójnego schabowego? To danie zrobi furorę na waszym sylwestrowym przyjęciu
Dania na Sylwestra powinny być proste i smaczne. Na zabawę sylwestrową przyda się także danie główne. To w końcu dzięki pożywnej potrawie dacie radę bawić się do rana.
Aleksandra Jaworska
grudzień 27, 2020

Kotlet schabowy jest uwielbiany przez większość Polaków. Nadaje się jako świąteczne danie główne, ale sprawdzi się także po świętach. Zaserwujcie schabowego z naszego przepisu, a posypią się pochwały. Klasyczny schabowy Schabowy jaki jest - każdy widzi. Nie ma w Polsce bardziej popularnej formy kotleta niż klasyczny schabowy. Praktyczne w każdym polskim domu kilka razy w tygodniu słychać charakterystyczne stukanie tłuczka do mięsa. Dla wielu z was taki złocisty kawałek schabu to już weekendowa tradycja, podobnie jak rosół. Czy zatem jest jeden właściwy przepis na perfekcyjny kotlet schabowy? Każdy ma swój niepowtarzalny patent i uważa, że akurat jego przepis jest ten jedyny i niepowtarzalny. Oczywiście możecie schab bez kości zastąpić schabem z kostką, bo ten także ma wielu zwolenników. Kwestia dodatków jest oczywiście sprawą indywidualną Schabowego każdy woli z czymś innym. Jeden wybiera kapustę zasmażaną, inny mizerię, a jeszcze inny buraczki i frytki. Tak samo jak kwestie smażenia: smalec czy olej? Możecie zmieniać przepis w zależności od nastroju i tego, na jaki smak macie akurat ochotę. Schabowy dla najmłodszych też wymaga innej oprawy. Typowe składniki do schabowego to jajka, smalec, przyprawy, schab z kością lub bez kości, bułka tarta i mąka. Przygotowany kotlet najczęściej kładziecie na patelnię i smażycie na złoty kolor z jednej i drugiej strony. Podajecie na talerzu z ziemniakami, kaszą, ryżem lub kluskami. Możecie też zrobić go jeszcze inaczej. Co powiecie na podwójny schabowy? Jeśli nie robiliście go do tej pory, zróbcie koniecznie. Można było się z nim zapoznać po jednym z odcinków "Kuchennych Rewolucji". Podwójne schabowe nie muszą być ogromne - w wersji sylwestrowej sprawdzą się znacznie mniejsze. ...

Przeczytaj
Schabowe po kowalsku
WanilioweImprowizacj/gotujmy.pl
Newsy Schabowe po kowalsku to pomysł na tradycyjne danie w nowej odsłonie. Twoja rodzina je pokocha
Znudziły się wam kotlety schabowe? Wystarczy parę prostych kroków, a wasz obiad nabierze rumieńców!
Hubert Rój
grudzień 14, 2020

Kotlety schabowe to absolutna podstawa menu większości Polaków. Podajemy je zwykle z surówką albo ze świeżymi warzywami w lecie i obowiązkowymi ziemniakami. Wielu jest wśród nas kulinarnych konserwatystów, czyli ludzi, którzy nie lubią zmieniać czegokolwiek w swoim jadłospisie. Część z nas ma nieco inne zapatrywania na ten temat i często spotyka się w kuchni z nudą. Na przykład podczas jedzenia zwykłych schabowych. Dla takich właśnie osób mamy ciekawe rozwiązanie. A są nim schabowe po kowalsku. Skąd ta nazwa? Na to pytanie trudno odpowiedzieć, ale być może chodzi w niej o wilczy apetyt osób dawniej pracujących w kuźni. Kotlety po kowalsku to tłuste i treściwe danie dla prawdziwych głodomorów. Oprócz mięsa w panierce zawierają w sobie (a właściwie na sobie) smażoną cebulę, ser żółty i ketchup. Ich przygotowanie będzie nieco dłuższe od przygotowania zwykłych „schaboszczaków”, ale za to dostaniemy nieco ciekawszy smak, który zaskoczy spragnionych innowacji domowników! Przepis na kotlety po kowalsku Składniki: 4-5 plastrów schabu wieprzowego 2 jajka Bułka tarta Mąka 15 dag sera żółtego w kawałku Ketchup 1 duża cebula Majeranek Papryka w proszku (słodka) Sól i pieprz Olej Przygotowanie: Przygotowujemy tradycyjne kotlety schabowe w panierce. Rozbijamy cienko plastry mięsa, doprawiamy solą i pieprzem. Roztrzepujemy jajko i panierujemy kotlety kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy kotlety na oleju. Cebulę kroimy drobno i smażymy ją na oleju po kotletach. Doprawiamy cebulę majerankiem, solą i pieprzem, a także papryką do smaku. Ser żółty ścieramy na tarce. Kotlety wykładamy na blasze. Nakładamy na kotlety cebulę, a następnie...

Przeczytaj