
Lubicie kotlety schabowe? Najlepsze są te, które wychodzą bardzo soczyste i mięciutkie. By osiągnąć taki efekt, można eksperymentować z przyprawami, rodzajem tłuszczu do smażenia albo… zmienić nieco sposób przygotowywania! Nie uwierzycie co sprawia, że schabowe wychodzą takie, że po prostu rozpływają się w ustach. Podpowiemy, że każdy z was ma tego składnika w domu pod dostatkiem! Domyślacie się, o co chodzi? Sprawdźcie ten przepis.
Przepis na miękkie schabowe
Aby przygotować mięciutkie i soczyste kotlety schabowe, będziecie potrzebowali podstawowych składników. Sposobem na to, by wyszły tak dobre jest odpowiednia technika! O tym piszemy więcej w sposobie przygotowywania.
Upewnijcie się, że macie wszystkie składniki z poniższej listy:
- 10 porcji kotletów ze schabu
- Pół kostki smalcu
- Ćwierć kostki masła
- 3 jajka
- Bułka tarta
- Mąka
- Sos sojowy
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie
- Umyjcie mięso i osuszcie za pomocą papierowych ręczników.
- Następnie przykryjcie kotlety z każdej strony folią i rozbijcie tłuczkiem.
- Dopiero po rozbiciu przyprawcie mięso solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami. To bardzo ważne – jeśli posolicie kotlety wcześniej, to wyjdą zbyt suche.
- Przygotujcie sobie trzy miseczki. Do jednej wbijcie 3 jajka, do drugiej wsypcie bułkę tartą i mąkę do ostatniej.
- Na patelni rozpuśćcie i rozgrzejcie porządnie smalec– kotlety od razu po wrzuceniu na patelnię powinny skwierczeć. Jeśli smalec nie będzie dostatecznie gorący, to schabowe wchłoną go za dużo i będą zbyt tłuste.
- Czas na panierowanie! Każdy kotlet zanurzcie w mące, później w jajku, następnie w bułce tartej, znów w jajku i bułce. Opanierowane kotlety smażcie na patelni do zrumienienia.
- Usmażone kotlety przełóżcie do dużego rondla. Pokropcie je odrobiną sosu sojowego i dodajcie pokrojone masło.
- Do smalcu po smażeniu kotletów wlejcie trochę wodę i podgrzewajcie przez 5 minut. Zalejcie nim schabowe ułożone w rondlu i duście pod przykryciem przez około kwadrans. Smacznego!