jak zrobić miękkie schabowe
AdobeStock
Newsy

1 prosty składnik sprawi, że schabowy będzie delikatny i obłędnie soczysty. Dodajcie go pod koniec smażenia

Jak sprawić, by kotlety schabowe wyszły mięciutkie? Pewnie nie spodziewaliście się, że ten sposób jest tak prosty!

Lubicie kotlety schabowe? Najlepsze są te, które wychodzą bardzo soczyste i mięciutkie. By osiągnąć taki efekt, można eksperymentować z przyprawami, rodzajem tłuszczu do smażenia albo… zmienić nieco sposób przygotowywania! Nie uwierzycie co sprawia, że schabowe wychodzą takie, że po prostu rozpływają się w ustach. Podpowiemy, że każdy z was ma tego składnika w domu pod dostatkiem! Domyślacie się, o co chodzi? Sprawdźcie ten przepis.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na miękkie schabowe

Aby przygotować mięciutkie i soczyste kotlety schabowe, będziecie potrzebowali podstawowych składników. Sposobem na to, by wyszły tak dobre jest odpowiednia technika! O tym piszemy więcej w sposobie przygotowywania.

Zobacz także
ogórki konserwowe kiszone

Kupujecie ogórki kiszone czy kwaszone? Tylko jedne z nich są zdrowe. Wiecie które?

Genialny trik na kapustę do gołąbków. Już nie musicie gotować jej w garnku i czekać aż zmięknie

Genialny trik na kapustę do gołąbków. Już nie musicie gotować jej w garnku i czekać aż zmięknie

Upewnijcie się, że macie wszystkie składniki z poniższej listy:

  • 10 porcji kotletów ze schabu
  •  Pół kostki smalcu
  • Ćwierć kostki masła
  • 3 jajka
  • Bułka tarta
  • Mąka
  • Sos sojowy
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Umyjcie mięso i osuszcie za pomocą papierowych ręczników.
  2. Następnie przykryjcie kotlety z każdej strony folią i rozbijcie tłuczkiem.
  3. Dopiero po rozbiciu przyprawcie mięso solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami. To bardzo ważne – jeśli posolicie kotlety wcześniej, to wyjdą zbyt suche.
  4. Przygotujcie sobie trzy miseczki. Do jednej wbijcie 3 jajka, do drugiej wsypcie bułkę tartą i mąkę do ostatniej.
  5. Na patelni rozpuśćcie i rozgrzejcie porządnie smalec– kotlety od razu po wrzuceniu na patelnię powinny skwierczeć. Jeśli smalec nie będzie dostatecznie gorący, to schabowe wchłoną go za dużo i będą zbyt tłuste.
  6. Czas na panierowanie! Każdy kotlet zanurzcie w mące, później w jajku, następnie w bułce tartej, znów w jajku i bułce. Opanierowane kotlety smażcie na patelni do zrumienienia.
  7. Usmażone kotlety przełóżcie do dużego rondla. Pokropcie je odrobiną sosu sojowego i dodajcie pokrojone masło.
  8. Do smalcu po smażeniu kotletów wlejcie trochę wodę i podgrzewajcie przez 5 minut. Zalejcie nim schabowe ułożone w rondlu i duście pod przykryciem przez około kwadrans. Smacznego!
schabowe
olkaaa/gotujmy.pl
Newsy
Panierujecie schabowego i odkładacie go na bok? To poważny błąd. Kotlet będzie...
Czy przy panierowaniu schabowych można popełnić błąd? Owszem – i to jaki! Sprawdźcie, czy dobrze przygotowujecie kotlety.

Co robicie dziś na obiad? Jeżeli jeszcze nie zaczęliście przygotowań, może się skusicie na tradycyjne, pyszne kotlety schabowe! Robi się je szybko i zawsze są doskonałym pomysłem na niedzielny obiad. Z dodatkiem ziemniaczków i kapusty, smakują po prostu doskonale. Skusicie się? Jak panierować schabowe? Wydawać by się mogło, że w robieniu panierki nie ma żadnej większej filozofii. Zanurza się kotlet w jajku, obtacza w bułce i smaży na patelni. Co można tutaj zepsuć? A jednak! Należy trzymać się jednej ważnej zasady – nigdy, przenigdy nie odstawiajcie opanierowanych kotletów na bok przed smażeniem. Należy od razu po obtoczeniu w bułce, wrzucić je na rozgrzany tłuszcz! W przeciwnym razie kotlety wyjdą twarde i suche. Dlaczego tak się dzieje? Bułka wchłania całą wilgoć z mięsa, dlatego jeśli zostawicie ją zbyt długo na kotletach, to będą niesmaczne. Przepis na soczyste schabowe Jeśli nabraliście ochoty na kotlety schabowe, to zróbcie je z tego przepisu! Wychodzą bardzo soczyste i mięciutkie. Będziecie potrzebowali poniższych składników: Pół kilograma schabu 1 jajo 1 łyżeczka musztardy 2 łyżki masła klarowanego Majeranek Bułka tarta Woda Sól Pieprz Przygotowanie Mięso umyjcie i pokrójcie na kotlety. Każdy rozbijcie tłuczkiem. Doprawcie majerankiem, solą i pieprzem i odstawcie na 15 minut. W miseczce wymieszajcie łyżeczkę musztardy z jajkiem, odrobiną soli, majeranku i pieprzu. Na patelni rozgrzejcie 2 łyżki masła klarowanego. Kotlety obtoczcie dokładnie w bułce tartej i od razu zacznijcie smażyć, gdy tłuszcz będzie już gorący. Smażcie jedynie do zrumienienia. Na koniec wlejcie na patelnię około 50 ml wody i co jakiś czas obracajcie kotlety. Gdy woda już odparuje i wsiąknie w kotlety, zdejmijcie je z patelni. I gotowe!...

schabowy z jajkiem
Gotujmy.pl
Newsy
Wystarczy ten 1 składnik, aby schabowy całkowicie zmienił swój smak. Co powiecie na schabowego z takim dodatkiem?
Znudziły wam się już tradycyjne kotlety schabowe? Schabowy z sadzonym jajkiem to propozycja wprost idealna dla tych, którzy pragną w kuchni odmiany. Co powiecie na ten pożywny, smakowity i miły dla oka obiad? Przygotujecie go dosłownie w kilka chwil!

Lubicie jeść schabowe? To świetnie. Na pewno większości z was znudziła już się jednak tradycyjna wersja tego kotleta i marzycie o jakiejś odmianie? Mamy dla was coś świetnego! Przygotujcie "schaboszczaki" w zupełnie nowym, jak dotąd wydaniu – smażone na smalcu i podawane z rozpływającym się sadzonym jajkiem. Zainteresowani? Czytajcie dalej. Schabowe z sadzonym jajkiem Schabowe w połączeniu z sadzonym jajkiem to idealny pomysł na smakowite i pożywne danie dla całej rodziny. Tak podany obiad zasmakuje wszystkim – zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Danie jest tak syte, że ugasi wasz głód na dobrych kilka godzin. Usmażone na smalcu, idealnie chrupkie i złociste mięso, idealnie komponuje się z sadzonym jajkiem. Wystarczy oprószyć je z wierzchu ulubionymi przyprawami i gotowe. Danie nie tylko pysznie smakuje, ale też wspaniale wygląda i świetnie się sprawdzi na obiad dla rodziny lub znajomych. Pragniecie odmiany od tradycyjnych kotletów schabowych? Ten przepis powstał z myślą o was. Do dzieła! Składniki: 4 kotlety schabowe Szklanka bułki tartej Szklanka mąki pszennej 2 łyżki smalcu 2 łyżki masła 6 jajek Sól i pieprz do smaku 2 łyżki wody Przygotowanie: Bierzemy dwa talerze i wysypujemy na nie mąkę i bułkę tartą. Jajka wbijamy do miseczki, solimy, pieprzymy i mieszamy widelcem. Kotlety rozbijamy a następnie oprószamy solą i pieprzem z obu stron. Na patelni rozpuszczamy smalec. Kotlety panierujemy w mące, następnie w jajku a na koniec w bułce tartej. Każdy kotlet smażymy na rozgrzanym smalcu po 3-5 minut z każdej strony. Na drugiej patelni rozpuszczamy masło i smażymy jajka. Każde z nich oprószamy solą i pieprzem. Dolewamy 2 łyżki wody i przykrywamy pokrywką. Smażymy około 2 minut, aż jajko się zetnie. Kiedy...

Jakie przyprawy do schabowego? Polacy nagminnie pomijają 1 z nich
AdobeStock
Newsy
Jakie przyprawy do schabowego? Polacy nagminnie pomijają 1 z nich
Jak przygotować idealne schabowe? Czym najlepiej je przyprawić? Przeczytajcie, a wyjdą wam schabowe o jakich nawet nie śniliście!

W czym tkwi sekret idealnie chrupkiego i soczystego schabowego ? Na początku powinniśmy oczywiście zaopatrzyć się w dobrej jakości mięso. Kiedy już zakupimy świeży schab i pokroimy go na plastry, powinniśmy dobrze rozbić je z obu stron tłuczkiem a następnie oprószyć solą i pieprzem. Tak przygotowane kotlety maczamy w mące, a następnie w jajku i na koniec w bułce tartej . Mięso smażymy z obu stron na rozgrzanym tłuszczu – oleju lub smalcu. Czy zastanawialiście się kiedyś, czym poza solą i pieprzem, można przyprawić schabowe? Podpowiadamy! Najlepsze przyprawy do schabowych W wielu polskich domach do przyprawienia kotletów schabowych używa się jedynie soli i pieprzu. To błąd! Warto poeksperymentować również z innymi przyprawami, takimi jak ziołowy pieprz, czosnek czy majeranek. A co powiecie na schabowego z dodatkiem słodkiej lub ostrej papryki? Schabowy w słodkiej papryce Słodka papryka świetnie podkręca smak tradycyjnych kotletów schabowych. Jeżeli jesteście fanami nieco ostrzejszych smaków, możecie użyć wersji ostrej. Fajnym pomysłem będzie także uzupełnienie tych przypraw łyżeczką ostrej musztardy. Plastry mięsa obsypujemy przyprawami lub dodajemy je do rozkłóconego jajka. Wielu szefów kuchni poleca, by kawałki mięsa pozostawić na kilka godzin w mleku wymieszanym z przyprawami, dzięki czemu kotlety są bardziej soczyste. Kolejnym pomysłem jest zamoczenie schabowych w mleku i cebuli , którą usuwamy tuż przed panierowaniem. Spróbujcie tak przygotowanych schabowych, a na pewno pokochacie ich niebanalny smak! Źródło: Gotujmy.pl Czytaj też:  Przepis na kotlety schabowe z piekarnika. O wiele zdrowsze niż z patelni Roladki schabowe z morelą i szynką parmeńską. Doskonale na obiad i na kolację Przepis na bitki...

Dlaczego schabowe przed smażeniem powinny mieć temp. pokojową? To was zaskoczy
Adobe Stock
Newsy
Dlaczego schabowe przed smażeniem powinny mieć temp. pokojową? To was zaskoczy
Kotlety schabowe przed usmażeniem należy wyciągnąć z lodówki przynajmniej pół godziny wcześniej. Taki zabieg zwiększy wasze szanse na chrupiące, dobrze wysmażone i soczyste w środku „schaboszczaki”.

Kotlety schabowe to dla wielu jedno z ulubionych polskich dań. Niestety nieraz zdarza się, że wilczy apetyt nie pozwala na cierpliwość i dokładność podczas ich przygotowywania, a schab ląduje na patelni niemal prosto z zimnej lodówki. To jednak duży błąd. Dlaczego kotlety schabowe powinny mieć temperaturę pokojową przed smażeniem? Kotlety schabowe potrzebują krótkiego „odpoczynku” poza lodówką przed samym smażeniem. Dzięki takiemu patentowi wyjdą wam o wiele smaczniejsze. Dlaczego? Wcześniejsze ocieplenie się mięsa sprawi, że usmaży się ono znacznie lepiej – to zasługa zmniejszenia różnicy temperatur między chłodnym mięsem a rozgrzaną do czerwoności patelnią. Tak otrzymacie pyszne i kruche kotlety schabowe . Jak poprawnie smażyć kotlety schabowe? Oto kilka naszych prostych, dodatkowych rad dotyczących właściwego smażenia kotletów schabowych: Przynajmniej pół godziny przed przygotowaniem kotletów, wyciągnijcie mięso z lodówki, tak by w trakcie wkładania na patelnię miało już temperaturę pokojową. Przed  rozbiciem i zapanierowaniem kotleta w mące, jajku i bułce tartej, warto odkroić z mięsa białe błony, kawałki tłuszczu, ścięgna itp. Dzięki temu mięso nie powinno kurczyć się podczas smażenia. Rozgrzejcie dobrze patelnię przed smażeniem. Olej na patelni lub masło klarowane powinno osiągnąć optymalną temperaturę jeszcze przed włożeniem na rozgrzany tłuszcz pierwszego kotleta. Kotlety powinno się smażyć na stosunkowo dużym ogniu . Mały ogień podczas smażenia kotletów spowoduje wchłonięcie zbyt dużej ilości oleju, masła lub smalcu przez panierkę schabowego . Jeżeli smażycie większą ilość kotletów, być może konieczne będzie zebranie przypalonej bułki tartej i resztek panierki, które przyklejają się do świeżo...