Mizeria ze śmietaną
Gotujmy.pl/WanilioweImprowizacj
Newsy

1 błąd może popsuć smak mizerii. Większość z nas niestety go popełnia. Wystarczy dodać 1 składnik

Popularna mizeria to surówka z zielonych ogórków z dodatkami. Ciekawe, czy robicie ją we właściwy sposób?

Ogórki na mizerię można pokroić w plasterki lub kostkę. Bywają jej wersje z olejem, pieprzem, sokiem z cytryny lub cukrem. W zależności od regionu, w którym będziecie ją jeść, może różnić się kilkoma detalami.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dodatki do mizerii

Mizeria broni się sama. Nie trzeba jej specjalnie udziwniać, by smakowała za każdym razem tak samo. Jeśli lubicie kulinarne eksperymenty, na pewno pochylicie się na jej kilkoma wersjami. Najlepiej spróbować każdej i wybrać smak, który odpowiada wam najbardziej. Do mizerii można bowiem dodać:

  • pomidor,

  • koperek,

  • szczypiorek,

  • miętę, 

  • natkę pietruszki,

  • kwiaty i liście ogórecznika.

Świeże, zielone ogórki mają orzeźwiający smak i dużą zawartość wody

Mizeria jest idealna dla wszystkich z was, którzy na liście postanowień noworocznych mają zrzucenie kilku nadprogramowych kilogramów. Sam ogórek ma bardzo mało kalorii i można go potraktować jako obowiązkowe warzywo każdej osoby dbającej o sylwetkę. Podanie ogórka w postaci mizerii nic mu nie ujmuje. Jest wręcz przeciwnie! Mizeria pasuje do mięs, ale też można ją jeść jako samodzielne danie.

Przygotowanie jej klasycznej wersji jest bardzo łatwe. Nie musicie umieć szczególnie gotować, żeby zrobić pyszną mizerię. Mizeria, choć bazuje na kilku tanich składnikach, może zachwycić smakiem. Na dodatek możecie ją urozmaicić cebulą. Do wykonania podstawowej wersji potrzebne będą ogórki szklarniowe lub gruntowe.

Właściwości ogórków nie są zbytnio doceniane. Głównie przez fakt, że jest to pospolite warzywo. Tymczasem znajdziecie w nim przeciwutleniacze oraz kukurbitacyny, które chronią przed rozwojem raka. Ogórek pomoże również ugasić pragnienie i poleca się go nawet w poważnych infekcjach nerek. Ogórek jak żadne inne warzywo pomaga również oczyścić wasz organizm ze zbędnych toksyn.

Spróbujcie stworzyć własną wersję mizerii

Umyjcie, obierzcie ze skórki ogórki i pokrójcie je w plasterki. Następny ruch jest decydujący. Chodzi o dodanie do mizerii kefiru, śmietany lub jogurtu naturalnego. Równie ważne jest to, kiedy dołączycie sporządzony sos do ogórków. Najbardziej odpowiedni moment to ten tuż przed podaniem ich na stół.

Wracając do sekretnego składnika, o którym na pewno pamiętały wasze babcie, trzeba przyznać, że dzięki niemu mizeria będzie niezapomnianym daniem. W końcu mizeria w komplecie z kotletem schabowym i młodymi ziemniaczkami stanowi najcieplejsze wspomnienie z dzieciństwa.

Składnikiem, który jest jedynym właściwym dodatkiem do mizerii jest śmietana. Zastąpienie jej jogurtem naturalnym będzie fit, jednak może nie sprostać oczekiwaniom smakoszy. Jeśli wybieracie się na zakupy, pamiętajcie, najlepsza jest śmietana swojska. Tłustawy, kwaskowaty smak to jej podstawa.

Być może na pobliskich targach lub u lokalnych dostawców znajdziecie śmietanę jak z dawnych lat?

 

 

Mizeria
Pixabay/Urszula Mazurkiewicz
Newsy
Większość Polaków popełnia fatalny błąd przy robieniu mizerii. Trochę wstyd
Najpopularniejsza przystawka w Polsce? Odpowiedź może być tylko jedna. Mizeria!

Mizeria jest nie tylko popularna, co smaczna. Zazwyczaj, smakuje również niejadkom. Łatwość przygotowania i niska cena produktów kusi tym bardziej. Jeśli znamy na nią sposób, możemy cieszyć się jej smakiem na co dzień. Ogórek do mizerii: plasterki, wiórki, czy kawałki? Preferencji, które dotyczą mizerii, jest co najmniej kilkanaście. Najczęściej spotykanym rozwiązaniem jest pokrojenie zielonego ogórka w plasterki. Oprócz rozwiązań tradycyjnych istnieją pewne sztuczki, dzięki którym przyrządzona w domu mizeria będzie smakować ciut lepiej. Chodzi o proces przyprawiania ogórków. Często popełniamy podstawowy błąd, doprawiając pokrojone ogórki na samym końcu, zaraz po wymieszaniu warzywa ze śmietaną, jogurtem, czy kefirem. Sekret tkwi w przestawieniu kolejności.  Jak zrobić najlepszą mizerię? Pokrojone ogórki powinny być przyprawione solą i pieprzem na samym początku. Dzięki temu mizeria nie będzie mdła, a wydobyty z ogórków smak nie pozostawi wątpliwości, że ten prosty trik to sposób na mizerię idealną. Równie ważnym punktem mizerii jest kwestia dodatków, jakie zdecydujemy się dorzucić do sałatki. Najlepiej sprawdzą się świeżo pokrojony szczypior lub rzodkiewka starta na wiórki. Źródło: mamaDu.pl

mizeria
Adobe Stock
Newsy
Czy powinno dodawać się ocet do mizerii? Wielu Polaków uważa, że to profanacja
Klasyczna mizeria jest przygotowywana z ogórków i kwaśnej śmietany. Niektórzy jednak dodają także ocet. Wiecie w jakim celu?

Żaden obiad nie może się obejść bez dodatku warzyw. Do klasycznych polskich obiadów zazwyczaj podawane są one w formie surówek bądź sałatek. Jedną z popularniejszych opcji jest mizeria . Idealnie sprawdza się między innymi do kotleta schabowego czy mielonego . Mizeria z octem Wbrew pozorom, dodatek octu do ogórków nie jest zbrodnią, a wręcz podkręca smak całego dania. Taka surówka nazywana jest „mizerią po warszawsku” - jest delikatnie słodko-cierpka. Dodatek octu ma za zadanie jeszcze bardziej podkreślić smak ogórków i śmietany. Mizeria po warszawsku Regionalna mazowiecka mizeria. Pochodzicie z innej części Polski? Przygotujcie ogórki w ten sposób, aby zaskoczyć swoich domowników. Składniki: 4 zielone ogórki ⅓ łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki octu 100 g kwaśnej śmietany 18% mielony czarny pieprz Przygotowanie: Ogórki obierzcie oraz pokrójcie w cienkie plasterki. Przełóżcie je do miski i dokładnie posólcie. Wymieszajcie je, a następnie odstawcie na około 30 minut. Po upływie danego czasu, ogórki odciśnijcie dokładnie z nadmiaru wody i przełóżcie je do salaterki. Cukier rozpuśćcie w occie, a później dodajcie je do miski wraz ze śmietaną i mielonym, czarnym pieprzem. Całość dobrze wymieszajcie do połączenia się składników. Taka mizeria będzie idealnym dodatkiem do każdego obiadu. Smacznego! Dodatki do mizerii Każdy region inaczej przyrządza znane i lubiane przez wszystkich dania, dlatego też ostatecznie wiele przepisów może się nieco od siebie różnić. Tak jest również w przypadku mizerii. U każdego podstawą są oczywiście ogórki oraz śmietana - reszta składu zależy od preferencji i...

mizeria przepis
AdobeStock
Przepisy
Cudowna mizeria do obiadu. Podajemy najlepszy, tradycyjny przepis!
Masz ochotę na mizerię? Z łatwością przygotujesz ją z pomocą tego prostego przepisu!

Upalne lato, skwar leje się z nieba – czy to nie brzmi cudownie? A do tego młode ziemniaczki, jajko sadzone i zimna mizeria ze świeżych ogórków. Palce lizać! Choć do lata jeszcze trochę czasu, to nawet teraz, gdy jest chłodniej mizeria będzie wciąż świetnie smakować. Możecie też zachować przepis na później, gdy zrobi się ciepło!   Tradycyjne danie polskiej kuchni Jeżeli was to ciekawi, to mizeria jest bardzo wyjątkową sałatką – przyrządza się ją tylko w Polsce! Aż dziw, że coś tak pysznego je się tylko w jednym kraju na świecie. Bazą tradycyjnej mizerii są świeże ogórki, natomiast reszta zależy od regionu. Wariacje na temat tej sałatki są naprawdę różne! Można jeść ją: Na słodko – z dodatkiem cukru Na słono – sypiemy więcej soli W wersji wytrawnej – z octem Klasyczna mizeria do obiadu – przepis Dziś podajemy wam przepis na najprostszą, tradycyjną polską mizerię. Do jej przygotowania potrzebujecie: 3-4 świeże ogórki gruntowe Śmietanę 12% Sól Pieprz Cukier Ocet Przygotowanie Ogórki obierz i zetrzyj na cienkie plasterki. Wrzuć do miski, posyp solą i odstaw na 15 minut. Po tym czasie opłucz ogórki i odlej nadmiar wody. Dodaj śmietanę, pieprz, szczyptę cukru i łyżeczkę octu. Dokładnie zamieszaj. I gotowe! Mizeria najlepiej smakuje z ziemniakami i jajkiem.

Zróbcie tak, a ogórki w mizerii będą chrupiące
kuchenny świat/gotujmy.pl
Newsy
Zróbcie tak, a ogórki w mizerii będą chrupiące
Zdarzyło się wam, że ogórki w mizerii wyszły bardzo miękkie? Zróbcie tak, a będą przyjemnie chrupiące!

Mizeria ze świeżych ogórków z dodatkiem śmietany i koperku, większości kojarzy się z latem. W największe upały miska chłodnej mizerii z ziemniakami i jajkiem smakuje idealnie! Przepis na tę surówkę jest bardzo prosty, jednak ile gospodyń, tyle sposobów przygotowania. Wiecie co zrobić, by mizeria była bardzo chrupiąca i do tego lekkostrawna? Poznajcie ten niezawodny sposób! Jak przygotować mizerię, by była chrupiąca? W większości przepisów na mizerię znajduje się punkt, który mówi o zasypaniu ogórków solą i odstawieniu ich na kilkanaście minut. Dzięki temu ogórki puszczą nadmiar wody, którą należy odlać i dopiero wówczas można zabierać się za dalsze przygotowanie mizerii. Ten zabieg ma na celu pozbycie się nadmiaru płynu z mizerii, do której i tak dodaje się jeszcze jogurt lub śmietanę. Jeżeli nie odleje się wody z ogórków, wówczas mizeria może być dość wodnista, a taka konsystencja nie wszystkim odpowiada. Jednak przygotowane w ten sposób ogórki są bardzo miękkie i mało chrupiące. Jak sobie z tym poradzić? Istnieje alternatywna metoda przyrządzenia mizerii – ogórki zamiast posolić, należy sparzyć! Jeszcze zanim pokroicie ogórki, po obraniu ze skórki zalejcie je wrzątkiem i szybko odcedźcie i przelejcie zimną wodą. Dzięki temu zabiegowi, ogórki będą bardzo chrupiące i bardziej lekkostrawne. Przepis na mizerię Do przygotowania klasycznej mizerii potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 2 zielone ogórki 8 łyżek jogurtu naturalnego Świeży koperek Sól Pieprz Przygotowanie: Obierzcie ogórki, sparzcie wrzątkiem, przelejcie zimną wodą i pokrójcie na cienkie plasterki nożem albo za pomocą tarki....