Mizeria ze śmietaną
Gotujmy.pl/WanilioweImprowizacj
Newsy

1 błąd może popsuć smak mizerii. Większość z nas niestety go popełnia. Wystarczy dodać 1 składnik

Popularna mizeria to surówka z zielonych ogórków z dodatkami. Ciekawe, czy robicie ją we właściwy sposób?
Aleksandra Jaworska
styczeń 04, 2021

Ogórki na mizerię można pokroić w plasterki lub kostkę. Bywają jej wersje z olejem, pieprzem, sokiem z cytryny lub cukrem. W zależności od regionu, w którym będziecie ją jeść, może różnić się kilkoma detalami.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Dodatki do mizerii

Mizeria broni się sama. Nie trzeba jej specjalnie udziwniać, by smakowała za każdym razem tak samo. Jeśli lubicie kulinarne eksperymenty, na pewno pochylicie się na jej kilkoma wersjami. Najlepiej spróbować każdej i wybrać smak, który odpowiada wam najbardziej. Do mizerii można bowiem dodać:

  • pomidor,

  • koperek,

  • szczypiorek,

  • miętę, 

  • natkę pietruszki,

  • kwiaty i liście ogórecznika.

Świeże, zielone ogórki mają orzeźwiający smak i dużą zawartość wody

Mizeria jest idealna dla wszystkich z was, którzy na liście postanowień noworocznych mają zrzucenie kilku nadprogramowych kilogramów. Sam ogórek ma bardzo mało kalorii i można go potraktować jako obowiązkowe warzywo każdej osoby dbającej o sylwetkę. Podanie ogórka w postaci mizerii nic mu nie ujmuje. Jest wręcz przeciwnie! Mizeria pasuje do mięs, ale też można ją jeść jako samodzielne danie.

Przygotowanie jej klasycznej wersji jest bardzo łatwe. Nie musicie umieć szczególnie gotować, żeby zrobić pyszną mizerię. Mizeria, choć bazuje na kilku tanich składnikach, może zachwycić smakiem. Na dodatek możecie ją urozmaicić cebulą. Do wykonania podstawowej wersji potrzebne będą ogórki szklarniowe lub gruntowe.

Właściwości ogórków nie są zbytnio doceniane. Głównie przez fakt, że jest to pospolite warzywo. Tymczasem znajdziecie w nim przeciwutleniacze oraz kukurbitacyny, które chronią przed rozwojem raka. Ogórek pomoże również ugasić pragnienie i poleca się go nawet w poważnych infekcjach nerek. Ogórek jak żadne inne warzywo pomaga również oczyścić wasz organizm ze zbędnych toksyn.

Spróbujcie stworzyć własną wersję mizerii

Umyjcie, obierzcie ze skórki ogórki i pokrójcie je w plasterki. Następny ruch jest decydujący. Chodzi o dodanie do mizerii kefiru, śmietany lub jogurtu naturalnego. Równie ważne jest to, kiedy dołączycie sporządzony sos do ogórków. Najbardziej odpowiedni moment to ten tuż przed podaniem ich na stół.

Wracając do sekretnego składnika, o którym na pewno pamiętały wasze babcie, trzeba przyznać, że dzięki niemu mizeria będzie niezapomnianym daniem. W końcu mizeria w komplecie z kotletem schabowym i młodymi ziemniaczkami stanowi najcieplejsze wspomnienie z dzieciństwa.

Składnikiem, który jest jedynym właściwym dodatkiem do mizerii jest śmietana. Zastąpienie jej jogurtem naturalnym będzie fit, jednak może nie sprostać oczekiwaniom smakoszy. Jeśli wybieracie się na zakupy, pamiętajcie, najlepsza jest śmietana swojska. Tłustawy, kwaskowaty smak to jej podstawa.

Być może na pobliskich targach lub u lokalnych dostawców znajdziecie śmietanę jak z dawnych lat?

 

 

Komentarze
idealny schabowy
gotujmy.pl/netka
Newsy 1 zaskakująca sztuczka na poprawienie smaku kotletów schabowych. Wyjdą soczyste jak nigdy
Kawałek dobrego schabu, złocista panierka, tłuczone ziemniaki i surówka – nasz ulubiony kotlet może być jeszcze lepszy dzięki zamarynowaniu mięsa w nietypowych składnikach.
Hubert Rój
styczeń 04, 2021

Kotlet schabowy to niedaleki kuzyn wykwintnego sznycla wiedeńskiego. Nasz rodzimy „schaboszczak” różni się od swojego pierwowzoru. Jak? Po pierwsze, jak sama  nazwa wskazuje, schabowe przygotowuje się z wieprzowego schabu. Z kolei sznycle to kotlety z cienko rozbitej cielęciny. Po drugie, schabowe smażymy zwykle na oleju lub tradycyjnie na smalcu. Za to sznycle nie obejdą się bez masła. Najlepiej klarowanego. To prawda. Schabowe są oczywiście bardziej skromnym i tańszym daniem niż sznycle wiedeńskie. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by nadać im wykwintnego sznytu za pomocą jednej sztuczki. Niezwykła marynata do schabowych A jest nią nietypowa marynata złożona z trzech pozornie niepasujących do siebie składników. O czym mowa? O połączeniu mleka, czosnku i cebuli. Mięso zanurzone w takim osobliwym zestawie, stanie się bardziej kruche, a przy tym zachowa swoją soczystość. Spróbujcie. Wystarczy, że zanurzycie rozbite cienko kotlety w mieszance z mleka, czosnku i cebuli na kilka godzin. A najlepiej będzie, gdy nasze kotlety „odpoczną” w takiej marynacie przez całą noc. Składniki: 25 dag schabu Pół szklanki mleka Mała cebula 2 ząbki czosnku 1 roztrzepane jajko Łyżka mąki pszennej Łyżka bułki tartej Sól i pieprz Smalec lub olej do smażenia Przygotowanie: Schab kroimy na plastry Plastry mięsa rozbijamy na cienkie plastry. Cebulę i czosnek kroimy i obkładamy nimi kotlety. Zalewamy całość szklanką mleka i odkładamy na przynajmniej kilka godzin w zimne miejsce. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed smażeniem osuszamy kotlety i panierujemy. Smażymy na rozgrzanej patelni na tłuszczu. Kotlety powinny mieć złocisty kolor z obu stron. Podajemy z ziemniakami i mizerią.

Przeczytaj