Mizeria ze śmietaną
Gotujmy.pl/WanilioweImprowizacj
Newsy

1 błąd może popsuć smak mizerii. Większość z nas niestety go popełnia. Wystarczy dodać 1 składnik

Popularna mizeria to surówka z zielonych ogórków z dodatkami. Ciekawe, czy robicie ją we właściwy sposób?

Ogórki na mizerię można pokroić w plasterki lub kostkę. Bywają jej wersje z olejem, pieprzem, sokiem z cytryny lub cukrem. W zależności od regionu, w którym będziecie ją jeść, może różnić się kilkoma detalami.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dodatki do mizerii

Mizeria broni się sama. Nie trzeba jej specjalnie udziwniać, by smakowała za każdym razem tak samo. Jeśli lubicie kulinarne eksperymenty, na pewno pochylicie się na jej kilkoma wersjami. Najlepiej spróbować każdej i wybrać smak, który odpowiada wam najbardziej. Do mizerii można bowiem dodać:

  • pomidor,

  • koperek,

  • szczypiorek,

  • miętę, 

  • natkę pietruszki,

  • kwiaty i liście ogórecznika.

Świeże, zielone ogórki mają orzeźwiający smak i dużą zawartość wody

Mizeria jest idealna dla wszystkich z was, którzy na liście postanowień noworocznych mają zrzucenie kilku nadprogramowych kilogramów. Sam ogórek ma bardzo mało kalorii i można go potraktować jako obowiązkowe warzywo każdej osoby dbającej o sylwetkę. Podanie ogórka w postaci mizerii nic mu nie ujmuje. Jest wręcz przeciwnie! Mizeria pasuje do mięs, ale też można ją jeść jako samodzielne danie.

Przygotowanie jej klasycznej wersji jest bardzo łatwe. Nie musicie umieć szczególnie gotować, żeby zrobić pyszną mizerię. Mizeria, choć bazuje na kilku tanich składnikach, może zachwycić smakiem. Na dodatek możecie ją urozmaicić cebulą. Do wykonania podstawowej wersji potrzebne będą ogórki szklarniowe lub gruntowe.

Właściwości ogórków nie są zbytnio doceniane. Głównie przez fakt, że jest to pospolite warzywo. Tymczasem znajdziecie w nim przeciwutleniacze oraz kukurbitacyny, które chronią przed rozwojem raka. Ogórek pomoże również ugasić pragnienie i poleca się go nawet w poważnych infekcjach nerek. Ogórek jak żadne inne warzywo pomaga również oczyścić wasz organizm ze zbędnych toksyn.

Spróbujcie stworzyć własną wersję mizerii

Umyjcie, obierzcie ze skórki ogórki i pokrójcie je w plasterki. Następny ruch jest decydujący. Chodzi o dodanie do mizerii kefiru, śmietany lub jogurtu naturalnego. Równie ważne jest to, kiedy dołączycie sporządzony sos do ogórków. Najbardziej odpowiedni moment to ten tuż przed podaniem ich na stół.

Wracając do sekretnego składnika, o którym na pewno pamiętały wasze babcie, trzeba przyznać, że dzięki niemu mizeria będzie niezapomnianym daniem. W końcu mizeria w komplecie z kotletem schabowym i młodymi ziemniaczkami stanowi najcieplejsze wspomnienie z dzieciństwa.

Składnikiem, który jest jedynym właściwym dodatkiem do mizerii jest śmietana. Zastąpienie jej jogurtem naturalnym będzie fit, jednak może nie sprostać oczekiwaniom smakoszy. Jeśli wybieracie się na zakupy, pamiętajcie, najlepsza jest śmietana swojska. Tłustawy, kwaskowaty smak to jej podstawa.

Być może na pobliskich targach lub u lokalnych dostawców znajdziecie śmietanę jak z dawnych lat?

 

 

Tak przyrządzona mizeria reguluje ciśnienie i poziom cholesterolu. Potrzebne są 2 składniki
Adobe Stock
Newsy
Tak przyrządzona mizeria reguluje ciśnienie i poziom cholesterolu. Potrzebne są 2 główne składniki
Jadacie mizerię? Jeśli dodajecie do niej cebulę, to znaczy, że korzystacie z przepisu, który przynosi najwięcej korzyści zdrowotnych. Oto jak zdrowo i smacznie można przygotować mizerię.

Mizeria to jedna z klasycznych polskich surówek. Kiedyś robiono ją tylko w sezonie, bo tylko wtedy dostępne były świeże ogórki. Jednak odkąd szklarniowe warzywa można kupić cały rok za stosunkowo nieduże pieniądze, także mizerią można się delektować o każdej porze roku. Jest wiele dobrych przepisów na tę surówkę. Jeden jest szczególny i ma wyjątkowe walory zdrowotne. Robicie właśnie taką? Mizeria z ogórka i cebuli Nie wszyscy do mizerii dodają cebulę, a okazuje się, że zdecydowanie warto to robić. Najzdrowszą wersję mizerii przygotujecie z kilku składników. Podstawowe są dwa: świeży ogórek i cebula. Jak przygotować zdrową mizerię? Ogórka pokrójcie w plasterki, oprószcie solą i odstawcie. Cebulę obierzcie i pokrójcie w wiórki. Plasterki ogórka odcedźcie z soku, który się wytrącił pod wpływem soli i posypcie je pieprzem. Połączcie plasterki ogórka z cebulą, dodajcie jogurt naturalny lub śmietanę i dokładnie wymieszajcie składniki. Dlaczego ta sałatka jest taka zdrowa? Połączenie ogórka, cebuli i jogurtu naturalnego tworzy prawdziwą bombę zdrowotną dla serca: Cebula zawiera allicynę, dzięki której w organizmie obniża się wysokie stężenie złego cholesterolu LDL i podnosi poziom dobrego cholesterolu HDL W ogórkach znajdziecie cenny potas, magnez i błonnik. Ich regularne spożywanie zmniejsza poziom sodu i cholesterolu Z kolei systematyczne spożywanie jogurtu naturalnego powoduje, że obniża się ryzyko sercowo-naczyniowej u osób z nadciśnieniem. Wystarczy jedna porcja jogurtu naturalnego tygodniowo (200 ml), żeby o 30% spadło ryzyko zawału serca u kobiet, a o 19% u mężczyzn. Także ryzyko udarów znacząco spada u obu grup Inne przepisy na mizerię Mizeria w wielu...

Mizeria
Pixabay/Urszula Mazurkiewicz
Newsy
Większość Polaków popełnia fatalny błąd przy robieniu mizerii. Trochę wstyd
Najpopularniejsza przystawka w Polsce? Odpowiedź może być tylko jedna. Mizeria!

Mizeria jest nie tylko popularna, co smaczna. Zazwyczaj, smakuje również niejadkom. Łatwość przygotowania i niska cena produktów kusi tym bardziej. Jeśli znamy na nią sposób, możemy cieszyć się jej smakiem na co dzień. Ogórek do mizerii: plasterki, wiórki, czy kawałki? Preferencji, które dotyczą mizerii, jest co najmniej kilkanaście. Najczęściej spotykanym rozwiązaniem jest pokrojenie zielonego ogórka w plasterki. Oprócz rozwiązań tradycyjnych istnieją pewne sztuczki, dzięki którym przyrządzona w domu mizeria będzie smakować ciut lepiej. Chodzi o proces przyprawiania ogórków. Często popełniamy podstawowy błąd, doprawiając pokrojone ogórki na samym końcu, zaraz po wymieszaniu warzywa ze śmietaną, jogurtem, czy kefirem. Sekret tkwi w przestawieniu kolejności.  Jak zrobić najlepszą mizerię? Pokrojone ogórki powinny być przyprawione solą i pieprzem na samym początku. Dzięki temu mizeria nie będzie mdła, a wydobyty z ogórków smak nie pozostawi wątpliwości, że ten prosty trik to sposób na mizerię idealną. Równie ważnym punktem mizerii jest kwestia dodatków, jakie zdecydujemy się dorzucić do sałatki. Najlepiej sprawdzą się świeżo pokrojony szczypior lub rzodkiewka starta na wiórki. Źródło: mamaDu.pl

Mizeria nie musi być nudna. Te dodatki całkowicie odmienią jej smak! SEO: Mizeria inaczej. Ciekawe sposoby na przygotowanie mizerii
Gotujmy.pl/babciagramolka
Newsy
Macie dość nudnej mizerii ze śmietaną? Te dodatki całkowicie odmienią jej smak
Przygotujcie mizerię w inny sposób. Ta klasyczna surówka do obiadu smakuje zupełnie inaczej, kiedy jest przygotowana z tymi nietypowymi składnikami.

Mizeria to niepodważalnie letnia królowa wśród surówek. Świetnie komponuje się z daniami mięsnymi, kotletami schabowymi i mielonymi , ale dobrze pasuje też do dań wegetariańskich. Kotlet , ziemniaki i mizeria to nierozłączne trio, które doskonale razem smakuje. Na pewno często robicie mizerię i podajecie ja do obiadu. Czy czasem macie ochotę poeksperymentować i zrobić mizerię z ciekawymi dodatkami? Mamy świetne pomysły na mizerię w ciekawej odsłonie. Mizeria inaczej Śmietana lub jogurt, ogórki, pieprz i sól . To składniki wystarczające do powstania pysznej mizerii. Czasami do mizerii dodaje się tez rzodkiewkę lub szczypiorek, by trochę odmienić jej charakter. My mamy dla was dziś propozycje na przygotowanie mizerii, o których pewnie jeszcze nie słyszeliście. Jedna wersja jest na słodko, inna z dodatkiem ciekawego owocu, a jeszcze inna uwzględnia dodanie zioła, które z pozoru nie pasuje do mizerii. Mizeria z jabłkami Pierwsza propozycja to mizeria z dodatkiem jabłek. W tej wersji mizeria naprawdę jest niebanalna. Przygotujecie ją z: 2 ogórków Jabłka Śmietany Cukru, soli i pieprzu Jabłka możecie pokroić w cienkie plasterki lub zetrzeć na tarce. Mizeria jest słodkawa i lekko kwaśna. Jej ostateczny smak zależy od odmiany jabłek, jakiej użyjecie. Mizeria z miętą Naszą kolejną propozycją na niebanalną mizerię jest mizeria z dodatkiem mięty. Mięta to bardzo odświeżający dodatek do mizerii. Nie dodawajcie jej jednak za dużo, bo zdominuje smakiem. Kilka listków spokojnie wystarczy, zęby surówka nabrała dodatkowego aromatu. Mizeria z czosnkiem Fani ostrych smaków będą zachwyceni tą odsłoną mizerii. Dodajcie do niej surowy lub granulowany czosnek. Ogórki podane w ten sposób smakują trochę jak grecki sos tzatziki. Mizeria ze skórką cytryny Jeśli lubicie odświeżający aromat cytrusów,...

mizeria
Adobe Stock
Newsy
Czy powinno dodawać się ocet do mizerii? Wielu Polaków uważa, że to profanacja
Klasyczna mizeria jest przygotowywana z ogórków i kwaśnej śmietany. Niektórzy jednak dodają także ocet. Wiecie w jakim celu?

Żaden obiad nie może się obejść bez dodatku warzyw. Do klasycznych polskich obiadów zazwyczaj podawane są one w formie surówek bądź sałatek. Jedną z popularniejszych opcji jest mizeria . Idealnie sprawdza się między innymi do kotleta schabowego czy mielonego . Mizeria z octem Wbrew pozorom, dodatek octu do ogórków nie jest zbrodnią, a wręcz podkręca smak całego dania. Taka surówka nazywana jest „mizerią po warszawsku” - jest delikatnie słodko-cierpka. Dodatek octu ma za zadanie jeszcze bardziej podkreślić smak ogórków i śmietany. Mizeria po warszawsku Regionalna mazowiecka mizeria. Pochodzicie z innej części Polski? Przygotujcie ogórki w ten sposób, aby zaskoczyć swoich domowników. Składniki: 4 zielone ogórki ⅓ łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki octu 100 g kwaśnej śmietany 18% mielony czarny pieprz Przygotowanie: Ogórki obierzcie oraz pokrójcie w cienkie plasterki. Przełóżcie je do miski i dokładnie posólcie. Wymieszajcie je, a następnie odstawcie na około 30 minut. Po upływie danego czasu, ogórki odciśnijcie dokładnie z nadmiaru wody i przełóżcie je do salaterki. Cukier rozpuśćcie w occie, a później dodajcie je do miski wraz ze śmietaną i mielonym, czarnym pieprzem. Całość dobrze wymieszajcie do połączenia się składników. Taka mizeria będzie idealnym dodatkiem do każdego obiadu. Smacznego! Dodatki do mizerii Każdy region inaczej przyrządza znane i lubiane przez wszystkich dania, dlatego też ostatecznie wiele przepisów może się nieco od siebie różnić. Tak jest również w przypadku mizerii. U każdego podstawą są oczywiście ogórki oraz śmietana - reszta składu zależy od preferencji i...