Szarlotka Katarzyny Dowbor
Brent Hofacker/Adobe Stock, ons.pl
Gwiazdy

Pyszna i banalnie prosta szarlotka Kasi Dowbor

W jesienno-zimowe wieczory nic nie poprawia nastroju bardziej od gorących jabłek zamkniętych w cieście. Katarzyna Dowbor postanowiła podzielić się ze swoimi fanami przepisem na pyszną i banalnie prostą szarlotkę. Do jej przygotowania potrzebujecie tylko 4 składników!

Katarzyna Dowbor znana jest przede wszystkim jako dziennikarka i prowadząca program „Nasz Nowy Dom”. I choć z gotowaniem ma to niewiele wspólnego, kobieta na co dzień jest przecież wspaniałą panią domu. Czas wolny od pomagania innym spędza między innymi w kuchni! Postanowiła więc zdradzić swoim obserwatorom sekret szybkiej i pysznej szarlotki.

W taki zimny, deszczowy dzień polecam Wam coś dobrego! Oto przepis na szarlotkę na francuskim cieście, którą zrobiłam z jabłek z mojego ogrodu.

Choć kulinaria stanowią niewielką część profilu na Instagramie Katarzyny Dowbor, fani byli zachwyceni przepisem. „Mniam, aż ślinka leci”, „Poproszę o kawałek”, „Oj , Pani Kasiu, spróbuję!”, „Musi być pyszna!”. Ogromny entuzjazm w komentarzach wzbudził również sposób prezencji deseru. „Piękna zastawa”, „I do tego ceramika bolesławiecka”, „Pięknie podane ciasteczko”, „Cudo...zastawa..”, „Pycha, zastawa przepiękna”.

Mimo że szarlotkę z przepisu Katarzyny Dowbor nie każdy będzie mógł zjeść na ceramice prosto z Bolesławca, gwarantujemy, że ten fakt nie będzie miał wpływu na smak. Sami się przekonajcie, jakie to pyszne!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na szarlotkę Kasi Dowbor

Będziesz potrzebować

  • 5 dużych jabłek (najlepiej z własnego ogrodu)
  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 100 g cukru do wypieków (jeśli jabłka są naprawdę mało słodkie możesz dodać go więcej)
  • Cynamon
  • 1 małe jajko

Przygotowanie

  1. Jabłka obierz ze skórki, a następnie usuń ogonki i gniazda nasienne.
  2. Owoce pokrój w niewielką kostkę, a następnie przełóż do rondelka lub małego garnka i zasyp cukrem.
  3. W ten sposób duś je pod przykrywką, na małym ogniu, przez ok. 15 minut.
  4. Tak przygotowane jabłka odstaw na kilka minut, tak aby mogły nieco ostygnąć.
  5. Formę o wymiarach 24x28 cm wyłóż 1 opakowaniem ciasta francuskiego.
  6. Ciasto francuskie pokryj podduszonymi jabłkami z cukrem. Całość posyp cynamonem (daj go tak dużo jak lubisz).
  7. Drugie ciasto francuskie pokrój na grube paski, a następnie ułóż je na jabłkach tworząc kratkę.
  8. W małej miseczce rozkłóć jajko i posmaruj nim wierzch ciasta. To sprawi, że ładnie się zarumieni podczas pieczenia.
  9. Tak przygotowaną szarlotkę piecz w 200 st. C przez ok. 40 minut (ciasto powinno ładnie zbrązowieć).

Źródło: IG

szarlotka przepis
ONS
Gwiazdy
Błyskawiczna szarlotka na cieście francuskim według przepisu Kasi Dowbor. Potrzebujecie  tylko 4 składników
Macie ochotę na ciasto? Sprawdźcie ten przepis Kasi Dowbor na ekspresową szarlotkę.

Uwielbiana przez Polaków gwiazda programu "Nasz Nowy Dom" od lat wraz z ekipą budowlańców i architektów pomaga potrzebującym rodzinom spełnić marzenia. Ciepła i serdeczna Kasia Dowbor dba o kontakt ze swoimi fanami i często dzieli się z nimi fragmentami swojego życia w mediach społecznościowych. Niedawno zdradziła swój przepis na pyszną szarlotkę! Sprawdźcie koniecznie jak zrobić to ciasto z receptury autorstwa Kasi Dowbor! Na długie, jesienne wieczory spędzane pod kocykiem z herbatką nie ma nic lepszego niż ciepłe, własnoręcznie wykonane ciasto! Z tego przepisu Katarzyny Dowbor z łatwością wyczarujecie pachnącą i rozpływającą się w ustach szarlotkę, idealną do rozgrzewającej herbatki.         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Katarzyna Dowbor (@katarzyna_dowbor_official) Szarlotka na cieście francuskim – przepis Kasi Dowbor Do przygotowania tej wyjątkowej szarlotki potrzebujecie: 2 opakowanie gotowego ciasta francuskiego -  gotowe ciasto można od razu wyłożyć na blachę i upiec 5 dużych jabłek  (najlepiej odmiana szara reneta) cukier cynamon Przygotowanie Na średniej wielkości blasze lub tortownicy wyłóż ciasto. Jabłka pokrój i duś na patelni z niewielką ilością cukru. Gdy duszone jabłka nieco ostygną, połóż je na cieście i posyp cynamonem. Blachę z ciastem włóż do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz do momentu, aż ciasto zrobi się brązowe. I gotowe! Do smaku możecie posypać wierzch ciasta cukrem pudrem. Źródło:...

szarlotka
Pixabay
Newsy
Tę rzecz koniecznie trzeba zrobić przed zrobieniem szarlotki. Diabeł tkwi w szczegółach
Szarlotka to obok sernika i biszkoptu, jedno z ulubionych ciast Polaków. Choć jego wykonanie wydaje się z pozoru proste, trzeba niemałej wprawy, by ciasto wyszło odpowiednio kruche i smaczne.

Nigdy w życiu nie robiłaś szarlotki? Bez obaw. Trzymaj się naszych wskazówek a twoje ciasto wyjdzie pyszne i w mig zniknie z talerza. Największy błąd przy przygotowywaniu szarlotki Najczęstszym i zarazem największym błędem przy robieniu szarlotki jest użycie nieugotowanych jabłek w nadziei, że te i tak przecież upieką się w piekarniku. To błąd! Oto kluczowe zasady, których należy się trzymać podczas robienia szarlotki Przede wszystkim wybierz odpowiednio słodkie lub cierpkie jabłka, umyj je i obierz ze skórki. Następnie usuń z nich gniazda nasiennie i pokrój jabłka w kostkę. Jednym z najczęstszych błędów, które mogą zrujnować szarlotkę, jest wrzucanie surowych, nieugotowanych jabłek do ciasta z myślą, że i tak upieką się razem z nim. Mogą spowodować opadanie ciasta Niedogotowane lub co gorsza – surowe jabłka, mogą spowodować opadanie ciasta. Jak to możliwe? Kluczowym elementem każdej szarlotki jest bowiem odpowiednie przygotowanie jabłek. Nie wystarczy ich obrać i pokroić w kostkę. Owoce muszą być jeszcze ugotowane. Nieugotowane jabłka zajmują dużo więcej miejsca ze względu na wodę, którą w sobie zatrzymują. To z kolei tworzy szczelinę pod skórką ciasta, gdy ciasto piecze się w piekarniku, więc po wyjęciu z piekarnika górna skórka może się zapaść. Gdy jabłka gotują się i tracą wilgoć, jabłka również tracą na objętości. Gotowanie jabłek w znacznym stopniu zapobiega powstawaniu szczeliny między ugotowanymi jabłkami a wierzchnią skórką ciasta. Dzięki temu otrzymujemy stabilniejszą i pyszną szarlotkę. Jak najlepiej ugotować jabłka? Jabłka możesz ugotować na parze lub w zwykłej wrzącej wodzie, w której powinny przebywać przez ok. dziesięć minut. Możesz też je upiec lub udusić na patelni. Bez względu na to, jaką metodę wybierzesz,...

kręciołki czosnkowe na sylwestra przepis
Gotujmy.pl/patunia87
Newsy
Najlepsza przekąska na sylwestra? Te czosnkowe kręciołki zachwycą wszystkich gości
Z racji, że tym razem w sylwestrową noc będą królować domówki, na stole nie może zabraknąć własnoręcznie przyrządzonych przekąsek. Jeśli wciąż nie wiecie, co zaserwować swoim gościom pamiętajcie, że zawsze najlepiej sprawdzają się najprostsze rozwiązania, takie jak te kręciołki czosnkowe!

Ta przekąska zachwyci waszych gości. Idealnie sprawdzi się do noworocznego szampana i innych trunków. W końcu ciasto francuskie z przyprawami nie może zaszkodzić waszemu żołądkowi. Przyrządzenie tych kręciołków jest dziecinnie proste i zajmuje zaledwie 10 minut! Przepis na kręciołki czosnkowe Składniki 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (375 gramów) 1 jajko Przyprawy: sól, czosnek granulowany, słodka i ostra papryka Przygotowanie Ciasto francuskie rozpakujcie. Na stolnicy rozprowadźcie nieco mąki, ułóżcie ciasto, a następnie lekko rozwałkujcie. Z tak przygotowanego ciasta wytnijcie paski o szerokości ok. 2-3 cm. Do tej czynności idealnie sprawdzi się na przykład nóż do pizzy. W małej miseczce umieśćcie wszystkie przyprawy (sól, czosnek i papryki) w dowolnych proporcjach – ważne, żeby stworzyć taką mieszankę, która przypadnie do gustu waszym kubkom smakowym. Tak przygotowaną mieszanką natrzyjcie dokładnie każdy pasek ciasta francuskiego, a następnie zwińcie w prawą stronę, tak aby powstały ładne, długie kręciołki.  Na blaszce od piekarnika umieśćcie papier do pieczenia, a następnie ułóżcie kręciołki. Teraz możecie dodatkowo oprószyć je przyprawami z wierzchu, jeśli coś zostało. W miseczce rozkłóćcie jajko i posmarujcie nim ciasto francuskie. To sprawi, że ładnie się zarumieni i nie przypali. Przekąskę piecz przez 20 minut w nagrzanym do 180 st. C piekarniku. Gotowe! Źródło: gotujmy.pl

Katarzyna Dowbor
Daniel Wysocki/ons.pl
Newsy
Nie do wiary, ile Katarzyna Dowbor wydaje na jedzenie. Od lat walczy ze swoją wagą
Tarczyca może płatać figle. Szczególnie jeśli jej nie badamy. Wahania wagi to tylko jeden z jej poważniejszych i często odnotowywanych objawów. Katarzyna Dowbor wie na ten temat coś więcej.

Prezenterka od lat zmaga się z chorobami tarczycy . Efektem ubocznych zmagań o podłożu tarczycowym są najczęściej silne wahania wagi. Dbałość o utrzymanie zdrowego poziomu kilogramów nie zawsze w starciu z tarczycą jest możliwa. Regularność i dobór produktów są pewną podpowiedzią. Dieta pudełkowa Katarzyny Dowbor Tarczyca nie lubi w szczególności produktów zmniejszających przyswajalność jodu. Takimi produktami są m.in. brukselka, czy kapusta. Niełatwo upilnować wszystkich produktów wykluczonych z diety. Sprawę doboru w znaczący sposób ułatwiają diety pudełkowe. Zamówienie można bowiem indywidualizować. Na tego typu rozwiązanie czasowo zdecydowała się prowadząca „Nasz nowy dom", Katarzyna Dowbor.   „Kochani, uwielbiam jeść, ale nie zawsze mam czas, by gotować. A poza tym często jestem w trasie i w pracy na planie programu. Natomiast zjeść trzeba i najlepiej, by to jedzenie było smaczne, zdrowe i by nie miało zbyt wielu kalorii. Mnie się udaje! Zamawiam dietę 1200 kalorii na dzień. Jestem najedzona i nie podjadam” - napisała w swoich mediach społecznościowych Dowbor. Dieta prezenterki to koszt 1400 zł miesięcznie. Katarzyna Dowbor w kuchni Fani Katarzyny Dowbor doskonale wiedzą jednak, że gwiazda Polsatu sama nie tylko potrafi, ale i lubi gotować pyszne i zdrowe dania. Na swoim instagramowym profilu chętnie dzieli się zdjęciami swoich kulinarnych osiągnięć. Ostatnio zajadała się klasycznym chłodnikiem :         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Katarzyna Dowbor...