Katarzyna Dowbor znana jest przede wszystkim jako dziennikarka i prowadząca program „Nasz Nowy Dom”. I choć z gotowaniem ma to niewiele wspólnego, kobieta na co dzień jest przecież wspaniałą panią domu. Czas wolny od pomagania innym spędza między innymi w kuchni! Postanowiła więc zdradzić swoim obserwatorom sekret szybkiej i pysznej szarlotki.

- W taki zimny, deszczowy dzień polecam Wam coś dobrego! Oto przepis na szarlotkę na francuskim cieście, którą zrobiłam z jabłek z mojego ogrodu.

Choć kulinaria stanowią niewielką część profilu na Instagramie Katarzyny Dowbor, fani byli zachwyceni przepisem. „Mniam, aż ślinka leci”, „Poproszę o kawałek”, „Oj , Pani Kasiu, spróbuję!”, „Musi być pyszna!”. Ogromny entuzjazm w komentarzach wzbudził również sposób prezencji deseru. „Piękna zastawa”, „I do tego ceramika bolesławiecka”, „Pięknie podane ciasteczko”, „Cudo...zastawa..”, „Pycha, zastawa przepiękna”.

Mimo że szarlotkę z przepisu Katarzyny Dowbor nie każdy będzie mógł zjeść na ceramice prosto z Bolesławca, gwarantujemy, że ten fakt nie będzie miał wpływu na smak. Sami się przekonajcie, jakie to pyszne!

Przepis na szarlotkę Kasi Dowbor

Składniki:

  • 5 dużych jabłek (najlepiej z własnego ogrodu)
  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 100 g cukru do wypieków (jeśli jabłka są naprawdę mało słodkie możesz dodać go więcej)
  • Cynamon
  • 1 małe jajko

Przygotowanie:

  1. Jabłka obierz ze skórki, a następnie usuń ogonki i gniazda nasienne.
  2. Owoce pokrój w niewielką kostkę, a następnie przełóż do rondelka lub małego garnka i zasyp cukrem.
  3. W ten sposób duś je pod przykrywką, na małym ogniu, przez ok. 15 minut.
  4. Tak przygotowane jabłka odstaw na kilka minut, tak aby mogły nieco ostygnąć.
  5. Formę o wymiarach 24x28 cm wyłóż 1 opakowaniem ciasta francuskiego.
  6. Ciasto francuskie pokryj podduszonymi jabłkami z cukrem. Całość posyp cynamonem (daj go tak dużo jak lubisz).
  7. Drugie ciasto francuskie pokrój na grube paski, a następnie ułóż je na jabłkach tworząc kratkę.
  8. W małej miseczce rozkłóć jajko i posmaruj nim wierzch ciasta. To sprawi, że ładnie się zarumieni podczas pieczenia.
  9. Tak przygotowaną szarlotkę piecz w 200 st. C przez ok. 40 minut (ciasto powinno ładnie zbrązowieć).