Szarlotka Katarzyny Dowbor
Brent Hofacker/Adobe Stock, ons.pl
Gwiazdy

Pyszna i banalnie prosta szarlotka Kasi Dowbor

W jesienno-zimowe wieczory nic nie poprawia nastroju bardziej od gorących jabłek zamkniętych w cieście. Katarzyna Dowbor postanowiła podzielić się ze swoimi fanami przepisem na pyszną i banalnie prostą szarlotkę. Do jej przygotowania potrzebujecie tylko 4 składników!
Weronika Kępa
listopad 22, 2020

Katarzyna Dowbor znana jest przede wszystkim jako dziennikarka i prowadząca program „Nasz Nowy Dom”. I choć z gotowaniem ma to niewiele wspólnego, kobieta na co dzień jest przecież wspaniałą panią domu. Czas wolny od pomagania innym spędza między innymi w kuchni! Postanowiła więc zdradzić swoim obserwatorom sekret szybkiej i pysznej szarlotki.

W taki zimny, deszczowy dzień polecam Wam coś dobrego! Oto przepis na szarlotkę na francuskim cieście, którą zrobiłam z jabłek z mojego ogrodu.

Choć kulinaria stanowią niewielką część profilu na Instagramie Katarzyny Dowbor, fani byli zachwyceni przepisem. „Mniam, aż ślinka leci”, „Poproszę o kawałek”, „Oj , Pani Kasiu, spróbuję!”, „Musi być pyszna!”. Ogromny entuzjazm w komentarzach wzbudził również sposób prezencji deseru. „Piękna zastawa”, „I do tego ceramika bolesławiecka”, „Pięknie podane ciasteczko”, „Cudo...zastawa..”, „Pycha, zastawa przepiękna”.

Mimo że szarlotkę z przepisu Katarzyny Dowbor nie każdy będzie mógł zjeść na ceramice prosto z Bolesławca, gwarantujemy, że ten fakt nie będzie miał wpływu na smak. Sami się przekonajcie, jakie to pyszne!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Przepis na szarlotkę Kasi Dowbor

Będziesz potrzebować

  • 5 dużych jabłek (najlepiej z własnego ogrodu)
  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 100 g cukru do wypieków (jeśli jabłka są naprawdę mało słodkie możesz dodać go więcej)
  • Cynamon
  • 1 małe jajko

Przygotowanie

  1. Jabłka obierz ze skórki, a następnie usuń ogonki i gniazda nasienne.
  2. Owoce pokrój w niewielką kostkę, a następnie przełóż do rondelka lub małego garnka i zasyp cukrem.
  3. W ten sposób duś je pod przykrywką, na małym ogniu, przez ok. 15 minut.
  4. Tak przygotowane jabłka odstaw na kilka minut, tak aby mogły nieco ostygnąć.
  5. Formę o wymiarach 24x28 cm wyłóż 1 opakowaniem ciasta francuskiego.
  6. Ciasto francuskie pokryj podduszonymi jabłkami z cukrem. Całość posyp cynamonem (daj go tak dużo jak lubisz).
  7. Drugie ciasto francuskie pokrój na grube paski, a następnie ułóż je na jabłkach tworząc kratkę.
  8. W małej miseczce rozkłóć jajko i posmaruj nim wierzch ciasta. To sprawi, że ładnie się zarumieni podczas pieczenia.
  9. Tak przygotowaną szarlotkę piecz w 200 st. C przez ok. 40 minut (ciasto powinno ładnie zbrązowieć).

Źródło: IG

Komentarze
Magda Gessler i golonka
Paweł Kibitlewski, gkrphoto/ons.pl, Adobe Stock
Przepisy Obłędne wieprzowe golonki pieczone w piwie z przepisu Magdy Gessler. Gwiazda dodaje do nich 1 nietypowy składnik
Golonka to danie-marzenie dla zatwardziałych zwolenników tradycyjnej, treściwej i konkretnej kuchni. Jak przyrządza to mięso Magda Gessler?
Hubert Rój
listopad 21, 2020

Golonka to specjalność kuchni bawarskiej i czeskiej. Serwowana z kapustą kiszoną i obowiązkowym piwem jest dla Niemców i Czechów najwspanialszym przysmakiem, nieporównywalnym z niczym innym. To fakt, z naszymi sąsiadami mamy nieraz dość skomplikowane relacje. W tym aspekcie będziemy jednak z nimi w 100% zgodni  – golonkę Polacy również kochają miłością bezgraniczną. Golonka wieprzowa to nic innego jak kolano świni – tak też nazywają ją Czesi (vepřove koleno). By ją pozyskać, podczas rozbioru tuszy wieprzowej odcina się dolną część szynki lub łopatki wraz z kością. Surową golonkę gotuje się, dusi lub piecze. Z kolei z wędzonego wieprzowego kolana wyrabia się wędliny. Dzisiaj skupimy się na upieczeniu tego wybornego mięsa w piwie. Przepis na golonkę pochodzi z programu Magdy Gessler „Kuchenne rewolucje”. Pomysł gwiazdy TVN-u na to mięso opiera się na wyłożeniu pieczonej golonki warzywami i zalaniu jej piwem. Ten sposób przygotowania to gwarancja kulinarnego sukcesu! Jednym składnikiem, który nieco wyłamuje się z tradycyjnego sposobu przygotowania golonki jest słodka papryka w proszku. Ta przyprawa bardziej przywodzi na myśl wpływy węgierskie, niż bawarskie, ale uwierzcie nam – nada naszemu mięsu jeszcze ciekawszy smak! Przepis na golonki pieczone w piwie: Składniki: 2 golonki wieprzowe z kością 10 dag marchewki 10 dag selera 10 dag korzenia pietruszki 2 cebule 3 liście laurowe Kilka ziarenek ziela angielskiego Sól i pieprz Papryka słodka w proszku 2 szklanki jasnego piwa (butelka lub puszka) Przygotowanie: Oczyszczamy golonki, następnie umieszczamy je w naczyniu żaroodpornym. Nacieramy mięso papryką, solą i pieprzem. Do naczynia wkładamy ziele angielskie i liście laurowe. Włoszczyznę kroimy w...

Przeczytaj