Zygmunt Chajzer, golonka
ONS/Gotujmy.pl, ziutula
Gwiazdy

Niezwykle smaczna golonka z kiszoną kapustą. Danie uwielbia sam Zygmunt Chajzer

Jakie są ulubione potrawy gwiazd? Wśród faworytów rosół, kremowe zupy i golonka z kapustą. Przepis na tę ostatnią znajdziecie poniżej!
Aleksandra Jaworska
listopad 26, 2020

W dobie mediów społecznościowych gwiazdy często przyznają, że mimo nawału obowiązków zawodowych, starają się wygospodarować czas na domowe gotowanie. Wśród sposobów na przygotowywanie posiłków królują dania na parze lub bez użycia tłuszczu. 

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Faworyci podniebienia

W jednej z relacji na Instagramie Barbara Kurdej-Szatan przyznała, że jej daniem popisowym są kremowe zupy. Oldze Borys wyjątkowo dobrze wychodzi rosół wołowo - indyczy, a Zygmunt Chajzer ukochał golonkę z kapustą.

Gotowanie w domu i dla całej rodziny to nie tylko obowiązek. Niekiedy to czysta przyjemność, jeszcze inaczej patrząc, czas na spędzenie nietuzinkowych momentów z bliskimi. Wspólne gotowanie na fali pandemii wygląda jeszcze inaczej. W domu gotujemy coraz częściej.

Soczysta golonka

Miękka i soczysta golonka na niedzielny lub świąteczny obiad? Czemu nie! Taki efekt uzyskamy wtedy, gdy pracę podzielimy na dwa etapy. Najpierw golonkę należy podgotować w wywarze z włoszczyzny, a później upiec w piekarniku. Kruchość golonki zagwarantuje również zrobienie jej w szybkowarze.

Składniki na golonkę z kapustą i grzybami z szybkowara:

  • golonki wieprzowe przednie 3 sztuki,
  • przyprawa do wieprzowiny 3 łyżki,
  • ząbki czosnku 6 sztuk,
  • smalec 1 łyżka,
  • grzyby suszone 1 opakowanie,
  • kminek ziarna 1 łyżka,
  • papryka chili 1 łyżeczka,
  • cukier 1 łyżka,
  • ziele angielskie 4 sztuki,
  • liście laurowe 2 sztuki,
  • woda 2 szklanki.

Sposób przygotowania golonki

W garnku szybkowara na smalcu zrumieniamy golonki natarte przyprawą do wieprzowiny. Pod koniec dodajemy ząbki czosnku.

Na golonki wysypujemy pokrojoną drobno kiszoną kapustę, namoczone w wodzie i pokrojone cienko suszone grzyby razem z kminkiem, papryką chili, liśćmi laurowymi, cukrem oraz zielem angielskim.

Następnie wlewamy wodę i zamykamy szybkowar. Po zasyczeniu pary w urządzeniu, gotujemy na średnim ogniu ok. 60 minut.

Ciekawi jak smakuje przysmak w stylu Zygmunta Chajzera?

Komentarze
Zapiekanka fasolowa
iskierka.ag/gotujmy.pl
Newsy Przepis na pieczoną fasolę z warzywami. Ten smak na długo pozostaje w ustach
Fasolka po bretońsku, zupa fasolowa, no i właśnie – co jeszcze można ugotować z fasoli? Ten przepis na zapiekankę stworzy wam nowe możliwości.
Hubert Rój
listopad 26, 2020

Fasola to niezwykle pożywne i dość tanie jedzenie. Niejedna z polskich gospodyń ma w swojej spiżarni pokaźny zapas wszelkiego rodzaju grochu czy fasoli. Ma zapas i zwykle ma także zmartwienie, co można z nich ugotować. Po kolejnej grochówce i fasolce po bretońsku w sezonie, domownicy mogą mieć dość. Jak zatem „zagospodarować” w kuchni naszą fasolę? Sposobem mogą być na przykład pasty fasolowe na kanapki albo zapiekanki. Takie jak choćby ta, proponowana przez nas w poniższym przepisie. Istnieje nieskończona liczba wariacji na temat zapiekanek fasolowych. Mogą one stanowić osobne danie, które podamy bez jakichkolwiek dodatków. W innych wypadkach możemy podać zapiekaną fasolę choćby z ziemniakami i surówką. Dzisiaj stawiamy na ten pierwszy wariant. Do naszej pieczonej fasoli z warzywami użyjemy szeregu warzyw. Po pierwsze, bazę węglowodanową naszego dania będą stanowiły właśnie pokrojone dość drobno ziemniaki. Po drugie nie obędzie się bez cebuli, papryki i marchewki i czosnku. Jeżeli mamy w domu zatwardziałych mięsożerców, możemy pokusić się o dodanie kiełbasy. Przepis na pieczoną fasolę z warzywami. Składniki: 3 szklanki fasoli 3 cebule średniej wielkości 2 średnie marchewki Papryka czerwona 40-50 dag ziemniaków Kilka łyżek masła 2 jaja 10 dag bułki tartej 10 dag sera żółtego w kostce (opcjonalnie – mozzarella) 2-3 ząbki czosnku Opcjonalnie – kawałek kiełbasy Majeranek Bazylia Sól i pieprz Natka pietruszki Przygotowanie: Fasolę moczymy przez kilka godzin w wodzie, następnie gotujemy do miękkości z dodatkiem soli. Ziemniaki gotujemy w całości „na ząb” – dopieką się do końca w piekarniku. Cebulę kroimy w dużą kostkę i podsmażamy delikatnie na maśle na patelni. Po...

Przeczytaj