W dobie mediów społecznościowych gwiazdy często przyznają, że mimo nawału obowiązków zawodowych, starają się wygospodarować czas na domowe gotowanie. Wśród sposobów na przygotowywanie posiłków królują dania na parze lub bez użycia tłuszczu. 

Faworyci podniebienia

W jednej z relacji na Instagramie Barbara Kurdej-Szatan przyznała, że jej daniem popisowym są kremowe zupy. Oldze Borys wyjątkowo dobrze wychodzi rosół wołowo - indyczy, a Zygmunt Chajzer ukochał golonkę z kapustą.

Gotowanie w domu i dla całej rodziny to nie tylko obowiązek. Niekiedy to czysta przyjemność, jeszcze inaczej patrząc, czas na spędzenie nietuzinkowych momentów z bliskimi. Wspólne gotowanie na fali pandemii wygląda jeszcze inaczej. W domu gotujemy coraz częściej.

Soczysta golonka

Miękka i soczysta golonka na niedzielny lub świąteczny obiad? Czemu nie! Taki efekt uzyskamy wtedy, gdy pracę podzielimy na dwa etapy. Najpierw golonkę należy podgotować w wywarze z włoszczyzny, a później upiec w piekarniku. Kruchość golonki zagwarantuje również zrobienie jej w szybkowarze.

Zobacz także:

Składniki na golonkę z kapustą i grzybami z szybkowara:

  • golonki wieprzowe przednie 3 sztuki,
  • przyprawa do wieprzowiny 3 łyżki,
  • ząbki czosnku 6 sztuk,
  • smalec 1 łyżka,
  • grzyby suszone 1 opakowanie,
  • kminek ziarna 1 łyżka,
  • papryka chili 1 łyżeczka,
  • cukier 1 łyżka,
  • ziele angielskie 4 sztuki,
  • liście laurowe 2 sztuki,
  • woda 2 szklanki.

Sposób przygotowania golonki

W garnku szybkowara na smalcu zrumieniamy golonki natarte przyprawą do wieprzowiny. Pod koniec dodajemy ząbki czosnku.

Na golonki wysypujemy pokrojoną drobno kiszoną kapustę, namoczone w wodzie i pokrojone cienko suszone grzyby razem z kminkiem, papryką chili, liśćmi laurowymi, cukrem oraz zielem angielskim.

Następnie wlewamy wodę i zamykamy szybkowar. Po zasyczeniu pary w urządzeniu, gotujemy na średnim ogniu ok. 60 minut.

Ciekawi jak smakuje przysmak w stylu Zygmunta Chajzera?