szarlotka przepis
ONS
Gwiazdy

Leciutka szarlotka na francuskim cieście przepisu Kasi Dowbor. Gwiazda telewizji zdradziła fantastyczny przepis!

Macie ochotę na ciasto? Sprawdźcie ten przepis Kasi Dowbor na ekspresową szarlotkę!
Katarzyna Wyborska
listopad 16, 2020

Uwielbiana przez Polaków gwiazda programu "Nasz Nowy Dom" od lat wraz z ekipą budowlańców i architektów pomaga potrzebującym rodzinom spełnić marzenia. Ciepła i serdeczna Kasia Dowbor dba o kontakt ze swoimi fanami i często dzieli się z nimi fragmentami swojego życia w mediach społecznościowych. Niedawno zdradziła swój przepis na pyszną szarlotkę! Sprawdźcie koniecznie jak zrobić to ciasto z receptury autorstwa Kasi Dowbor!

Na długie, jesienne wieczory spędzane pod kocykiem z herbatką nie ma nic lepszego niż ciepłe, własnoręcznie wykonane ciasto! Z tego przepisu Katarzyny Dowbor z łatwością wyczarujecie pachnącą i rozpływającą się w ustach szarlotkę, idealną do rozgrzewającej herbatki.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Szarlotka na cieście francuskim – przepis Kasi Dowbor

Do przygotowania tej wyjątkowej szarlotki potrzebujecie:

  • Ciasto francuskie – możecie je zrobić sami (co zajmuje bardzo dużo czasu i stanowi pewne wyzwanie, ale dla chcącego nic trudnego!) lub kupić w sklepie. Takie gotowe ciasto można od razu wyłożyć na blachę i upiec!
  • Jabłka (najlepiej odmiana szara reneta)
  • Cukier
  • Cynamon

Przygotowanie

  1. Na średniej wielkości blasze lub tortownicy wyłóż ciasto.
  2. Jabłka pokrój i duś na patelni z niewielką ilością cukru.
  3. Gdy duszone jabłka nieco ostygną, połóż je na cieście i posyp cynamonem.
  4. Blachę z ciastem włóż do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz do momentu, aż ciasto zrobi się brązowe.

I gotowe! Do smaku możecie posypać wierzch ciasta cukrem pudrem.

 

Źródło: @katarzyna_dowbor_official/Instagram

Komentarze
zupa gulaszowa
walia/gotujmy.pl
Przepisy Idealna gulaszowa? Prawdziwy sekret tkwi w tym jednym składniku. Sprawdźcie, czy o tym wiedzieliście!
Za oknem szara jesień. Nasze organizmy domagają się czegoś gorącego i pożywnego – pyszna zupa gulaszowa będzie jak znalazł!
Hubert Rój
listopad 16, 2020

Idealna gulaszowa? Prawdziwy sekret tkwi w tym jednym składniku. Sprawdźcie, czy o tym wiedzieliście! Za oknem szara jesień. Nasze organizmy domagają się czegoś gorącego i pożywnego – pyszna zupa gulaszowa będzie jak znalazł! W wielu polskich domach gotuje się zupę gulaszową. Sęk w tym, że co dom, to inna receptura. Jedni gotują bogaty w kilka rodzajów mięs forszmak, inni wolą kwaśne, nasycone pomidorami zupy meksykańskie. Jeszcze inną grupą zawiesistych, jesiennych zup są tak zwane gulaszowe. Ich nazwa nie wzięła się z przypadku. Nam, Polakom, tego rodzaju zupa przypomina oczywiście mięsny, aromatyczny sos, który nieraz spożywamy z plackiem po węgiersku czy z różnego rodzaju kaszami. Jednak, zupa gulaszowa swój rodowód ma na Węgrzech. To właśnie w kraju papryki od setek lat narodową potrawą jest zupa gulasz (węg. gulyas). Nie, to nie błąd. Pod właśnie tą nazwą, kryje się paprykowo-pomidorowe płynne danie. Właśnie gulaszu w kartach dań najczęściej wyszukują zagraniczni klienci węgierskich restauracji. Nieraz przez przypadek zamiast drugiego dania dostają pierwsze. Tak, czy inaczej, węgierski gulasz to pierwowzór naszej zupy gulaszowej. Dzisiaj przedstawimy wam naszą wariację na ten temat. Naszym specjalnym, dodatkowym składnikiem, którego nie uświadczycie w węgierskim daniu będzie biała fasola Jaś. Co prawda w zupie meksykańskiej występuje fasola czerwona, ale przecież zawsze warto zadbać o patriotyczny element na naszym talerzu! Składniki: Duży kawałek łopatki wieprzowej Seler Por 1-2 duże marchewki 2 korzenie pietruszki 20 dag pieczarek  3 cebule  Czosnek – kilka ząbków 2 małe papryki Koncentrat pomidorowy Kilka sporych ziemniaków Sól, pieprz Liść laurowy, ziele angielskie Przygotowane: Mięso...

Przeczytaj
Gołąbki
Gotujmy.pl/buciol78
Przepisy Jedno z najpyszniejszych dań. Gołąbki w sosie pieczarkowym. Nikt się im nie oprze
Tradycyjnymi składnikami farszu na gołąbki są mielone mięso wieprzowe i ryż lub kasza. Produktem, który wykracza poza tradycję, ale pasuje do gołąbków, są pieczarki. Próbowaliście już takiego połączenia?
Aleksandra Jaworska
listopad 16, 2020

Sezon grzybowy trwa w najlepsze. Jesień to świetna pora roku dla grzybiarzy. Całe szczęście pieczarki są głównie hodowlane. Znajdziemy je na półkach sklepów przez cały rok.  Dla odmiany pieczarki Pieczarki pasują do mięsa, ryżu i kapusty. Wszystkie wymienione składniki użyjemy do zrobienia ich nieco mniej tradycyjnej wersji. Z ciekawostek warto wiedzieć, że blaszki młodych pieczarek są różowe. Dopiero po dojrzeniu stają się brązowe. Właśnie takie nadają się do spożycia.  Pieczarki to także grzyby uniwersalne. Możemy podać je w domowych zapiekankach, jako składnik zupy grzybowej czy smaczny produkt sałatki na urodzinowe przyjęcie.  Do gołąbków w sosie grzybowym będziecie potrzebować:  500g mięsa mielonej szynki wieprzowej 1 torebka ryżu parboiled 10 dużych liści młodej kapusty 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 10 dużych pieczarek 5 łyżek gęstej śmietany 18% świeża natka pietruszki sól i pieprz odrobina przyprawy do mięsa mielonego 2 szklanki rosołu drobiowego 2 łyżki mąki pszennej masło Gołąbki od podstaw Gotowanie zaczynamy od zrobienia farszu. Do miski przekładamy mięso. Dodajemy ugotowany, ostudzony ryż, startą cebulę i przyprawy. Liście kapusty gotujemy w dużym garnku. Kiedy ostygną, na każdy nakładamy farsz i zwijamy gołąbki.  Gotowe zawiniątka układamy ciasno na spodzie większego garnka. Ewentualnie na liściach kapusty ułożonych na jego dnie.  Na patelni roztapiamy niewielką ilość masła i podsmażamy na nim pieczarki. Gotowe grzyby zalewamy 2 szklankami rosołu, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, dusimy kilka minut.  Na koniec wlewamy śmietanę. Mieszamy i...

Przeczytaj
Kotlety mielone
ewaeu/gotujmy.pl
Przepisy Przepis na wyśmienite kotlety mielone. Wyjdą soczyste jeśli zastosujesz jeden, babciny trik
Kotlety schabowe czy kotlety mielone? Narodowa dyskusja na taki właśnie temat trwa już od dziesiątek lat. To stary pojedynek o palmę pierwszeństwa na polskich stołach. Zwycięzcy jednak wciąż nie widać. Uznajmy więc, że mamy remis i jedzmy z uśmiechem na ustach i jedne i drugie!
Hubert Rój
listopad 16, 2020

Kotlety mielone, bo to na nich się dzisiaj skupimy, jadamy najchętniej z tłuczonymi ziemniakami. Zamiast puree możemy zjeść je także po staropolsku, czyli z kaszą. W takich wypadkach warto okrasić naszą poczciwą gryczaną albo jęczmienną masłem – będzie znacznie smaczniejsza. Do mięsa (kotlety mielone) i węglowodanów (ziemniaki lub kasza) trzeba dodać jakiś zdrowy element. Często jemy zatem taki zestaw z sezonowymi warzywami, sałatami, a w okresie jesienno-zimowym choćby z surówką z kapusty kiszonej czy z gotowaną marchewką. Przepis na tę ostatnią znajdziecie pod tym linkiem: KLIK! Kiedy plan na obiad jest już gotowy, czas na skupienie się na naszym najważniejszym składniku, czyli mięsie. Mięso do kotletów mielonych należy wybierać starannie. Nie wystarczy kupić pierwszego lepszego pakowanego próżniowo kawałka z marketu. By nasze kotlety były takie jak u mamy i babci, musimy zadbać o to, by miały w sobie nieco tłuszczu. Zbyt chude mięso sprawi, że staną się zbyt suche. Kiedy wybierzemy w sklepie odpowiedni kawałek wieprzowiny (np. łopatka, ewentualnie szynka), poprośmy o jego zmielenie albo zróbmy to sami w domu. Wtedy będziemy mieli gwarancję tego, co zawiera nasza mielonka. Powszechnie wiadomo, że do kotletów dodaje się nieco bułki tartej. Co powiecie na pomysł, by wrócić do starych babcinych metod i zamiast bułki tartej dodać do masy mięsnej moczoną w mleku bułkę? Taki zabieg powinien sprawić, że nasze kotlety będą miały odpowiednią teksturę. Jeszcze jedna sztuczka prosto z babcinej kuchni: spróbujcie smażyć swoje kotlety na tłuszczu zwierzęcym, czyli smalcu, który nadal jest szeroko dostępny w naszych sklepach. Przepis na kotlety mielone: Składniki: Ok. 50 dag mięsa wieprzowego mięsa mielonego 1 mała bułka (może być czerstwa) Mleko do namoczenia bułki 1...

Przeczytaj