królowa Elżbieta
ONS
Gwiazdy

Królowa Elżbieta II to prawdziwy łasuch! Jaki jest jej ulubiony przysmak? My już wiemy!

Mimo sędziwego wieku, królowa Elżbieta II wciąż jest w znakomitej formie. W jednym z poprzednich artykułów mogliście dowiedzieć się co nieco o diecie brytyjskiej monarchini, ale czy zastanawialiście się kiedyś, jaki jest jej ulubiony przysmak?
Anna Borkowska
listopad 16, 2020
Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Królowa Elżbieta II wprost uwielbia...

Były szef kuchni brytyjskiej rodziny królewskiej zdradził przepis na ulubione danie królowej Elżbiety II . W latach 90. Darren McGrady był osobistym szefem kuchni królowej. Mężczyzna twierdzi, że Elżbieta II wprost uwielbia jeść czekoladę, dlatego każdego lata, gdy przeprowadzała się na jakiś czas do szkockiego zamku Balmoral, przygotowywał dla niej mus czekoladowy z odrobiną whisky.

Jak przygotować taki mus?

Na YouTube opublikowano filmik, na którym McGrady pokazuje, jak krok po kroku powstaje taki mus. Najpierw trzeba stopić 170 gramów ciemnej czekolady. W osobnej misce należy rozpuścić łyżeczkę kawy dodając najpierw zagotowaną wodę, a następnie dwie łyżeczki dobrej whisky. Powstałą mieszaninę i pięć żółtek wlewa się do rozpuszczonej czekolady i dokładnie miesza. Następnie należy dodać do musu 295 ml bitej śmietany i pięć białek. Na sam koniec naczynie umieszcza się na trzy godziny w lodówce.

Według McGrady'ego, królowa wprost uwielbiała taki deser i bardzo często zabierała go ze sobą na pikniki.

Nikt nie wiedział, czy kolacja odbędzie się na zamku, czy królowa zorganizuje grilla na wzgórzach - wyjaśnia.

Zawsze musieliśmy być przygotowani na obie ewentualności - dodaje.

Źródło: Daily Mail

Komentarze
jak przechowywać kawę
AdobeStock
Triki kulinarne Absolutnie NAJLEPSZY sposób na przechowywanie ziaren kawy! Wystarczy, że włożysz je do...
Chcesz, żeby twoja kawa jak najdłużej zachowała świeży smak i aromat? Zastosuj tę jedną, prostą zasadę!
Katarzyna Wyborska
listopad 15, 2020

Mielona, ziarnista, a może rozpuszczalna? Każdy ma ulubiony rodzaj i sposób przyrządzania kawy. Można się spierać co do tego który z nich jest najzdrowszy i w wyniku którego wychodzi najsmaczniejsza kawa. Jednak nie wszyscy wiedzą, jak ogromną rolę w przygotowaniu kawy pełni… sposób jej przechowywania! Sprawdź, czy robisz to dobrze! Przechowywanie kawy? Niektórzy pewnie drapią się po głowie i zastanawiają: „Jak to jak przechowywać kawę? W słoiku!”. Oczywiście, że tak. Jednak sekret nie tkwi w tym w czym się przechowuje kawę, tylko w jakich warunkach! Jak przechowywać kawę Rzecz nie dotyczy oczywiście kawy rozpuszczalnej, która może z czasem jedynie lekko zwietrzeć. Jeżeli jednak jesteście miłośnikami kawy mielonej lub ziarnistej, to koniecznie zastosujcie się do tych wskazówek, dzięki którym wasza kawa zawsze będzie pyszna i aromatyczna!   Po pierwsze – pamiętajcie, że puszka, słoik czy pojemnik z kawą muszą być absolutnie zawsze szczelnie zamknięte! W przeciwnym wypadku szybko zwietrzeje i nie będzie już tak dobrze smakować. Kawa bowiem nie cierpi tlenu, światła i ciepła. Z wymienionych wyżej powodów kawę należy przechowywać w suchym, zimnym i ciemnym miejscu. Najlepiej nadaje się do tego chłodna spiżarnia! Nigdy nie trzymaj kawy w szafce nad okapem, mikrofalówką, często używanym czajnikiem i innymi sprzętami, które wytwarzają ciepło. Jak przedłużyć świeżość kawy? Przyjmuje się, że mielona kawa po otwarciu jest świeża przez około tydzień. Kawa ziarnista zachowa aromat nieco dłużej, jednak oba rodzaje kawy trzymane w temperaturze pokojowej najszybciej stracą wyjątkowy smak i zapach. Jaki jest na to sposób? Trzeba… obniżyć temperaturę! Okazuje się bowiem, że trzymanie kawy w temperaturze...

Przeczytaj