Magda Gessler restauracje
ons
Gwiazdy

Ile restauracji tak naprawdę prowadzi Magda Gessler? My już wiemy!

Magda Gessler od lat określana jest jako „właścicielka kilkunastu restauracji w Polsce”. Okazuje się jednak, że większości z nich udziela tylko swojego nazwiska i pomysłów na dania. Miejsc, które stworzyła całkowicie sama nie jest więc tak wiele.
Weronika Kępa
listopad 24, 2020

Magda Gessler od lat pomaga Polakom ratować ich gastronomiczne biznesy. W „Kuchennych Rewolucjach” kobieta określana jest jako „właścicielka kilkunastu restauracji i niekwestionowany autorytet kulinarny”. I o ile do tej drugiej części nikt nie ma zarzutów, o tyle pierwsza fraza budzi ogromne zainteresowanie wśród miłośników jedzenia i fanów gwiazdy.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Gessler pozwala używać swojego nazwiska

Magda Gessler już kilkanaście lat temu wytłumaczyła, dlaczego tak wiele miejsc promuje się jej nazwiskiem, mimo że nie są jej własnością. Okazuje się, że restauratorka ściśle współpracuje z kilkunastoma punktami gastronomicznymi w kraju i udziela na to zgody. Oczywiście nie za darmo.

Daję tym miejscom nie tylko moje nazwisko, ale przede wszystkim całą siebie – moje najlepsze pomysły, jakość, która z mojego nazwiska wynika. Sama wszystkiego pilnuję, doglądam, unowocześniam smaki, poprawiam.

W ten sposób Gessler przez lata wspierała między innymi Willę Uciechę, Hestię, Bażanciarnię, Gar czy Belugę. Jednak bezpośrednio spod jej skrzydeł wyszło o wiele mniej restauracji. Jedną z nich i jednocześnie pierwszą, którą stworzyła jest zlokalizowana w Warszawie „U Fukiera”.

To moja i tylko moja restauracja, okręt flagowy, początek mojego życia w Polsce po powrocie z Hiszpanii. Tutaj gotuję i bywam - można mnie tu spotkać prawie codziennie. Tu wreszcie sama chętnie wybieram dania dla moich gości. 

Kulinarne perełki na mapie Polski

Na tym jednak nie koniec. Będąc w stolicy można również zajrzeć do nowo otwartego lokalu „Słodki Słony Familia”, który Gessler otworzyła razem ze swoim synem, Tadeuszem Mullerem. W menu cukierni znalazły się między innymi maślane bułeczki, kruche ciasteczka, ciastka, drożdżówki, eklerki, mazurki, a nawet pączki.

Magda Gessler ze swoimi kulinariami nie zamyka się jednak tylko na Warszawę. Restauratorka przyjmuje gości również w górach, a dokładniej w Bukowinie Tatrzańskiej w „Schronisku Smaków”. Serwowane tam dania to idealny przykład klasycznej polskiej kuchni w nowoczesnym wydaniu. 

Do Magdy Gessler należą również restauracje AleGloria, Polka oraz Zielnik. Jak łatwo policzyć - w sumie jest ich 6!

Źródło: plejada, gala

Komentarze
Sałatka jarzynowa
ons/Adobe Stock
Przepisy Twoja sałatka jarzynowa nie smakuje tak, jak powinna? Magda Gessler wytyka najczęstszy błąd Polaków!
Sałatka jarzynowa to przysmak, bez którego polska kuchnia nie mogłaby istnieć. Okazuje się jednak, że warzywa potrzebne do jej przygotowania nie powinny dochodzić w wodzie. Magda Gessler ma na nie inny sposób!
Weronika Kępa
listopad 18, 2020

Sałatka jarzynowa od lat gości na naszych stołach, nie tylko przy okazji świąt, ale również na co dzień. Jej prostoty i idealnego smaku nikt nie jest w stanie zakwestionować. Okazuje się jednak, że wielu Polaków popełnia kardynalny błąd podczas jej przygotowywania. Przyszedł więc czas na aktualizację tradycyjnego przepisu. Magda Gessler wytyka najczęstszy błąd Polaków Znana restauratorka przyznaje, że najczęstszym błędem popełnianym podczas przyrządzania sałatki jarzynowej jest… gotowanie warzyw w zwykłej wodzie. Według restauratorki powinna ona zostać zastąpiona przez rosół , ale nie byle jaki! Dokładnie chodzi tu o wywar z mięsa na pasztet. Przepis na sałatkę jarzynową Będziesz potrzebować 3 duże ziemniaki 2 duże marchewki 1 pietruszkę 4 ogórki kiszone 1 cebula 1 jabłko 1 puszkę groszku konserwowego 3 duże jajka 5 łyżek majonezu 4 łyżki jogurtu naturalnego Rosół z mięsa na pasztet (jeśli nie masz takiego, użyj zwykłego rosołu) Przyprawy: pieprz, sól Przygotowanie Ziemniaki, marchewki i pietruszkę dokładnie umyj pod bieżącą wodą, a następnie umieść w garnku z gorącym rosołem . Całość gotuj aż do miękkości warzyw, ok. 40 minut. Przed wrzuceniem do garnka warzywa możesz przekroić na pół, wtedy szybciej się ugotują. Po 40 minutach wyjmij warzywa z wody i pozostaw do ostygnięcia na ok. 20 minut, a następnie zdejmij z nich skórkę. Obrane warzywa pokrój w niewielką kostkę i umieść w stosunkowo dużej misce (sałatka jarzynowa składa się z wielu produktów, wszystko musi się zmieścić w jednym naczyniu). W rondelku pełnym zimnej wody umieść jajka i ugotuj je na twardo (8-10 minut od momentu, w którym woda zacznie wrzeć). Ugotowane jajka polej zimną wodą, a następnie...

Przeczytaj