Podstawy smażenia kotletów mielonych znają nawet początkujący adepci sztuki gotowania. To klasyczne danie kuchni polskiej i każdy z nas podglądał, jak mama i babcia mieszają mięso na kotlety. Nawet, jeżeli sądzicie, że o kotletach wiecie już wszystko, sprawdźcie pewną prostą sztuczkę, która pozwoli wam wydobyć z nich jeszcze więcej smaku i sprawi, że będą przyjemnie wilgotne i soczyste. 

Jakie mięso wybrać na kotlety mielone?

Zacznijmy od wyboru odpowiedniego mięsa na kotlety. Z pewnością byliście świadkami tego, jak w waszych domach mielono mięso przez tradycyjną maszynkę. Dzisiaj znacznie częściej kupuje się gotowe, zmielone już mięso w sklepie. Ważne jest, by było ono odpowiednio tłuste – inaczej kotlety będą za suche. Mogą się też rozpadać.

To jednak nie wszystko. Dzisiaj przygotowaliśmy dla was jeszcze jedną sztuczkę, która poprawi smak waszych kotletów mielonych.

Zobacz także:

Odłóżcie tu mięso przed smażeniem

Dzięki tej metodzie wasze kotlety staną się jeszcze bardziej pulchne, a do tego zachowają swoją naturalną soczystość po wysmażeniu. O co chodzi? Wystarczy, że po wyrobieniu masy na kotlety, odstawicie ją na pół godziny do lodówki.

Taki krótki „odpoczynek” dobrze jej zrobi. Dopiero po tym czasie należy przystąpić do wyrabiania i smażenia kotletów. Będą bardziej pulchne oraz idealnie soczyste.

Przepis na kotlety mielone

Składniki:

  • 60 dag mięsa wieprzowego mięsa mielonego, najlepiej z łopatki

  • 1 bułka (może być czerstwa)

  • Mleko do namoczenia bułki

  • 1 cebula

  • 1 jajko

  • Sól

  • Pieprz

  • Opcjonalnie: bułka tarta do panierowania gotowych kotletów

  • Opcjonalnie: kilka ząbków czosnku

  • Smalec lub olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od namoczenia w mleku suchej bułki.

  2. Cebulę drobniutko pokrójcie w kostkę.

  3. Wyrabiajcie ręcznie mięso z dodatkiem jajka, bułki, cebuli, a także soli i pieprzu.

  4. Mięso powinno być wyrabiane tak długo, ile potrzeba, by odchodziło bez problemu od ręki.

  5. Odstawcie mięso w chłodne miejsce na trzydzieści minut, by nieco odpoczęło.

  6. Formujcie kotlety, mocząc przy tym ręce w wodzie dla wygody.

  7. Lekko spłaszczcie kotlety od góry, by łatwiej się usmażyły w środku.

  8. Na patelni rozgrzejcie olej lub smalec.

  9. Smażcie kotlety z obu stron na brązowy kolor.

  10. Podawajcie najlepiej z puree ziemniaczanym, buraczkami lub z marchewką gotowaną.

  11. Smacznego!