Podstawy smażenia kotletów mielonych znają nawet początkujący adepci sztuki gotowania. To klasyczne danie kuchni polskiej i każdy z nas podglądał, jak mama i babcia mieszają mięso na kotlety. Nawet, jeżeli sądzicie, że o kotletach wiecie już wszystko, sprawdźcie pewną prostą sztuczkę, która pozwoli wam wydobyć z nich jeszcze więcej smaku i sprawi, że będą przyjemnie wilgotne i soczyste.
Jakie mięso wybrać na kotlety mielone?
Zacznijmy od wyboru odpowiedniego mięsa na kotlety. Z pewnością byliście świadkami tego, jak w waszych domach mielono mięso przez tradycyjną maszynkę. Dzisiaj znacznie częściej kupuje się gotowe, zmielone już mięso w sklepie. Ważne jest, by było ono odpowiednio tłuste – inaczej kotlety będą za suche. Mogą się też rozpadać.
To jednak nie wszystko. Dzisiaj przygotowaliśmy dla was jeszcze jedną sztuczkę, która poprawi smak waszych kotletów mielonych.
Zobacz także:
Odłóżcie tu mięso przed smażeniem
Dzięki tej metodzie wasze kotlety staną się jeszcze bardziej pulchne, a do tego zachowają swoją naturalną soczystość po wysmażeniu. O co chodzi? Wystarczy, że po wyrobieniu masy na kotlety, odstawicie ją na pół godziny do lodówki.
Taki krótki „odpoczynek” dobrze jej zrobi. Dopiero po tym czasie należy przystąpić do wyrabiania i smażenia kotletów. Będą bardziej pulchne oraz idealnie soczyste.
Przepis na kotlety mielone
Składniki:
-
60 dag mięsa wieprzowego mięsa mielonego, najlepiej z łopatki
-
1 bułka (może być czerstwa)
-
Mleko do namoczenia bułki
-
1 cebula
-
1 jajko
-
Sól
-
Pieprz
-
Opcjonalnie: bułka tarta do panierowania gotowych kotletów
-
Opcjonalnie: kilka ząbków czosnku
-
Smalec lub olej do smażenia
Przygotowanie:
-
Zacznijcie od namoczenia w mleku suchej bułki.
-
Cebulę drobniutko pokrójcie w kostkę.
-
Wyrabiajcie ręcznie mięso z dodatkiem jajka, bułki, cebuli, a także soli i pieprzu.
-
Mięso powinno być wyrabiane tak długo, ile potrzeba, by odchodziło bez problemu od ręki.
-
Odstawcie mięso w chłodne miejsce na trzydzieści minut, by nieco odpoczęło.
-
Formujcie kotlety, mocząc przy tym ręce w wodzie dla wygody.
-
Lekko spłaszczcie kotlety od góry, by łatwiej się usmażyły w środku.
-
Na patelni rozgrzejcie olej lub smalec.
-
Smażcie kotlety z obu stron na brązowy kolor.
-
Podawajcie najlepiej z puree ziemniaczanym, buraczkami lub z marchewką gotowaną.
-
Smacznego!