Zupa pomidorowa to jedna z najbardziej ulubionych zup Polaków. Jedni lubią jeść ją z ryżem, drudzy z makaronem – jeszcze inni wolą, gdy jest gęsta niczym krem i nie ma w sobie żadnych dodatków.

Podstawą dobrej zupy pomidorowej są oczywiście dwie rzeczy: dobry bulion i dobrej jakości pomidory, najlepiej podsmażone wcześniej na maśle, ale możemy równie dobrze przygotować taką zupę na bazie przecieru z pomidorów i koncentratu.

Co powiecie na zupę pomidorową z dodatkiem... soku z pomarańczy?

Składniki:

  • 4-5 litrów wody
  • 2 skrzydełka z kurczaka
  • 2 duże marchewki
  • Pomarańcza
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • 6 ziemniaków
  • 500g przecieru pomidorowego,
  • 250g makaronu łazanki
  • pół łyżeczki imbiru
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • po łyżeczce tymianku, bazylii, oregano i ziół prowansalskich
  • 1 łyżka śmietany
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Do garnka z wodą wrzucamy skrzydełka i ziele z liściem laurowym.
  2. Marchewkę i pietruszkę kroimy w kostkę i dodajemy do garnka, po czym gotujemy.
  3. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni i wrzucamy do zupy.
  4. Ziemniaki kroimy w kosteczkę i dodajemy do garnka.
  5. Zupę gotujemy aż warzywa będą miękkie.
  6. Dodajemy makaron i przecier pomidorowy.
  7. Dodajemy wyciśnięty sok z pomarańczy.
  8. Gotujemy ok 15 minut.
  9. Na koniec przyprawiamy i jeszcze przez chwilę gotujemy. 
  10. Zabielamy zupę śmietaną.

Smacznego!

Zobacz także: