Co powiecie na totalnie zwariowaną wersję gołąbków, w której do farszu dodaje się kaszę, buraczki i paprykę? Podajcie je z sosem pomidorowym, a otrzymacie doskonałą propozycję obiadową dla całej rodziny! Gołąbki to jedno z ulubionych dań Polaków. I nic w tym dziwnego, w końcu to nie tylko bardzo smaczna, ale też sycąca potrawa. W tradycyjnym przepisie na gołąbki znajdziemy mięso mielone, które należy połączyć z ryżem i podsmażoną cebulką. Taki farsz nakładamy do ugotowanych w osolonej wodzie liści białej kapusty, a następnie gotujemy w wywarze lub zapiekamy na rumiano w piekarniku.

Gołąbki z kaszą jęczmienną, papryką i burakiem

Gołąbki z kaszą jęczmienną, papryką i burakiem, to świetna alternatywa dla klasycznych gołąbków, jakie już dobrze znacie. Przepis wymyśliła jedna z naszych czytelniczek, która wpadła na pomysł, by dodać do mięsnego farszu buraczki i czerwoną paprykę. Co sądzicie o takim połączeniu? MałaMi89 twierdzi, że smakuje naprawdę pysznie!

Składniki:

  • 1/2 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 1 główka kapusty włoskiej
  • 2 pieczone papryki (bez skórki)
  • 1 szkl. mrożonych buraczków tartych
  • 1 duża cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 szkl. kaszy jęczmiennej perłowej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 szczypty papryki ostrej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 1 płaska łyżeczka soli

Sos:

  • 3 pomidory
  • 1 pieczona papryka (bez skórki)
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • mąka ziemniaczana do zagęszczenia

Przygotowanie:

  1. Z kapusty odcinamy 4 wierzchnie liście.
  2. Wycinamy głąb i sparzamy w garnku z gorącą wodą.
  3. Następnie po kolei zdejmujemy liście i wycinamy gruby nerw (ostrożnie, aby nie przeciąć liścia).
  4. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy buraczki, jajko, posiekaną cebulę, drobno posiekany czosnek, przyprawy, kaszę jęczmienną i pokrojone w kostkę pieczone papryki.
  5. Całość wyrabiamy dokładnie na jednolitą masę.
  6. Do każdego liścia od grubszej strony wkładamy po 2-3 łyżki mięsnego farszu, składamy boki i zawijamy w rulonik.
  7. Układamy ciasno w naczyniu żaroodpornym, które na dnie wykładamy 2 odciętymi na początku liśćmi kapusty.
  8. Do garnka z wrzątkiem wrzucamy wcześniej sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory, pieczoną paprykę oraz posiekaną cebulkę.
  9. Dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy.
  10. Gdy się zagotuje blendujemy, po czym ponownie wstawiamy na gaz i zagęszczamy rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody mąką ziemniaczaną.
  11. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
  12. Sosem zalewamy gołąbki w naczyniu, przykrywamy pozostałymi 2 liśćmi i przykrywką od naczynia lub folią aluminiową.
  13. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1 godzinę.

Smacznego!

Zobacz także:

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj także: