Co powiecie na totalnie zwariowaną wersję gołąbków, w której do farszu dodaje się kaszę, buraczki i paprykę? Podajcie je z sosem pomidorowym, a otrzymacie doskonałą propozycję obiadową dla całej rodziny! Gołąbki to jedno z ulubionych dań Polaków. I nic w tym dziwnego, w końcu to nie tylko bardzo smaczna, ale też sycąca potrawa. W tradycyjnym przepisie na gołąbki znajdziemy mięso mielone, które należy połączyć z ryżem i podsmażoną cebulką. Taki farsz nakładamy do ugotowanych w osolonej wodzie liści białej kapusty, a następnie gotujemy w wywarze lub zapiekamy na rumiano w piekarniku.
Gołąbki z kaszą jęczmienną, papryką i burakiem
Gołąbki z kaszą jęczmienną, papryką i burakiem, to świetna alternatywa dla klasycznych gołąbków, jakie już dobrze znacie. Przepis wymyśliła jedna z naszych czytelniczek, która wpadła na pomysł, by dodać do mięsnego farszu buraczki i czerwoną paprykę. Co sądzicie o takim połączeniu? MałaMi89 twierdzi, że smakuje naprawdę pysznie!
Składniki:
- 1/2 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
- 1 główka kapusty włoskiej
- 2 pieczone papryki (bez skórki)
- 1 szkl. mrożonych buraczków tartych
- 1 duża cebula
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1 szkl. kaszy jęczmiennej perłowej
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2 szczypty papryki ostrej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka lubczyku
- 1 płaska łyżeczka soli
Sos:
- 3 pomidory
- 1 pieczona papryka (bez skórki)
- 1 mała cebula
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- mąka ziemniaczana do zagęszczenia
Przygotowanie:
- Z kapusty odcinamy 4 wierzchnie liście.
- Wycinamy głąb i sparzamy w garnku z gorącą wodą.
- Następnie po kolei zdejmujemy liście i wycinamy gruby nerw (ostrożnie, aby nie przeciąć liścia).
- Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy buraczki, jajko, posiekaną cebulę, drobno posiekany czosnek, przyprawy, kaszę jęczmienną i pokrojone w kostkę pieczone papryki.
- Całość wyrabiamy dokładnie na jednolitą masę.
- Do każdego liścia od grubszej strony wkładamy po 2-3 łyżki mięsnego farszu, składamy boki i zawijamy w rulonik.
- Układamy ciasno w naczyniu żaroodpornym, które na dnie wykładamy 2 odciętymi na początku liśćmi kapusty.
- Do garnka z wrzątkiem wrzucamy wcześniej sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory, pieczoną paprykę oraz posiekaną cebulkę.
- Dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy.
- Gdy się zagotuje blendujemy, po czym ponownie wstawiamy na gaz i zagęszczamy rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody mąką ziemniaczaną.
- Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
- Sosem zalewamy gołąbki w naczyniu, przykrywamy pozostałymi 2 liśćmi i przykrywką od naczynia lub folią aluminiową.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1 godzinę.
Smacznego!
Zobacz także:
Źródło: Gotujmy.pl
Czytaj także: