Z niektórymi wigilijnymi potrawami sprawa jest prosta. Jemy je raz na rok, głównie ze względu na wieloletnie tradycje przekazywane z pokolenia na pokolenie w każdej rodzinie. Kto by pomyślał, żeby w ciągu roku karpia smażyć co każdy piątek, a na deser przygotowywać swoim dzieciom kutię?
Z gołąbkami z grzybami i kaszą gryczaną jest podobnie. Może to jednak dziwić – to danie znika z półmisków w oka mgnieniu. Dlaczego więc nie przyrządzać go także poza okresem bożonarodzeniowym?
Jak zrobić dobre gołąbki wigilijne?
Tę kwestię zostawmy na później. Pyszne gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami zjemy podczas zbliżającej się wigilii. Wcześniej musimy je przygotować. Zróbcie to razem z nami!
Gołąbki nie obędą się bez dobrej, miękkiej kapusty. Polecamy wybierać nieco mniejsze głowy. To właśnie z nich uda nam się przyrządzić apetyczne, niewielkie gołąbki. Oprócz tego skupić musimy się na odpowiednim ugotowaniu (a właściwie wypieczeniu) kaszy gryczanej. Nie ma nic gorszego, niż twarde ziarenka w naszych świątecznych gołąbkach.
Zobacz także:
Do tego suszone grzyby – najlepiej borowiki. Jeżeli nie mamy takiego rarytasu w swojej kuchni, spokojnie możemy użyć pieczarek. Takie gołąbki także będą smakowały fantastycznie. Zwłaszcza, gdy podamy je z oliwą z oliwek albo zgodnie ze staropolską tradycją z aromatycznym nierafinowanym olejem rzepakowym. Palce lizać!
Przepis na gołąbki wigilijne
Składniki:
- 2 szklanki kaszy gryczanej
- 2 garści suszonych grzybów lub 30 dag pieczarek
- Średniej wielkości biała kapusta (możemy użyć także kapusty włoskiej)
- Sól i pieprz
- 1 łyżka mąki pszennej
- Olej rzepakowy zwykły i nierafinowany
Przygotowanie:
- Kaszę gryczaną zalewamy 4 szklankami wody, solimy i zagotowujemy. Przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu do momentu aż wyparuje z garnka cała woda, a kasza stanie się miękka.
- Wykrajamy głąb z kapusty i gotujemy w osolonej wodzie. Zdejmujemy kolejne liście z gotującej się kapusty i odkładamy na talerz. Po ostygnięciu odcinamy grubsze elementy liści.
- Grzyby moczymy przez kilka godzin w wodzie, a następnie obgotowujemy je do miękkości (pieczarki ścieramy na tarce i dusimy na oleju z dodatkiem soli i pieprzu).
- Do ostudzonej kaszy dodajemy grzyby, pieprz i ok. 4 łyżki oleju rzepakowego. Dokładnie mieszamy.
- By nasz farsz był bardziej kleisty i się nie rozpadał, warto dodać do niego łyżkę mąki pszennej albo zastąpić mąkę zupą grzybową w proszku.
- Farsz nakładamy na liście i zawijamy gołąbki. Układamy gołąbki w zwarty sposób w brytfannie. Aby dobrze się udusiły, warto dodać do brytfanny ok. pół szklanki osolonej wody.
Pieczemy ok. godzinę 180 st. C.