Jeżeli chodzi o kwestię tego, co zjeść na śniadanie, każdy ma swoje indywidualne preferencje. Dawniej zalecano, by pierwszy posiłek w ciągu dnia składał się głównie z węglowodanów, a przykładem takiego wzorowego posiłku była owsianka.
Później stwierdzono, że jednak dobrze, gdy śniadanie jest bogate w białko i znajdzie się w nim też trochę tłuszczu - tutaj rewelacyjna będzie jajecznica, omlet lub ogólnie jajka podane w dowolny sposób. Możecie zrobić jednak smaczne śniadanie, które zawiera zarówno dużą dawkę węglowodanów jak i białka oraz stosunkowo mało tłuszczu.
Placki sernikowe bez smażenia na patelni
Co to dokładnie jest? Pyszne, serowe placki, które robi się z twarogu, mąki i jajek. Ale uwaga - wcale nie będziemy ich smażyć na patelni. Placuszki wychodzą lekkie i praktycznie beztłuszczowe dzięki temu, że piecze się je w piekarniku. Wystarczy dodać ewentualnie troszkę oleju do ciasta i nic więcej.
W rezultacie placki nie ociekają tłuszczem, są rumiane i chrupiące. A dzięki solidnej porcji twarogu dostarczają do organizmu dużo białka i są bardzo sycące. Na pierwsze i drugie śniadanie albo w podróży będą w sam raz.
Zobacz także:
Przepis na lekkie placki sernikowe
Składniki:
- 250 g twarogu
- 250 g mąki
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Dodatkowo: łyżka mleka oraz 1 żółtko do posmarowania placków.
Przygotowanie:
- Włóżcie do miski twaróg. Dodajcie jajka, cukier oraz szczyptę soli. Rozgniećcie wszystko tłuczkiem i wymieszajcie.
- Wlejcie do masy 2 łyżki oleju i ponownie wymieszajcie.
- Następnie przesiejcie do miski 250 g mąki z proszkiem do pieczenia. Mieszajcie szpatułką, aż składniki się połączą i masa będzie jednolita.
- Teraz przełóżcie ciasto na blat podsypany mąką. Uformujcie je w kształt prostokąta i posypcie mąką z wierzchu. Podzielcie je na 8 równych części.
- Każdą część uformujcie w kształt kuli i lekko spłaszczcie.
- Ułóżcie placuszki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wymieszajcie w miseczce 1 żółtko z łyżką mleka i posmarujcie nim placki.
- Wstawcie blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczcie placki przez 20-25 minut.
- Po tym czasie wyjmijcie placki z pieca i poczekajcie, aż ostygną. Smacznego!