Jeżeli chodzi o kwestię tego, co zjeść na śniadanie, każdy ma swoje indywidualne preferencje. Dawniej zalecano, by pierwszy posiłek w ciągu dnia składał się głównie z węglowodanów, a przykładem takiego wzorowego posiłku była owsianka.

Później stwierdzono, że jednak dobrze, gdy śniadanie jest bogate w białko i znajdzie się w nim też trochę tłuszczu - tutaj rewelacyjna będzie jajecznica, omlet lub ogólnie jajka podane w dowolny sposób. Możecie zrobić jednak smaczne śniadanie, które zawiera zarówno dużą dawkę węglowodanów jak i białka oraz stosunkowo mało tłuszczu. 

Placki sernikowe bez smażenia na patelni

Co to dokładnie jest? Pyszne, serowe placki, które robi się z twarogu, mąki i jajek. Ale uwaga - wcale nie będziemy ich smażyć na patelni. Placuszki wychodzą lekkie i praktycznie beztłuszczowe dzięki temu, że piecze się je w piekarniku. Wystarczy dodać ewentualnie troszkę oleju do ciasta i nic więcej.

W rezultacie placki nie ociekają tłuszczem, są rumiane i chrupiące. A dzięki solidnej porcji twarogu dostarczają do organizmu dużo białka i są bardzo sycące. Na pierwsze i drugie śniadanie albo w podróży będą w sam raz. 

Zobacz także:

Przepis na lekkie placki sernikowe

Składniki:

  • 250 g twarogu
  • 250 g mąki
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Dodatkowo: łyżka mleka oraz 1 żółtko do posmarowania placków. 

Przygotowanie:

  1. Włóżcie do miski twaróg. Dodajcie jajka, cukier oraz szczyptę soli. Rozgniećcie wszystko tłuczkiem i wymieszajcie. 
  2. Wlejcie do masy 2 łyżki oleju i ponownie wymieszajcie. 
  3. Następnie przesiejcie do miski 250 g mąki z proszkiem do pieczenia. Mieszajcie szpatułką, aż składniki się połączą i masa będzie jednolita. 
  4. Teraz przełóżcie ciasto na blat podsypany mąką. Uformujcie je w kształt prostokąta i posypcie mąką z wierzchu. Podzielcie je na 8 równych części. 
  5. Każdą część uformujcie w kształt kuli i lekko spłaszczcie.
  6. Ułóżcie placuszki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wymieszajcie w miseczce 1 żółtko z łyżką mleka i posmarujcie nim placki. 
  7. Wstawcie blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczcie placki przez 20-25 minut. 
  8. Po tym czasie wyjmijcie placki z pieca i poczekajcie, aż ostygną. Smacznego!