Wolicie bigos jarski czy mięsny? Najczęściej przyrządzany jest oczywiście ten w wersji mięsnej, choć i wegetariański ma swoich zwolenników. Dziś skupimy się jednak na bigosie z dodatkiem mięsa. Czy wiecie, które jest najlepsze?
Jakie mięso do bigosu?
Najczęściej do bigosu dodaje się boczek, kiełbasę i/lub podsmażone mięso. Najpopularniejsza i najbardziej polecana jest wieprzowina z łopatki lub karkówki, choć nieźle sprawdza się także wołowina z podgardla. Możecie oczywiście zrobić też bigos z dodatkiem mięsa z kurczaka lub indyka, jednak najlepszy jest bigos wieprzowy.
Czego za to nie dodawać do bigosu? Nienajlepszym pomysłem będzie wybór szynki wieprzowej - zawiera stosunkowo mało tłuszczu i nie zmięknie razem z kapustą, przez co może pogorszyć smak dania. Łatwo można wyłożyć się także na dodatku kiełbasy. Lepiej nie wrzucać do bigosu białej, delikatnej kiełbasy, która szybko rozpadnie się w kapuście, zwłaszcza dodana zbyt wcześnie.
Przepis na smaczny bigos
Do przygotowania klasycznego, polskiego bigosu potrzebne wam będą poniższe składniki:
Zobacz także:
Składniki:
- 1,5 kilograma kiszonej kapusty
- 1 kilogram białej kapusty
- 1 kilogram mięsa wieprzowego (karkówka lub łopatka)
- 200 g boczku wędzonego
- 100 g pieczarek
- 100 g suszonych grzybów
- 2 marchewki
- 3 cebule
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki smalcu
- 1 łyżka papryki słodkiej mielonej
- Liście laurowe
- Ziele angielskie
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
- Suszone grzyby zamoczcie w wodzie i odstawcie, by zmiękły.
- Posiekajcie kapustę kiszoną i włóżcie do dużego garnka.
- Umyjcie białą kapustę, poszatkujcie i dodajcie do kiszonej.
- Obierzcie wszystkie cebule, pokrójcie w kostkę i zeszklijcie na oleju.
- Umyjcie i obierzcie pieczarki i usmażcie na patelni podobnie jak cebulę. Dodajcie cebule i pieczarki do kapusty.
- Obierzcie marchewki, zetrzyjcie na tarce i wrzućcie do garnka.
- Mięso wieprzowe umyjcie, osuszcie i pokrójcie w kostkę. Rozgrzejcie olej na patelni i podsmażcie mięso. Gdy się ozłoci, dodajcie je do garnka z kapustą.
- Następnie pokrójcie boczek i smażcie na patelni tak długo, aż wytopi się z niego tłuszcz i dodajcie do bigosu.
- Dodajcie ziele angielskie, liście laurowe i pieprz oraz suszone grzyby.
- Do garnka z bigosem wlejcie kilka szklanek wody – powinno jej być tyle, by przykryła zawartość garnka.
- Gotujcie przez kilka godzin na małym ogniu do miękkości mięsa.
- Gdy mięso będzie już miękkie, dodajcie do bigosu 4 łyżki koncentratu pomidorowego, paprykę mieloną i wymieszajcie. W razie, gdyby bigos był za mało słony, dodajcie do niego soli. Smacznego!