Wolicie bigos jarski czy mięsny? Najczęściej przyrządzany jest oczywiście ten w wersji mięsnej, choć i wegetariański ma swoich zwolenników. Dziś skupimy się jednak na bigosie z dodatkiem mięsa. Czy wiecie, które jest najlepsze?

Jakie mięso do bigosu?

Najczęściej do bigosu dodaje się boczek, kiełbasę i/lub podsmażone mięso. Najpopularniejsza i najbardziej polecana jest wieprzowina z łopatki lub karkówki, choć nieźle sprawdza się także wołowina z podgardla. Możecie oczywiście zrobić też bigos z dodatkiem mięsa z kurczaka lub indyka, jednak najlepszy jest bigos wieprzowy.

Czego za to nie dodawać do bigosu? Nienajlepszym pomysłem będzie wybór szynki wieprzowej - zawiera stosunkowo mało tłuszczu i nie zmięknie razem z kapustą, przez co może pogorszyć smak dania. Łatwo można wyłożyć się także na dodatku kiełbasy. Lepiej nie wrzucać do bigosu białej, delikatnej kiełbasy, która szybko rozpadnie się w kapuście, zwłaszcza dodana zbyt wcześnie. 

Przepis na smaczny bigos

Do przygotowania klasycznego, polskiego bigosu potrzebne wam będą poniższe składniki:

Zobacz także:

Składniki:

  • 1,5 kilograma kiszonej kapusty
  • 1 kilogram białej kapusty
  • 1 kilogram mięsa wieprzowego (karkówka lub łopatka)
  • 200 g boczku wędzonego
  • 100 g pieczarek
  • 100 g suszonych grzybów
  • 2 marchewki
  • 3 cebule
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki smalcu
  • 1 łyżka papryki słodkiej mielonej
  • Liście laurowe
  • Ziele angielskie
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Suszone grzyby zamoczcie w wodzie i odstawcie, by zmiękły.
  2. Posiekajcie kapustę kiszoną i włóżcie do dużego garnka.
  3. Umyjcie białą kapustę, poszatkujcie i dodajcie do kiszonej.
  4. Obierzcie wszystkie cebule, pokrójcie w kostkę i zeszklijcie na oleju.
  5. Umyjcie i obierzcie pieczarki i usmażcie na patelni podobnie jak cebulę. Dodajcie cebule i pieczarki do kapusty.
  6. Obierzcie marchewki, zetrzyjcie na tarce i wrzućcie do garnka.
  7. Mięso wieprzowe umyjcie, osuszcie i pokrójcie w kostkę. Rozgrzejcie olej na patelni i podsmażcie mięso. Gdy się ozłoci, dodajcie je do garnka z kapustą.
  8. Następnie pokrójcie boczek i smażcie na patelni tak długo, aż wytopi się z niego tłuszcz i dodajcie do bigosu.
  9. Dodajcie ziele angielskie, liście laurowe i pieprz oraz suszone grzyby.
  10. Do garnka z bigosem wlejcie kilka szklanek wody – powinno jej być tyle, by przykryła zawartość garnka.
  11. Gotujcie przez kilka godzin na małym ogniu do miękkości mięsa.
  12. Gdy mięso będzie już miękkie, dodajcie do bigosu 4 łyżki koncentratu pomidorowego, paprykę mieloną i wymieszajcie. W razie, gdyby bigos był za mało słony, dodajcie do niego soli. Smacznego!