Latem, gdy na zewnątrz robi się naprawdę ciepło, ryzyko zatrucia pokarmowego jest o wiele większe, ponieważ są to idealne warunki do namnażania się szkodliwych organizmów. Jak uniknąć letniego zatrucia? O czym należy pamiętać? Czytajcie dalej!
Jak uniknąć zatrucia pokarmowego latem?
Lato to czas, gdy najczęściej dochodzi do wszelkiego rodzaju zatruć pokarmowych - dlaczego szczególnie trzeba wtedy uważać na lody z automatów? Sprzyjają temu oczywiście wysokie temperatury i brak rozwagi. Chodzi tu przede wszystkim o nieodpowiednie przygotowywanie i przechowywanie żywności, picie zanieczyszczonej wody, czy chęć spróbowania nowych potraw. Jak zminimalizować ryzyko zatrucia pokarmowego? Oto kilka wskazówek.
Często myj ręce
Czy pamiętacie, aby po każdym kontakcie z żywnością, zwłaszcza surowym mięsem, jajkami i świeżymi produktami, dokładnie umyć ręce wodą i mydłem? Ta prosta czynność nie tylko zmniejszy ryzyko zatrucia pokarmowego lub zanieczyszczenia krzyżowego żywności szkodliwymi bakteriami, ale także zmniejszy ryzyko złapania norowirusa (bakterii żołądkowej). O tym samym powinniśmy pamiętać po wyjściu z toalety.
Używaj oddzielnych desek do krojenia żywności
Wyeliminuj ryzyko zanieczyszczenia krzyżowego, używając oddzielnych desek do krojenia surowego mięsa, surowych produktów i gotowej do spożycia żywności. Pamiętaj, by od razu po użyciu dokładnie umyć deski do krojenia. Zawsze przygotowuj posiłki czystymi rękoma i myj je również po. To mała rzecz, która naprawdę robi różnicę. Jak dobrze wyczyścić deskę do krojenia? Przeczytajcie!
Zobacz także:
Nie jedz owoców prosto z drzew i krzaków
Kusząco spoglądające na nas z drzew i krzaków maliny, porzeczki, czereśnie i borówki, aż proszą się o zjedzenie. Lepiej tego jednak nie róbcie. Owoce i warzywa zawsze trzeba dokładnie umyć pod wodą. Nigdy nie powinno się ich zjadać prosto ze sklepu czy z drzewa lub z krzaku.
Sprawdzaj daty przydatności do spożycia
Pamiętaj, by zawsze sprawdzać daty przydatności do spożycia na produktach. Warto też użyć zmysłu węchu. Jeśli coś brzydko i intensywnie pachnie, raczej nie nadaje się już do spożycia.
Utrzymuj kuchnię w czystości
Czy wiecie, że kuchnia jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych pomieszczeń w całym domu? Blaty kuchenne, ścierki i gąbki do mycia naczyń, zawierają ogromne ilości bakterii. Aby zapobiec zagnieżdżeniu się bakterii, pamiętaj, by regularnie dbać o czystość w swojej kuchni. Nie tylko latem, ale też o każdej porze roku.
Planuj zakupy z głową
Nie przesadzaj z ilością kupowanej żywności i zawsze planuj zakupy z głową. Robiąc zakupy, pamiętaj, by udać się z nimi prosto do domu i nie załatwiać już innych spraw. Dzięki temu unikniesz zepsucia surowego mięsa i świeżych produktów. Trzymaj w samochodzie torbę chłodniczą, aby łatwo psujące się przedmioty pozostały zimne aż do przyjazdu do domu.
Zachowaj ostrożność podczas pikniku w parku
Wybierasz się na piknik do parku? To świetnie, ale pamiętaj o kilku prostych zasadach dotyczących przechowywania i przygotowywania żywności. Utrzymuj surowe mięso, świeże produkty i produkty mleczne jak najchłodniejszym miejscu i z dala od bezpośredniego światła słonecznego. Upewnij się, że mięso, które będziesz spożywać, jest właściwie ugotowane, zwłaszcza kurczak i wieprzowina.
Uważaj na jedzenie w barach i restauracjach
Jeśli cokolwiek wzbudza twoje wątpliwości, opuść lokal i więcej go nie odwiedzaj. Szczególną uwagę należy zwrócić na to, czy jedzenie jest w niej przechowywane w lodówce - zwłaszcza produkty mleczne oraz mięso.
Źródło: zdrowie.radiozet.pl, news24.com