Nie ma nic lepszego, niż delikatne i sypkie ziarenka ryżu z sosem i warzywami. Jak ugotować ryż, by wyszedł sypki? Można to zrobić na dwa bardzo proste sposoby – przekonajcie się sami!

Co zrobić, by ryż wyszedł sypki?

Metody na ugotowanie ryżu na sypko są dwie. Pierwsza polega po prostu na wypłukaniu ryżu i ugotowaniu go w bardzo dużej ilości osolonej wody, przez około 15 minut.

Druga metoda wymaga nieco więcej wysiłku – należy również wypłukać ryż, a później włożyć go do garnka z zimną wodą pamiętając o tym, że na każdą szklankę ryżu przypada 1,5 szklanki wody. Zagotujcie, a gdy woda zacznie wrzeć zmniejszcie ogień, przykryjcie i gotujcie na małym ogniu przez kwadrans. Po tym czasie odstawcie ryż na kilka minut by odpoczął i wchłonął całą wodę, a następnie delikatnie wymieszajcie go widelcem.

Przepis na ryż z warzywami

Do przygotowania lekkiego ryżu z warzywami potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Zobacz także:

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka zielona
  • 1 cebula
  • 1 cukinia
  • 1 pomidor
  • 1 duża marchewka
  • 6 ząbków czosnku
  • 6 łyżek oleju
  • Świeża natka pietruszki
  • Oregano
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Wypłuczcie ryż i ugotujcie go z pomocą jednej z opisanych wyżej metod, dzięki czemu będzie idealnie sypki, a ziarenka nie będą się sklejały! Po ugotowaniu przełóżcie go do miski i przykryjcie talerzem.
  2. Papryki umyjcie i usuńcie gniazda nasienne. Pokrójcie warzywa w drobną kostkę.
  3. Umyte marchewki obierzcie i pokrójcie w plastry, natomiast cukinię pokrójcie w półplasterki bez obierania. Cebulę pokrójcie w kostkę, a obrany czosnek w plasterki.
  4. Na dużą patelnię wlejcie 6 łyżek oleju i rozgrzejcie. Gdy tłuszcz będzie już gorący, wrzućcie na patelnię plasterki marchwi oraz pokrojoną cebulę. Podsmażajcie na średnim ogniu przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
  5. Po tym czasie dodajcie cukinię, papryki i czosnek. Posypcie warzywa oregano, solą i pieprzem do smaku. Wymieszajcie i smażcie jeszcze 10 minut.
  6. Do warzyw dodajcie ugotowany ryż i wymieszajcie lub, jeśli wolicie, wyłóżcie po prostu warzywa na talerz i połóżcie obok porcję ryżu.
  7. Podawajcie warzywa z świeżo posiekaną natką pietruszki oraz pokrojonym w kostkę pomidorem. Smacznego!

Czytaj także: