Nie ma nic lepszego, niż delikatne i sypkie ziarenka ryżu z sosem i warzywami. Jak ugotować ryż, by wyszedł sypki? Można to zrobić na dwa bardzo proste sposoby – przekonajcie się sami!
Co zrobić, by ryż wyszedł sypki?
Metody na ugotowanie ryżu na sypko są dwie. Pierwsza polega po prostu na wypłukaniu ryżu i ugotowaniu go w bardzo dużej ilości osolonej wody, przez około 15 minut.
Druga metoda wymaga nieco więcej wysiłku – należy również wypłukać ryż, a później włożyć go do garnka z zimną wodą pamiętając o tym, że na każdą szklankę ryżu przypada 1,5 szklanki wody. Zagotujcie, a gdy woda zacznie wrzeć zmniejszcie ogień, przykryjcie i gotujcie na małym ogniu przez kwadrans. Po tym czasie odstawcie ryż na kilka minut by odpoczął i wchłonął całą wodę, a następnie delikatnie wymieszajcie go widelcem.
Przepis na ryż z warzywami
Do przygotowania lekkiego ryżu z warzywami potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:
Zobacz także:
Składniki:
- 1 szklanka ryżu
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 papryka zielona
- 1 cebula
- 1 cukinia
- 1 pomidor
- 1 duża marchewka
- 6 ząbków czosnku
- 6 łyżek oleju
- Świeża natka pietruszki
- Oregano
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
- Wypłuczcie ryż i ugotujcie go z pomocą jednej z opisanych wyżej metod, dzięki czemu będzie idealnie sypki, a ziarenka nie będą się sklejały! Po ugotowaniu przełóżcie go do miski i przykryjcie talerzem.
- Papryki umyjcie i usuńcie gniazda nasienne. Pokrójcie warzywa w drobną kostkę.
- Umyte marchewki obierzcie i pokrójcie w plastry, natomiast cukinię pokrójcie w półplasterki bez obierania. Cebulę pokrójcie w kostkę, a obrany czosnek w plasterki.
- Na dużą patelnię wlejcie 6 łyżek oleju i rozgrzejcie. Gdy tłuszcz będzie już gorący, wrzućcie na patelnię plasterki marchwi oraz pokrojoną cebulę. Podsmażajcie na średnim ogniu przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Po tym czasie dodajcie cukinię, papryki i czosnek. Posypcie warzywa oregano, solą i pieprzem do smaku. Wymieszajcie i smażcie jeszcze 10 minut.
- Do warzyw dodajcie ugotowany ryż i wymieszajcie lub, jeśli wolicie, wyłóżcie po prostu warzywa na talerz i połóżcie obok porcję ryżu.
- Podawajcie warzywa z świeżo posiekaną natką pietruszki oraz pokrojonym w kostkę pomidorem. Smacznego!
Czytaj także: