Wokół gotowania rosołu krąży wiele teorii. Jedni twierdzą, że powinien się gotować możliwie jak najkrócej, inni gotują go przez wiele godzin. Rekordziści poświęcają na gotowanie rosołu nawet dwie doby! A jak powinno się go naprawdę gotować, by wyszedł dobry w smaku?

Jak długo gotować rosół?

Ilu kucharzy, tyle teorii. Jednak zasada jest prosta – dobry rosół wyjdzie wam już po 2 godzinach gotowania. Jeżeli gotujecie rosół drobiowy, to będzie dobry nawet po 1,5 godziny.

Jeżeli jednak pragniecie wyzyskać z mięsa cały smak, gotujcie długo rosół na minimalnym ogniu. Optymalny czas gotowania tej zupy to 2-3 godziny, maksymalnie do 4 godzin. Starajcie się nie przekraczać tego czasu, jeśli zależy wam na dobrym smaku rosołu!

Przepis na bulion wołowy

Do przygotowania rosołu z mięsa wołowego, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Zobacz także:

Składniki:

  • 70 dag mięsa wołowego
  • 2 pietruszki
  • 2 marchewki
  • Kawałek selera
  • 1 cebula
  • Por
  • Świeża natka pietruszki
  • Kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • Pieprz ziarnisty
  • Sól

Przygotowanie:

  1. Opłuczcie mięso w zimnej wodzie, włóżcie do garnka i zalejcie 2 litrami zimnej wody. Zagotujcie.
  2. Gdy woda się zagotuje, zbierzcie powstałe szumowiny. Zmniejszcie moc palnika na minimalną, przykryjcie garnek i gotujcie przez pół godziny.
  3. Umyjcie warzywa. Pietruszkę, marchew i selera pokrójcie w kawałki. Cebulę opalcie nad palnikiem kuchenki lub podsmażcie ją na suchej patelni albo wstawcie do piekarnika.
  4. Wrzućcie warzywa do garnka, dodajcie ziele angielskie, liście laurowe oraz pieprz i sól. Przykryjcie garnek i gotujcie na małym ogniu przez około dwie godziny. Pod koniec gotowania dodajcie natkę pietruszki.
  5. Kiedy rosół się już ugotuje, wyjmijcie wszystkie warzywa oraz mięso, a zupę przelejcie przez sito.

I gotowe! Tak przygotowany bulion możecie wykorzystać na wiele sposobów. Przyda się do zrobienia innej zupy, sosu, gulaszu albo do pasztecików i krokietów