Polska kuchnia pełna jest ciekawych trików, które może czasem brzmią zabawnie, ale świetnie pomagają w gotowaniu! Znaliście na przykład zwyczaj pukania w formę z chlebem po upieczeniu? Poznajcie przepis na domowy chleb z mąki żytniej i dowiedzcie się, czemu służy ten trik!
Przepis na domowy chleb żytni
Do przygotowania żytniego chleba, będziecie potrzebowali składników z poniższej listy. Podana ilość wystarczy na zrobienie bochenka o długości 26 cm.
Składniki:
- 45 dag mąki żytniej do chleba
- 300 g przegotowanej, letniej wody
- 25 g świeżych drożdży
- 8 g soli
- 6 g słodu jęczmiennego
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżeczki miodu
- 2 łyżeczki soli gruboziarnistej
Przygotowanie:
- Ugotujcie wodę i odstawcie do ostudzenia. Powinna mieć temperaturę około 40 stopni Celsjusza, nie więcej!
- Do miski wlejcie podaną ilość letniej wody, dwie łyżki miodu i rozkruszcie 25 g świeżych drożdży. Całość wymieszajcie i odstawcie do wyrośnięcia.
- Do dużej miski wsypcie przesianą mąkę, 6 g słodu jęczmiennego i 8 g soli. Wymieszajcie.
- Następnie do składników dodajcie dwie łyżki oliwy i zaczyn. Mieszajcie mikserem przez około 10 minut. Warto go wykorzystać, ponieważ ciasto nie będzie jeszcze miało na tyle zwartej konsystencji, by nadawało się do wyrabiania.
- Po wymieszaniu przykryjcie miskę ściereczką i odstawcie ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – na około jedną godzinę.
- Po tym czasie przełóżcie ciasto do formy na chleb (powinno zająć formę do około połowy jej wysokości). Wyrównajcie wierzch ciasta szpatułką i posypcie gruboziarnistą solą dla dekoracji. Ponownie odstawcie na godzinę do wyrośnięcia.
- Do żaroodpornego naczynia wlejcie wodę i wstawcie je do piekarnika. Rozgrzejcie urządzenie do 220 stopni.
- Gdy piekarnik będzie już rozgrzany, wstawcie do środka formę z ciastem i pieczcie przez 35 minut.
- Kiedy minie wyznaczony czas, wyjmijcie formę z piekarnika i popukajcie w nią od spodu – jeżeli wyda głuchy odgłos, to chleb jest już gotowy. Jeżeli nie, wstawcie go z powrotem do piekarnika i pieczcie jeszcze przez kilka minut.
- Po upieczeniu wyjmijcie chleb z formy, popryskajcie wodą i ostudźcie na kratce. Smacznego!
Czytaj także: